Οι 4 παίκτες της Λίβερπουλ που είχαν προλάβει το προηγούμενο πρωτάθλημα

Ούτ' ένας εκ των βασικών ποδοσφαιριστών του Γιούργκεν Κλοπ στο δρόμο για τον τίτλο στην Premier League ήταν γεννημένος τον Απρίλη του 1990, όταν η Λίβερπουλ αναδεικνυόταν για τελευταία φορά πρωταθλήτρια. Πριν από την εφετινή.

Οι 4 παίκτες της Λίβερπουλ που είχαν προλάβει το προηγούμενο πρωτάθλημα

Όντως ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός το 1990 που η Λίβερπουλ έκοβε πρώτη το νήμα στο εγχώριο πρωτάθλημα και πανηγύριζε τον 18ο τίτλο της στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Να φανταστεί κανείς πως πριν 362 μήνες ή 11.016 ημέρες, όσο ακριβώς το διάστημα της ξηρασίας για τους 'κόκκινους', ο Γιούργκεν Κλοπ ήταν ένας 23χρονος Γερμανός που "διέθετε πόδι ποδοσφαιριστή τέταρτης κατηγορίας και κεφάλι πρώτης" και ουδείς εκ των όσων χρησιμοποιούσε σταθερά από την έναρξη της σεζόν στην Premier League είχε ακόμη ανθρώπινη υπόσταση.

Σε αντίθεση με τον 40άρη σήμερα Σπύρο Γιαννιώτη, μονάχα δύο εξ αυτών ήρθαν στη ζωή εκείνο το ημερολογιακό έτος, αλλά κάμποσες εβδομάδες αργότερα (Τζόρνταν Χέντερσον, Ντέγιαν Λόβρεν), ενώ όσοι μετρούσαν τουλάχιστον μια ημέρα παρουσίας σ' αυτόν τον κόσμο πριν από την 28η Απριλίου του 1990 (στο 2-1 επί της ΚΠΡ που έκανε μη αναστρέψιμη τη διαφορά από τη δεύτερη Άστον Βίλα) κατείχαν εφεδρικό ρόλο ή δεν έχουν αγωνιστεί καθόλου ως εδώ. Αξίζουν, πάντως, ειδικής αναφοράς.

Τζέιμς Μίλνερ

  • Συμβολή στον τίτλο: 19 συμμετοχές, 2 γκολ, 2 ασίστ
Ο Τάκουμι Μιναμίνο κάνει δύσκολη τη ζωή του Τζέιμς Μίλνερ, στις 2/10 του 2019, στο Anfield.
Ο Τάκουμι Μιναμίνο κάνει δύσκολη τη ζωή του Τζέιμς Μίλνερ, στις 2/10 του 2019, στο Anfield. AP PHOTO/JON SUPER

Εκ των υστέρων ο Μπρένταν Ρότζερς αποκάλυπτε ότι τον Ιουνίου του 2015 ο Τζέιμς Μίλνερ δεν ανανέωνε το συμβόλαιό του με τη Μάντσεστερ Σίτι και υπέγραφε ως ελεύθερος στη Λίβερπουλ, διότι "η όλη φιλοδοξία του ήταν να κατακτήσει το Champions League". Μετρούσε ήδη δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και ένα λιγκ καπ στην προ Γκουαρδιόλα εποχή των 'πολιτών', αλλά του έλειπε το 'ιερό δισκοπότηρο' του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η πρώτη απόπειρα, με τον ίδιο να παίζει 83 λεπτά, απέτυχε. Επιτεύχθηκε όμως στη δεύτερη φορά που δοκίμασε χάρη στο περυσινό 2-0 επί της Τότεναμ στο 'Μετροπολιτάνο' της Μαδρίτης.

Η πρωτιά στο πρωτάθλημα ήταν η τρίτη συνολικά για τον πολυθεσίτη Άγγλο, ο οποίος έχοντας συμπληρώσει τα 34 χρόνια δεν έχει καν αμυδρές αναμνήσεις από τη σεζόν που οι 'κόκκινοι' έφτασαν ξανά στην κορυφή. Γιατί δεν ήταν φαν της Λίβερπουλ. Γεννημένος την τέταρτη ημέρα από την έλευση του 1986 στο Λιντς και μεγαλωμένος από τη Λέζλι και τον Πίτερ στο δυτικό προάστιο Γουόρτλι, δεν είχε σκεφτεί καν ποιο θα μπορούσε να είναι το μέλλον του στον αθλητισμό. Ήταν εξίσου καλός στο κρίκετ και σε δρομικά αγωνίσματα του στίβου, συνδυάζοντας την ταχύτητα με την αντοχή του. Είχε πρωτεύσει μάλιστα σε διάφορους αγώνες της ηλικίας του, προτού εν τέλει αφοσιωθεί στην μπάλα ως μέλος σχολικών και τοπικών ομάδων.

Με πατέρα κάτοχο εισιτηρίου διαρκείας της Λιντς, αγάπησε σφόδρα τα 'παγόνια, θυμάται την κατάκτηση του κυπέλλου Νέων με 4-1 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ των αδερφών Νέβιλ, Σκόουλς και Μπέκαμ και στα 10 του εντάχθηκε στις ακαδημίες, συμμετέχοντας στους αγώνες της πρώτης ομάδας ως ball boy. Δεν είχε συμπληρώσει τα 17 χρόνια όταν ως δεύτερος νεαρότερος ποδοσφαιριστής που θα έπαιζε σε αγώνα της Premier League έκανε ντεμπούτο σε αγώνα με τη Γουέστ Χαμ.

Αντριάν

  • Συμβολή στον τίτλο: 11 συμμετοχές, 2 ανέπαφες εστίες
Ο Αντριάν της Λίβερπουλ πανηγυρίζει το γκολ του Σαντιό Μανέ κόντρα στη Σαουθάμπτον για την Premier League 2019-2020 στο 'Σεντ Μέρις', Σαουθάμπτον, Σάββατο 17 Αυγούστου 2019
Ο Αντριάν της Λίβερπουλ πανηγυρίζει το γκολ του Σαντιό Μανέ κόντρα στη Σαουθάμπτον για την Premier League 2019-2020 στο 'Σεντ Μέρις', Σαουθάμπτον, Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 STEVEN PASTON/PA VIA AP

364 ημέρες μετά τη γέννηση του Μίλνερ ερχόταν στη ζωή ο δεύτερος τερματοφύλακας των 'κόκκινων', πίσω από τον Άλισον, τον οποίο και αντικαθιστούσε (όχι με επιτυχία) όσο ήταν τραυματίας. Τελείως διαφορετικό βέβαια το περιβάλλον που μεγάλωσε ο θηριώδης Ισπανός, καθώς η Σεβίλλη της Ανδαλουσίας με τις αραβικές επιρροές και τις υψηλές θερμοκρασίες δεν έχει σχέση με το μουντό και εμπορικό Λιντς που η βροχή είναι μια μόνιμη σύντροφος τις μισές ημέρες του χρόνου. Προφανέστατα στα 3 και κάτι του δεν θα φανταζόταν ότι 30 χρόνια αργότερα θ' αποτελούσε κομμάτι ενός fairytale με happy end. Στις ακαδημίες της Μπέτις άλλωστε εντάχθηκε όταν ήταν πια 11 ετών. Προηγουμένως πρωτοασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο στην ομάδα του εκπαιδευτικού ιδρύματος Αλτάιρ, παίζοντας πάντως ως επιθετικός - είτε εξτρέμ είτε φορ. Σταδιακά προτίμησε τη θέση του γκολκίπερ έχοντας πάντα κατά νου το "να είμαι προετοιμασμένος πνευματικά για ό,τι μπορεί να συμβεί. Να γίνω ήρωας και αντιήρωας".

Άνταμ Λαλάνα

  • Συμβολή στον τίτλο: 15 συμμετοχές, 1 γκολ, 1 ασίστ
Ο Άνταμ Λαλάνα της Λίβερπουλ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την Premier League 2019-2020 στο 'Όλντ Τράφορντ', Μάντσεστερ | Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019
Ο Άνταμ Λαλάνα της Λίβερπουλ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την Premier League 2019-2020 στο 'Όλντ Τράφορντ', Μάντσεστερ | Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 AP PHOTO/JON SUPER

Τον Απρίλη του 1990 που η Λίβερπουλ πανηγύρισε τη μαθηματική κατάκτηση του τίτλου στο Νησί, ο Άγγλος χαφ με τις ισπανικές ρίζες (Μαδριλένος ο παππούς) δεν είχε γιορτάσει καν τα 2α γενέθλιά του. Συνέβη κατόπιν, στις 10 Μαΐου. Μολονότι γεννήθηκε στην πόλη Σεντ Άλμπανς, 30 χιλιόμετρα από το Λονδίνο, και από τα 5 χρόνια του είχε εγκατασταθεί ήδη στο προάστιο Άιφορντ του Μπόρνμουθ συνδέθηκε συναισθηματικά με την Έβερτον, επηρεασμένος μάλλον από την αγάπη του πατέρα του για τον Γκάρι Λίνεκερ. Όταν βέβαια το καλοκαίρι του 2014 η Λίβερπουλ κατέθεσε 25 εκατομμύρια λίρες για να τον αποκτήσει από τη Σαουθάμπτον, η μεταστροφή συναισθημάτων ήταν σχεδόν κυνικά υποχρεωτική. Τα κλάμα που έριχνε μικρός ενόσω τα 'ζαχαρωτά' πάλευαν για την παραμονή τους στην κατηγορία, είχε πια δώσει τη θέση τους σε πλατιά χαμόγελα και πανηγύρια. Ακόμη και ο πατέρας του τον συγχώρεσε για το ατόπημα.

Άντι Λόνεργκαν

  • Συμβολή στον τίτλο: 0 συμμετοχές
Οι 4 παίκτες της Λίβερπουλ που είχαν προλάβει το προηγούμενο πρωτάθλημα

Με τις περισσότερες συμμετοχές της καριέρας του να έχουν καταγραφεί από τη στατιστική υπηρεσία κατά τη θητεία του στην Μπόλτον την τριετία 2012-2015, ο 36χρονος τερματοφύλακας, που πέρασε επίσης από Λιντς, Φούλαμ και Γουλβς, ούτε που ονειρευόταν μια τέτοια στιγμή με τους 'κόκκινους'. Ενσωματώθηκε στο ρόστερ το καλοκαίρι του 2019 εξαιτίας της έλλειψης άλλων επιλογών για το τουρ προετοιμασίας στις ΗΠΑ και κέρδισε τη μονιμότητα στο Μέλγουντ ως τριτο-τέταρτη λύση. Το 1990 ο διπλής υπηκοότητας (Άγγλος και Ιρλανδός) γκολκίπερ ήταν στα 6.5 του και κατοικούσε στο Πρέστον του Λανκασάιρ. Στις ακαδημίες της Νορθ Έντ διδάχτηκε κυρίως τα μυστικά της μπάλας, παρά το μικρό πέρασμά του από τα τμήματα υποδομής της γειτονικής Μπλάκμπερν, προτού αρχίσει την επαγγελματική διαδρομή του από την ανδρική ομάδα ως αναγκαστική επιλογή του Ντέιβιντ Μόγες.


News 24/7

24MEDIA NETWORK