Οι 5 αλλαγές κανονισμών που δοκιμάζονται για να κάνουν το ποδόσφαιρο πιο γρήγορο

Διεθνές τουρνουά Κ19 διεξήχθη με πέντε σημαντικές αλλαγές κανονισμών. Πώς ήταν ένας αγώνας με 30λεπτα ημίχρονα, αντίστροφη χρονομέτρηση και διακοπή χρόνου, απεριόριστες αλλαγές και 5λεπτες αποβολές;

Οι 5 αλλαγές κανονισμών που δοκιμάζονται για να κάνουν το ποδόσφαιρο πιο γρήγορο
ESPN

Το Future of Football Cup πρόκειται για ένα τουρνουά Κ19 μεταξύ Αϊντχόφεν, Άλκμααρ, Λειψίας και Μπριζ, στο οποίο το future πιθανότατα δεν αφορά σε παίκτες, αλλά στο ίδιο το ποδόσφαιρο.

Το εν λόγω τουρνουά προκάλεσε ευρείες συζητήσεις προ ημερών, όταν η Mundo Deportivo αποκάλυψε ότι θα λειτουργήσει ως test-event για ορισμένες κοσμοϊστορικές αλλαγές κανονισμών που δοκιμάζει η FIFA. Η παγκόσμια ομοσπονδία απάντησε ότι δεν κάνει δοκιμές κανονισμών ποδοσφαίρου, ωστόσο η αλήθεια βρισκόταν κάπου στη μέση.

Το Future of Football Cup διεξήχθη κανονικά, με νέους κανονσμούς, αλλά όχι υπό την αιγίδα της FIFA. Το Athletic τους παρακολούθησε και έβγαλε ορισμένα συμπεράσματα για το... μέλλον του ποδοσφαίρου που θα έχει διάρκεια 78 λεπτών!

Οι πέντε αλλαγές κανονισμών που εφαρμόστηκαν

Οι διοργανωτές εφάρμοσαν πέντε τεράστιες αλλαγές στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, οι οποίες χρησιμοποιούνται στο ποδόσφαιρο σάλας αλλά και σε άλλα αθλήματα όπως το μπάσκετ ή το χάντμπολ και επηρέασαν στο μέγιστο βαθμό τη ροή του αγώνα.

  1. Ο αγώνας αποκτά αντίστροφη χρονομέτρηση. Κάθε ημίχρονο διαρκεί 30 λεπτά και ο χρόνος σταματά με κάθε διακοπή
  2. Κάθε παίκτης που δέχεται κίτρινη κάρτα τίθεται εκτός αγώνα για πέντε λεπτά
  3. Οι προπονητές έχουν δικαίωμα για απεριόριστες αλλαγές στη διάρκεια του αγώνα
  4. Τα πλάγια εκτελούνται με το πόδι
  5. Οι στημένες φάσεις μπορούν να εκτελεστούν χωρίς πάσα ή σουτ, αλλά με τον εκτελεστή να ντριμπλάρει ή να αγγίζει την μπάλα

Τα συμπεράσματα από την εφαρμογή

Το Athletic παρακολούθησε μέσω του player στο ESPN την αναμέτρηση της Άλκμααρ με τη Λειψία που έληξε με 6-0 υπέρ των Ολλανδών. Το 1ο ημίχρονο διήρκεσε μόλις 38 λεπτά και κατά συνέπεια μόνο 8 λεπτά δεν παίχτηκε αγώνας. Το 2ο ημίχρονο διήρκεσε 48:32 και με 30 λεπτά καθαρό χρόνο, η εικόνα θύμισε ημίχρονο με τους ισχύοντες κανονισμούς. Συνολικά, σε περίπου 79 λεπτά υπήρξε 60 λεπτά καθαρός χρόνος μπάλας, όταν στο σημερινό ποδόσφαιρο τα 60 λεπτά καθαρού αγώνα αντιστοιχούν σε 90λεπτο.


Σημαντική συμβολή στον αγώνα έπαιξαν οι 5λεπτες αποβολές των παικτών που δέχονταν για πρώτη φορά κίτρινη κάρτα. Η Λειψία δέχθηκε δύο γκολ όταν έμεινε για πρώτη φορά με 10 παίκτες και δέχθηκε άλλο ένα γκολ όταν ο δεύτερος παίκτης που αποβλήθηκε για 5 λεπτά επέστρεφε στον αγωνιστικό χώρο από την τιμωρία του. "Ίσως είναι υπερβολικά τιμωρητικό", χαρακτήρισε το μέτρο ο Άλεξ Στιούαρτ που επιμελήθηκε το κείμενο του Athletic.

Αρκετή αμφισβήτηση για τη χρησιμότητά του γνώρισε το μέτρο για τις απεριόριστες αλλαγές. Ο δημοσιογράφος ήταν σκεπτικός για τις συνεχείς διακοπές της ροής του αγώνα. "Χωρίς γραφικά και ονόματα στις φανέλες ήταν εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθείς τις αλλαγές. Είναι ένα στοιχείο στο οποίο οι φίλαθλοι θα χρειαστούν κατεύθυνση, ειδάλλως η προσφορά των παικτών που μπαίνουν στο γήπεδο θα χαθεί λόγω μπερδέματος", ανέφερε.

Για τα πλάγια που εκτελούνται με το πόδι ο συντάκτης του κειμένου υπενθυμίζει όσα υποστηρίζει ο Αρσέν Βενγκέρ, επικεφαλής ανάπτυξης ποδοσφαίρου της FIFA πλέον. Ο αναμορφωτής της Άρσεναλ έχει κατά καιρούς δηλώσει ότι τα πλάγια θα πρέπει να ευνοούν την ομάδα που τα κερδίζει, κάτι που δεν συμβαίνει επειδή χάνει έναν παίκτη, τον εκτελεστή.

Τόσο η εκτέλεση πλαγίου με το πόδι όσο και η εκτέλεση των στημένων φάσεων χωρίς πάσα ή σουτ αλλά με τρέξιμο του εκτελεστή φαίνεται πως ευνοούν την ομάδα που τα έχει κερδίσει, αν θέλει να παίξει επιθετικά. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι προπονητές είχαν ελάχιστο χρόνο να σχεδιάσουν επιθέσεις με τα νέα δεδομένα και ίσως γι' αυτό να μην κατάφεραν να τα αξιοποιήσουν στο έπακρο.

Πού αποσκοπούν οι νέοι κανονισμοί

Η FIFA διαψεύδει ότι σχετίζεται με αυτές τις δοκιμές, όμως μοιάζει απίθανο να μην έχει παρακολουθήσει κι αυτό ό,τι συνέβη στο συγκεκριμένο τουρνουά, για να βγάλει τα συμπεράσματά της. Εξάλλου, στόχος των ανθρώπων της είναι να κάνουν πιο γρήγορο, πιο επιθετικό και πιο ελκυστικό στο μάτι το προϊόν, αλλά σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής.

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ είχε δηλώσει στο περιθώριο της δημιουργίας της European Super League ότι η νέα γενιά αδυνατεί να παρακολουθήσει έναν αγώνα που διαρκεί περίπου δύο ώρες. Μπορεί το πλάνο του να μην προχώρησε, όμως η FIFA που φέρεται να το υποστήριξε παρασκηνιακά πιθανότατα να ασπάζεται τις ίδιες αντιλήψεις.

Το τουρνουά παρουσίασε αγώνες πιο γρήγορους, πιο σύντομους και πιο δυναμικούς, ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει μετρήσιμο τι προσέφερε κάθε αλλαγή. Αν πχ. η αντίστροφη μέτρηση επηρέασε (και πόσο) τους παίκτες που ασυναίσθητα έκαναν πιο γρήγορες επιθέσεις βλέποντας τα δευτερόλεπτα να κυλούν και το παιχνίδι να λήγει. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο οι δοκιμές έδειξαν ένα δρόμο που έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με το ποδόσφαιρο που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

News 24/7

24MEDIA NETWORK