Οι 7 αξόνες που ορίζουν τον μεταγραφικό Γενάρη του Ολυμπιακού

Δύσκολα ο Ολυμπιακός θα μείνει άπραγος στο 'πάρε - δώσε' του Ιανουαρίου. Ωστόσο η μεταγραφική δραστηριότητα των 'ερυθρολεύκων' περιστρέφεται γύρω από 7 άξονες που θα ορίσουν τις εξελίξεις.

Καμαρά και Μεριά δευτερόλεπτα μετά τη νίκη του Ολυμπιακού στο Αγρίνιο επί του Παναιτωλικού (0-3), για την 13η αγωνιστική της Super League (07/12/2019) - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI
Καμαρά και Μεριά δευτερόλεπτα μετά τη νίκη του Ολυμπιακού στο Αγρίνιο επί του Παναιτωλικού (0-3), για την 13η αγωνιστική της Super League (07/12/2019) KOSTAS VILLA / EUROKINISSI

Λίγες ώρες έμειναν πριν την 1η Γενάρη, που σηματοδοτεί όχι μόνο την δύση του 2019 και την ανατολή του 2020 αλλά και την έναρξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Έναν μήνα όπου οι σύλλογοι ανά την Ευρώπη επιχειρούν να διορθώσουν τις όποιες ανορθογραφίες στο ρόστερ τους, αποκτώντας παίκτες που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων της σεζόν. Ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά στο μεταγραφικό μέτωπο για τους 'ερυθρόλευκους'. Ο τρόπος που θα κινηθεί η ομάδα του Πειραιά στην χειμερινή αγορά στρέφεται γύρω από 7 άξονες, ο καθένας από τους οποίους θα θέσει σε λειτουργία τις όποιες εξελίξεις. Το Contra.gr αναλύει.

Ο Μεριά φέρνει ή... διώχνει τον στόπερ

Ο Σεμέδο είναι το σημείο αναφοράς και οι υπόλοιποι κινούνται γύρω από τον Πορτογάλο στόπερ. Παρτενέρ του υπήρξαν τόσο ο Μεριά με τον Παπαδόπουλο, όσο και -λιγότερο- ο Μπα. Με τον Τυνήσιο μετέωρο και τον Αβραάμ να χρειάζεται ειδική διαχείριση, το θέμα στόπερ για τον Ολυμπιακό είναι υπαρκτό μεταγραφικά. Ειδικά από την στιγμή που είναι άγνωστο πώς θα επιστρέψει ο Σισέ μετά την περιπέτεια της υγείας που τον ταλαιπώρησε για τέσσερις μήνες, ενώ ο Μπα είναι μεν εξελίξιμος αλλά εξαιρετικά άπειρος να διαχειριστεί μια σειρά από ματς πίεσης ή υψηλών απαιτήσεων. Ο δε Μάρκοβιτς δεν προβλέπεται να μπει ξαφνικά στα πλάνα του Μαρτίνς. Πρακτικά δεν υπάρχει κάποιο όνομα που να έχει διαρρεύσει ως μεταγραφικός στόχος, ρεαλιστικά ο Ολυμπιακός θα κινηθεί για την απόκτηση κεντρικού αμυντικού εφόσον προκύψει θέμα πώλησης του Μεριά.

Το μετέωρο βήμα του Ελαμπντελαουί

Ο Νορβηγός μπακ μπαίνει στο τελευταίο εξάμηνο της τρέχουσας συμφωνίας του με τον Ολυμπιακό. Το μέλλον της συνεργασίας του με τους 'ερυθρόλευκους' είναι στον 'αέρα' για την ώρα, αφού δεν έχει υπάρξει συμφωνία για επέκταση του συμβολαίου του. Ο Ελαμπντελαουί σαφώς και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον συλλόγων του εξωτερικού (Μπορντό και Βαλένθια είναι στο 'κόλπο' μεταξύ άλλων) και η διαπραγμάτευση μιας πιθανής νέας συνεργασίας με τον παίκτη δεν μοιάζει με εύκολη υπόθεση για τον Ολυμπιακό. Εδώ η παράμετρος που θα τρέξει τις εξελίξεις είναι η εξής: αν ο Ομάρ συμφωνήσει με άλλη ομάδα για το καλοκαίρι ή θα κοιτάξει ο Ολυμπιακός να τον πουλήσει τώρα προκειμένου να έχει ένα οικονομικό όφελος. Φυσικά η κουβέντα παύει να υφίσταται εφόσον οι δύο πλευρές τα βρουν και συνεχίσουν μαζί. Γκασπάρ και Τοροσίδης είναι οι δύο άλλες λύσεις για το δεξί άκρο της άμυνας από το υπάρχον ρόστερ.

Ο παράγοντας Κούτρης στη μοναξιά του Τσιμίκα

Ο Μαρτίνς πρόσφατα δήλωσε ότι περιμένει μεγαλύτερη προσπάθεια από τον Ελληνοβραζιλιάνο μπακ. Το θέμα είναι πως αν αυτή δεν έρθει στα μάτια του Πορτογάλου τεχνικού, τότε ο Τσιμίκας θα υποχρεωθεί να βγάλει μια σεζόν μόνος του στο αριστερό άκρο της άμυνας με ό,τι αυτό συνεπάγεται: κούραση, κάρτες, τραυματισμός, ένα φυσιολογικό ντεφορμάρισμα - πιθανές αιτίες που μπορεί να αφήσουν τον Ολυμπιακό 'γυμνό' στην θέση. Επομένως τα πράγματα είναι απλά: ή πρέπει ο Κούτρης να ενεργοποιηθεί με κάποιον τρόπο ή να πουληθεί (οι Ιταλοί επί καθημερινής σχεδόν βάσης επιμένουν για το ενδιαφέρον της Νάπολι του Τζενάρο Γκατούζο) και στην θέση του να αποκτηθεί ένας αριστερός μπακ ως εναλλακτική λύση του βασικού Τσιμίκα.

Ο μοναδικός Γκιλιέρμε και το 12άρι του Καμαρά

Στον άξονα της μεσαίας γραμμής το 'κουπί' στο πρώτο μισό της σεζόν τράβηξαν οι Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης, Καμαρά, οι τρεις κλασικοί κεντρικοί μέσοι στο ρόστερ του Ολυμπιακού - τέταρτος τέτοιος δεν υπήρχε, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η περίπτωση του Μπενζιά έμεινε στην... θεωρία. Ένα 'πρόβλημα' που δεν πλήρωσαν οι 'ερυθρόλευκοι' είναι η μοναδικότητα του Γκιλιέρμε στην θέση '6' αναφορικά με το στυλ παιχνιδιού του. Άλλος χαφ με τα δικά του χαρακτηριστικά δεν υπάρχει για να υπηρετήσει τον συγκεκριμένο ρόλο και ο Ολυμπιακός είναι τυχερός όχι μόνο γιατί το εγκληματικό τάκλιν του Πασαλίδη δεν κοστίζει περισσότερο από ένα μήνα εκτός γηπέδων στον Βραζιλιάνο, αλλά και γιατί ο τραυματισμός του ήρθε ελάχιστα πριν την διακοπή του πρωταθλήματος. Εκεί όπου η ενίσχυση στην 'κουλούρα' έμοιαζε επιτακτική ανάγκη όχι μόνο για ποιοτικό αλλά πλέον και ποσοτικό λόγο, ήρθε και το σενάριο που θέλει την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ να ετοιμάζεται να ρίξει στο τραπέζι ένα 12άρι εκατ. ευρώ για τον Μαντί Καμαρά. Καθίσταται σαφές πως εφόσον προχωρήσει ένα τέτοιο deal, ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να κινηθεί για την απόκτηση δύο παικτών στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Και Γενάρη μήνα αυτό μόνο εύκολο δεν είναι - αν θέλουμε να μιλάμε για παίκτες μιας μίνιμουμ ποιότητας και όχι 'στοιχήματα'.

Δύο ερωτηματικά δίνουν μια απάντηση

Ο Ματιέ Βαλμπουενά πραγματοποίησε ένα εκπληκτικό τρίμηνο με τον Ολυμπιακό, αποτελώντας σημείο αναφοράς στην μεσοεπιθετική λειτουργία των 'ερυθρολεύκων', τόσο δημιουργικά, όσο και εκτελεστικά - 6 γκολ και 9 ασίστ σε κάτι περισσότερο από 1100 λεπτά συμμετοχής για όλες τις διοργανώσεις. Ο Γάλλος έτσι κάλυψε με ιδανικό τρόπο το τεράστιο κενό που άφησε ο σοβαρός τραυματισμός του Κώστα Φορτούνη στην προετοιμασία. Όμως ο χρόνος είναι αμείλικτος, έτσι ο Βαλμπουενά γρήγορα έπεσε θύμα της αγωνιστικής του επιβάρυνσης και από τον Οκτώβριο και μετά αγωνίστηκε βασικός σε δύο μόλις ματς της ομάδας του, αντιμετωπίζοντας μυϊκά προβλήματα. Σύντομα αναμένεται να επιστρέψει στο 100%, όμως ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα πως δεν θα αντιμετωπίσει παρόμοια θέματα από τη στιγμή που θα αγωνιστεί ξανά σε μια σειρά αγώνων. Η επιστροφή του Φορτούνη μπορεί να μην αργεί -είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Γενάρη- όμως και εδώ υπάρχουν αστάθμητες παράμετροι. Ο διεθνής μέσος θα μπει σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως είναι έτοιμος να παίξει 90 λεπτά σε φουλ ένταση. Κανείς δεν ξέρει πότε θα συμβεί αυτό ή ακόμη και όταν συμβεί αν θα είναι τόσο εύκολο για τον παίκτη να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε. Δύο τα ερωτηματικά στην θέση '10', που δίνουν μια απάντηση: ο Ολυμπιακός χρειάζεται ενίσχυση μεταγραφική σε αυτό τον ρόλο. Θα είναι αυτός ο Ζοάο Καρβάλιο; Υπό άλλες προϋποθέσεις το 'όχι' θα ήταν από τον Πειραιά μέχρι το Νότιγχαμ, αφού τα οικονομικά δεδομένα μοιάζουν εκτός πραγματικότητας για μια ελληνική ομάδα. Όμως η κοινή συνισταμένη στο όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη μάλλον απλοποιεί την κατάσταση. Στην περίπτωση που ο Ολυμπιακός δεν αποφασίσει να πάρει παίκτη, τότε σημαίνει πως είτε θα ρισκάρει την τύχη του με τους Βαλμπουενά - Φορτούνη, είτε με τρικ τακτικής και διάταξης.

Να δώσει 'φτερά' στην επίθεση

Θα ψάξει για την ενίσχυση του στην γραμμή κρούσης ο Ολυμπιακός. Να δώσει 'φτερά' στην επίθεση, αλλά όχι -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- αγοράζοντας ακραίο επιθετικό. Οι Ποντένσε, Μασούρας, Ραντζέλοβιτς, Λοβέρα, Σουντανί και πλέον μαζί τους και ο Χριστοδουλόπουλος, δίνουν πληθώρα επιλογών στον προπονητή και μάλιστα μέσα μια από γκάμα παικτών με διαφορετικά χαρακτηριστικά, που υπηρετούν ξεχωριστούς ρόλους ως ακραίοι. Στον Πειραιά κοιτάζουν για φορ, θέλοντας να δώσουν μια έξτρα οντότητα στην κορυφή της επίθεσης, με έναν φορ που θα έχει στυλ ξεχωριστό από αυτό του Ελ Αραμπί ή του Γκερέρο - με τον Ισπανό να μην διάγει τις καλύτερες μέρες του στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη, γεγονός που δεν αποκλείεται να φέρει εξελίξεις. Μεταξύ άλλων στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του Χάσαν, που αγωνίστηκε πέρσι δανεικός στον Ολυμπιακό από την Μπράγκα. Η περίπτωση του θα συζητηθεί για ευνόητους λόγους: ξέρει την ομάδα και τον προπονητή, τι ζητάνε από αυτόν, ποιες είναι οι απαιτήσεις, ποιος θα είναι ο ρόλος του. Δεν απαιτείται χρόνος προσαρμογής - που άλλωστε δεν περισσεύει. Σε κάθε περίπτωση ο Γενάρης είναι κοντά αλλά έχει και δρόμο μέχρι την τελευταία ημέρα των μεταγραφών. Και οι 'ερυθρόλευκοι' δύσκολα θα μείνουν άπραγοι στο 'πάρε - δώσε του χειμερινού μεταγραφικού παραθύρου.

Ποιες μεταγραφές θα κάνουν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός; Το νέο Pod-όσφαιρο έχει τις απαντήσεις!

News 24/7

24MEDIA NETWORK