Οι αδιανόητες επιδόσεις του Λιονέλ Μέσι στα φάουλ

Είναι τέτοια πλέον η αποτελεσματικότητα του Λιονέλ Μέσι στις εκτελέσεις των φάουλ που θα τον ζήλευε ακόμη και ο Ζουνίνιο. Ποια η τεχνική του, πόσο έχει βελτιώσει το ποσοστό του, πού εκτελεί και ποιες ομάδες τον... τρέμουν.

Οι αδιανόητες επιδόσεις του Λιονέλ Μέσι στα φάουλ
Ο Λιονέλ Μέσι σε εκτέλεση φάουλ AP PHOTO/EMILIO MORENATTI

Ο λογαριασμός του Contra στο instagram φιλοξενεί κάθε λογής φιγούρες και καταστάσεις. Ο Λιονέλ Μέσι έχει θέση ξεχωριστή μεταξύ αυτών. Μία από τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στον ηγέτη της Μπαρτσελόνα.

Οι δύο φράσεις που επιλέχθηκαν ως συνοδευτική λεζάντα της φωτογραφίας, από το 4-1 της ομάδας του Ερνέστο Βαλβέρδε επί της Θέλτα, χωρούσαν μια ογκώδη αλήθεια: ο Αργεντινός σούπερ σταρ συγκαταλέγεται, ασυζητητί πια, μεταξύ των top class εκτελεστών φάουλ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Δεν γνωρίζουμε, μάλιστα, αν... οι διαιτητές χρεώνουν επίτηδες φάουλ εκτός περιοχής για να τον χαζεύουν να χαϊδεύει με το χαρισματικό αριστερό πόδι του την μπάλα και να την στέλνει στον τελικό στόχο, άνευ άλλων παρεμβολών.

Χάρη στα δύο του Σαββάτου, και πέρα από τα 34 χατ τρικ στην Primera Division (όσα ακριβώς ο Κριστιάνο Ρονάλντο), ο Μέσι έφτασε τα 52 εύστοχα φάουλ στην έως τώρα σταδιοδρομία μου, σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο. Τα 35 εξ αυτών έχουν επιτευχθεί στο ισπανικό πρωτάθλημα, άλλα 5 στο Champions League, 3 στο Κύπελλο, 2 στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, 1 στο ισπανικό Σούπερ Καπ και τα τελευταία 6 με την 'αλμπισελέστε'.

Όντας σταθερά το κυνήγι του Έλληνα 'γητευτή'. Του Κώστα Φραντζέσκου φυσικά, ο οποίος με 57 αριστοτεχνικές εκτελέσεις έχει καταταχθεί για την ώρα 11ος, πάντα πάνω από τον Αντρέα Πίρλο ή τον Μισέλ Πλατινί. Τα μαθηματικά λένε πως ο θαυματουργός 'κοντός' από το Ροσάριο θα τον αφήσει πίσω, πολύ πιθανόν στη διάρκεια της σεζόν. Έχει ήδη 8 χτυπήματα που κατέληξαν στα δίχτυα των αντίπαλων γκολκίπερ και οδεύει με ακρίβεια για τη βελτίωση της καλύτερης δικής του ατομικής επίδοσης που είναι 10 από πέρυσι. Άλλες δύο φορές ο Μέσι είχε 7 εύστοχες εκτελέσεις (2012-13, 2016-17) και άλλη μία 5 (2017-18).

Υπολογίζεται ότι από τη σεζόν 2015-16 ο Μέσι έχει βελτιώσει το ποσοστό ευστοχίας του κατά 5.7%, φτάνοντας πλέον στο 12.6%. Σε οκτώ σεζόν δε, με στοιχεία που προκύπτουν από τη βάση δεδομένων του Mr. Chip, έχει περισσότερες εύστοχες εκτελέσεις (29) από ολόκληρες ομάδες όπως η Γιουβέντους και η Ρεάλ Μαδρίτης.

Η 'AS' ασχολήθηκε εκτενώς με το φαινόμενο και ανέλυσε με πάσα λεπτομέρεια, που αποτυπώθηκαν σε εντυπωσιακά γραφήματα, κάθε πτυχή του: ποιο το στιλ εκτέλεσής, ποια σημεία τον βολεύουν περισσότερο και ποιες ομάδες έχει υποστεί το μαρτύριο περισσότερες φορές από τις άλλες.

Πώς εκτελεί

Κατά τον Μιγκέλ Άνγχελ Φερνάντεθ που συνέλεξε τα στοιχεία και υπέγραψε το κείμενο, ο Λιονέλ Μέσι εφαρμόζει "μια πολύ δοκιμασμένη τεχνική".

Φέρνει το πόδι του προς την μπάλα και ξαπλώνει προς τα πίσω το σώμα του, ξεκινώντας παράλληλα να περιστρέφει τους ώμους του. Κατόπιν εξασφαλίζει ισορροπία με την κάμψη του κορμού του για να φέρει μεγαλύτερη δύναμη κατά την εκτέλεση, γυρίζει τη λεκάνη του προς τα δεξιά και δίνει την καμπύλη μέχρι να σουτάρει με το εσωτερικό του ποδιού περιστρέφοντας το γόνατό του.

Όχι απλό, αλήθεια είναι.

Από πού προς τα πού εκτελεί

Προφανέστατα η δεξιά πλευρά της μεγάλης περιοχής είναι αυτή που -ως αριστεροπόδαρο- τού ταιριάζει περισσότερο. Τούτο δεν σημαίνει πως από το αριστερό μισό, το οποίο ορίζεται από τη νοητή κάθετη γραμμή που διασχίζει το σημείο του πέναλτι και μαζί το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, δεν έχει επιτυχίες. Τα 2 από τα 6 φάουλ με την Αργεντινή είναι από σημεία αριστερότερα της άσπρης βούλας, όπως επίσης 13 απ' αυτά που έχει σημειώσει με τους 'μπλαουγκράνα'.

Εξαίρεση αποτέλεσε το 27ο στη σειρά, καθώς είχε επιτευχθεί από θέση έξω δεξιά.

Μάθαμε επίσης ότι τα φάουλ του Μέσι σπανίως θα καταλήξουν χαμηλά. Μονάχα 6 εξ αυτών ήταν σχεδόν στο ύψος της γραμμής τέρματος και συνολικά 14/52 στο μισό που οριοθετείται από την παράλληλη που χωρίζει την εστία σε δύο ισοϋψή μέρη. Σουτάροντας με το αριστερό δε στέλνει, ως επί το πλείστον την μπάλα στ' αριστερά του αντίπαλου τερματοφύλακα - δεξιά όπως βλέπει το τέρμα ο ίδιος. Σημαδεύει βέβαια εκεί που είναι αδύνατον να εκτιναχθεί ο κίπερ, παρόλο που εκ των προτέρων γνωρίζει πού -κατά μεγάλη πιθανότητα- θα κατευθυνθεί η μπάλα.

Ποιες ομάδες εκτελεί

Πηγαίνοντας παιχνίδι με παιχνίδι ο αρθρογράφος μέτρησε ότι η Εσπανιόλ είναι η ομάδα που έχει δεχθεί τα περισσότερα γκολ από φάουλ του Μέσι. Η συντοπίτισσα της Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη είναι στην... κορυφή της λίστας με 6 εύστοχα χτυπήματα. Με ένα λιγότερο ακολουθούν η Σεβίλλη και η Αθλέτικ Μπιλμπάο, ενώ η Ατλέτικο Μαδρίτης και πλέον η Θέλτα ακολουθούν με τρία η καθεμιά. Στα 2 θα συναντήσεις τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Βιγιαρεάλ, την Μπέτις, την Αλαβές, τη Λα Κορούνια και την Αλμερία.

Όταν ξέρεις τι θα συμβεί, δεν έχει και τόση πλάκα πλέον...

Θα αποκλειστεί από τους ομίλους του Champions League η Μπαρτσελόνα; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK