Οι Άγγλοι αγνοούν την UEFA και θα κλωτσήσουν μόνοι τους τον ρατσισμό

Η UEFA έχει πρωτόκολλο τριών βημάτων για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών φαινομένων, που θα το λέγατε και αστείο. Για αυτό οι Άγγλοι πήραν τα μέτρα τους, πριν την επίσκεψη στη Βουλγαρία -της οποίας οι φαν είναι 'υπόδικοι'.

Οι Άγγλοι αγνοούν την UEFA και θα κλωτσήσουν μόνοι τους τον ρατσισμό
Ο Χάρι Κέιν πρωτοστατεί στην απόφαση των Άγγλων διεθνών να αποχωρήσουν σε περίπτωση ρατσιστικού επεισοδίου στο ματς Βουλγαρία-Αγγλία AP PHOTO/MATT DUNHAM

Δεν είναι μια και δυο οι φορές που οι παίκτες της Αγγλίας έχουν δεχθεί ρατσιστική παρενόχληση έως και επίθεση, κατά τις επισκέψεις τους σε γήπεδα για να τακτοποιήσουν υποχρεώσεις που έχουν με τα 'τρία λιοντάρια'. Τον περασμένο Μάρτιο είχες διαβάσει σε αυτό το site πως η υπομονή αυτών που καλούνται να παίζουν πάντα 'άμυνα' -για το καλό του σπορ και το δικό τους- είχε εξαντληθεί. Μαζί και η ανοχή στις συγγνώμες της UEFA που δεν έκανε κάτι για να αλλάξει η κατάσταση.

Αφορμή στάθηκαν όσα έγιναν στο Gradski Stadion της Ποντγκόριτσα, όπου είχε δουλειά η Αγγλία για τα προκριματικά του Euro2020 (βλ. το παιχνίδι με το Μαυροβούνιο, στις 25/3). Κάθε φορά που η μπάλα ήταν στην κατοχή μαύρου παίκτη, γινόταν ο κακός χαμός -με ιαχές πιθήκων και άλλα παρόμοια τραγικά. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ είχε πει πως 'είμαστε στο 2019 και έχει καταντήσει λίγο γελοίο να καταστρέφουν λίγοι ηλίθιοι ένα τέλειο βράδυ', πριν αποκαλύψει πως συζήτησε το ενδεχόμενο να πάρει τους παίκτες και να φύγουν "αλλά τα παιδιά ήθελαν να παίξουν ποδόσφαιρο". Έτσι, η ομοσπονδία περιορίστηκε σε άλλη μια καταγγελία στην UEFA, με τον Ραχίμ Στέρλινγκ, ο οποίος έχει γίνει 'θύμα' ανάλογων συμπεριφορών και στα γήπεδα της Premier League να αναρτά αυτό.

Τι έκανε η UEFA για όλα αυτά; Τιμώρησε με ένα κεκλεισμένων των θυρών παιχνίδι τους Μαυροβούνιους και πρόστιμο 20.000 ευρώ (αυτό ήταν για τη χρήση φωτοβολίδων και αντικειμένων που πέταξαν οπαδοί στον αγωνιστικό χώρο) και αφόδευσε η φοράδα στο αλώνι. Για αυτό και οι Άγγλοι διεθνείς συμφώνησαν πως όταν θες κάτι να γίνει καλά, το κάνεις μόνο σου και πήραν τα μέτρα τους, πριν το ταξίδι στη Βουλγαρία (14/10), για την 8η αγωνιστική των UEFA European Qualifiers. 

Πώς η UEFA έφτασε τα 'τρία λιοντάρια' στο αμήν

Θα σκέφτεσαι 'τόσα ματς έχουν παίξει εκτός, στο μεσοδιάστημα. Γιατί διάλεξαν τη Βουλγαρία;'. Υπάρχει εξήγηση που θα σε πείσει για την ανάγκη των μέτρων: η έδρα των Βούλγαρων τελεί υπό μερική τιμωρία (καλό;), μετά τις καταγγελίες που είχαν γίνει από το Κόσοβο και την Τσεχία (ομάδες που επίσης ανήκουν στον 1ο όμιλο) για ρατσιστική συμπεριφορά στα δικά τους παιχνίδια.

Το 'μερική τιμωρία' ήταν η απόφαση της UEFA να μην κλείσει γενικά, το γήπεδο στη Σόφια, αλλά να μείνουν κενές 5.000 από τις 46.340 θέσεις του Vasil Levski National Stadium. Tραγικό;

Για αυτό και ο Σάουθγκεϊτ κάλεσε τους παίκτες του να συζητήσουν τι θα κάνουν. Συμφώνησαν να ακολουθήσουν το πρωτόκολλο των τριών βημάτων που έχει η UEFA, για την καταπολέμηση του ρατσισμού. Αυτό αφορά α) την ενημέρωση του αρχηγού της ομάδας από το 'θύμα' και στη συνέχεια την ενημέρωση του διαιτητή από τον κάπτεν, ώστε να ανακοινωθεί προειδοποίηση από τα μεγάφωνα, β) σε περίπτωση επανάληψης του συμβάντος (είτε το ακούει μόνος ο διαιτητής, είτε ενημερώνεται για αυτό) γίνεται προσωρινή διακοπή του αγώνα και γ) αν οι επιθέσεις συνεχίζονται και οι δυο ομάδες αποχωρούν από το γήπεδο, με τον ρεφ να καλείται να αποφασίσει για την οριστική διακοπή, σε συμφωνία με τους συνεργάτες του και τους παίκτες. Μόνο που πρόσθεσαν ένα twist.

Αν γίνει ρατσιστική επίθεση σε συμπαίκτη τους, κατ' αρχάς θα τον ρωτήσουν αν θέλει να συνεχίσει και αν δεν θέλει θα αποχωρήσουν όλοι μαζί από το γήπεδο. Η πρόταση αυτή ανήκει στον Χάρι Κέιν.

O Tάμι Έιμπραχαμ, παίκτης που δέχθηκε bullying στο διαδίκτυο όταν έχασε ένα πέναλτι εναντίον της Λίβερπουλ, ενημέρωσε τα media για όσα αποφάσισαν οι διεθνείς. Για αρχή είπε πως όταν επιτρέπεις κάτι μια φορά, μετά η μια γίνεται δυο και αυτές τρεις και τελικά, οι άνθρωποι λένε ηλίθιες δικαιολογίες. Για αυτό και οι Άγγλοι, στην επανάληψη του όποιου θέματος τους ενοχλεί, θα αποφασίσουν μεταξύ τους για το πώς θα το αντιμετωπίσουν.

"Αν κρίνουμε πως δεν λειτουργεί το πρωτόκολλο, θα το αψηφήσουμε. Ο Χάρι Κέιν πρότεινε πως αν συμβεί κάτι και δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την αντιμετώπιση, θα μιλήσουμε με τον παίκτη και αν δεν είναι χαρούμενος, θα φύγουμε όλοι από τον αγωνιστικό χώρο -ανεξάρτητα από το σκορ. Είναι ομαδικό θέμα. Μην απομονώνεται έναν άνθρωπο. Είμαστε μια ολόκληρη ομάδα. Αν συμβεί σε έναν από εμάς, συμβαίνει σε όλους εμάς".

News 24/7

24MEDIA NETWORK