Οι Άγγλοι χρειάζονται μία περιουσία για να δουν Premier League στην TV

Οι Άγγλοι τηλεθεατές ετοιμάζουν τις συνδρομές τους για τη νέα σεζόν, ώστε να παρακολουθήσουν τους αγώνες της Premier League. Τα χρήματα δεν τους φτάνουν...

Ο Ρομπέρτο Φιρμίνο της Λίβερπουλ σκοράρει με κεφαλιά κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, σε αγώνα για την Premier League 2018-2019, στο 'Ετιχάντ' του Μάντσεστερ, Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019
Ο Ρομπέρτο Φιρμίνο της Λίβερπουλ σκοράρει με κεφαλιά κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, σε αγώνα για την Premier League 2018-2019, στο 'Ετιχάντ' του Μάντσεστερ, Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019 AP PHOTO/JON SUPER

Η Premier League αποτελεί το πιο πλούσιο πρωτάθλημα του κόσμου, το πιο εμπορικά αξιοποιήσιμο και ως εκ τούτου το πιο ακριβό για τον φίλαθλο - πελάτη. Τα 'κολοσσιαία' τηλεοπτικά συμβόλαια που γεμίζουν τα ταμεία των ομάδων συνοδεύονται από... παρενέργειες, όπως οι άδειες τσέπες των τηλεθεατών.

Η λίγκα θα εισπράξει περίπου 10.000.000.000 ευρώ για τον κύκλο 2019-2022 από τις συμφωνίες που έκανε εντός κι εκτός συνόρων, ποσό που τα τηλεοπτικά δίκτυα είναι διατεθειμένα να δαπανήσουν, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα εξασφαλίσουν τα απαραίτητα διαφημιστικά έσοδα, λόγω της εμπορικότητας του προϊόντος. Σε αυτά τα έσοδα προστίθενται και τα έσοδα από τις συνδρομές, αφού τα δικαιώματα καταλήγουν με μαθηματική ακρίβεια σε μη ελεύθερες πλατφόρμες.

Τα δικαιώματα μετάδοσης στο Ηνωμένο Βασίλειο μοιράστηκαν για ακόμα μία σεζόν δύο τηλεοπτικά δίκτυα, το Sky Sports, που μεταδίδει αγώνες από τη δημιουργία της Premier League το 1992, καθώς και το BT Sport, που από το 2013 εκτόπισε το ESPN και αποτελεί δυνατό 'παίκτη'. Το πρώτο δίκτυο θα μεταδόσει 128 αγώνες και το δεύτερο 52, ωστόσο θα υπάρχουν και 20 παιχνίδια τον Δεκέμβριο (μεταξύ τους κάθε αγώνας της Boxing Day) που θα μεταδοθούν live από το Prime Video, τη διαδικτυακή πλατφόρμα της Amazon.

Τα δικαιώματα γι' αυτά τα παιχνίδια κόστισαν λίγο πάνω από 5.000.000.000 ευρώ και οι 3 πλατφόρμες γνωρίζουν πολύ καλά πώς θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους: μετακυλώντας το κόστος στον συνδρομητή.

  • Η πλατφόρμα της BT παρέχει την πιο 'οικονομική' προσφορά για κάποιον φίλαθλο που θέλει να παρακολουθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους αγώνες που θα μεταδοθούν τηλεοπτικά. Οι νέοι συνδρομητές μπορούν να αποκτήσουν ετήσια συνδρομή με 45 ευρώ τον μήνα, αν και δεν θα έχουν στη διάθεσή τους HD κανάλια (τα οποία κάποιες φορές μεταδίδουν αγώνες) και η BT προσφέρει μόνο δύο κανάλια του Sky Sports, με συνέπεια να μην υπάρχει πλήρης κάλυψη.
  • Το πιο οικονομικό πακέτο της συνδρομητικής πλατφόρμας Virgin Media, που περιλαμβάνει τα κανάλια του Sky Sports και του BT Sports, προσφέρεται στα 80 ευρώ τον μήνα.
  • Ακόμα πιο ακριβή είναι η συνδρομή στο Sky, που μηνιαίως κοστίζει 50 ευρώ, ωστόσο για να προστεθούν τα κανάλια του BT Sports (αλλά και πάλι, όχι τα HD κανάλια) θα χρειαστούν ακόμα 31 ευρώ.
  • Σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η συνδρομή 9 ευρώ για τον μήνα Δεκέμβριο στο Prime Video.

Συνολικά, το πρώτο πακέτο από την πλατφόρμα της BT θα κοστίσει 549 ευρώ για έναν χρόνο, αλλά ο συνδρομητής δεν θα δει όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Το δεύτερο πακέτο κοστίζει 969 ευρώ για έναν χρόνο και θα έχει πλήρη κάλυψη. Το τρίτο πακέτο θα κοστίσει 981 ευρώ και πάλι δεν θα υπάρχει πλήρης κάλυψη.

Πραγματικά, μία περιουσία για να φτιάξουν οι σύλλογοι τη δική τους περιουσία...

Ποιος αστέρας της Premier League είναι καλύτερος για τη Ρεάλ; Πολ Πογκμπά ή Κρίστιαν Έρικσεν; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο


News 24/7

24MEDIA NETWORK