Οι Άγγλοι θέλουν ψυχίατρο

Ένας ψυχίατρος που επί δώδεκα χρόνια δούλευε σε νευρολογική κλινική υψίστης ασφαλείας και ασχολήθηκε κατά λάθος με τον αθλητισμό είναι η μεγάλη ελπίδα της Αγγλίας για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου στο ποδόσφαιρο μετά το 1966!

Οι Άγγλοι θέλουν ψυχίατρο

Ο Στιβ Πίτερς είναι μια άγνωστη σε μας φιγούρα. Ίσως και στο ευρύ κοινό εκτός Βρετανίας. Ρωτήστε όμως τι λένε γι' αυτόν ο Κρις Χόι (έξι φορές χρυσός ολυμπιονίκης στην ποδηλασία), ο Ρόνι Ο'Σάλιβαν (κορυφαίος παίκτης σνούκερ των ημερών μας), ο Κρεγκ Μπέλαμι (Ουαλός ποδοσφαιριστής) και εσχάτως ο Στίβεν Τζέραρντ;

Από τον περασμένο Μάρτιο ο 61χρονος γιατρός από το Μίντλεσμπρο συνεργάζεται και με την αγγλική Ομοσπονδία. Έχει αναλάβει την ευθύνη για την πνευματική προετοιμασία των διεθνών ποδοσφαιριστών του Ρόι Χόντσον πριν και κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας.

Οι Άγγλοι θέλουν ψυχίατρο

Στον τομέα του θεωρείται αυθεντία. Οι μαρτυρίες των ξακουστών μαθητών/πελατών του ενισχύουν την άποψη ότι τα αποτελέσματα της δουλειάς του είναι ευεργετικά. Από το 2001 που για πρώτη φορά ήρθε σ' επαφή με τα σπορ, συγκεκριμένοι αθλητές πίνουν νερό στ' όνομά του, πιστεύοντας ότι έχουν βοηθηθεί πολύ από τη στιγμή που τον γνώρισαν.

Ποια είναι ακριβώς η αποστολή του; Ο ίδιος εξηγεί: " Θέλω απλώς να πάρω το καλύτερο από τους ανθρώπους, να τους βοηθήσω ν' αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση". Ο Άγγελος Αναστασιάδης θα τον έλεγε πνευματικό.

Νους υγιής

Ο Πίτερς, αν και γόνος φτωχής οικογένειας, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο και άρχισε να διδάσκει μαθηματικά. Στην πορεία έκανε στροφή 180ο μοιρών, σπούδασε ιατρική και κατέληξε να εντρυφήσει στον ανθρώπινο νου, ο οποίος -όπως παραδέχεται- συνεχίζει να τον γοητεύει. Πριν από 13 χρόνια, κι αφού είχε ασχοληθεί με σπάνιες περιπτώσεις ασθενών νευρολογικής κλινικής, του ζητήθηκε να βοηθήσει ένα φίλο ποδηλάτη. Μπήκε στην εθνική ομάδα της Βρετανίας και σταδιακά το "πελατολόγιο" του μεγάλωσε, φτάνοντας στο σημείο να δουλέψει για τη Λίβερπουλ, η οποία είναι γεγονός ότι μετά από 24 χρόνια διεκδίκησε μέχρι την τελευταία αγωνιστική τον τίτλο στην Αγγλία. Οι "κόκκινοι" έχουν να λένε για τον τρόπο που τη σχέση/συνεργασία που ανέπτυξαν μαζί του.

Οι Άγγλοι θέλουν ψυχίατρο
© GRAHAM CHADWICK

Στο μεσοδιάστημα ο Ρόνι Ο'Σάλιβαν τον χρειάστηκε για να καταπολεμήσει ψυχικές διαταραχές που φημολογείται ότι τον είχαν φέρει προ της εγκατάλειψης, ενώ ο Κρεγκ Μπέλαμι χτύπησε την πόρτα του γραφείου του για να τον βοηθήσει να ξεπεράσει το σοκ που υπέστη από την αυτοκτονία του Γκάρι Σπιντ - ήταν στα όρια της κατάρρευσης. Για τον Κρις Χόι δε είναι " η φωνή της λογικής", φράση που έκτοτε χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για να ενισχυθεί η σημασία των συνεδριών με τον Πίτερς.

Η φιλοσοφία του φημισμένου γιατρού αναπτύσσεται στο βιβλίο "Το μοντέλο του χιμπατζή". Σε αυτό αναλύει επακριβώς τον τρόπο που το άτομο έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το μυαλό του, καταπολεμώντας παράλληλα τα "δαιμόνια" που ενδέχεται να φρενάρουν την απόδοσή του στον αθλητισμό ή σε οποιαδήποτε άλλη έκφανση της ζωής.

Η τελευταία ελπίδα

Ο "πνευματικός" λοιπόν της εθνικής Αγγλίας δεν θεωρεί τον εαυτό του "μάγο". Ούτε ισχυρίζεται ότι είναι ο δρυΐδης με τη μαγική συνταγή. Στηρίζει την άποψη ότι " δεν πρόκειται για θεραπεία, ούτε μπορώ να πάρω από το δρόμο οποιονδήποτε και να τον κάνω παγκόσμιο πρωταθλητή σε όποιο άθλημα θέλει".

" Με παίρνουν συχνά και με ρωτούν πέντε συμβουλές, αλλά αυτό δεν είναι πιθανό. Η ίδια οδηγία δεν είναι ταιριαστή για κάθε άτομο. Κάθε προσωπικότητα είναι διαφορετική και έτσι αντιμετωπίζω άπαντες", συμπληρώνει ο Πίτερς, στη δουλειά του οποίου οι Άγγλοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για την επανάληψη του θριάμβου του 1966.

Αν πετύχει, θα βαφτιστεί "σωτήρας". Αν όχι, "ευχαριστούμε Ρόι Χόντσον". Γιατί στο φινάλε-φινάλε ο προπονητής φέρει την ευθύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ