Οι αντίπαλοι του Κώστα Φορτούνη για το μεγάλο 'κόκκινο' ρεκόρ

Δεν ήταν η έλλειψη φιλοδοξίας, ούτε η... πρωτιά στο χωριό που κράτησαν τον Κώστα Φορτούνη στα ερυθρόλευκα. Δεν ήταν ούτε τα λεφτά, που θα μπορούσε να τα βρει και αλλού. Ήξερε ότι αν φύγει, δεν θα μπορούσε να πάρει μαζί του την σχέση του με τον Ολυμπιακό.

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÎÁÍÈÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÎÁÍÈÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Φορτούνης παρέμεινε δεμένος στο λιμάνι. Όχι γιατί στα ανοιχτά είχε μποφόρ και απαγορεύτηκε ο απόπλους. Αλλά επειδή για τον ίδιο 'η θάλασσα του Πειραιά, απ' όλες είναι πιο γλυκιά'. Συμφωνία στα βασικά υπήρχε εδώ και περίπου δύο μήνες. Οι λεπτομέρειες -που εντέλει φαντάζουν πιο σημαντικές από όσο νομίζουμε- ήταν αυτές που καθυστερούσαν την επισημοποίηση της επέκτασης της συνεργασίας των δύο πλευρών. Κάποια στιγμή, γύρω στις αρχές Ιουνίου, άρχισε να γίνεται ορατό το ενδεχόμενο πώλησης του διεθνή μεσοεπιθετικού. Κατά βάθος όμως ήταν ένα σενάριο που κανείς δεν επιθυμούσε. Ούτε ο παίκτης, ούτε και ο Ολυμπιακός. Ο Κώστας Φορτούνης είναι τόσο ίδια και συνάμα τόσο διαφορετική περίπτωση, από πρώην 'ερυθρόλευκους' ποδοσφαιριστές όπως π.χ. οι Κώστας Μήτρογλου, Κώστας Μανωλάς, Ανδρέας Σάμαρης, Λούκα Μιλιβόγεβιτς. Και όχι γιατί είναι ο μόνος που έχει πετύχει γκολ με αυτόν τον τρόπο...

Όλοι ανήκουν στην κατηγορία των παικτών που μπορούσαν κάλλιστα να αγωνιστούν στο εξωτερικό και σε πρωταθλήματα ανώτερα της Super League. Όλοι αναδείχθηκαν φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού. Στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, όλοι άξιζαν συμβόλαια μεγαλύτερα από αυτά που θα έβρισκαν ποτέ στην Ελλάδα. Όλοι είχαν το δικαίωμα να νιώσουν ότι 'πρέπει' να δοκιμάσουν στο υψηλότερο επίπεδο. Όλοι πίστεψαν -και καλά έκαναν- ότι μακριά από την χώρα μας θα είχαν την ευκαιρία να γίνουν ακόμη καλύτεροι. Όλοι το επιχείρησαν. Εκτός από τον Κώστα Φορτούνη.

Ουδείς μπορεί να ψέξει όσους θέλησαν το βήμα παραπάνω, όπως και κανείς δεν μπορεί να κατακρίνει τον νυν αρχηγό των 'ερυθρολεύκων' που αδιαφορεί για τον καλύτερο -ποδοσφαιρικά- κόσμο των 'μεγάλων' της Ευρώπης, επιλέγοντας την παραμονή του σε σύνορα που στην πραγματικότητα δεν τον χωρούν. Εκείνος δεν δείχνει να ασφυκτιά, αντιθέτως μοιάζει να το απολαμβάνει. Από την στιγμή που στα 19 του χρόνια έζησε την εμπειρία του εξωτερικού για μια τριετία με την Καϊζερσλάουτερν και επέστρεψε στον Ολυμπιακό, τον οποίο είχε αφήσει στα 16 του, ήξερε ότι πολύ δύσκολα θα έπαιρνε την απόφαση να ξαναφύγει. Δεν είναι η έλλειψη φιλοδοξίας, άλλωστε όποιος πάσχει από αυτήν δεν δουλεύει δύο σερί χρόνια με προσωπικό γυμναστή στην άδεια του για να είναι έτοιμος πριν την προετοιμασία. Δεν είναι ούτε η γνωστή ρήση "καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη", που κρατάει τον Φορτούνη στα ερυθρόλευκα. Όχι, δεν είναι ούτε ο ρομαντισμός, που στην εποχή του -στυγνού πολλές φορές- επαγγελματισμού, μοιάζει με περιττή πολυτέλεια.

Είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Αυτές που έχει χτίσει ο Κώστας Φορτούνης στα πέντε χρόνια του στον Ολυμπιακό. Μπορεί να μην είναι εκδηλωτικός, μπορεί να μην το δείχνει σε κάθε ευκαιρία, όμως έχει ουσιαστικά προ πολλού επιλέξει να μείνει εκεί που νιώθει καλά. Σε τέτοιο βαθμό, που του δίνει το απόλυτο κίνητρο: να θέλει να πει το δικό του 'ευχαριστώ' μέσα από τις παραστάσεις του στο γήπεδο. Εξάλλου τα πιο δυνατά συναισθήματα που μπορεί να σου χαρίσει κάποιος, είναι αυτά που σε κάνουν να νιώθεις την ανάγκη για ανταπόδοση. Ναι, προφανώς και ο αρχηγός του Ολυμπιακού είχε περίπου 1,5 εκατ. λόγους να βάλει την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο. Τόσα θα εισπράττει ετησίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Είναι όμως χρήματα που θα μπορούσε εύκολα να βρει στην Αγγλία, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία. Αλλά ήξερε ότι φεύγοντας δεν θα μπορούσε να πάρει μαζί του την σχέση του με τον Ολυμπιακό.

Η καρδιά μου έλεγε να παραμείνω εδώ, με αγαπάνε και τους αγαπάω...

Κάτι που ουσιαστικά... ομολόγησε, μέσα από τις δηλώσεις του στον Sport24 Radio 103,3. Σε ό,τι κι αν τον ρωτούσαν από το στούντιο, στην απάντηση του κρατούσε "σταθερές". Την αγάπη του για τον σύλλογο, το δέσιμο με τον κόσμο, την σχέση του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, την πίστη στους συμπαίκτες του και τον σεβασμό στον προπονητή του, Πέδρο Μαρτίνς.

"Ήθελα να μιλήσω πρώτα με τον Ολυμπιακό, δεν θα έβαζα άλλον σύλλογο πάνω από τον Ολυμπιακό. Η καρδιά μου έλεγε να παραμείνω εδώ, με αγαπάνε και τους αγαπάω. Νιώθω υπέροχα και είμαι πολύ χαρούμενος... Έχω πολύ καλή σχέση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη που με έφερε στην ομάδα. Όταν με κάλεσε να μιλήσουμε, όλα έγιναν πιο εύκολα... Θα μπορούσα να είχα φύγει και φέτος και άλλες χρονιές αλλά δεν το έκανα ποτέ... Νιώθω καλά, έχω πάρα πολύ καλή ψυχολογία εδώ, με αγαπάει ο κόσμος, βλέπω την αγάπη στο γήπεδο, ήμουν από μικρός σε αυτή την ομάδα και έχω δέσιμο. Παίζω για τη φανέλα", ήταν κάποιες από τις χαρακτηριστικές τοποθετήσεις του. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανάρτηση του στο instagram.

Από την στιγμή που ο Κώστας Φορτούνης επέστρεψε στον Ολυμπιακό, συμπλήρωσε ήδη μια πενταετία συνεχούς παρουσίας του με τα ερυθρόλευκα. Από το 2014, μέχρι και σήμερα, ο 26χρονος μεσοεπιθετικός έχει αγωνιστεί 196 φορές για λογαριασμό των Πειραιωτών, με απολογισμό 67 γκολ και 60 ασίστ. Και η νέα συμφωνία που υπέγραψε, διάρκειας τεσσάρων ετών, σημαίνει πως αν δεν προκύψει κάποια μεταγραφή του την επόμενη διετία, τότε ο "Φορτού" θα βάλει πλώρη για να ξεπεράσει ρεκόρ που έχουν πετύχει στον πειραϊκό σύλλογο εμβληματικοί παίκτες του παρελθόντος. Αν και μάλλον θα χρειαστεί ένα ακόμη συμβόλαιο, σαν και αυτό που υπέγραψε τώρα. Ο ίδιος βέβαια δεν κρύβει ότι θέλει να κλείσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό, οπότε ίσως μια τέτοια εξέλιξη να μην είναι τόσο μακρινή όσο φαντάζει.

Για την ιστορία, ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς έμεινε για 13 χρόνια ντυμένος στα ερυθρόλευκα και πραγματοποίησε 493 επίσημες εμφανίσεις, με 152 γκολ και 87 ασίστ. Είναι ο τρίτος ποδοσφαιριστής σε συμμετοχές πρωταθλήματος στην ιστορία του Ολυμπιακού με 344 (πρώτος ο Κυριάκος Καραταΐδης με 363, δεύτερος ο Γιάννης Γκαϊτατζής με 346), τέταρτος σκόρερ στο πρωτάθλημα (126 γκολ, πρώτος ο Γιώργος Σιδέρης με 224), ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα πρωταθλήματα στην Ελλάδα (12), πρώτος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού σε συμμετοχές στην Ευρώπη (83), πρώτος σκόρερ των Πειραιωτών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (15 γκολ - όσα και ο Κώστας Μήτρογλου), πρώτος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού σε συμμετοχές στο Champions League (68). Ο Φορτούνης για την ώρα μετρά 130 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 53 γκολ, έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα, ενώ έχει φτάσει τις 42 συμμετοχές στην Ευρώπη (17 από αυτές στο Champions League) με 9 γκολ.

Ο Κυριάκος Καραταΐδης αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό για 13 χρόνια, όπως και ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, μετρά συνολικά 458 συμμετοχές με τα ερυθρόλευκα και είναι ρέκορντμαν στο πρωτάθλημα με 363, ενώ στο παλμαρέ του έχει πέντε κατακτήσεις πρωταθλήματων. Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέτρησε 52 συνολικά συμμετοχές.

Σχεδόν μια δεκαετία κράτησε η παρουσία του Γιώργου Ανατολάκη στον Ολυμπιακό και συνοδεύτηκε με 9 πρωταθλήματα και 364 επίσημες συμμετοχές για όλες τις διοργανώσεις (11 γκολ). Οι 249 από αυτές ήταν για την Super League και 61 σε διοργανώσεις της UEFA.

Ο Αλέξης Αλεξανδρής έμεινε στον Ολυμπιακό για 9 χρόνια και κατέκτησε 7 πρωταθλήματα, σημειώνοντας συνολικά 150 γκολ σε 346 εμφανίσεις. Έπαιξε σε 243 παιχνίδια πρωταθλήματος, με απολογισμό 127 γκολ. Στην Ευρώπη είχε 36 συμμετοχές με 8 γκολ.

Από το 1991 έως και το 2000 αγωνίστηκε για λογαριασμό των 'ερυθρολεύκων' ο Βασίλης Καραπιάλης. Πραγματοποίησε 291 επίσημες εμφανίσεις (67 γκολ), οι 229 ήταν για το πρωτάθλημα (61 γκολ) και άλλες 29 για την Ευρώπη.

Για 9 χρόνια έπαιξε στον Ολυμπιακό και ο Δημήτρης Μαυρογενίδης, με 8 κερδισμένα πρωταθλήματα και 305 συνολικά συμμετοχές (16 γκολ). Οι 201 από αυτές ήταν για την Super League και οι 48 για την Ευρώπη (40 Champions League, 8 Europa League).

Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος ήταν παίκτης των 'ερυθρολεύκων' για περισσότερα από 10 χρόνια, τα 9 από αυτά βρέθηκε στο ρόστερ της πρώτης ομάδας. Συνολικά κατέγραψε 223 συμμετοχές, οι 152 στο πρωτάθλημα και άλλες 40 στην Ευρώπη. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε 7 τίτλους πρωταθλήματος.

Μια οκταετία με 7 τίτλους πρωταθλητή μέτρησε στον Ολυμπιακό ο Ανδρέας Νινιάδης. Φόρεσε σε 244 περιπτώσεις τα ερυθρόλευκα (34 γκολ), οι 163 ήταν για την Super League και άλλες 28 σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Από το 1996 μέχρι και το 2003 αγωνίστηκε στους Πειραιώτες ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, κατακτώντας 7 πρωταθλήματα σε ισάριθμες σεζόν. Με τα ερυθρόλευκα έπαιξε συνολικά 276 φορές, μετρώντας 78 γκολ (21 ασίστ). Είχε 190 συμμετοχές στην Super League (64 γκολ) και άλλες 40 στην Ευρώπη.

Για 7 χρόνια φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού και ο Αντώνης Νικοπολίδης, κατακτώντας 6 τίτλους πρωταθλητή σε αυτό το διάστημα. Με τον Ολυμπιακό πραγματοποίησε συνολικά 264 εμφανίσεις, 181 για το πρωτάθλημα και 54 για διοργανώσεις της UEFA.

Αυτοί οι ποδοσφαιριστές είναι οι βασικοί "αντίπαλοι" του Κώστα Φορτούνη, που θα κυνηγήσει να ισοφαρίσει αρχικά και να σπάσει στη συνέχεια, ρεκόρ που αφορούν σερί χρόνια παρουσίας στην ομάδα, συνολικές εμφανίσεις, συμμετοχές σε επίπεδο πρωταθλήματος και Ευρώπης, γκολ και τίτλους. Όχι, η αποστολή του -προφανώς- δεν θα είναι εύκολη. Όμως αν παρουσιάσει την ίδια θέληση, με αυτή που έδειξε για να μείνει στον Ολυμπιακό, τότε ίσως σε λίγα χρόνια η κουβέντα να στρέφεται γύρω από την απειλή ρεκόρ που σήμερα φαντάζουν ακατάρριπτα. Για την ώρα ο Κώστας Φορτούνης, αφού έκανε το... repeat με τον Γιανίκ Ομπενάουερ, ετοιμάζεται να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στη νέα σεζόν. Με πρώτη, σκληρή, δοκιμασία τα προκριματικά της Ευρώπης που έρχονται στο τέλος Ιουλίου. Στα ρεπό του θα κάνει βόλτες, απ' του Τζελέπη την ακτή ως του Καραϊσκάκη.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
Ο Κώστας Φορτούνης σε πανηγυρικό στιγμιότυπο από αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ (4-1, 17/02/2019) EUROKINISSI

News 24/7

24MEDIA NETWORK