Οι τρομερές ομοιότητες του 2004-05 με το 2020-21 για Μέσι, Ρονάλντο, Ολυμπιακό

Τελευταία φορά που δεν υπήρχε Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο στα προημιτελικά του Champions League είχαμε 2005. Πώς ήταν το ποδόσφαιρο τότε, ποιες οι ομοιότητες με το σήμερα και πώς 'κολλάει' ο Ολυμπιακός σε αυτές;

Ο Λιονέλ Μέσι είναι εκτός Champions League. Τι θα συμβεί με τον Ολυμπιακό του Κώστα Φορτούνη;
Ο Λιονέλ Μέσι είναι εκτός Champions League. Τι θα συμβεί με τον Ολυμπιακό του Κώστα Φορτούνη; EUROKINISSI SPORTS

Ο αποκλεισμός των Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα στη φάση των 16 του Champions League αφήνει εκτός κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης τους δύο παίκτες που την έχουν ορίσει στη σύγχρονη εποχή: τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι. Τελευταία φορά που απουσίασαν από τα προημιτελικά, το ημερολόγιο έδειχνε 2005 και το ποδόσφαιρο ήταν πολύ διαφορετικό, αφού κανείς τους δεν είχε φτάσει στα επίπεδα όπου κινούνται περίπου την τελευταία δεκαετία.

Γενικότερα, οι διασυλλογικές διοργανώσεις ήταν διαφορετικές. Η Μπαρτσελόνα είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης μόλις μια φορά, αλλά ένας ταλαντούχος Βραζιλιάνος ονόματι Ροναλντίνιο άφηνε ελπίδες για κάτι καλό στο μέλλον, η 'λαίλαπα' Ρομάν Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι έφερε για πρώτη φορά στο προσκήνιο τον όρο οικονομικό ντόπινγκ, ο Ζοζέ Μουρίνιο ήταν ο Special One, η Σεβίλλη δεν είχε ευρωπαϊκό τίτλο, το ιταλικό πρωτάθλημα ήταν το κορυφαίο του κόσμου με τη Γιουβέντους να κατακτά ακόμα δίκαια τα πρωταθλήματα και με τη Μίλαν να αρχίζει να κυριαρχεί ξανά στην Ευρώπη. Φυσικά, το VAR δεν υπήρχε ούτε ως σκέψη και η πανδημία του κορονοϊού δεν υπήρχε ούτε ως εφιάλτης.

Παρ' όλα αυτά, η σεζόν 2004-2005 με τη σεζόν 2020-2021 έχουν και ορισμένες ομοιότητες σε Champions League και Europa League. Ομοιότητες στις οποίες περιλαμβάνεται και ο... Ολυμπιακός. Ας τις δούμε αναλυτικά:

CHAMPIONS LEAGUE

  • Οι δύο τελικοί του Champions League φιλοξενούνται στο 'Ατατούρκ' της Κωνσταντινούπολης
  • Ο πρωταθλητής Ευρώπης θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
  • Γιουβέντους και Τσέλσι αναδείχθηκαν νικητές των ομίλων τους, ενώ Ολυμπιακός, Άγιαξ, Ντινάμο Κιέβου και Σαχτάρ τερμάτισαν στην 3η θέση, με συνέπεια να συνεχίσουν στο Κύπελλο UEFA/Europa League
  • Η Μίλαν κληρώθηκε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη φάση των 16 της ευρωπαϊκής διοργάνωσης που συμμετείχε (το 2004-2005 στο Champions League, το 2020-2021 στο Europa League)
  • Η Μπαρτσελόνα τερμάτισε στη 2η θέση του ομίλου της, με μία ιταλική ομάδα να τερματίζει στην 1η (το 2004-2005 η Μίλαν, το 2020-2021 η Γιουβέντους)
  • Η Λίβερπουλ, που είχε κάκιστη πορεία στην Premier League, απέκλεισε με άνεση στη φάση των 16 την ομάδα που είχε τερματίσει στην 3η θέση της προηγούμενης Bundesliga (τότε Λεβερκούζεν, τώρα Λειψία)
  • Η Ρεάλ προκρίθηκε από τη φάση των ομίλων μαζί με μια γερμανική ομάδα (τότε Λεβερκούζεν, τώρα Γκλάντμπαχ), στην 3η θέση του ομίλου τερμάτισε η πρωταθλήτρια Ουκρανίας (τότε Ντινάμο, τώρα Σαχτάρ), ενώ ουραγός ήταν μια ιταλική ομάδα (τότε Ρόμα, τώρα Ίντερ). Στον πρώτο αγώνα της στα νοκ άουτ, δε, επικράτησε με 1-0 κόντρα σε ιταλική ομάδα (τότε Γιουβέντους, τώρα Αταλάντα)
  • Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είδε γαλλική ομάδα να τερματίζει στην κορυφή του ομίλου της (τότε Λιόν, τώρα Παρί), υπέστη εκτός έδρας ήττα από τουρκική ομάδα (τότε Φενέρμπαχτσε, τώρα Μπασάκσεχιρ) και έχασε το τελευταίο παιχνίδι του ομίλου, δεχόμενη 3 γκολ (τότε από τη Φενέρμπαχτσε με 0-3, τώρα από τη Λειψία με 2-3)
  • Η ομάδα που απέκλεισε την Μπαρτσελόνα στη φάση των 16 σημείωσε συνολικά 5 γκολ εναντίον της (τότε η Τσέλσι, τώρα η Παρί)
  • Οι φιναλίστ στο τουρνουά της προηγούμενης σεζόν είναι γαλλικές ομάδες και αμφότερες τερμάτισαν στην 1η θέση των ομίλων τους (τότε Μονακό, τώρα Παρί)

EUROPA LEAGUE

  • Όσες αγγλικές ομάδες συμμετείχαν στη φάση των ομίλων, τερμάτισαν στην 1η θέση του ομίλου τους (τότε Νιούκαστλ, Μίντλεσμπρο, τώρα Άρσεναλ, Λέστερ, Τότεναμ)
  • Η Βιγιαρεάλ βρέθηκε στη φάση των ομίλων και έφτασε μέχρι τη φάση των 16
  • Στη φάση των 16 δεν υπάρχει γερμανική ομάδα και μόνο μία ολλανδική ομάδα προκρίθηκε από τη φάση των 32 (τότε Άλκμααρ, τώρα Άγιαξ)
  • Μεταξύ των ομάδων που συνέχισαν στη διοργάνωση από το Champions League και έφτασαν μέχρι τη φάση των 16 είναι ο Ολυμπιακός και η Σαχτάρ. Οι 'ερυθρόλευκοι' κληρώθηκαν στη φάση των 16 με αγγλική ομάδα (τότε η Νιούκαστλ, τώρα η Άρσεναλ)

Αν οι ομοιότητες συνεχιστούν, θα πρέπει να περιμένουμε αποκλεισμό του Ολυμπιακού, αφού τότε είχε ηττηθεί δύο φορές από τις 'καρακάξες' (1-3 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', 0-4 στο 'Σεντ Τζέιμς Παρκ'), ωστόσο η Άρσεναλ δεν θα κατακτήσει το τρόπαιο (νικήτρια τότε η ΤΣΣΚΑ, στον τελικό με τη Σπόρτινγκ που απέκλεισε τη Νιούκαστλ στα προημιτελικά). Όμως, οι διαφορές μεταξύ των δύο σεζόν είναι επίσης πολλές, οπότε -γιατί όχι- να μην αλλάξει κι εδώ η ιστορία;

News 24/7

24MEDIA NETWORK