Οι αποτυχημένοι τελικοί και η "κατάρα" του Μπέλα Γκούτμαν

Η Μπενφίκα παίζει απόψε τον 8ο ευρωπαϊκό της τελικό μετά την περίφημη κατάρα που ξεστόμισε ο Μπέλα Γκούτμαν, έχοντας χάσει και τους επτά προηγούμενους. Θα μπορέσουν άραγε οι "αετοί" της Λισαβόνας να σπάσουν την κακοδαιμονία τους στον αποψινό τελικό ενάντια στη Σεβίλλη;

Οι αποτυχημένοι τελικοί και η "κατάρα" του Μπέλα Γκούτμαν

Η Μπενφίκα αντιμετωπίζει απόψε (14/5) στο "Juventus Stadium" την Σεβίλλη, στον τελικό του Europa League. Οι Πορτογάλοι έχοντας κάνει εξαιρετική πορεία φέτος στη διοργάνωση, θέλουν όσο τίποτε άλλο να καταφέρουν να κατακτήσουν τον ευρωπαϊκό τίτλο, μιας και πέρυσι έφτασαν στην πηγή, αλλά δεν ήπιαν νερό, μιας και έφτασαν στον τελικό, όμως έχασαν από την Τσέλσι στις καθυστερήσεις με 2-1.

Οι αποτυχημένοι τελικοί και η "κατάρα" του Μπέλα Γκούτμαν
© GRAHAM CHADWICK

Μετά και την περσινή αποτυχία τους, οι "αετοί" μετρούν πλέον επτά συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με την τελευταία της ευρωπαϊκή κούπα να χρονολογείται πριν από 52 χρόνια (1962).

Η τότε ομάδα της Μπενφίκα, έχοντας ηγέτη της τον Εουσέμπιο είχε κατορθώσει να ξεπεράσει τη Ρεάλ του Ντι Στέφανο και να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης για δύο συνεχόμενες χρονιές (1961 και 1962). Στον πάγκο της ομάδας καθόταν ο ιδιόρρυθμος Ούγγρος προπονητής, Μπέλα Γκούτμαν, ο οποίος μάλιστα καθιέρωσε το σύστημα 4-2-4 στην πορτογαλική ομάδα. Ωστόσο, μετά από αυτές τις επιτυχίες, οι δρόμοι του Γκούτμαν και της Μπενφίκα χώρισαν με άδοξο τρόπο.

Οι αποτυχημένοι τελικοί και η "κατάρα" του Μπέλα Γκούτμαν

Η αλήθεια είναι πως πολλοί ισχυρίζονται ότι πίσω από τις συνεχόμενες ευρωπαϊκές αποτυχίες της Μπενφίκα από το 1962 κι έπειτα κρύβεται ο... Μπέλα Γκούτμαν. Τι εννοούμε όμως με αυτό; Η ιστορία λέει πως λίγο μετά την στέψη της Μπενφίκα ως καλύτερης ομάδας της Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη φορά το 1962 (νίκησε στον τελικό του Άμστερνταμ τη Ρεάλ Μαδρίτης με 5-3!), ο Γκούτμαν ζήτησε αύξηση των αποδοχών του από το σύλλογο.

Ωστόσο, οι ιθύνοντες της Μπενφίκα αρνήθηκαν με αποτέλεσμα ο κόουτς να παραιτηθεί. Όμως, ο Ούγγρος δεν άφησε περάσει έτσι αυτή η άρνηση του συλλόγου για νέο συμβόλαιο και ξεστόμισε την εξής κατάρα: "Να μην πάρετε ευρωπαϊκό τίτλο και να μην κερδίσει άλλη πορτογαλική ομάδα δύο συνεχόμενα κύπελλα Ευρώπης τα επόμενα 100 χρόνια!".

Οι αποτυχημένοι τελικοί και η "κατάρα" του Μπέλα Γκούτμαν

Μέχρι σήμερα λοιπόν, η γνωστή ως "κατάρα του Μπέλα Γκούτμαν" δεν έχει σπάσει. Οι Πορτογάλοι έχουν καταφέρει να βρεθούν άλλες επτά φορές σε ευρωπαϊκό τελικό (Κύπελλο Πρωταθλητριών και Κυπελλούχων) και σε όλες ηττήθηκαν (1963 Μίλαν 2-1, 1965 Ιντερ 1-0, 1968 Μάν. Γιουνάιτεντ 4-1 παράταση, 1983 Αντερλεχτ 2-1, 1988 Αϊντχόφεν 6-5 πέναλτι, 1990 Μίλαν 1-0, 2013 Τσέλσι 2-1).

Μάλιστα, πριν τον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών του 1990 στη Βιέννη κόντρα στη Μίλαν, ο Εουσέμπιο μαζί με άλλους ιθύνοντες του πορτογαλικού συλλόγου, επισκέφθηκαν τον τάφο του Γκούτμαν και παρακάλεσαν να... σπάσει αυτή η κατάρα. Τι κι αν παρακάλεσαν όμως, η κατάρα δεν έσπασε και η Μπενφίκα ηττήθηκε με 1-0 από τη Μίλαν, χάρη σε τέρμα του Φρανκ Ράικαρντ.

Οι αποτυχημένοι τελικοί και η "κατάρα" του Μπέλα Γκούτμαν

Η Μπενφίκα, λοιπόν θα βρεθεί στον 8ο ευρωπαϊκό της τελικό μετά τα περίφημα λόγια του Γκούτμαν και μένει να δούμε αν τελικά θα καταφέρει να σπάσει αυτή την κακοδαιμονία ή αν θα δοθεί η ευκαιρία στη Σεβίλλη να πανηγυρίσει το τρίτο Europa League (παλαιότερο Κύπελλο UEFA) στην ιστορία της.

Διαβάστε ακόμη:

9264 λέξεις για τον Eusébio

News 24/7

24MEDIA NETWORK