Οι αποζημιώσεις που στοιχίζουν στον Αμπράμοβιτς όσο ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός μαζί

Ο Λαμπάρντ δεν μπορεί να αισθάνεται άνετα στον πάγκο της Τσέλσι και φλερτάρει με τη λίστα των προπονητών που αποχώρησαν από τους Λονδρέζους επί ημερών διοίκησης Αμπράμοβιτς. Τα χρήματα που έχει ξοδέψει ο τελευταίος σε αποζημιώσεις είναι τόσα, που αρκούσαν για την απόκτηση τριών ομάδων του ελληνικού Big-5.

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς παρακολουθεί αναμέτρηση της Τσέλσι από την σουίτα του στο 'Stamford Bridge' του Λονδίνου | 19 Δεκεμβρίου 2015 (AP Photo/Matt Dunham)
Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς παρακολουθεί αναμέτρηση της Τσέλσι από την σουίτα του στο 'Stamford Bridge' του Λονδίνου | 19 Δεκεμβρίου 2015 AP PHOTO/MATT DUNHAM

Επισφαλής χαρακτηρίζεται η θέση του Φρανκ Λαμπάρντ στον πάγκο της Τσέλσι. Ο 42χρονος τεχνικός ανέλαβε τα ηνία στον πάγκο των 'μπλε' του Λονδίνου τον Ιούλιο του 2019, υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Φέτος, μετά και τις σπουδαίες μεταγραφικές προσθήκες του καλοκαιριού, η Τσέλσι δεν έχει την πορεία που ανέμεναν ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς και οι συνεργάτες του. Τουλάχιστον στην Premier League.

Η Τσέλσι κατέκτησε την 1η θέση του Group E στο Champions League και συνεχίζει στους '16' της διοργάνωσης. Αποκλείστηκε στο Carabao Cup από την Τότεναμ, είναι ακόμη στη διεκδίκηση του FA Cup και βρίσκεται στην 9η θέση του πρωταθλήματος μετά από 17 αγωνιστικές. Στο -3 από την 4άδα και το -7 από την κορυφή. Στην πρόσφατη πεντάδα αγώνων της, η εικόνα της Τσέλσι είναι προβληματική. Σε αυτό το διάστημα ηττήθηκε από τη Γουλβς, νίκησε τη Γουέστ Χαμ, έχασε με 3-1 από την Άρσεναλ, έμεινε στο 1-1 με την Άστον Βίλα και είδε την Μάντσεστερ Σίτι να την κερδίζει εύκολα με 1-3 στο 'Stamford Bridge'. Με τους 'μπλε' να μην έχουν βρει χημεία, συνοχή και ρόλους, τουλάχιστον στον βαθμό που είναι αναγκαίο για να λογίζονται ως διεκδικητές του τίτλου με ρεαλιστικές πιθανότητες, είναι μάλλον μια φυσιολογική εξέλιξη το βάρος να πέφτει στους ώμους του προπονητή.

Τα ρεπορτάζ στην Αγγλία είναι συγκρουόμενα ωστόσο. Από τη μια θέλουν τον Λαμπάρντ ακόμη ασφαλή στην άκρη του πάγκου, από την άλλη να βρίσκεται υπό κρίση κυρίως επειδή η διοίκηση της Τσέλσι γλυκοκοιτάζει τον Τόμας Τούχελ που αποχώρησε από την Παρί Σεν Ζερμέν. Για την ιστορία, δύο Γερμανοί παίκτες, οι Κάι Χάβερτς και Τίμο Βέρνερ, αποτέλεσαν δύο ηχηρές μεταγραφές των Λονδρέζων το καλοκαίρι...

Από την ημέρα που ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Τσέλσι από τον Κεν Μπέιτς, έχει δει 12 φορές τον προπονητή της ομάδας να αποχωρεί - δύο φορές 'θύμα' ήταν ο Ζοζέ Μουρίνιο. Μόνο ένας εξ αυτών έφυγε οικειοθελώς. Ήταν ο Μαουρίσιο Σάρι που μετά την κατάκτηση του Europa League παραιτήθηκε για να πάει στη Γιουβέντους.

Αντόνιο Κόντε, Ρομπέρτο Ντι Ματέο, Αντρέ Βίλας-Μπόας, Κάρλο Αντσελότι, Λουίς Φελίπε Σκολάρι, Άβραμ Γκραντ, Κλάουντιο Ρανιέρι και Ζοζέ Μουρίνιο στοίχισαν κάτι περισσότερο από 122 εκατ. ευρώ στον ιδιοκτήτη της Τσέλσι, με βάση τις αποζημιώσεις που δικαιούνταν! Το ποσό μπορεί να ήταν μεγαλύτερο, αν ο Αμπράμοβιτς ήταν υποχρεωμένος να δώσει χρήματα για τις αποχωρήσεις των Γκους Χίντινγκ και Ράφα Μπενίτεθ.

Όνομα Αποχώρηση Κόστος
Αντόνιο Κόντε Ιούλιος 2018 29.5 εκατ. ευρώ
Γκους Χίντινγκ Μάιος 2016 -
Ζοζέ Μουρίνιο Δεκέμβριος 2015 9.2 εκατ. ευρώ
Ράφα Μπενίτεθ Μάιος 2013 -
Ρομπέρτο Ντι Ματέο Νοέμβριος 2012 11.9 εκατ. ευρώ
Αντρέ Βίλας-Μπόας Μάρτιος 2012 13.3 εκατ. ευρώ
Κάρλο Αντσελότι Μάιος 2011 6.6 εκατ. ευρώ
Λουίς Φελίπε Σκολάρι Φλεβάρης 2009 14 εκατ. ευρώ
Άβραμ Γκραντ Μάιος 2008 5.8 εκατ. ευρώ
Ζοζέ Μουρίνιο Δεκέμβρης 2007 25.6 εκατ. ευρώ
Κλάουντιο Ρανιέρι Μάιος 2004 6.6 εκατ. ευρώ
Σύνολο
122.5 εκατ. ευρώ

Ο Λαμπάρντ έχει ακόμη 18 μήνες συμβολαίου με την Τσέλσι και αμείβεται με 85.000 ευρώ την εβδομάδα. Πρακτικά, μέχρι το πέρας αυτή της συνεργασίας, ο Άγγλος τεχνικός θα πάρει 6.2 εκατ. ευρώ. Ποσό που θα διεκδικήσει ως αποζημίωση εφόσον η διοίκηση των 'μπλε' του δείξει την πόρτα της εξόδου. Ανεβάζοντας έτσι κοντά στα 130 εκατ. ευρώ τα χρήματα που έχει δώσει ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς σε αποζημιώσεις προπονητών.

Με απόκλιση μερικών χιλιάδων ευρώ, αυτή είναι σήμερα η συνολική αξία τριών από τις μεγάλες ομάδες της Ελλάδας. Σύμφωνα με το transfermakt η χρηματιστηριακή αποτίμηση στο ρόστερ του Παναθηναϊκού είναι 24.5 εκατ. ευρώ, της AEK 38.5 εκατ. ευρώ και του ΠΑΟΚ αγγίζει τα 67 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο μιλάμε για 130 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα δηλαδή που έχει ξοδέψει ο Αμπράμοβιτς για να ξεπροβοδίσει προπονητές της Τσέλσι από το 2004 και μετά. Κάπως έτσι γίνεται κατανοητή και η διαφορά του ελληνικού πρωταθλήματος από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, όπως και το γεγονός πως για τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι 'λεφτά υπάρχουν'...

News 24/7

24MEDIA NETWORK