Οι διαιτητές στην Ισπανία σώζουν ζωές

Η Ιραγκάρθε Φερνάντεθ, επαγγελματίας διαιτητής από το Μπιλμπάο, φωτίζει στιγμές της καθημερινότητάς της, που αποτελείται από 'ποδοσφαιρικές προσβολές' και ζωές που σώζονται στο νήμα από τον θάνατο.

Η σέντρα του πρόσφατου αγώνα της La Liga γυναικών μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης. Πρώτη από αριστερά, η Ιραγκάρθε Φερνάντεθ
Η σέντρα του πρόσφατου αγώνα της La Liga γυναικών μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης. Πρώτη από αριστερά, η Ιραγκάρθε Φερνάντεθ

Η Ιραγκάρθε Φερνάντεθ είναι μια από τις πολλές γυναίκες ρεφερί που έχουν ταχθεί στον 'στρατό' του νοσηλευτικού προσωπικού της Ισπανίας, ο οποίος παλεύει κόντρα στην πανδημία του COVID-19. Η ίδια δηλώνει στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων πως δεν θεωρεί τον εαυτό της 'υπεράνθρωπο', αλλά κάνει αυτό που της υπαγορεύει το καθήκον κι η αίσθηση ευθύνης απέναντι στην κοινωνία. Πώς είναι η καθημερινότητα μιας γυναίκας διαιτητή, μέσα σε ένα νοσοκομείο σήμερα;

Η Φερνάντεθ είναι 26 ετών και όταν δεν εργάζεται ως νοσηλεύτρια σε νοσοκομείο του Μπιλμπάο, σφυρίζει αγώνες της La Liga Γυναικών, αλλά και της 3ης κατηγορίας των Ανδρών. Πολλές φορές, η καθημερινότητα στο νοσοκομείο μοιάζει με μεγεθυμένη εικόνα όσων έχει βιώσει μέχρι τώρα στα γήπεδα: "Οι ασθενείς έρχονται συνήθως με συμπτώματα βήχα και πυρετού και πρέπει, φορώντας την προβλεπόμενη στολή, να τους υποβάλλω σε διαγνωστικά τεστ. Το άγχος και ο φόβος δεν σταματάνε για κανέναν μας, καθώς είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι στον ιό και κινδυνεύουμε να κολλήσουμε ανά πάσα στιγμή. Από την άλλη, η δυσφορία του κόσμου συχνά είναι τεράστια, ειδικά όταν καλούμαστε να εισαγάγουμε ασθενείς για νοσηλεία βάσει προτεραιότητας. Οι προσβολές που έχω ακούσει στο ποδόσφαιρο είναι πολλές και διαρκείς, αλλά μπορώ να πω πως το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο νοσοκομείο αυτές τις μέρες".

"Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν κι εκείνοι που κάθε βράδυ, από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους, μας χειροκροτούν ασταμάτητα, Δεν φαντάζεστε πόσο θάρρος και πόση δύναμη μας δίνει αυτό το -φαινομενικά- τόσο απλό πράγμα. Έχω δυο χρόνια που δουλεύω σε αυτό το νοσοκομείο και κανείς μέχρι τώρα δεν μου έχει πει ευχαριστώ. Το μοναδικό πράγμα που με βοηθάει να αποσυνδέσω λίγο το μυαλό μου από αυτήν την εφιαλτική κατάσταση είναι ο αθλητισμός, Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου. Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν πάω σπίτι είναι να ανοίξω την τηλεόραση και να δω λίγο μπάλα, με βοηθάει να ξεχάσω".

Η Φερνάντεθ συγκατοικεί με τις δυο αδελφές της, Χουδίτ Ρομάνο και Έλενα Πελάεθ, που ασχολούνται επίσης με τη διαιτησία, όταν δεν εργάζονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Οβιέδο, ως αναισθησιολόγος και νοσοκόμα αντίστοιχα. Όμως ο 'κόκκινος συναγερμός' της υγειονομικής απειλής του κορονοϊού δεν έχει παγώσει οριστικά τη ζωή της στο ποδόσφαιρο: "Μας στέλνουν από την ομοσπονδία συνεχώς videos και άλλο υλικό για να προπονούμαστε. Υπάρχουν τεστ λήψης αποφάσεων σε προσομοιώσεις αγώνα, τεστ αντοχής, προγράμματα ενδυνάμωσης και άλλες ασκήσεις για να μη χάνουμε την επαφή μας με το ποδόσφαιρο. Μου λείπει το ποδόσφαιρο, μου λείπουν οι αγώνες, μου λείπει να σφυρίζω σε αγώνες. Μου λείπουν όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα από το ποδόσφαιρο".

Η Ισπανία το τελευταίο 24ωρο μέτρησε 655 νεκρούς, σε συνολικά 8.578 νέα κρούσματα, με την κυβέρνηση της χώρας να ελπίζει πως η κατάσταση εκτάκτου συναγερμού θα αρχίσει να αποδίδει από το Σαββατοκύριακο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK