Η επίθεση στο πούλμαν της Μπενφίκα δεν παραξένεψε τους Έλληνες

Η επίθεση στο πούλμαν της Μπενφίκα από χούλιγκαν της ομάδας είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο παικτών. Οδυσσέας Βλαχοδήμος και Ανδρέας Σάμαρης γλίτωσαν, όμως τέτοια περιστατικά δεν είναι κάτι άγνωστα γι' αυτούς.

Εικόνα από την άδεια κερκίδα του 'Λουζ' στο περιθώριο της αναμέτρησης της Μπενφίκα με την Τοντέλα για την Primeira Liga 2019-2020, Τετάρτη 4 Ιουνίου 2020
Εικόνα από την άδεια κερκίδα του 'Λουζ' στο περιθώριο της αναμέτρησης της Μπενφίκα με την Τοντέλα για την Primeira Liga 2019-2020, Τετάρτη 4 Ιουνίου 2020 TIAGO PETINGA/POOL VIA AP

Το σύνηθες αστείο την εποχή του κορονοϊού με τις αποφάσεις για διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών όταν επανεκκινήσουν τα πρωταθλήματα αφορούσε στο συγκριτικό πλεονέκτημα των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι έχουν συνηθίσει σε άδεια γήπεδα. Το αυτό θα μπορούσε να ισχύει και με την περίπτωση των Οδυσσέα Βλαχοδήμου και Ανδρέα Σάμαρη, αφού οι δύο Έλληνες της Μπενφίκα βρέθηκαν σε ένα πούλμαν το οποίο δέχθηκε επίθεση με πέτρες από οπαδούς. Τίποτα πρωτότυπο...

Μόνο που αυτό δεν συνέβη στη χώρα μας, αλλά στην Πορτογαλία. Σε ένα πρωτάθλημα όπου πρόσφατα ο πρόεδρος της Μπενφίκα, Λουίς Φιλίπε Βιέιρα, ισχυρίστηκε ότι ο σύλλογος έχασε 200.000.000 ευρώ από πωλήσεις παικτών εξαιτίας του κορονοϊού. Τα επίπεδα της Primeira Liga είναι τελείως διαφορετικά από εκείνα της Super League 1, είτε τα αγωνιστικά είτε τα οικονομικά είτε τα εμπορικά. Φαίνεται όμως πως υπάρχουν κάποια δεδομένα που είναι παρόμοια στις δύο χώρες και αφορούν τον κόσμο που όταν ασχολείται με το εγχώριο πρωτάθλημα, υπερβαίνει τα εσκαμμένα.

Το βράδυ της Τετάρτης, το πρωτάθλημα στην Πορτογαλία άρχιζε ξανά. Ύστερα από περίπου 3 μήνες διακοπής, ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος στις τάξεις των 'αετών' και γι' αυτό όταν το πούλμαν αναχώρησε από το προπονητικό κέντρο του Σεϊσάλ με προορισμό το 'Λουζ' για τον αγώνα με την Τοντέλα, φίλαθλοι της Μπενφίκα το συνόδευσαν και αποθέωσαν την ομάδα.

Η πρωτοπόρος αντιμετώπιζε στην έδρα της την 13η ομάδα και ως εκ τούτου άπαντες αντιμετώπιζαν ως δεδομένη τη νίκη που θα έφερνε την Μπενφίκα πιο κοντά στη διατήρηση των σκήπτρων στη χώρα. Το παιχνίδι δεν εξελίχθηκε όπως το περίμεναν, οι φιλοξενούμενοι κατόρθωσαν να κρατήσουν το μηδέν στα μετόπσθεν και το 0-0 δυσαρέστησε το κοινό που παρακολούθησε τον αγώνα από οπουδήποτε αλλού πλην των άδειων κερκίδων του γηπέδου, όπου είχαν πάρει θέση χιλιάδες κασκόλ της Μπενφίκα δίχως κάτοχο. Εξαίρεση, ο μοναδικός θεατής του αγώνα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Πορτογαλίας, Φερνάντο Σάντος.

Ορισμένοι αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους την ταυτότητα του φιλάθλου και να υιοθετήσουν εκείνη του χούλιγκαν μετά τον αγώνα. Περικύκλωσαν το πούλμαν της Μπενφίκα που μετέφερε την αποστολή πίσω στο προπονητικό κέντρο και του επιτέθηκαν με πέτρες. Δύο ποδοσφαιριστές της Μπενφίκα, ο Γιούλιαν Βάιγκλ και ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς, διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Λισαβόνας, επειδή τραυματίστηκαν ελαφρά από τα θραύσματα των τζαμιών του πούλμαν, όπως αναφέρει ανακοίνωση του συλλόγου. "Η Μπενφίκα καταδικάζει τον εγκληματικό λιθοβολισμό του πούλμαν, από τον οποίο οι ποδοσφαιριστές ήταν θύματα", αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ενημέρωση των πρωταθλητών Πορτογαλίας. "Εγγυώμαστε ότι θα έχουμε απόλυτη συνεργασία με τις αρχές, από τις οποίες ζητούμε μέγιστη προσπάθεια στην ταυτοποίηση των δραστών που είναι υπεύθυνοι γι' αυτές τις εγκληματικές πράξεις".

Ο Βάιγκλ, αν και καλά στην υγεία του, βίωσε για δεύτερη φορά τον τρόμο καθώς βρισκόταν σε πούλμαν που μετέφερε την ομάδα του. Η προηγούμενη ήταν την άνοιξη του 2017, όταν ο Γερμανός με ρωσικές ρίζες Σεργκέι Βένεργκολντ επιτέθηκε με βόμβα εναντίον του πούλμαν της Ντόρτμουντ, πριν από την αναμέτρηση με τη Μονακό για τα προημιτελικά του Champions League. Ο 29χρονος, ο οποίος σκόπευε να βγάλει λεφτά από αυτήν την τρομοκρατική επίθεση, αφού πόνταρε στην πτώση της αξίας των μετοχών της Μπορούσια στο χρηματιστήριο, καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη για απόπειρα δολοφονίας.

Η Λισαβόνα, πάντως, δεν είναι μία... ήσυχη πόλη, όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές. Τον Μάιο του 2018 κι ενώ η σεζόν βρισκόταν προς το φινάλε της, περίπου 50 μασκοφόροι χούλιγκαν εισέβαλαν στο προπονητικό κέντρο της Σπόρτινγκ και επιτέθηκαν σε παίκτες και προπονητές. Αυτή η εξέλιξη οδήγησε ουσιαστικά στη διάλυση της ομάδας, αφού αποχώρησαν ποδοσφαιριστές όπως ο Ντανιέλ Ποντένσε, ο Ρούι Πατρίσιο, ο Γουίλιαμ Καρβάλιο, ο Ζέλσον Μαρτίνς κ.α, είτε ως ελεύθεροι είτε με τα 'λιοντάρια' να συμβιβάζονται σε μειωμένα ποσά αποδέσμευσης των πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων τους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK