Οι επιπτώσεις της χρόνιας διοικητικής κρίσης
Άλλη μια απογοητευτική χρονιά για το μεγάλο και ιστορικό σωματείο που λέγεται ο ΠΑΟΚ τελείωσε. Ο ΠΑΟΚ έφτασε στο σημείο να μην βγει ούτε καν στο ΟΥΕΦΑ, κάτι που είχε να συμβεί μία 10ετία, από την περίοδο 1996 -97, όταν ανέλαβε την προεδρία ο ερχόμενος ως… μεσσίας τότε Γιώργος Μπατατούδης.
Τα εισιτήρια στην Τούμπα δυστυχώς λιγόστεψαν σε σχέση με πέρυσι. Μόλις 5.000 εισιτήρια κόπηκαν στο αποχαιρετιστήριο ματς με τον ΟΦΗ. Έγινε κανόνας πλέον κάθε χρόνο η προσέλευση του κόσμου στο γήπεδο να μειώνεται. Η πλατιά μάζα των φιλάθλων του ΠΑΟΚ κουράστηκε με τα διοικητικά προβλήματα τόσα χρόνια, ενώ η χαμηλή ποιότητα της ομάδας δεν προκαλεί κανένα ενδιαφέρον στον μέσο φίλαθλο του ΠΑΟΚ.
Έπαψε πια να παρακολουθεί τα γεγονότα από κοντά και να αγωνιά, αφού ουσιαστικές εξελίξεις σε διοικητικό επίπεδο έχουν πάψει να συμβαίνουν εδώ και χρόνια. Όλα είναι μία επανάληψη χωρίς αποτέλεσμα.
Μερικοί πιτσιρικάδες και κάποιοι φανατικοί οπαδοί πάνε πλέον στο γήπεδο σε συχνή βάση. Όλοι οι υπόλοιποι πηγαίνουν στην Τούμπα μόνο σε κανένα ντέρμπι και εάν… Έχουν βρει άλλους πιο ευχάριστους τρόπους να περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους. Η ομάδα δεν τους προκαλεί κανένα ενδιαφέρον πια.
Η πλατιά μάζα των πάρα πολλών φιλάθλων του ΠΑΟΚ σε όλη την χώρα είναι αδιάφορη. Αυτή είναι η δραματική επίπτωση της παρατεταμένης και χρόνιας διοικητικής κρίσης που απαξιώνει την ομάδα. Και εάν δεν υπάρξει άμεσα μία δραστική αλλαγή στα διοικητικά οι επιπτώσεις στο μέλλον θα είναι ακόμα πιο επώδυνες για το σωματείο.
Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Όπως κάθε χρόνο η μεγαλύτερη απογοήτευση στον ΠΑΟΚ είναι η διοίκηση της ΠΑΕ. Έτσι και η φετινή σεζόν άρχισε με τεράστια διοικητικά προβλήματα. Με άτυπη επιτροπή σωτηρίας υπό τον Κώστα Ορφανό πέρυσι το καλοκαίρι και με τον μεγαλομέτοχο Γιάννη Γούμενο να έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά στο οικονομικό, ενώ συν τοις άλλοις υπό τον φόβο των οπαδών δεν τολμούσε να πατήσει στην Τούμπα.
Η ομάδα έκανε προετοιμασία για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια λόγω οικονομικών προβλημάτων στην Σουρωτή (!), ενώ στις 17 Αυγούστου του 2006 ο Γούμενος πούλησε τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη λίγες μέρες πριν την λήξη της μεταγραφικής περιόδου για να πληρώσει τους υπόλοιπους παίκτες και να ξεκινήσει η ομάδα την σεζόν.
Στις 5 Δεκεμβρίου μετά από μία έντονη περίοδο ανέλαβε τα ηνία της ΠΑΕ η Προσωρινή διοίκηση με δύο έμπειρους παράγοντες τον Νίκο Βεζυρτζή και τον Λάκη Οικονομίδη που γέννησαν ελπίδες για συσπείρωση του κόσμου, αλλά στην πορεία και η Προσωρινή διοίκηση απογοήτευσε, αφού δεν είχε δυναμική, δεν ενέπνευσε τον κόσμο, δεν μπόρεσε να φέρει έσοδα στην ΠΑΕ και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με τις αντιπαραθέσεις μεταξύ μελών της διοίκησης και τις καταγγελίες Οικονομίδη για πλαστογραφία δημιουργήθηκαν νέα προβλήματα και δέχτηκε νέα πλήγματα το πρεστίζ του συλλόγου. Ακόμα η Προσωρινή διοίκηση δεν μπόρεσε να βοηθήσει ούτε το αγωνιστικό τμήμα. Όταν ανέλαβε αρχές Δεκεμβρίου η ομάδα μετά το σερί του Βούκοτιτς ήταν στους έξι βαθμούς από την κορυφή, ενώ στο τέλος του πρωταθλήματος δεν κατάφερε να βγει ούτε καν στο ΟΥΕΦΑ.
Τελικά η διοίκηση που θα οδηγήσει τον ΠΑΟΚ σε ήρεμα νερά και θα του δώσει τον ρόλο του πρωταγωνιστή αναζητείται ακόμα…
Ο ΣΤΑΡ
ΝΤΑΝΙΕΛ ΦΕΡΝΑΝΤΕΖ. Αναμφισβήτητα ο σταρ της χρονιάς στον ΠΑΟΚ ήταν ο Ντανιέλ Φερναντέζ. Όαση… ήταν κυριολεκτικά. Ο νεαρός Πορτογάλος τερματοφύλακας με τα τεράστια προσόντα από τα 1.500 ευρώ που ήταν οι αποδοχές του μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί υπέγραψε τον περασμένο Οκτώβριο νέο 5ετές συμβόλαιο με συνολικές αποδοχές 1,2 εκατ. ευρώ.
Ολόκληρο το Φθινόπωρο τον παρακολουθούσε στους αγώνες του ΠΑΟΚ ο σκάουτερ της Τσέλσι Πέλε Άντερσον και είχε εκφρασθεί με κολακευτικά λόγια γι’ αυτόν. Έκανε φέτος εκπληκτική χρονιά στον ΠΑΟΚ και ήταν κατά τεκμήριο ο κορυφαίος τερματοφύλακας του πρωταθλήματος.
Το αποκορύφωμα την σεζόν που πέρασε για τον «Ντάνι» ήταν ότι τον κάλεσε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο ο Φελίπε Σκολάρι στην Εθνική Πορτογαλίας και από τότε έγινε μόνιμα ο δεύτερος τερματοφύλακας των Ίβηρων μετά τον Ρικάρντο, τον οποίο είναι θέμα χρόνου να υποσκελίσει και να πάρει την θέση του βασικού τερματοφύλακα σε μία από τις μεγαλύτερες Εθνικές ομάδες του πλανήτη, όπως είναι η Εθνική Πορτογαλίας.
Το μέλλον για τον Φερναντέζ διαγράφεται λαμπρό και δυστυχώς εκτός… ελληνικών συνόρων, εάν συνεχιστεί το διοικητικό αδιέξοδο στον ΠΑΟΚ.
Η ελπίδα είναι το μόνο που απέμεινε…
Ο ΠΑΟΚ πλέον είναι στην μέση του πουθενά… Με αβέβαιο μέλλον σε όλα τα επίπεδα. Η εταιρεία βουλιάζει μπροστά στα τεράστια χρέη, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δεν καλύφθηκε παρά μόνο για 150.000 ευρώ, ενώ χρειάζονταν 9,3 εκατ. ευρώ, η ΠΑΕ εξακολουθεί να χρωστάει όπως παραδέχθηκαν και στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου οι Νίκος Βεζυρτζής και Λάκης Οικονομίδης σε όποιον μιλάει ελληνικά. «Όποια πέτρα και εάν σηκώσεις ο ΠΑΟΚ χρωστάει» δήλωσαν. Είναι απορίας άξιο πως θα πάρει άδεια συμμετοχής από την ΕΕΑ για το επόμενο πρωτάθλημα.
Ο Γιώργος Παράσχος είναι δικαίως απογοητευμένος από την ποιότητα του έμψυχου υλικού. «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το έμψυχο υλικό του ΠΑΟΚ θα ήταν αυτό. Όταν είχαμε 4-5 απουσίες από κάρτες δεν μπορούσαμε να συγκροτήσουμε μία αξιόμαχη 11άδα» ήταν το… δεικτικό σχόλιό του μετά το τέλος του αγώνα με τον ΟΦΗ, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για την αγωνιστική ποιότητα της ομάδας που βρήκε όταν ανέλαβε τον ΠΑΟΚ. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την πίκρα του και την απογοήτευσή του για την διοικητική αστάθεια, που δεν του επιτρέπει, όπως είπε, να προχωρήσει ούτε στον στοιχειώδη προγραμματισμό για την νέα χρονιά. Το έλεγε με παράπονο γιατί νιώθει ότι τα χέρια του είναι δεμένα και δεν μπορεί να δουλέψει, παρότι θέλει να προσφέρει.
Η θητεία της Προσωρινής διοίκησης λήγει στις 6 Ιουνίου, έχει προαναγγείλει ότι μπορεί να παραιτηθεί νωρίτερα και οι εξελίξεις αναμένονται.
Η λύση είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να αναλάβει τα ηνία της ΠΑΕ μία νέα μεταβατική διοίκηση, Προσωρινού πάλι χαρακτήρα, με μεγαλύτερη δυναμική, με μερικούς ανθρώπους που θα φέρουν έσοδα και θα βάλουν και οι ίδιοι κάποια λεφτά για να καλυφθούν τα πρώτα απαραίτητα έξοδα και να μπει η ΠΑΕ σε μία τάξη, αφού το δάνειο των 2,2 εκατ. ευρώ δεν έφτασε ούτε για ζήτω…
Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα, δίνοντας στον Παράσχο την στοιχειώδη δυνατότητα δημιουργίας μιας όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικής ομάδας για την νέα χρονιά, που θα έχει στόχους και φιλοδοξίες. Φέτος… πόνεσαν τα μάτια μας και φαινόταν από την αρχή της σεζόν (μόνο οι τυφλά φανατισμένοι δεν το έβλεπαν) ότι η ομάδα που έφτιαξε ο Ίλιε Ντουμιτρέσκου δεν είχε καμία τύχη.
Η ελπίδα είναι το μόνο που απέμεινε για τον ΠΑΟΚ. Και επειδή πρόκειται για μεγάλο σωματείο η λύση, έστω βραχυπρόθεσμη πάλι, θα βρεθεί και θα γίνει μια νέα αρχή, ώστε κάποια στιγμή η ομάδα, όταν ωριμάσουν και οι συνθήκες του ελληνικού ποδοσφαίρου, να είναι ελκυστική για έναν ισχυρό επενδυτή…