Οι επόμενες κινήσεις στο "πρότζεκτ Γουδή"

Τα επόμενα level για το νέο γήπεδο: Αποτύπωση της προφορικής συμφωνίας σε συμβάσεις από κυβέρνηση, δήμο, Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, διασφάλιση του νομοθετικού πλαισίου και του "περιβάλλοντος επένδυσης" και διπλή χρηματοδότηση.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ (Eurokinissi Sports)
goudi 620 EUROKINISSI SPORTS

Οι εκ του σύνεγγυς επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη στο Μαξίμου και του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης με τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Δημήτρη Μπαλτάκο στη Βουλή το απόγευμα της Πέμπτης (16/3), έβγαλαν τον πρώτο «λευκό καπνό» στο πρότζεκτ «Νέα Αθήνα» που περιλαμβάνει (και) την κατασκευή νέου «πράσινου» γηπέδου στο Γουδή. Κι αυτό διότι υπήρξαν οι πρώτες, προφορικές συμφωνίες ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Από εδώ και πέρα όμως μπαίνουμε στα… ζόρικα, αφού το πλάνο έχει μπροστά του πολλά «ανοικτά» ζητήματα που πρέπει να «τρέξουν» τους επόμενους μήνες, για να ξεκαθαρίσει μια και καλή κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιηθεί το σχέδιο «Νέα Αθήνα» στο σύνολό του ως την τελική του φάση.

Από την κυβέρνηση δε, έχει οριστεί ένας χρονικός ορίζοντας 4-5 εβδομάδων στις οποίες θα πρέπει να γίνουν τα εξής βήματα:

1.ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Από τη Δευτέρα κιόλας θα ξεκινήσει το επόμενο στάδιο επαφών ανάμεσα σε Ερασιτέχνη, κυβέρνηση και δήμο. Πολύ λιγότερο πλέον σε θεσμικό επίπεδο κορυφής, αλλά δεδομένα πολύ πιο ουσιαστικά, αφού θα τεθούν επί τάπητος (μέσω και των νομικών) όλες οι προϋποθέσεις και οι όροι για τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων στο έργο. Κοντολογίς, όλα όσα ειπώθηκαν στα ραντεβού της Πέμπτης θα πρέπει πλέον να αποτυπωθούν και στο… χαρτί μέσω των συμβάσεων που θα προετοιμαστούν. Απ’ την πλευρά του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού δε, επειδή έχουν στο μυαλό τους τις προηγούμενες συμβάσεις για τον Βοτανικό, οι οποίες εμπεριείχαν πολλά «γκρίζα» σημεία, θέλουν να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Κι ότι συμφωνηθεί για την κυριότητα του νέου γηπέδου στο Γουδή, τις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Ομίλου και για τους όρους παραχώρησης του «Απόστολος Νικολαΐδης» να είναι απολύτως ξεκάθαρο.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ

Εν συνεχεία η κυβέρνηση (μέσω όλων των αρμόδιων υπουργείων) κι ο δήμος (σε δεύτερο πλάνο) θα αρχίσουν να μελετούν το νομοθετικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα «πατήσει» το συνολικό σχέδιο της «Νέας Αθήνας». Και μαζί του βεβαίως (και) το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδή. Εν ολίγοις, θα πρέπει να προετοιμαστούν και να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα από νομικής πλευράς, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για το πλάνο και (μέσα σ’ όλα) να «ακυρωθεί» η «Διπλή Ανάπλαση» στον Βοτανικό, για να «απεγκλωβιστεί» το όλο πρότζεκτ. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι όλο αυτό να (προ)ετοιμαστεί σύντομα. Να μην χαθεί ούτε μέρα και γι’ αυτό οι επαφές και τα ραντεβού από εδώ και πέρα θα είναι καθημερινά, προκειμένου μέχρι τα τέλη Μαΐου να οδηγηθούν οι εξελίξεις σε επίπεδο… ανακοινώσεων.

3.ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Εφόσον γίνουν τα παραπάνω, τότε (και μόνο) το σχέδιο θα περάσει στο τρίτο του στάδιο που αφορά πρώτα απ’ όλα τη χρηματοδότηση. Και (πολύ) πιο μετά το τεχνικό κομμάτι (αρχιτεκτονικά σχέδια κλπ). Οι επαφές, με την Alpha Bank που έχει δείξει διάθεση να «μπει» στη χρηματοδότηση, αλλά και με τον ξένο επενδυτή με τον οποίο μιλάει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκό, θα «τρέχουν» παράλληλα με τις υπόλοιπες εξελίξεις. Ομως, για να φτάσουν στο τελικό επίπεδο συμφωνιών, είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί πρώτα όλο το «περιβάλλον» για την υλοποίηση του πρότζεκτ. Ποιος θα έδινε άλλωστε τα λεφτά του σε κάτι που θα ήταν στον «αέρα» και με ασαφές νομοθετικό πλαίσιο;