Οι ευθύνες που βαραίνουν τον Ίλια Ίβιτς και αυτές που του χρεώνονται άδικα

Ο Ίλια Ίβιτς χώρισε τους δρόμους του με την ΑΕΚ, σε ένα διαζύγιο στο οποίο οδηγήθηκαν οι δύο πλευρές, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις στον σύλλογο. Οι ευθύνες που τον βαραίνουν και όσες θα έπρεπε να βαραίνουν άλλους.

Ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ, Ίλια Ίβιτς, σε στιγμιότυπο πριν από τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας 2019-2020 με τον Ολυμπιακό στο Πανθεσσαλικό Στάδιο | Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020
Ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ, Ίλια Ίβιτς, σε στιγμιότυπο πριν από τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας 2019-2020 με τον Ολυμπιακό στο Πανθεσσαλικό Στάδιο | Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες η ΑΕΚ γύρισε 'σελίδα', σε πολλά επίπεδα: οργανωτικό, προπονητικό, αγωνιστικό. Ο προπονητής Μάσιμο Καρέρα αποτελεί παρελθόν για τον σύλλογο ύστερα από χονδρικά έναν χρόνο στο 'τιμόνι', το ίδιο και ο τεχνικός διευθυντής Ίλια Ίβιτς, ενώ ο Παουλίνιο φέρεται να αποτελεί το 'μαύρο πρόβατο' του ρόστερ και να αναζητείται τρόπος λύσης του συμβολαίου του με την ομάδα.

Οι ευθύνες του Ιταλού τεχνικού έχουν αναλυθεί πολλές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα, ειδικά έπειτα από κάθε αποτυχία του συλλόγου στον αγωνιστικό χώρο (κάποιες φορές κι εκτός αυτού). Ο Παουλίνιο σε καμία περίπτωση δεν είναι η βασική αιτία της κακής απόδοσης της ομάδας, αφού υπάρχουν ποδοσφαιριστές με μεγαλύτερο μερίδιο. Ως εκ τούτου, μένει να εξεταστεί το θέμα του Ίβιτς, ο οποίος ολοκληρώνει ξανά μια συνεργασία με την Ένωση.

Οι ευθύνες που έχει

Ως τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ, στο job description (πρέπει να) περιλαμβάνονται πολλές αρμοδιότητες. Άλλες που φαίνονται και άλλες όχι, άλλες ολάκερες, άλλες τμηματικά. Για παράδειγμα, η νοοτροπία του αγωνιστικού τμήματος βαραίνει τον προπονητή, αλλά ένα μέρος βαραίνει και τον τεχνικό διευθυντή. Αν οι ποδοσφαιριστές δεν δίνουν το 100%, θα δράσει τόσο ο προπονητής όσο και ο τεχνικός διευθυντής (ιδανικά σε συνεννόηση). Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συνέβη με επιτυχία στην ΑΕΚ. Ταυτόχρονα, δουλειά του τεχνικού διευθυντή είναι να παρεμβαίνει αποτελεσματικά στα όποια πειθαρχικά παραπτώματα προκύπτουν. Την περσινή σεζόν έγιναν τέτοιες ενέργειες, ειδικά σε ζητήματα που προέκυψαν όπως πχ. με τον Όγκνιεν Βράνιες, ωστόσο φέτος η κατάσταση στα αποδυτήρια μοιάζει ξανά ανεξέλεγκτη.

Επιπροσθέτως, όπως πήρε τα εύσημα με παίκτες που έφερε και έχουν βοηθήσει ή παίκτες που η ΑΕΚ έδωσε είτε με αξιοπρεπή χρήματα είτε κρατώντας ποσοστά μεταπώλησης που θα την ευνοήσουν στο μέλλον, έτσι θα πρέπει να του χρεωθούν και δυσάρεστες μεταγραφικές καταστάσεις. Στο ρόστερ υπάρχουν ποδοσφαιριστές που για καιρό ο σύλλογος θέλει να ξεφορτωθεί και δεν τα έχει καταφέρει και υπάρχουν κενά που επισημαίνονται από πέρυσι. Το αποτέλεσμα είναι στο ρόστερ να ανήκει ο Νταβίντ Σιμάο (τον οποίο πέρυσι είχε καταφέρει να δώσει δανεικό, αλλά όχι να τον... κρατήσει μακριά από την ομάδα), αλλά να μην υπάρχει αδιαμφισβήτητο δίδυμο στόπερ και δεξί μπακ, παρότι στην 1η ομάδα περιλαμβάνονται περίπου 35 παίκτες. Οι αποφάσεις να ολοκληρωθεί η ενίσχυση στη θέση του στόπερ με την αγορά των Νασίμ Χνιντ, Ιονούτς Νεντελτσεάρου και του δεξιού μπακ με την επιστροφή του Σταύρου Βασιλαντωνόπουλου περιελάμβανε ρίσκο (κάτι που είχε γίνει αποδεκτό τότε με ορίζοντα 'διορθώσεων' τον Ιανουάριο), το οποίο δεν βγήκε, οπότε στην απονομή των ευθυνών θα πρέπει να λάβει μέρος και ο Ίβιτς.

Οι ευθύνες που δεν έχει

Η επιλογή του Καρέρα για τη θέση του προπονητή της ΑΕΚ ήταν άκρως επιτυχημένη, ανεξαρτήτως της έκβασης που είχε η θητεία του Ιταλού τεχνικού. Το πού θα τερμάτιζε αυτή δεν ήταν θέμα του Ίβιτς, με τον τρόπο που λειτουργεί η ΑΕΚ, ώστε να πιστωθεί ή να χρεωθεί την κατάληξη. Μια τέτοια απόφαση προκύπτει από πιο ψηλά, με συνέπεια ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας να μην μπορεί να καθορίσει το πλάνο. Ομοίως, ούτε η επιλογή του Μανόλο Χιμένεθ βαραίνει τον Ίβιτς, αφού ο Ισπανός τεχνικός επίσης είναι περισσότερο επιλογή του Δημήτρη Μελισσανίδη όσες φορές έχει επιστρέψει, παρά του εκάστοτε τεχνικού διευθυντή.

Πλην των θέσεων του στόπερ και του δεξιού μπακ, η ΑΕΚ έδειξε αδυναμία και σε εκείνη του τερματοφύλακα και του αριστερού μπακ. Στην πρώτη λήφθηκε η απόφαση να μην αντικατασταθεί ο Βασίλης Μπάρκας και να δοθεί εμπιστοσύνη στον Παναγιώτη Τσιντώτα, επιλογή που φάνταζε λογική το καλοκαίρι, με βάση την προϋπηρεσία του Έλληνα τερματοφύλακα στην ομάδα και δη τη σεζόν του πρωταθλήματος. Αυτή ήταν μία απόφαση που στη θεωρία δεν είχε ρίσκο και κατά συνέπεια δεν μπορεί να χρεωθεί το ότι δεν βγήκε. Επίσης, στο αριστερό άκρο έγινε ενίσχυση με έναν ποδοσφαιριστή με πολύ καλό όνομα για το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος. Το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Ινσούα δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες βαραίνει τον Αργεντινό και εν μέρει τον προπονητή του που δεν τον αξιοποίησε με βάση τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του (ποτέ δεν ήταν επιθετικός μπακ) και όχι τον τεχνικό διευθυντή.

Οι ευθύνες που ίσως έχει

Το καλοκαίρι του 2020 η ΑΕΚ ετοιμαζόταν να αποχαιρετήσει τον Πέτρο Μάνταλο. Η συγκεκριμένη πώληση θα έφερνε καταιγισμό εξελίξεων στην ομάδα, η οποία θα αποχαιρετούσε τον αρχηγό της κι έναν παίκτη γύρω από τον οποίο περιστρεφόταν σε αγωνιστικό και εξωαγωνιστικό σκέλος. Η μεταγραφή στην Αλ Νασρ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και όλα δείχνουν ότι αυτό συνέβη με υπαιτιότητα των Αράβων. Αν ισχύει αυτό, ο Ίβιτς δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω γι' αυτήν την απώλεια 4.200.000 ευρώ από την πώληση του 28χρονου διεθνή μέσου.

Μεγάλη συζήτηση έγινε και με τα συμβόλαια των δύο αστέρων του συλλόγου. Η ανανέωση του Μάρκο Λιβάγια και του Νέλσον Ολιβέιρα είναι ένα ζήτημα που κρατά επί μακρόν, χωρίς οριστική κατάληξη. Τα δεδομένα αλλάζουν με βάση τις αγωνιστικές επιδόσεις των δύο επιθετικών, κάτι που επηρεάζει σε πολλά επίπεδα τη λειτουργία της ομάδας. Αν η κατατεθειμένη πρόταση ανανέωσης παραμένει στο τραπέζι για μήνες με εντολή του Ίβιτς, τότε φέρει ευθύνη που σέρνεται αυτό το τόσο σημαντικό θέμα. Αν η ΑΕΚ παραμένει ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις (ειδικά με τον Κροάτη), φτάνοντας μία εβδομάδα πριν από την ημερομηνία που οι δύο παίκτες έχουν δικαίωμα να μιλήσουν με άλλους συλλόγους εξαιτίας χειρισμών του Ίβιτς, τότε φέρει ευθύνη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK