Οι καλύτερες ακαδημίες στην Ευρώπη

Οι σύλλογοι που έχουν το know-how για να δημιουργούν ομάδες από το μηδέν και να τις οδηγούν στην κορυφή.

Οι καλύτερες ακαδημίες στην Ευρώπη

"Χωρίς λεφτά δεν μπορείς να φτιάξεις ομάδα", είπε ένας Έλληνας φίλαθλος απογοητευμένος από την πορεία της ομάδας του στη Super League και στην Ευρώπη. Λίγα μέτρα πιο πέρα, βρισκόταν ο Γιόχαν Κρόιφ παρέα με τον υπεύθυνο ακαδημιών του Άγιαξ και είχαν δακρύσει από τα γέλια.

Έχουν χυθεί άπειροι τόνοι μελάνης και έχουν σπάσει χιλιάδες πληκτρολόγια, για να βγει άκρη σχετικά με το αν τα λεφτά κάνουν τις ομάδες. Σίγουρα, παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά ομάδες χωρίς δυνατές ακαδημίες δεν μπορούν να αποτελέσουν στον ποδοσφαιρικό χάρτη κάτι περισσότερο από ένα πυροτέχνημα.

Οι ομάδες που έγραψαν και γράφουν ιστορία, όπως ο Άγιαξ, η Μπαρτσελόνα, η Γιουβέντους, η Μπάγερν, έχουν από πίσω τους ακαδημίες που παράγουν ποδοσφαιριστές. Ακαδημίες που μαθαίνουν στους παίκτες από τα παιδικά τους χρόνια τις βασικές αρχές του ποδοσφαίρου και δένονται με τον σύλλογο. Ακαδημίες που είναι υπερσύγχρονα εξοπλισμένες για να καλύπτουν κάθε ανάγκη των νεαρών παικτών τους, πριν καν δημιουργηθούν.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν το έχουμε αντιληφθεί αυτό. Αν εξαιρέσουμε την Παιανία, η οποία αποτελούσε για χρόνια "εργοστάσιο" παραγωγής παικτών για τον Παναθηναϊκό και την Εθνική, στο σύγχρονο ελληνικό ποδόσφαιρο μπορούμε να ξεχωρίσουμε μόνη την προσπάθεια που κάνει ο ΠΑΟΚ, του οποίου οι ποδοσφαιρικές ακαδημίες μέσα στο 2015 βρίσκονταν στην 46η θέση της Ευρώπης, ενώ του Παναθηναϊκού στην 74η.

Το γεγονός πως μια ομάδα δεν μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς καλό προπονητικό κέντρο, δεν είναι κάτι που περιορίζεται στο πλαίσιο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού. Αποτελεί μια σημαντική αρχή των πτυχών της κοινωνικής μας ζωής. Αρχή που γνωρίζουν πολύ καλά οι άνθρωποι της Eurobank. Με αφορμή το πρόγραμμα Νεανικής Επιχειρηματικότητας EGG της Eurobank που βοηθάει τις μεγάλες ιδέες να ξεχωρίσουν και την εστίασή του στο τρίπτυχο "enter-grow-go" εδώ θα μελετήσουμε τις ποδοσφαιρικές ομάδες που ξέρουν πως δεν αρκεί να μπεις στο χώρο, αλλά για να προχωρήσεις, χρειάζεται να αναπτυχθείς. Πώς; Μα μέσω του προπονητικού κέντρου και των ακαδημιών!

Εν αρχή ην ο Άγιαξ

Οι καλύτερες ακαδημίες στην Ευρώπη
Κρόιφ-Άγιαξ

Η αναφορά μας στον Κρόιφ στην αρχή του κειμένου, δεν ήταν τυχαία. Ο Κρόιφ είναι ένας άνθρωπος που έχει ταυτιστεί με τη δημιουργία ομάδων μέσα από τις ακαδημίες τους. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στον Άγιαξ στα μέσα της δεκαετίας του '60, εποχή που για πρώτη φορά οι άνθρωποι του "Αίαντα" έδιναν βάρος στο προπονητικό κέντρο και τις ακαδημίες τους. Αποτέλεσμα; Τα φυτώρια άνθισαν. Και οι καρποί που έδρεψαν οι άνθρωποι του Άγιαξ ήταν μεταξύ ολλανδικών πρωταθλημάτων και κυπέλλων τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών (1971,1972, 1973).

Τη δεύτερη φορά που οι Ολλανδοί έδωσαν βάρος στις ακαδημίες, ήταν στις αρχές των 90's. Τότε ο Φαν Χάαλ κατάφερε να πάρει μια παρέα "αμούστακων" παιδιών και να τους οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης το 1994.

Από τότε ο Άγιαξ μπορεί να μην κατάφερε κάποια αντίστοιχη διάκριση, αλλά αυτό δεν οφείλεται στην πτώση των ακαδημιών του. Αντιθέτως, ο Άγιαξ σύμφωνα με την λίστα προαναφέραμε διαθέτει τις καλύτερες ακαδημίες στην Ευρώπη και έχει βγάλει τα τελευταία χρόνια παίκτες όπως ο Ντένις Μπέργκαμπ, ο Ντε Γιονγκ, ο Γουέσλι Σνάιντερ και ο Ράφαελ Φαν Ντερ Φάαρτ. Αυτό που άλλαξε, όπως όλα δείχνουν, είναι οι στόχοι του Άγιαξ, ο οποίος αρκείται στο να αποτελεί το κορυφαίο selling-club στον πλανήτη, χωρίς να τον ενδιαφέρει πλέον ιδιαίτερα η κατάκτηση διεθνών τίτλων.

Η Μπαρτσελόνα

CANTERANOS EN LA MASIA
Μπαρτσελόνα ?? MIGUEL RUIZ/FCBARCELONA

Από τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000 και μετά κάθε φορά που αναφέρεται η φράση "ποδοσφαιρική ακαδημία" το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό του κάθε ποδοσφαιρόφιλου είναι η Μασία, το θαύμα της Βαρκελώνης.

Στο συγκεκριμένο προπονητικό κέντρο έχουν γαλουχηθεί ποδοσφαιρικά οι μεγαλύτεροι σταρ του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Ο Τσάβι, ο Μέσι, ο Ινιέστα, ο Πικέ, ο Πουγιόλ, ο Γκουαρντιόλα. Όλοι εκείνοι που έφεραν την Μπαρτσελόνα στην κορυφή της Primera Division τα τελευταία χρόνια, αλλά και την εθνική Ισπανίας στην κορυφή της Ευρώπης το 2008 και το 2012 και στην κορυφή του πλανήτη το 2010.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως κάτι κάνουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ εκεί στην Βαρκελώνη. Πίσω από όλο αυτό το πλάνο βρίσκεται για άλλη μια φορά ο Γιόχαν Κρόιφ, για τον οποίο είχε δηλώσει ο Γκουαρντιόλα μόλις είχε αναλάβει προπονητής της πρώτης ομάδας των Καταλανών: "Ο Κρόιφ έχτισε τον Καθεδρικό. Χρέος μας να τον συντηρήσουμε".

Το γεγονός ότι μια ομάδα αποφασίζει να χτίσει μια ακαδημία, δεν σημαίνει ότι θα έχει αμέσως αποτελέσματα, όπως είδαμε νωρίτερα και στην περίπτωση του Άγιαξ. Οι βάσεις για την Μασία άρχισαν να μπαίνουν στην Βαρκελώνη από τα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν προπονητής των "μπαλουγκράνα" είχε αναλάβει ο Γιόχαν Κρόιφ -νάτος πάλι-, ο οποίος είχε καταφέρει να φέρει το πρωτάθλημα στην Βαρκελώνη μετά από 6 χρόνια "ξηρασίας" ενώ είχε οδηγήσει το σύλλογο στην πρώτη κατάκτηση Κυπέλλου Πρωταθλητριών της ιστορίας του, τη σεζόν 1991-92.

Μπάγερν Μονάχου

Οι καλύτερες ακαδημίες στην Ευρώπη
Μπάγερν Μονάχου

Με την περίπτωση της Μπάγερν υπάρχει ένα "πρόβλημα". Θεωρούμε όλη δεδομένη την ισχύ της με αποτέλεσμα να μην ασχολούμαστε με το από πού προέρχεται. Ναι, σίγουρα οι Βαυαροί τα τελευταία χρόνια έχουν ξοδέψει τεράστια ποσά για να φέρουν μεγάλους παίκτες, αλλά και προπονητές, όπως ο Γκουαρντιόλα, στο Μόναχο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την σημαντικότατη δουλειά που κάνουν στις ακαδημίες τους.

Η ομάδα που έχει τέσσερις συμμετοχές σε τελικούς από το 2000 και μετά, δύο εκ των οποίων συνοδεύτηκαν με κατακτήσεις, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στις ακαδημίες της. Μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό αποτελούν οι Τόμας Μίλερ, Φίλιπ Λαμ, Τόνι Κρος, Σεμπάστιαν Σβαινστάιγκερ, Χόλκερ Μπάντστουμπερ που έχουν τιμήσει τη φανέλα της, ενώ έχουν συμβάλει τα μέγιστα για να οδηγήσουν την εθνική Γερμανίας στην κορυφή του κόσμου το 2014, στη Βραζιλία.

Με αφορμή την Μπάγερν, την Μπαρτσελόνα, αλλά και τον Άγιαξ της δεκαετίας του '70, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι οι σωστές βάσεις (βλ. ακαδημίες) σε μια ομάδα δεν οδηγούν μόνο την ίδια την ομάδα στην κορυφή, αλλά και της εθνική ομάδα της χώρας της. Τα κατορθώματα Ισπανίας και Γερμανίας σε διεθνές επίπεδο είναι ακόμα νωπά, ενώ η Ολλανδία μπορεί να μην κατέκτησε κάποιο τίτλο τη δεκαετία του '70, αλλά ήταν φιναλίστ των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 1974 και του 1978.

Προπονητικό κέντρο, ακαδημίες και προσήλωση στους νέους και στις ιδέες του. Αυτός είναι και ο τρόπος λειτουργίας του προγράμματος Νεανικής Επιχειρηματικότητας EGG της Eurobank σε συνεργασία με το Corallia που βοηθάει τις μεγάλες ιδέες να ξεχωρίσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

10 αθλητές που από το μηδέν έφτασαν στην κορυφή

Οι 100 ομάδες με τις καλύτερες ακαδημίες στην Ευρώπη

News 24/7

24MEDIA NETWORK