Οι λεπτομέρειες του σχεδίου Βασιλειάδη για τις 20 ομάδες

Ο Γιώργος Βασιλειάδης προχωρά, με τη σύμφωνη γνώμη του Αλέξη Τσίπρα, σε ρηξικέλευθες αλλαγές για να δώσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο τη χαμένη του αίγλη. Το πλάνο για τη Super League 1 και 2 και η μορφή του επόμενου πρωταθλήματος που θα αποτελέσει μεταβατικό στάδιο και όμοια δεν έχουμε δει ξανά!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ FINA4 TOY BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Γιώργος Βασιλειάδης EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιώργος Βασιλειάδης, σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ετοιμάζονται για ρηξικέλευθες αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο, διαφοροποιώντας όλα όσα ξέραμε μέχρι τώρα, με μοναδικό στόχο την αναβάθμιση του προϊόντος. Είναι κάτι για το οποίο σας είχε ενημερώσει έγκαιρα το Contra.gr ήδη από το Σάββατο 19 Μαϊου.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 20 ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΟΜΙΛΩΝ

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, είναι γνωστό πως ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, με τη σύμφωνη γνώμη του Αλέξη Τσίπρα, σχεδίαζε την περίφημη Super League 1 (με 12 ομάδες) και Super League 2 για τη νέα χρονιά. Αυτό αλλάζει.

To συγκεκριμένο πλάνο δεν μπαίνει στο συρτάρι, αλλά χρειάζεται ένα μεταβατικό σχέδιο, όπερ σημαίνει πως τη νέα μορφή θα τη δούμε από το μεθεπόμενο πρωτάθλημα, της σεζόν 2019-20. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως η νέα διοργάνωση, δηλαδή της περιόδου 2018-2019, δεν θα έχει αλλαγές. Θα έχει και μάλιστα θα είναι πρωτόγνωρες, αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα δούμε μία μορφή πρωταθλήματος που δεν θα έχουμε συναντήσει ξανά!

Η σκέψη, λοιπόν, του Γιώργου Βασιλειάδη, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί (για όλα αυτά είναι ενημερωμένος ο πρωθυπουργός και έχει δώσει το "οκ"), προβλέπει ένα πρωτάθλημα-γέφυρα με 20 ομάδες και δύο διαφορετικά γκρουπ των 10 ομάδων. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα γκρουπ αναμένεται να διαμορφωθούν βάσει δυναμικότητας.

Τι σημαίνει αυτό; Του χρόνου θα διεξάγονται ταυτόχρονα δύο πρωταθλήματα, συνολικά 36 αγωνιστικών. Δέκα οκτώ αγωνιστικές για το ένα γκρουπ και δέκα οκτώ αγωνιστικές για το άλλο.

Στη συνέχεια, οι πέντε πρώτοι κάθε ομίλου θα μπουν σε ένα νέο όμιλο 10 ομάδων και θα παίξουν άλλους 18 αγώνες (εντός κι εκτός). Από αυτό τον όμιλο θα προκύψει ο πρωταθλητής της επόμενης περιόδου, αλλά και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, ενώ ταυτόχρονα οι 10 ομάδες θα εξασφαλίσουν την παρουσία τους στη Super League 1 του '19-'20.

Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες 10 ομάδες (πέντε από κάθε γκρουπ) που δεν τερμάτισαν στις πρώτες πεντάδες; Αυτές θα δημιουργήσουν ένα νέο όμιλο και θα δώσουν 18 αγώνες με στόχο να κερδίσουν την συμμετοχή τους στη Super League 1. Εδώ υπάρχει ένα σενάριο, που δεν έχει ξεκαθαρίσει και αφορά τις δύο τελευταίες του συγκεκριμένου ομίλου, οι οποίες θα υποβιβαστούν στη δεύτερη κατηγορία. Πιθανότατα αυτό τελικά να μην ισχύσει.

Σε απλά μαθηματικά, με τη νέα δομή του επόμενου πρωταθλήματος, κάθε ομάδα θα δώσει συνολικά τη νέα χρονιά 36 αγώνες (18 στην πρώτη φάση των ομίλων και 18 στη δεύτερη φάση).

Οι ομάδες που δεν θα προβιβαστούν στη Super League 1, αλλά ούτε θα υποβιβαστούν στη Football League θα διαμορφώσουν τη Super League 2 της μεθεπόμενης σεζόν μαζί με αυτές που θα προβιβαστούν την επόμενη χρονιά από τη δεύτερη κατηγορία.

ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΜΕΝΟΥΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ-ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και εύλογα. Το πρώτο έχει να κάνει με τα γκρουπ δυναμικότητας με τα οποία θα χωριστούν οι δύο όμιλοι της πρώτης φάσης του νέου πρωταθλήματος.

Επίσης, με βάση τα παραπάνω για να γίνει ένα πρωτάθλημα -με τη νέα του μορφή- των 20 ομάδων τη νέα περίοδο, σημαίνει ότι θα παραμείνουν στη Super League ο Πλατανιάς και η Κέρκυρα (που "έπεσαν" φέτος), και θα ανέβουν συνολικά 4 από τη Football League.

Δηλαδή, εκτός του ΟΦΗ και του Αρη θα προβιβαστεί τόσο ο τρίτος της βαθμολογίας του τρέχοντος πρωταθλήματος όσο και ο τέταρτος. Οπερ σημαίνει, η Παναχαϊκή και ο ΑΟΧ/Κισσαμικός (αν έληγε έτσι το πρωτάθλημα της Football League - έχει ακόμη μία αγωνιστική). Σύνολο 16+4=20 ομάδες.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

Και ερχόμαστε στο "ζουμί" όλων των παραπάνω. Για ποιο λόγο, δηλαδή, ο Γιώργος Βασιλειάδης ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε και φέρνει νέα εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η απάντηση είναι απλή: ο υφυπουργός Αθλητισμού είναι αποφασισμένος να αλλάξει σελίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να του δώσει τον ανταγωνισμό που του λείπει. Αυτό, όμως, θέλει να το κάνει με ομαλό τρόπο και ουσιαστικά θέλει να δώσει το δικαίωμα στις ίδιες τις ομάδες να διαμορφώσουν τη Super League 1 και Super League 2 της σεζόν 2019-2020.

Δεν θέλει να μπει στη διαδικασία να αλλάξει, μόνο για το επόμενο πρωτάθλημα, τον αριθμό των ομάδων που πέφτουν και που προβιβάζονται, αλλά δημιουργεί ένα νέο πρωτάθλημα ως μεταβατικό στάδιο για τη δεδομένη αλλαγή με τις δύο κατηγορίες της Super League.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το ελληνικό ποδόσφαιρο μπαίνει σε νέα εποχή. Δεν είναι μόνο το σχέδιο με τη Super League 1 και 2, αλλά και η νέα μορφή της επόμενης σεζόν, η οποία θα αποτελέσει "γέφυρα" για την περίοδο 2019-2020.

Αυτό που απομένει είναι οι τελικές λεπτομέρειες και η ανακοίνωση από πλευράς Πολιτείας

ΥΓ: Στο θέμα των τηλεοπτικών, με τη νέα και προσωρινή δομή του επόμενου πρωταθλήματος, θα διαφοροποιηθεί το τηλεοπτικό τοπίο, αφού θα μπει γερά στο παιχνίδι και η ΕΡΤ. Το ίδιο φυσικά θα ισχύσει και τη μεθεπόμενη σεζόν, με την οριστική δομή της διοργάνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK