Οι μεγαλύτερες προκρίσεις του Ολυμπιακού στην Ευρώπη

Από την Οδησσό μέχρι το Λονδίνο: Καταγράφουμε πού έχει ταξιδέψει ο Ολυμπιακός και πόσες φορές έχει αγγίξει τα αστέρια της ευρωπαϊκής καταξίωσης.

Ο Άκης Στολτίδης του Ολυμπιακού σε στιγμότυπο της αναμέτρησης με τη Βέρντερ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2007-2008 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007
Ο Άκης Στολτίδης του Ολυμπιακού σε στιγμότυπο της αναμέτρησης με τη Βέρντερ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2007-2008 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007 ACTION IMAGES PRESS AGENCY/ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ

Σε μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση όπως εκείνη του Λονδίνου, ο θρίαμβος από τη συντριβή απείχε δευτερόλεπτα. Ο Ολυμπιακός ισοφαρίστηκε από την Άρσεναλ στην παράταση, αλλά δεν τρόμαξε, βγήκε μπροστά και σημείωσε το 2-1 με τον Γιουσέφ ελ Αραμπί. Ο Γιώργος Περπερίδης αποτύπωσε ιδανικά τη θρυλική βραδιά και έδωσε την τέλεια 'πάσα' για να καταγράψουμε σήμερα όλα εκείνα τα βράδια που ο Ολυμπιακός απέδειξε στο γήπεδο το μεγαλείο του.

2016-2017: Οσμάνλισπορ-Ολυμπιακός 0-3

Πρόκριση: Στους 16 του Europa League

Σίγουρα ο αντίπαλος δεν ήταν μεγαθήριο, όμως επρόκειτο για μια πολύ δύσκολη σεζόν, που είχε ξεκινήσει με αποκλεισμό από τη Χαποέλ Μπερ Σεβα στα προκριματικά του Champions League, με τον Πάουλο Μπέντο να έρχεται ως... από μηχανής Θεός και να διορθώνει αρκετά από τα κακώς κείμενα του Ολυμπιακού. Η αναμέτρηση με την Μπεσίκτας ήταν η επισφράγιση μιας συνεπούς και θετικής χρονιάς στις ευρωπαικές διοργανώσεις, εντός μιας χαοτικής σεζόν για τον Ολυμπιακό, με τον Μπέντο να φεύγει από την ομάδα και τους Βασίλη Βούζα-Τάκη Λεμονή να καθοδηγούν το φουρτουνιασμένο καράβι των 'ερυθρόλευκων' προς ακόμα ένα πρωτάθλημα.

2013-2014: Άντερλεχτ-Ολυμπιακός 0-3

Πρόκριση: Στους 16 του Champions League

Ήταν η χρόνια που έλαμψε το άστρο του Μίτσελ στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, η χρονιά που η ομάδα πέταγε 'φλόγες' στην επίθεση με το δίδυμο Τζόελ Κάμπελ-Κώστα Μήτρογλου και με τους Αλεχάντρο Ντομίνγκες, Νταβίδ Φουστέρ, Χαβιέρ Σαβιόλα να δημιουργούν διαρκώς απειλές από το κέντρο και μπρος, σε συνδυασμό με τους Ανδρέα Σάμαρη, Ντελβέν Εντινγκά στον άξονα και τους 'βράχους' Δημήτρη Σιόβα και Κώστα Μανωλά στην άμυνα. Αυτός ο Ολυμπιακός ήταν μια ονειρεμένη ομάδα κι έδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι μπορούσε να περάσει και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στα νοκ-άουτ. Το θαύμα θα περίμενε λίγα χρόνια ακόμα.

2011-2012: Ολυμπιακός-Ρούμπιν 1-0

Πρόκριση: Στους 16 του Europa League

O Ολυμπιακός εκείνης της σεζόν είναι σίφουνας. Κερδίζει το πρωτάθλημα με άνεση, το Κύπελλο Ελλάδος και κλείνει τη συμμετοχή του στο Champions League με μια εμφατική εκτός έδρας νίκη κόντρα στη Μαρσέιγ, με τον Γιάννη Φετφατζίδη να γίνεται ο ήρωας της βραδιάς. Στο κλείσιμο της αυλαίας του ομίλου κάνει πάρτι (ξανά) κόντρα στην Άρσεναλ με 3-1, χάνοντας την πρόκριση στους 16 του Champions League στον πόντο. Η ομάδα πρότυπο του Ερνέστο Βαλβέρδε στέκεται δυνατά και στο Europa League, περναέι τη Ρούμπιν και δείχνει πως μπορεί να πάει πολύ μακριά στην Ευρώπη. Η Μέταλιστ 'κλέβει' την πρόκριση στο 'Γεώργιος Καραισκάκης' με γκολ λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της ρεβάνς. Το 'ΚΡΙΜΑ' ακούστηκε σε όλη την Ελλάδα.

2009-2010: Ολυμπιακός-Άρσεναλ 1-0

Πρόκριση: Στους 16 του Champions League

Τι να πει κανείς γι' αυτήν τη σεζόν; Ο Ολυμπιακός περνά με άνεση τη φάση των ομίλων του Champions League, νικώντας την Άρσεναλ, ενώ στην Ελλάδα δείχνει να μην μπορεί να βρει αγωνιστική ισορροπία. Στην πιο 'Δόκτορ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ' εποχή της, προχωράει με προπονητή τον Τιμούρ Κετσπάγια αρχικά, στη συνέχεια τον Ζίκο και ύστερα τον Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, χάνοντας την ευκαιρία να προχωρήσει στην οκτάδα του Champions League, σε ένα ντουέτο οριακών αναμετρήσεων με τη γαλλική Μπορντό.

2007-2008: Ολυμπιακός-Βέρντερ 3-0 (και όλοι οι αγώνες του ομίλου)

Πρόκριση: Στους 16 του Champions League

H ομάδα-ορισμός του αουτσάιντερ, που πάτησε Λάτσιο και Βέρντερ στις έδρες τους, που έβαλε δύσκολα ακόμα και στη Ρεάλ, στην αναμέτρηση του 'Σαντιάγο Μπερναμπέου' που έληξε τελικά με 4-2. Με Λουσιάνο Γκαλέτι, Ντάρκο Κοβάσεβιτς, Τρεζόρ Λομανά Λούα Λούα, Άκη Στολτίδη, Αντώνη Νικοπολίδη και ακόμα πολλούς μικρούς και μεγάλους ήρωες, ο Ολυμπιακός του Λεμονή 'φρέναρε' στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική Τσέλσι και κέρδισε το χειροκρότημα.

1998-1999: Κροάσια-Ολυμπιακος 1-1

Πρόκριση: Στους 8 του Champions League

H πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός έφτασε στον... ουρανό και λίγο έλειψε να ακουμπήσει τα αστέρια. Η πρόκριση στις νοκ-άουτ αναμετρήσεις έφερε την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, του Βασίλη Καραπιάλη, του Αλέκου Αλεξανδρή, του Στέλιου Γιαννακόπουλου και τόσων άλλων ηρώων, κόντρα στη Γιουβέντους και μόνο ένα σουτ με την βοήθεια του 'στρατηγού ανέμου' από τον Αντόνιο Κόντε, για το οποίο μίλησε στο Contra.gr ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος, τράνταξε τα θεμέλια του ονείρου.

Τιμητική αναφορά:

1992-1993: Τσερνομόρετς-Ολυμπιακός 0-3

Πρόκριση: Στους 16 του Κυπέλλου Κυπελλούχων

Οι αναμετρήσεις του Κυπέλλου UEFA κόντρα στη Σεβίλλη (1995-1996) και στην Τενερίφη (1993-1994) κρίθηκαν στις λεπτομέρειες και αξίζουν το δικό τους χώρο ως αυτοτελείς ιστορίες μιας άλλης, ρομαντικής εποχής για την ομάδα του Πειραιά. Η πρώτη νίκη στο Champions League επίσης, κόντρα στην Πόρτο, με το αλησμόνητο γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλου (1997) είναι κι αυτή μια μαγική ιστορία που έχει υμνηθεί άπειρες φορές, όπως της αξίζει. Εμείς θα γυρίσουμε τον χρόνο ακόμα πιο πίσω. στην εποχή του Γιώτη Τσαλουχίδη, του Γιώργου Βαΐτση, του Θοδωρή Παχατουρίδη, του Γκενάντι Λιτοφτσένκο, του Βασιλη Καραπιάλη, του Ντανιέλ Μπατίστα, όταν ο Ολυμπιακός ανέτρεψε το 0-1 του 'Καραϊσκάκης' και προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, κάνοντας μια αδιανόητη -για τη δυναμική των ελληνικών ομάδων εκείνης της εποχής- ανατροπή, ώστε να περάσει εν τέλει και τη Μονακό, ξανά με νίκη εκτός έδρας! Από τις περιπτώσεις που το παρελθόν χρησιμεύει και ως οδηγός για το μέλλον.

Ποιά είναι η σημαντικότερη νίκη -πρόκριση του Ολυμπιακού στην Ευρώπη; Ψήφισε στο poll που ακολουθεί!

Σε ποια χώρα θα καταλήξει το Europa League; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK