Οι "Μουρινιές" και το "μήνυμα" Μάνταλου σε "τίγρη"

Η ΑΕΚ που δεν βλεπόταν για 77' αλλά ο Μοράις την βρήκε βελτιωμένη, η μαγική εικόνα του 3-0 που δεν πρέπει να παρερμηνευτεί, ο Μάνταλος που προσφέρει νίκες και κόβει τα λεξοτανίλ στην Ένωση και η ανάγκη για μεταγραφές τέτοιου επιπέδου από τον Μελισσανίδη. Γράφει ο ΕΥΑΓ. ΜΙΧΟΣ

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / 12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ / ΑΕΚ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / 12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ / ΑΕΚ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ EUROKINISSI SPORTS

“Η ανωτερότητά μας ήταν εμφανής... Η ομάδα ανεβαίνει, βελτιώνεται, παίζει καλύτερα...Ήταν ένα παιχνίδι περίπλοκο, γνωρίζαμε πως τα γκολ θα έρθουν αλλά έπρεπε να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή... Ποντάραμε στην κούραση του αντιπάλου και σκοράραμε...”. Πρόκειται για αποσπασματικές ατάκες του Ζοσέ Μοράις, από την συνέντευξη τύπου που ακολούθησε το ΑΕΚ – Πλατανιάς 3-0!!

Τις διαβάζεις, τις ακούς και έχοντας την εικόνα της αναμέτρησης που προηγήθηκε, βεβαιώνεσαι πως ο άνθρωπος είναι όντως της σχολής Μουρίνιο. Προφανώς ο Μοράις ως συνεργάτης του Special One έχει... εκπαιδευτεί και στο πως με τις δηλώσεις του θα τραβάει την προσοχή σε άλλους τομείς από το παιχνίδι, από μια προβληματική εμφάνιση ή ένα κακό αποτέλεσμα. Η ΑΕΚ που για 77' δεν βλεπόταν χθες βράδυ στο άδειο ΟΑΚΑ επιτέλους κέρδισε και ο Πορτογάλος προπονητής της κατέφυγε στις λεγόμενες “Μουρινιές”, αν και κανονικά θα έπρεπε να πάει στην εκκλησία για να ανάψει μια μεγάλη λαμπάδα στον Πέτρο Μάνταλο και μια μικρότερη στον κίπερ Σωτηρίου!

Ρωτάω εγώ: η ΑΕΚ ήταν καλύτερη κόντρα στον Πλατανιά, από εκείνη με τον Ατρόμητο που ήρθε ισόπαλη(2-2) στο ίδιο γήπεδο; Όχι φυσικά κι ας έριξε 3άρα! Για την ακρίβεια ήταν κάτω του μετρίου, με μηδενική βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της, παρά την δουλειά που έγινε από τον Μοράις στο διάστημα της διακοπής του πρωταθλήματος και παρά τις φωνές που έβαλε στους παίκτες ο ηγέτης Δημήτρης Μελισσανίδης...

ΠΡΟΙΟΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΚΛΑΣΗΣ, ΟΧΙ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

Και μπορεί χθες να ήταν του Αγίου Στυλιανού αλλά ο Μάνταλος μάλλον θυμήθηκε να γιορτάσει... ετεροχρονισμένα του Αγίου Πέτρου. Στο 77΄ άνοιξε το σκορ (ευθύνη φέρει και ο Σωτηρίου), στο 87΄ με έξυπνη εκτέλεση φάουλ που... κορόιδεψε τον τερματοφύλακα του Πλατανιά δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να σκοράρει και ο Αραβίδης (σε... τρίτο χρόνο), για να βάλει στο 89΄ το κερασάκι στην (1000 % δική του) τούρτα νίκης με πολύ ωραίο γκολ (ο Σωτηρίου παρακολουθούσε ... όρθιος την πορεία της μπάλας που πήγε στην γωνία του).

Τι έκανε δηλαδή ο Πέτρος Μάνταλος και η ΑΕΚ κέρδισε τον Πλατανιά; Έβγαλε την ατομική του κλάση στο χορτάρι, αποφάσισε να... χορέψει στην βροχή κι απέδειξε πως είναι από τους παίκτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά και να λειτουργήσουν ως ηγέτες, παίρνοντας την ομάδα κυριολεκτικά στην πλάτη του. Ο διεθνής μέσος ξεχώριζε σαν την μύγα μέσα στο γάλα από συμπαίκτες κι αντιπάλους, ήταν ο παικταράς εκείνος που με τις ατομικές ενέργειες χάρισε ένα προσωπικό τρίποντο στην ΑΕΚ. Γιατί η ποιότητα του Μάνταλου και όχι η δουλειά ή η τακτική ή η στρατηγική του Μοράις ήταν που έσωσε την Ένωση από μια ακόμη “καταστροφική” ισοπαλία και συγχρόνως έδωσε βαθιά ανάσα στον Πορτογάλο κόουτς.

ΤΣΟΠΑΝΑΚΟΣ ΗΜΟΥΝ, ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ ΦΥΛΑΓΑ...”

Όταν διαθέτεις έναν τέτοιο Μάνταλο, τον οποίο φυσικά και δεν τον χαραμίζεις στα πλάγια ή σε άλλους ρόλους για να χωρέσεις τον Μπακασέτα (για παράδειγμα), δεν θα σου χρειαστούν τα... λεξοτανίλ.

Ο Πέτρος Μάνταλος έδιωξε την κατάθλιψη και την επιπλέον εσωστρέφεια που θα συσσωρεύονταν στην ομάδα του. Συγχρόνως όμως, έδειξε και πολύ μόνος του αφού ο (πάλαι ποτέ) σταρ Αλμέιδα ήταν στιγμές που τον... λυπόσουν έτσι ταλαιπωρημένο που τον έβλεπες, ο Πατίτο ήταν ξανά... ρηχά νερά, ο Γιόχανσον μάλλον είχε μείνει στα “κονγκρατσουλέισονς” του “τίγρη” ενώ ο Αραβίδης έβγαζε πάθος αλλά αυτό δεν αρκούσε.

Στο δια ταύτα η ΑΕΚ για 77' παρέπεμπε στο δημοτικό τραγούδι (ηχογράφησης του 1910) “Τσοπανάκος ήμουν, προβατάκια φύλαγα”, ο Πλατανιάς καλά μαζεμένος πίσω αν και δημιούργησε προϋποθέσεις μπροστά φαινόταν πως αλλά δυο ημίχρονα να έπαιζαν δεν θα σκόραρε, οπότε το ματς πολύ δύσκολα θα ξέφευγε από το 0-0 ή από το ένα γκολ. Τελικά μπήκαν τρία σε 16' στο τέλος, που συνιστά και μίνι θαύμα. Ας όψεται ο Μάνταλος...

Το ποδόσφαιρο έτσι είναι αρκεί να ερμηνεύεις και να διαχειρίζεσαι σωστά είτε μια αναπάντεχη (ως προς το μεγάλο σκορ) νίκη, είτε μια άδικη γκέλα (όπως το 2-2 με τον Ατρόμητο). Και κυρίως να αποφεύγεις βολικά κλισέ. Σίγουρα η ΑΕΚ με την νίκη 3-0 ανέκτησε μέρος από την χαμένη (στα... Τάρταρα) ψυχολογία της. Αυτό θα βοηθήσει αλλά δεν θα φτάσει...

Ο Μάνταλος έστειλε το μήνυμα προς την ηγεσία της ΑΕΚ, δηλαδή στον Δημήτρη Μελισσανίδη, ότι με τα ψέμματα ή με τα ... λαχεία, ή με...ατελείωτα παζάρια τα πρωταθληματικά όνειρα δεν γίνονται πραγματικότητα. Χρειάζονται παίκτες και μεταγραφές πολύ χαμηλότερου ρίσκου και πολύ υψηλότερου κόστους, που θα είναι επιπέδου (από κάθε άποψη και όχι μόνο...βιογραφικού) Μάνταλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ήταν ΑΕΚ για 15 λεπτά
Ποιος Λέσκοτ; "Η ομάδα έχει όραμα και οργάνωση"

News 24/7

24MEDIA NETWORK