Οι νέοι σέντερ-μπακ της Λίβερπουλ θύμισαν στον Κλοπ τον Τσιμίκα

Η Λίβερπουλ είδε να σακατεύονται όλοι οι βασικοί σέντερ-μπακ της, αποφάσισε να πάρει δυο "λαβράκια" στις μεταγραφές και ο Γιούργκεν Κλοπ, μιλώντας για τον Μπεν Ντέιβις (από την Πρέστον) και τον Οζάν Καμπάκ (από την Σάλκε), μνημόνευσε και τον Κώστα Τσιμίκα.

Ο Κώστας Τσιμίκας δεν έχει αγωνιστεί ακόμη στην Premier League, αλλά μέτρησε 3 συμμετοχές στο Champions League. Εδώ με τον Χανς Χάτεμπουρ της Αταλάντα
Ο Κώστας Τσιμίκας δεν έχει αγωνιστεί ακόμη στην Premier League, αλλά μέτρησε 3 συμμετοχές στο Champions League. Εδώ με τον Χανς Χάτεμπουρ της Αταλάντα © 2020 PETER POWELL/ASSOCIATED PRESS

Όχι έναν, αλλά δυο σέντερ-μπακ αναγκάστηκε τελικά να πάρει η Λίβερπουλ στο φινάλε των μεταγραφών κι αφού πρώτα έχασε όλους τους βασικούς ποδοσφαιριστές της για τη θέση. Έτσι κι αλλιώς, το όνομα του Ζοέλ Ματίπ μπαινόβγαινε δίπλα σε εκείνα του Βίρτζιλ φαν Ντάικ και του Τζο Γκόμεζ, των άτυχων κεντρικών αμυντικών στο ξεκίνημα της σεζόν, αλλά αυτήν τη φορά μπήκε οριστικά, αφού ο Καμερουνέζος έπαθε μεγάλη ζημιά στους συνδέσμους του δεξιού αστραγάλου και θα απουσιάσει μέχρι τη λήξη της χρονιάς. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και το μυϊκό πρόβλημα του Φαμπίνιο, που τον άφησε νοκ-άουτ για κάμποσο χρονικό διάστημα. Οι πρωταθλητές έπρεπε να κινηθούν γρήγορα.

Όλον αυτό τον καιρό, βέβαια, έβλεπαν σέντερ-μπακ από την Αγγλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Κάποια στιγμή συζήτησαν και το όνομα του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, όμως έφτασαν μέχρι το φινάλε των μεταγραφών του χειμώνα για να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Η Λίβερπουλ είχε μοναδικούς διαθέσιμους κεντρικούς αμυντικούς τον... υπηρεσιακό Τζόρνταν Χέντερσον, που ως γνήσιος αρχηγός τα δίνει όλα, είναι αλάνθαστος, αλλά ο Γιούργκεν Κλοπ τον θέλει στη μεσαία γραμμή και τους δυο... τελευταίους της εξάδας: τον 19χρονο Ρις Γουίλιαμς, που πρόσφατα είχε κάνει ένα ολέθριο σφάλμα στον αγώνα κυπέλλου με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (έχασε την μπάλα, με αποτέλεσμα ο Μάρκους Ράσφορντ να πετύχει το 2ο γκολ της Γιουνάιτεντ) και τον άπειρο Νέιτ Φίλιπς, ο οποίος πάντως στη δεύτερη εμφάνισή του στην ενδεκάδα (εναντίον της Γουεστ Χαμ) ήταν εξαιρετικός.

Ο Κλοπ ήξερε ότι έπρεπε να πάρει παίκτες, για να μπορεί να έχει επιλογές στον καταρτισμό της ενδεκάδας. Οι επιλογές του, πάντως, είχαν και μια δόση ρίσκου, αλλά και προοπτικής. Η Λίβερπουλ μέσα σε λίγες ώρες ανακοίνωσε:

  • Τον 25χρονο Μπεν Ντέιβις, τον οποίο πήρε από την Πρέστον για 1.600.000 λίρες
  • Και τον 20χρονο Τούρκο Οζάν Καμπάκ, δανεικό από τη Σάλκε με οψιόν αγοράς το καλοκαίρι ύψους 18.000.000 λιρών

Δύσκολα μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η Λίβερπουλ πήγε και πήρε έτοιμους παίκτες από το παζάρι, θέλοντας να καλύψει τα κενά της. Οι κινήσεις της έμοιαζαν περισσότερο με επένδυση για το μέλλον, άσχετα αν οι δυο νεαποκτηθέντες κληθούν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Για τον Ντέιβις, τον κεντρικό αμυντικό της Πρέστον, μιας ομάδας που βρίσκεται στη μέση της βαθμολογίας της Championship, πολλοί θυμήθηκαν τον Άντριου Ρόμπερτσον, που μεταγράφηκε από τη Χαλ πριν από 3,5 χρόνια και κάνει θραύση στη Λίβερπουλ, αν και ο Σκωτσέζος είχε στοιχίζει στους πρωταθλητές 6.500.000 λίρες επιπλέον από τον δυναμικό Ντέιβις. "Είναι πολύ ανταγωνιστικός, είναι συνηθισμένος να παίζει πολλά ματς με λίγες προπονήσεις, ξέρει σίγουρα να αμύνεται και επειδή θυμάμαι τον εαυτό μου όταν έπαιζα στη Β' Εθνική, το να σου δίνει μια ομάδα όπως η LFC την ευκαιρία, αποτελεί ένα τεράστιο κίνητρο καθιέρωσης στα πιο ψηλά σκαλοπάτια. Ελπίζω κι η Λίβερπουλ να εκμεταλλευτεί τη δίψα του", σχολίασε ο Κλοπ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, μετά την ολοκλήρωση των μεταγραφών.

Ο Μπεν Ντέιβις με τη φανέλα της Πρέστον
Ο Μπεν Ντέιβις με τη φανέλα της Πρέστον AP/NIGEL FRENCH

✎ Ο Καμπάκ είναι μια διαφορετική περίπτωση. Η Λίβερπουλ τον παρακολουθούσε από πέρσι το καλοκαίρι, καθώς πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς της ηλικίας του, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Σάλκε, που διανύει μια από τις χειρότερες σεζόν της ιστορίας της και βαδίζει ολοταχώς προς τον υποβιβασμό, δεν αρνήθηκε να τον παραχωρήσει δανεικό (για 500.000 λίρες, ενώ ακόμη 1.300.000 θα εισπράξει η γερμανική ομάδα από μπόνους) με οψιόν αγοράς για το καλοκαίρι. "Όχι, δεν τον πήρα επειδή μου το είπε ο Ντάβιντ Βάγκνερ", δήλωσε ο Κλοπ, απαντώντας στη φημολογία ότι ο Καμπάκ ήταν εισήγηση του καλού φίλου του και πρώην προπονητή της Σάλκε: "Πρώτα απ' όλα, ο Βάγκνερ δεν βρίσκεται πλέον στον πάγκο της Σάλκε Βέβαια, είναι φίλος μου και μιλάμε για όλα, προφανώς και για ποδόσφαιρο. Δεν χρειάζεται, όμως, να μου πει πόσο καλός ποδοσφαιριστής είναι ο Ταμπάκ, που πήγε από μικρό παιδί στη Γερμανία και εξελίχθηκε σε έναν πολύ ταλαντούχο σέντερ μπακ. Είναι μόλις 20 ετών, παίζει 3 χρόνια σε ανώτερη επαγγελματική κατηγορία κι έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, που θα δουλέψει μαζί μας".

Ο Νίκο (Γουίλιαμς) και ο Κώστας

Η Λίβερπουλ καιγόταν για σέντερ-μπακ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα παίξουν και χωρίς καν να έχουν κάνει μια-δυο (άντε τρεις) προπονήσεις με την ομάδα. Στη σχετική ερώτηση ανυπόμονου ρεπόρτερ της LFC, ο Γερμανός προπονητής θυμήθηκε και τον Κώστα Τσιμίκα, τονίζοντας: "Μπορεί να μην έχουν την εμπειρία της Premier League, όμως παίζουν ποδόσφαιρο. Προφανώς θέλουν κάποιο χρόνο, όπως κι άλλα παιδιά στην ομάδα. Όπως ο Νίκο (σ.σ. Γουίλιαμς) και ο Κώστας. Ο ένας είναι νεαρός, ο άλλος καινούργιος στην ομάδα, πρέπει να αποκτηθεί μια σταθερότητα πρώτα και μετά να μπουν στην ομάδα. Ναι, μας πιέζει ο χρόνος, ναι, είναι καλύτερα τώρα που έχουμε επιλογές για τον καταρτισμό της ενδεκάδας, δεν θα να αναρωτιόμαστε κάθε φορά ποιος θα παίξει σέντερ-μπακ, αλλά θα χρειαστούν και λίγες μέρες να τους μάθουμε και να τους δούμε".

Άρα, εναντίον της Μπράιτον, την οποία παρεμπιπτόντως ο Κλοπ εκθείασε στην πρες-κόνφερανς, οι σέντερ-μπακ θα είναι σίγουρα ο Χέντερσον και μάλλον ο Φίλιπς, εκτός αν ο Γερμανός κόουτς δώσει ξανά μια ευκαιρία στον Ρις Γουίλιαμς. Αυτό θα γίνει και την Κυριακή, στο μεγάλο ντέρμπι εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι, εκτός αν μέχρι τότε κάποιος από τους δυο νέους ενθουσιάσει τόσο πολύ στις προπονήσεις, οπότε τον ρίξει κατευθείαν στα βαθιά.

Οι πολλαπλές συνέπειες της ατυχίας

Η απίστευτη αλυσίδα τραυματισμών με τους βασικούς σέντερ-μπακ είναι προφανές ότι έκανε άνω-κάτω τη φετινή Λίβερπουλ. Εντάξει να χτυπήσει ένας, άντε κι ο καλύτερος όλων (ο Φαν Ντάικ). Εδώ, όμως, υπήρξε πραγματικός... αφανισμός. Ο Κλοπ έχασε τον ύπνο του και ταυτόχρονα δυο από τους κορυφαίους παίκτες της Λίβερπουλ στη μεσαία γραμμή, αφού πρώτα ο Φαμπίνιο κι ύστερα ο Χέντερσον γύρισαν αναγκαστικά στα μετόπισθεν.

Ο Γιούργκεν Κλοπ ικανοποιημένος από τις δυο μεταγραφές της Λίβερπουλ
Ο Γιούργκεν Κλοπ ικανοποιημένος από τις δυο μεταγραφές της Λίβερπουλ AP/JOHN WALTON

Η αστάθεια στην άμυνα με τις συνεχείς αλλαγές στις δυο κεντρικές θέσεις της κούρασαν και τους υπόλοιπους, κυρίως τους δυο μπακ, Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ και Ρόμπερτσον, που μετράνε τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής απ' όλους τους παίκτες της ομάδας (ειδικά ο Ρόμπερτσον). Χωρίς τις βασικές λύσεις στα σέντερ-μπακ, ο Κλοπ κρατούσε τους δυο ακραίους, με αποτέλεσμα και την δική τους κόπωση κι εν τέλει πτώση της απόδοσής τους.

Κάτι τέτοιο εξηγεί και την παραμονή του Τσιμίκα στον πάγκο, αν και ο πρώην άσος του Ολυμπιακού, εκτός των άλλων ταλαιπωρήθηκε, πηγαίνοντας στη Λίβερπουλ, πρώτα από κορονοϊό κι εν συνεχεία από έναν ύπουλο τραυματισμό, που τον καθήλωσε εκτός γηπέδων για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Ο Κλοπ θεωρεί ότι οι λύσεις που θα έχει πλέον στα χέρια του, θα στρώσουν όλη τη δουλειά. Και θα φέρει (κάποια στιγμή) και το νέο αίμα της ομάδας στο γήπεδο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK