Οι 3 παρεξηγημένοι παίκτες που έδωσαν τη 'νίκη' στον Παναθηναϊκό

Τρεις παίκτες στον Παναθηναϊκό στοχοποιήθηκαν από αρκετούς το προηγούμενο διάστημα, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Όλοι τους έδωσαν απαντήσεις και ήταν από τους κορυφαίους της ομάδας στο 1-1 με τον Ολυμπιακό.

Ο Χρήστος Δώνης του Παναθηναϊκού σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον ΟΦΗ για τη Super League 1 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Σάββατο 31 Αυγούστου 2019
Ο Χρήστος Δώνης του Παναθηναϊκού σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον ΟΦΗ για τη Super League 1 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τον Ολυμπιακό, σε ένα ντέρμπι στο Ολυμπιακό Στάδιο που και μόνο ο αριθμός των εισιτηρίων που ανακοινώθηκε (6.700, μόλις 75.957 ευρώ οι εισπράξεις) φανερώνει τις ιδιαιτερότητες της βραδιάς. Η αποχή του κόσμου αλλά και η εικόνα των ομάδων συνθέτουν έναν αγώνα που λίγοι ήθελαν να διεξαχθεί αυτήν την Κυριακή, αλλά τελικά κάποιοι ίσως αισθάνονται δικαιωμένοι.

Η απάντηση στο ερώτημα αν ο Γιώργος Δώνης είναι τέτοιος, μετά τα όσα προηγήθηκαν σχετικά με την παραμονή του ή όχι, υποβόσκει στις δηλώσεις του. "Εγώ είπα στα παιδιά μετά την ανάλυση της τακτικής, πριν αρχίσει το ματς, πως αυτά τα παιχνίδια δεν τα κερδίζει η ομάδα που ήταν σε καλύτερη κατάσταση, ούτε αυτός που είναι ψηλά στο παιχνίδι, αλλά αυτός που τα θέλει. Και αυτός που τα θέλει, πρέπει να δώσει την ψυχή του να παίξει με αυτοπεποίθηση", εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου, ορίζοντας τη διαφορετικότητα του συγκεκριμένου αγώνα.

Υπήρξαν, όμως, και 3 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έκαναν τη διαφορά στον αγωνιστικό χώρο, με τον δικό τους τρόπο. Τρεις παίκτες που 'παρεξηγήθηκαν' από τα ΜΜΕ και τον κόσμο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και έδωσαν απαντήσεις. Ίσως να μην έπεισαν τόσο πολύ, ωστόσο έκαναν το καθήκον τους (για ένα παιχνίδι) και θα επιχειρήσουν να το ξανακάνουν.

Μπαρτ Σένκεφελντ

Πρώτη φορά που το όνομά του (το... λανθασμένο, αφού το σωστό είναι Σχένκεφελτ) εμφανίστηκε στο ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού ήταν στα μέσα Ιουλίου. Η ανακοίνωση της υπογραφής έγινε στις 29 Αυγούστου. Τι μεσολάβησε; Ανεξάντλητα μπρος πίσω, τα οποία, όμως, εξάντλησαν την υπομονή φιλάθλων και διοικούντων τον Παναθηναϊκό. Σε αυτόν τον 1,5 μήνα, ο Ολλανδός στόπερ έφτασε μέχρι Τουρκία εξετάζοντας μια πολύ πιο προσοδοφόρα πρόταση (αμφιβόλων εγγυήσεων, κατά το ρεπορτάζ), αφήνοντας κατά μέρος τις συζητήσεις με το 'τριφύλλι', για να επιστρέψει τελικά στην Ελλάδα και να υπογράψει συμβόλαιο διετούς διάρκειας. Ακόμα κι έτσι, η αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του ήταν μεγάλη, αφού για τον κόσμο που έχει θαυμάσει αμυντικούς όπως ο Ρενέ Χένρικσεν, δεν επρόκειτο για κάποιο ξακουστό όνομα που έκανε... χάρη στην ομάδα για να υπογράψει. Συν αυτώ, υπάρχει και το μόνιμο θέμα ετοιμότητας με τα μεταγραφικά αποκτήματα του Παναθηναϊκού, που θα έφερναν πίσω την κανονική ένταξή του στις υποχρεώσεις της ομάδας.

Fast forward και στις 22 Σεπτεμβρίου, το προϊόν των ακαδημιών της Φέγενορντ κλήθηκε να κάνει ντεμπούτο με την πράσινη φανέλα. Ύστερα από 4,5 μήνες απραξίας (5 Μαΐου το τελευταίο παιχνίδι του με τη Μέλμπουρν Σίτι), ο Ολλανδός στόπερ συστήθηκε στο κοινό ως ο νέος ηγέτης της άμυνας του Παναθηναϊκού. Απέναντι ίσως στην καλύτερη επιθετική λειτουργία της Ελλάδας, ο Σένκεφελντ δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα και ήταν αρκετά επιβλητικός, παρότι δεν αποτελεί και το πρώτο μπόι. Σίγουρος στις επεμβάσεις του, χωρίς να διακινδυνεύει κάρτες ή φάουλ σε επικίνδυνη θέση, πολύ καλός στα στημένα στην άμυνα, είχε την απόδοση που ονειρεύονταν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού, όταν εξακολουθούσαν να συζητούν μαζί του 1,5 μήνα μετά από την έναρξη των διαπραγματεύσεων και να μη βάζουν την υπόθεση στο συρτάρι. Το αν θα συνεχίσει να αποδίδει σε αυτό το επίπεδο, βέβαια, είναι μια τελείως διαφορετική κουβέντα.

Χρήστος Δώνης

Η ανακοίνωση της πρόσληψης του Γιώργου Δώνη στη θέση του προπονητή του Παναθηναϊκού αναπόφευκτα έφερνε στο προσκήνιο τον γιο του, Χρήστο. Παρότι αποτελούσε επιλογή και του προκατόχου στον πάγκο, Μαρίνου Ουζουνίδη, οι 'φωνές' περί προνομιακής μεταχείρισης δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Σταδιακά, ο 24χρονος μέσος εξελίχθηκε σε 'αποδιοπομπαίος τράγος' για τους φίλους του συλλόγου και σε αυτό δεν βοήθησε κι ο ίδιος, αφού είχε ένα διάστημα με κακές εμφανίσεις. Δεν τον βοήθησε, όμως, ούτε ο πατέρας του, αφού ήταν η εύκολη λύση για να καλύψει κενά του ρόστερ είτε στη μεσαία γραμμή είτε ακόμα και στην επίθεση, αντί να παίζει σταθερά σε μία θέση.

Πριν από το ντέρμπι, ο τεχνικός των 'πρασίνων' έφτασε στο σημείο να δηλώσει στη συνέντευξη Τύπου "ας αφήσουμε τους κομπλεξισμούς περί πατέρα και γιου, αλλά μακάρι να ήμουν στη θέση του Χρήστου". Τίποτα δεν προδιέθετε γι' αυτό που θα ακολουθούσε. Και αυτό ήταν μία μικρή εξιλέωση του υιού Δώνη. Την ώρα που όλοι περίμεναν την επιστροφή του Δημήτρη Κουρμπέλη στα αμυντικά χαφ για να συμμαζέψει την κατάσταση ύστερα από τη συντριβή στη Θεσσαλονίκη από τον Άρη, ο Δώνης ήταν ο παίκτης που τελικά είχε καλύτερη απόδοση. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού έμοιαζε ακόμα επηρεασμένος από την αποχή του, όμως δίπλα του ο Δώνης, ακόμα κι αν δεν τοποθετήθηκε στη φυσική θέση του, κάλυψε τους χώρους που έπρεπε και άντεξε στον αγώνα, παρότι πήρε νωρίς κίτρινη κάρτα. Επιπροσθέτως, πήρε ένα συν που δεν πήρε ο παρτενέρ του, αφού ήταν πολύ πιο σίγουρος στις μεταβιβάσεις του. Πρόσημο θετικό, έστω κι αν αφορά μόνο έναν αγώνα.

Φεντερίκο Μακέντα

Η περίπτωση του Ιταλού επιθετικού είναι επίσης διαφορετική από τις προηγούμενες. Κανείς δεν τον ψέγει για τη συμπεριφορά του εκτός γηπέδου ούτε για την απόδοσή του εντός αυτού. Εξάλλου, αγωνιστικά μόνο θετική κρίνεται η παρουσία του από πέρυσι. Τη σεζόν 2018-2019 είχε 10 γκολ και 4 ασίστ σε 26 αγώνες πρωταθλήματος, κάνοντας μάλιστα εντυπωσιακό 1ο γύρο. Φέτος διατήρησε τη θέση του, παρά τις Σειρήνες από το εξωτερικό, σκοράροντας στα δύο πρώτα (ανεπιτυχή) παιχνίδια της ομάδας του με Λαμία και ΟΦΗ. Με τον Άρη δεν κατάφερε να σκοράρει, ούτε κόντρα στον Ολυμπιακό. Αρκούν αυτά για να βρεθεί στο 'στόχαστρο' των φιλάθλων; Όχι, όμως υπάρχουν κι άλλα. Από πέρυσι ο Ιταλός έχει δείξει μια ευέξαπτη πλευρά, η οποία, πάντως, δεν επισκίασε τη γενικότερη προσφορά του. Στο 'Κλεάνθης Βικελίδης', μια ανόητη αγκωνιά στον Λούκας Σάσα τιμωρήθηκε μόνο με κίτρινη κάρτα. Σε περίπτωση κόκκινης, θα έχανε το ντέρμπι. Σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχει και μία ευκαιρία που... δεν χάνεται και η οποία εκνεύρισε ακόμα περισσότερο τους φιλάθλους.

Κόντρα στον Ολυμπιακό, όμως, ο Ιταλός ήταν μεταμορφωμένος. Έτρεχε παντού στην επίθεση, κάλυπτε κάθε σπιθαμή, απασχολούσε τόσο τον Ρούμπεν Σεμέδο όσο και τον Γιασίν Μεριά και προσπαθούσε να δημιουργήσει για τον εαυτό του, όταν δεν τον βοηθούσαν οι συμπαίκτες του. Έδωσε πολλές μάχες, κέρδισε αρκετές εξ αυτών και τελικά ήρθε η στιγμή να δικαιωθεί στο 60ό λεπτό της αναμέτρησης. Μόνο που δεν κατάφερε να νικήσει τον Ζοζέ Σα από τη βούλα του πέναλτι, όπως απέτυχε να το κάνει και στο 85' σε τετ α τετ. Αν το παιχνίδι ολοκληρωνόταν εκεί, θα ήταν ξανά μοιραίος και παρά τους κόπους του, δεν θα έφευγε από το 'στόχαστρο' οπαδών και μερίδας του Τύπου. Όμως στο 88' κέρδισε πέναλτι από τον Μεριά με πανέμορφη ντρίμπλα και παρότι μόνιμος εκτελεστής της ομάδας, δεν επέμεινε να σουτάρει, όταν ο Δώνης έδωσε εντολή να αναλάβει την ευθύνη ο Γιοάν Μολό. Ακόμα ένα δείγμα της προσφοράς του Ιταλού στον Παναθηναϊκό, ίσως του MVP του ντέρμπι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK