Οι πιθανότητες κατάκτησης του Champions League για κάθε ομάδα

Το Champions League κάνει σέντρα στην φάση των ομίλων και το Contra.gr παραθέτει φαβορί και αουτσάιντερ με την βοήθεια του SPI ratings. Ποια είναι η ομάδα που συγκεντρώνει ποσοστό 22% για την κατάκτηση του τροπαίου και πού είναι ο Ολυμπιακός.

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ της Λίβερπουλ φιλάει το τρόπαιο του Champions League ύστερα από τη νίκη 2-0 επί της Τότεναμ στον τελικό της διοργάνωσης, 'Γουάντα Μετροπολιτάνο', Μαδρίτη, Σάββατο 1 Ιουνίου 2019
Ο Μοχάμεντ Σαλάχ της Λίβερπουλ φιλάει το τρόπαιο του Champions League ύστερα από τη νίκη 2-0 επί της Τότεναμ στον τελικό της διοργάνωσης, 'Γουάντα Μετροπολιτάνο', Μαδρίτη, Σάββατο 1 Ιουνίου 2019 AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Αυτό το Champions League ποιος θα το πάρει; Μια ερώτηση που συχνά αυτή την εποχή πυροδοτεί συζητήσεις στα ποδοσφαιρικά στέκια και θα απαντηθεί στο τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Λίγο πριν τη σέντρα των ομίλων της διοργάνωσης υπάρχουν φαβορί, ενώ καραδοκούν τα αουτσάιντερ. Περίμενε κανείς την Τότεναμ πέρσι να φτάσει στον τελικό; Μάλλον ούτε οι ίδιοι οι οπαδοί της. Μπορεί η Λίβερπουλ να επαναλάβει τον περσινό της θρίαμβο; Μοιάζει δύσκολο. Σε μια διοργάνωση που έχει ομάδες πρώτης, δεύτερης και τρίτης ταχύτητας, το Contra.gr με την βοήθεια του fivethirtyeight και της μεθοδολογίας του, επιχειρεί να βάλει τους μονομάχους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης σε μια σειρά... προτεραιότητας για τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Τα φαβορί

Η μεθοδολογία του fivethirtyeight και τα SPI ratings είναι κάτι που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Μέσω αυτής οι Μάντσεστερ Σίτι (22%) και Μπάγερν Μονάχου (18%) είναι τα πρώτα φαβορί για την κατάκτηση του Champions League, με την πιθανότητα του repeat της Λίβερπουλ (14%) να συμπληρώνει την τριάδα.

Η Μάντσεστερ Σίτι πέρσι αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Τότεναμ. Δεδομένα διαθέτει ένα πανίσχυρο ρόστερ (στα 1,3 δισ. ευρώ) και τον Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο της, όμως όλο κάτι μοιάζει να της λείπει για να διεκδικήσει την κούπα με τα μεγάλα αυτιά. Αυτό φέτος ίσως να είναι ένας στόπερ. Μετά τον τραυματισμό του Λαπόρτ, οι 'πολίτες' έμειναν με δύο (!) μόλις καθαρούς στόπερ στο ρόστερ (Στόουνς, Οταμέντι), έστω κι αν παίρνοντας την πρόκριση στους '16' θα μπορούν να διορθώσουν το 'λάθος' τον Γενάρη. Η Σίτι μάλλον δεν νιώθει άλλο την 'ανάγκη' να κατακτήσει την Premier League, έτσι ίσως φέτος να συγκεντρωθεί στον ανεκπλήρωτο πόθο του Champions League.

Champions Fantasy League τουρνουά στο Stoiximan.gr με εγγυημένο χρηματικό έπαθλο 100.000€! *(*Ισχυουν Όροι & Προϋποθέσεις. Αφορά το συνολικό ποσό επάθλων του τουρνουά.)

Η Μπάγερν Μονάχου ενισχύθηκε σημαντικά το καλοκαίρι, αποκτώντας τους Γάλλους Ερναντέζ, Παβάρ και Κουϊσάνς, αλλά και τους Κοουτίνιο - Πέρισιτς. Ρόμπεν, Ριμπερί, Ραφίνια αλλά και Χούμελς από την παλιά φρουρά, όπως και οι Ρενάτο Σάντσες - Χάμες Ροντρίγκες, αποτελούν παρελθόν. Παρά τον προβληματικό χαρακτήρα της περσινής σεζόν, αυτή έκλεισε με την κατάκτηση της Bundesliga, έτσι ο Νίκο Κόβατς παρέμεινε στη θέση του. Το ταλέντο δεν λείπει από τους Βαυαρούς, ούτε οι λύσεις. Ωστόσο το ποδόσφαιρο που παίζουν δεν πείθει. Το σίγουρο είναι πως δεν θα βρεις πολύ κόσμο που να τους κατατάσσει ανάμεσα στα φαβορί για το Champions League. Λέτε να δώσουν απαντήσεις;

Για την Λίβερπουλ πάλι δεν υπάρχουν πολλά να πεις. Ίδια ομάδα με πέρσι, με μηδέν ουσιαστικά μεταγραφές (πήρε τον 19χρονο Ολλανδό αμυντικό Φαν ντε Μπεργκ) και τον αναμορφωτή Γιούργκεν Κλοπ να συνεχίζει φυσικά στον πάγκο. Το ερώτημα για τους 'κόκκινους' είναι απλό: θα αντέξουν πάλι σε πολλαπλά μέτωπα με 14-15 παίκτες πρώτης γραμμής; Θα παίξουν στο Champions League με το ίδιο πάθος ή φέτος θα τα δώσουν όλα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 30 χρόνια; Μανέ, Σαλάχ και Φιρμίνο, η τριάδα της επίθεσης, έρχεται ουσιαστικά από δύο χρόνια σερί υποχρεώσεων χωρίς ανάσα (Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018, Κύπελλο Εθνών Αφρικής και Copa America φέτος), τη στιγμή που πλην του Οριγκί δεν υπάρχει άλλη ικανοποιητική λύση στη γραμμή κρούσης.

Οι πιθανότητες κατάκτησης του Champions League για κάθε ομάδα

H τριάδα σε δεύτερο πλάνο

Μπαρτσελόνα (8%), Παρί Σεν Ζερμέν (7%) και Γιουβέντους (7%), είναι τριάδα που ακολουθεί στις πιθανότητες κατάκτησης του τροπαίου, πάντα με βάση την μεθοδολογία του fivethirtyeight. Ας δούμε τι συμβαίνει στα 'δεύτερα' φαβορί στην διοργάνωση.

Η Μπαρτσελόνα έρχεται από δύο σερί σοκαριστικούς αποκλεισμούς τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με τρόπο καρμπόν. Μεγάλες νίκες στο 'Camp Nou' κόντρα σε Ρόμα και Λίβερπουλ, ισάριθμες συντριβές στις ρεβάνς. Προεξάρχοντος του Μέσι, οι παίκτες της καταλανικής ομάδας στηρίζουν τον Ερνέστο Βαλβέρδε που συνεχίζει στο πόστο του και φέτος. Η Μπαρτσελόνα έχει μια διετία που κατατακτά τη La Liga με άνεση, έτσι φέτος μάλλον έχει το περιθώριο να κοιτάξει περισσότερο στην Ευρώπη. Το καλοκαίρι απέκτησε τους Γκριεζμάν, Ντε Γιονγκ, Νέτο, Φίρπο (Μπέτις) και Έμερσον (Ατλέτικο Μινέιρο), ενώ οι αποχωρήσεις των Κοουτίνιο, Μάλκολμ και Σίλεσεν δεν την 'πόνεσαν'. Εσχάτως λανσάρει και τους Άνσου Φάτι, Κάρλες Πέρεθ από τη Μασία. Αν μάθει να διαχειρίζεται προβάδισμα τριών τερμάτων στις ρεβάνς, ίσως έχει τύχη για την κούπα.

Η Παρί Σεν Ζερμέν τα τελευταία χρόνια ξοδεύει μυθικά ποσά θέλοντας να φτάσει στην κατάκτηση του Champions League. Της λείπει όμως το πλάνο, μοιάζει να το προσπαθεί 'εκβιαστικά' και με όπλο την... τσέπη της. Ταλαιπωρήθηκε πολύ με το σήριαλ Νεϊμάρ, ο Βραζιλιάνος τελικά έμεινε και ξεκίνησε με στυλ την σεζόν. Αμπντού Ντιαλό, Ιντρίσα Γκουέιγ, Πάμπλο Σαράμπια, Κέιλορ Νάβας, Μάουρο Ικάρντι (δανεικός), Άντερ Ερέρα (ελεύθερος) ήταν οι προσθήκες του καλοκαιριού. Δεν στοίχισαν λίγα (100 εκατ. ευρώ) αλλά είναι μεταγραφές για την υπηρεσία του συνόλου. Ωστόσο πλην των Καβάνι, Τιάγκο Σίλβα και Εμπαπέ, λείπουν οι ισχυρές προσωπικότητες. Ο Τούχελ παραμένει στην τεχνική ηγεσία.

Ο τρόπος που κινήθηκε μεταγραφικά η Γιουβέντους μοιάζει να βγαλμένος μέσα από την επιθυμία της να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης. Ντε Λιχτ, Ντανίλο, Ρομέρο, Πελεγκρίνι, Ντεμιράλ, Ραμπιό, Ράμσεϊ και η επιστροφή του Μπουφόν δίνουν λύσεις και μεγάλο βάθος στο ρόστερ. Η Serie A είναι δική της εδώ και μια οκταετία (!), επομένως υπάρχει η 'άπλα' να ρίξει το βάρος στο Champions League. Με μπροστάρη φυσικά τον πάντα πεισματάρη και διψασμένο για επιτυχίες, Ρονάλντο. Στον πάγκο της φέτος είναι ο Μαουρίσιο Σάρι, που πέρσι οδήγησε την Τσέλσι στην κατάκτηση του Europa League.

Στις 26 ομάδες του <3% η Ρεάλ Μαδρίτης

Από εκεί και πέρα υπάρχουν ακόμη 26 ομάδες που συμμετέχουν φέτος στην φάση των ομίλων του Champions League και συγκεντρώνουν από 3% και κάτω για να φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής. Ανάμεσα τους και η Ρεάλ Μαδρίτης, που η αλήθεια είναι πως βρίσκεται ακόμη στο ψάξιμο μετά την περσινή απογοητευτική σεζόν. Για τους 'μερένγκες' πρώτο ζητούμενο μοιάζει να είναι η επαναφορά τους ως διεκδικητές τίτλων εντός συνόρων και ο Ζινεντίν Ζιντάν μοιάζει να έχει πολλή δουλειά μπροστά του...

Στο ίδιο 'καζάνι' με την Ρεάλ Μαδρίτης, σύμφωνα με την μεθοδολογία του fivethirtyeight, είναι και οι Τσέλσι, Ντόρτμουντ, Τότεναμ, Λειψία, Άγιαξ, Ζάλτσμπουργκ και Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ λίγο πιο πίσω ακολουθούν οι Νάπολι, Λεβερκούζεν και Ίντερ. Ο Ολυμπιακός είναι 20ος στο σύνολο των 32 ομάδων και στο group εκείνων που συγκεντρώνουν λιγότερο από 1% για το... θαύμα.

Μένει να δούμε αν ο νόμος των πιθανοτήτων θα επιβεβαιωθεί ή φέτος θα βρεθεί μια νέα Τότεναμ που θα φτάσει ως το τέλος της διαδρομής και την κατάκτηση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο, ο Λευτέρης Ελευθερίου επιστρέφει και αποκαλύπτει τους βαθμούς που θα συγκεντρώσει ο Ολυμπιακός στον όμιλο του Champions League και ο Κώστας Μπράτσος γελάει με την εθνική Αγγλίας στη συζήτηση για τον Χάρι Κέιν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK