Οι πιθανότητες κατάκτησης του Europa League για κάθε ομάδα

Το Europa League κάνει σέντρα στην φάση των 32 της διοργάνωσης και το Contra.gr παραθέτει φαβορί και αουτσάιντερ με την βοήθεια του SPI ratings. Η ομάδα που συγκεντρώνει ποσοστό 11% -το μεγαλύτερο για την κατάκτηση του τροπαίου- και πού είναι ο Ολυμπιακός.

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί στην περσινή αναμέτρηση Ολυμπιακός - Γουλβς 1-1 στο 'Γ. Καραϊσκάκης', για την φάση των 16 του Europa League | 12/03/2020 (LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί στην περσινή αναμέτρηση Ολυμπιακός - Γουλβς 1-1 στο 'Γ. Καραϊσκάκης', για την φάση των 16 του Europa League | 12/03/2020 LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Το Europa League επιστρέφει στη δράση και μπορεί να υπολείπεται σε λάμψη του Champions League, ωστόσο μια ματιά στις ομάδες που συμμετέχουν στην φάση των '32' της διοργάνωσης αρκεί για να αναδείξει την δυσκολία κατάκτησης της. Με την βοήθεια του fivethirtyeight και της μεθοδολογίας του, το Contra.gr επιχειρεί να βάλει τους φετινούς μονομάχους σε μια σειρά... προτεραιότητας, αναφορικά με τις πιθανότητες τους να φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής και να πανηγυρίσουν το τρόπαιο. Πού βρίσκεται ο Ολυμπιακός;

Τα φαβορί

Η μεθοδολογία του fivethirtyeight και τα SPI ratings είναι κάτι που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Με βάση αυτό το μοντέλο υπολογισμού πιθανοτήτων, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προβάλλει ως πρώτο φαβορί για την κατάκτηση της διοργάνωσης. Η ομάδα του Σόλσκιερ δύσκολα θα καταφέρει να φτάσει την Μάντσεστερ Σίτι στη μάχη της Premier League, ωστόσο διαθέτει ένα ρόστερ που μπορεί να την βοηθήσει να επαναλάβει τον θρίαμβο του 2017, υπό τις οδηγίες τότε του Ζοζέ Μουρίνιο. Ντε Χέα, Πογκμπά, Ράσφορντ, Φερνάντες, Μαρσιάλ, Καβάνι, είναι μεταξύ άλλων τα αστέρια που χαρίζουν στους 'κόκκινους διαβόλους' αυτό το 11%, το υψηλότερο ποσοστό κατάκτησης του θεσμού μεταξύ των 32 συμμετεχόντων.

Στην δεύτερη θέση συναντάμε μια έκπληξη. Είναι η Ρεάλ Σοθιεδάδ με 8%. Οι Βάσκοι πραγματοποιούν καλή πορεία στη La Liga, όπου καταλαμβάνουν την 5η θέση. Δείχνει δύσκολο να διεκδικήσουν την 4άδα, αλλά ένα εισιτήριο για το επόμενο Europa League μοιάζει εξαιρετικά πιθανό. Ο γκολκίπερ Ρεμίρο, οι στόπερ Λε Νορμάν και Ελουστόντο, οι χαφ Θουμπέλδια και Μερίνο, οι εξτρέμ Οϊρθάμπαλ, Πορτού, Γιανουζάι και ο στράικερ Ίσακ ξεχωρίζουν στο ρόστερ της Σοθιεδάδ. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως τα δύο πρώτα φαβορί του υπολογιστικού μοντέλου συγκρούονται μεταξύ τους στην φάση των '32'!

Την πεντάδα συμπληρώνουν δύο ακόμη αγγλικές ομάδες και μια ιταλική. Λέστερ, Άρσεναλ και η Νάπολι του Κώστα Μανωλά έχουν 7% πιθανότητες σύμφωνα με το SPI ratings για να φτάσουν ως την κατάκτηση του Europa League. Η Λέστερ κάνει εξαιρετική σεζόν στην Αγγλία και ισοβαθμεί στη δεύτερη θέση με την Γιουνάιτεντ. Προφανώς την ενδιαφέρει να τερματίσει στην 4άδα και να πάρει ένα εισιτήριο για το επόμενο Champions League, επομένως αυτή η μάχη είναι πιθανό να την επηρεάσει στην προσέγγιση της όσον αφορά το Europa League.

Οι πιθανότητες κατάκτησης του Europa League για κάθε ομάδα

Εξαιρετικά προβληματική η σεζόν της Άρσεναλ, με πολλά σκαμπανεβάσματα και τον Αρτέτα σε πίεση. Είναι 10η στην Premier League, δύσκολα θα πάρει από εκεί ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και το Europa League μοιάζει η μόνη διέξοδος για διάκριση φέτος... Στην 5η θέση της Serie A η Νάπολι και εφικτός ο στόχος της 4άδας, μένει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει τις ευρωπαϊκές τις υποχρεώσεις.

Το δεύτερο γκρουπ των φαβορί

Ακολουθούν πέντε ομάδες με ίδιες ουσιαστικά πιθανότητες να φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής. Πρόκειται για τις Λεβερκούζεν, Τότεναμ, Ρόμα και Ζάλτσμπουργκ που συγκεντρώνουν ποσοστό 6%, ενώ συναντάμε τον Άγιαξ στο 5%. Λεβερκούζεν και Τότεναμ θα δώσουν μάχη για την 4άδα στο πρωτάθλημα, ενώ οι Spurs παίζουν στον τελικό του Carabao Cup με την Μάντσεστερ Σίτι τον Απρίλιο. Η Ζάλτσμπουργκ μάχεται με την Ραπίντ Βιέννης για τον τίτλο στην Αυστρία, ενώ ο Άγιαξ έχει σημαντικό προβάδισμα στην κορυφή της Eredivisie.

Πού βρίσκεται ο Ολυμπιακός

Δυστυχώς για την Ελλάδα υπάρχει μονάχα μια εκπροσώπηση στην διοργάνωση. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ αποκλείστηκαν στη φάση των ομίλων και στους '32' βρίσκεται ο Ολυμπιακός, ως τρίτος στους ομίλους του Champions League. Οι 'ερυθρόλευκοι' κληρώθηκαν με την Αϊντχόφεν, αποφεύγοντας είναι η αλήθεια αντιπάλους που θεωρητικά ήταν ανώτεροι της ολλανδικής ομάδας.

Εντούτοις το πόσο 'καλή' ή 'κακή' είναι μια κλήρωση αποδεικνύεται στο χορτάρι, κάτι που θα κληθείνα πράξει και ο Ολυμπιακός. Το λέει το μοντέλο πιθανοτήτων του SPI ratings για τους Πειραιώτες; Ότι έχουν 64% να προκριθούν στους 16, 31% να φτάσουν στα προημιτελικά, 14% να προχωρήσουν ως τα ημιτελικά, 6% να δώσουν το παρών στον τελικό και 3% να κατακτήσουν το τρόπαιο.

Οι πιθανότητες κατάκτησης του Europa League για κάθε ομάδα

Επί της ουσίας οι 'ερυθρόλευκοι' τοποθετούνται στο τρίτο γκρουπ των ομάδων με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πανηγυρίσουν το Europa League. Τους συναντάμε τύποις κάπου στη μέση, στην 15η θέση της σειράς 'προτεραιότητας'. Στην αξιολόγηση του fivethirtyeight, πορηγούνται του Ολυμπιακού οι Βιγιαρεάλ, Μίλαν, Λιλ με 4%, στην ίδια κλίμακα -του 3%- είναι οι Σαχτάρ και Μπριζ, ενώ με 2% ακολουθούν οι Μπενφίκα, Ρέιντζερς και Χόφενχάιμ.

1% και λιγότερο

Η Ντίναμο Ζάγκρεμπ είναι η τελευταία ομάδα του συγκεκριμένου συστήματος αξιολόγησης που συγκεντρώνει μια ολόκληρη τουλάχιστον ποσοστιαία μονάδα πιθανοτήτων. Γιουνγκ Μπόις, Κράσνονταρ, Αϊντχόφεν, Μπράγκα, Ντινάμο Κιέβου, Σλάβια Πράγας, Γρανάδα, Μόλντε, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ερυθρός Αστέρας, Άντβερπ και Βόλφσμπεργκερ, συγκεντρώνουν λιγότερο από 1% για να κατακτήσουν του τρόπαιο.

Μένει να δούμε αν ο νόμος των πιθανοτήτων θα επιβεβαιωθεί ή το ποδόσφαιρο μπορεί να χαρίσει μια ακόμη έκπληξη, εν προκειμένω σχετικά με την ομάδα που θα κατακτήσει το φετινό Europa League.

Οι πιθανότητες κατάκτησης του Europa League για κάθε ομάδα

News 24/7

24MEDIA NETWORK