Οι προπονήσεις στα αράουτ διώχνουν τον Μουρίνιο από την Τότεναμ

Η αμυντική προσήλωση του Μουρίνιο στις προπονήσεις και η επιμονή του στην αντιμετώπιση των... αράουτ, στοιχίζουν στον Πορτογάλο τεχνικό τα αποδυτήρια της Τότεναμ. Η τεράστια αποζημίωση που πρέπει να λάβει αν απολυθεί, του εξασφαλίζει χρόνο για να αλλάξει την κατάσταση.

Ο Μουρίνιο συγχαίρει τον Σον μετά τη νίκη της Τότεναμ με σκορ 2-0 κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, στο 'Tottenham Hotspur Stadium' του Λονδίνου | 21/11/2020 (Neil Hall/Pool via AP)
Ο Μουρίνιο συγχαίρει τον Σον μετά τη νίκη της Τότεναμ με σκορ 2-0 κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, στο 'Tottenham Hotspur Stadium' του Λονδίνου | 21/11/2020 © 2020 NEIL HALL/ASSOCIATED PRESS

Το πρώτο μισό της σεζόν έμοιαζε ιδανικό για την Τότεναμ. Έφτασε μέχρι την πρώτη θέση της Premier League τον Δεκέμβριο, είχε καλά αποτελέσματα στα ντέρμπι, έφτασε ως τον τελικό του Carabao Cup (παίζει με την Μάντσεστερ Σίτι τον Απρίλιο), προκρίθηκε σχετικά εύκολα από τον όμιλο του Europa League στους '32' της διοργάνωσης. Και οσονούπω στους '16', μετά το 1-4 στην έδρα της Βόλφσμπεργκερ.

Αυτές οι μέρες ωστόσο μοιάζουν πολύ μακρινές για τους Spurs. Με μόλις 12 βαθμούς στα 12 τελευταία παιχνίδια της Premier League και 6 ήττες στα 7 πιο πρόσφατα ματς της λίγκας, η Τότεναμ είναι στην 9η θέση και στο -9 από την 4άδα. Μετά την ήττα με 2-1 από την Γουέστ Χαμ, ο Ζοζέ Μουρίνιο ρωτήθηκε αν θεωρεί πως πρέπει να αλλάξει την μέθοδο του.

"Όχι, σε καμία περίπτωση. Καμιά φορά τα αποτελέσματα είναι συνέπεια πολλών καταστάσεων στο ποδόσφαιρο. Η μέθοδος που χρησιμοποιώ εγώ και οι συνεργάτες μου είναι καλύτερες από του οποιουδήποτε στον κόσμο. Όταν μια ομάδα μάχεται όπως εμείς μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, δεν μπορεί να υπάρχει κρίση. Αυτή προκύπτει όταν δεν υπάρχει σύμπνοια στην αναζήτηση καλύτερων αποτελεσμάτων. Δεν είναι κρίση, είναι μια σειρά κακών αποτελεσμάτων. Χάνουμε πολλά παιχνίδια", υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Πορτογάλος τεχνικός.

Διαπίστωση ωστόσο που σύμφωνα με το Athletic, δεν τυγχάνει πλήρους αποδοχής ανάμεσα στους παίκτες του. Οι επιλογές του Μουρίνιο έχουν φέρει δυσαρέσκεια στα αποδυτήρια και ο αριθμός των ποδοσφαιριστών που είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που δουλεύει ο Πορτογάλος τεχνικός, αυξάνεται καθημερινά. Σε σχέση με τον προκάτοχο του, Μαουρίσιο Ποτσετίνο, ο Μουρίνιο έχει μειώσει τόσο πολύ την ένταση των προπονήσεων, σε σημείο που οι παίκτες εύχονται να γυμνάζονταν πιο σκληρά!

Ωστόσο, για να δώσουμε ένα δίκιο στον Special One, ήταν μάλλον ανέφικτο να συμβεί κάτι τέτοιο αφού ελέω του Covid-19 η Τότεναμ είναι ομάδα που έχει δώσει τα περισσότερα παιχνίδια από τον Σεπτέμβρη, σε σχέση με κάθε άλλη ομάδα από τα Top-5 πρωταθλήματα της Ευρώπης - 40 συνολικά...

Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως οι προπονήσεις αφορούν κυρίως το αμυντικό κομμάτι και τον τρόπο να αποφεύγουν τα λάθη οι Λονδρέζοι, γεγονός που εκνευρίζει τους παίκτες, προκαλώντας τους... βαρεμάρα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως οι προπονητικές μονάδες πριν την αναμέτρηση με τη Λίβερπουλ αναλώθηκαν στον τρόπο αντιμετώπισης των... αράουτ! Ειδικά οι παίκτες του ρόστερ που έχουν μεσοεπιθετικό ή επιθετικό ρόλο, προπονούνται ελάχιστα πάνω στο δημιουργικό/επιθετικό κομμάτι των αγώνων.

Ανώνυμη πηγή αποκάλυψε στο Athletic ότι "όλα έχουν αλλάξει, ακόμη και η προπόνηση έχει εντελώς αμυντικό προσανατολισμό. Δεν υπάρχει κανένα πλάνο στην κυκλοφορία της μπάλας προς την επίθεση. Το σχέδιο είναι να αμυνόμαστε και να πετάμε τη μπάλα μπροστά στον Κέιν ή τον Σον και ό,τι γίνει".

Επί ημερών Ποτσετίνο, η Τότεναμ έπαιζε επιθετικό ποδόσφαιρο σε πολύ υψηλή ένταση. Με τον Μουρίνιο ο στόχος είναι η εκμετάλλευση της όποιας αδυναμίας του αντιπάλου. Οι παίκτες λαμβάνουν στιγμιότυπα στα τηλέφωνα ή τα τάμπλετ, τα οποία πρέπει να αναλύσουν πριν τα προσωπικά τετ-α-τετ με το τεχνικό επιτελείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Athletic, οι ποδοσφαιριστές νιώθουν πως όσο το παιχνίδι είναι αμφίρροπο τόσο μεγαλώνει ο φόβος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν άσχημα, ειδικά από τη στιγμή που ο Μουρίνιο επιμένει ότι οι σταρ του πρέπει πρώτα να προσέχουν και να ρισκάρουν μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Πάντως παίκτες όπως οι Κέιν, Σον και Χόιμπιεργκ μοιάζουν διατεθειμένοι να δώσουν ακόμη χρόνο στον Πορτογάλο τεχνικό, με τον ίδιο ωστόσο να τονίζει πως "υπάρχουν προβλήματα στην ομάδα που δεν μπορώ να λύσω μόνος μου ως προπονητής".

Η διοίκηση της Τότεναμ προφανώς και γνωρίζει την κατάσταση, την οποία και αξιολογεί καθημερινά, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Στις στοιχηματικές πλατφόρμες της χώρας, ο Μουρίνιο είναι πλέον πρώτο φαβορί για απόλυση, όμως μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι τόσο απλή. Ο Μουρίνιο έχει συμβόλαιο με τους Spurs μέχρι το 2023 και σε περίπτωση απομάκρυνσης του θα πρέπει να αποζημιωθεί με περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ! Ένα σεβαστό ποσό, ειδικά στις μέρες του κορονοϊού και τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει φέρει σε κάθε σύλλογο.

Ο Ντάνιελ Λέβι, πρόεδρος της Τότεναμ, είναι ακόμη ανάμεσα στους υποστηρικτές του Πορτογάλου τεχνικού αλλά μοιάζει βέβαιο πως τα τέσσερα παιχνίδια που ακολουθούν στην Premier League είναι αυτά που θα καθορίσουν το μέλλον της συνεργασίας των δύο πλευρών. Ειδικά αυτά κόντρα σε Μπέρνλι, Φούλαμ και Κρίσταλ Πάλας, όπου το 3/3 είναι απαραίτητο για να αποκτήσει η Τότεναμ ελπίδες στην μάχη της 4άδας.

Από εκεί και πέρα, οι Λονδρέζοι ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο. Έχουν επαφές με τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν, που στα 33 του θεωρείται ένας από τους πλέον ανερχόμενους προπονητές της γενιάς του. Πέρσι οδήγησε την Λειψία ως τα ημιτελικά του Champions League και φέτος είναι στο κυνήγι της Μπάγερν Μονάχου για τον τίτλο, απέχοντας μόλις δύο βαθμούς από τους Βαυαρούς που οδηγούν την κούρσα στην Bundesliga.

Όταν ο Μουρίνιο είχε επαφές με την διοίκηση της Τότεναμ για να αντικαταστήσει τον Ποτσετίνο, είχε αναφέρει ενθουσιασμένος πως έχει "ορισμένες φρέσκες ιδέες για το ποδοσφαίρο". Για την ώρα κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται. Βρίσκεται υπό πίεση ο Πορτογάλος τεχνικός και μοιάζει δύσκολο να ανατρέψει τα δεδομένα αν επιμείνει στις... εξαντλητικές προπονήσεις αντιμετώπισης των πλαγίων άουτ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK