Οι ψυχολόγοι εξηγούν την ενέργεια του Σουάρες

Η ερώτηση που απασχολεί όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου μετά την νέα προσπάθεια του Λουίς Σουάρες να δαγκώσει αντίπαλο είναι μία και μοναδική: "Πώς γίνεται να το ξανάκανε;".

Οι ψυχολόγοι εξηγούν την ενέργεια του Σουάρες

Μοιάζει πραγματικά απίστευτο. Πρόκειται για μια ενέργεια, η οποία δεν συμβαίνει ούτε στο γήπεδο, ούτε και στη ζωή εδώ που τα λέμε σχεδόν ποτέ. Κι ωστόσο ο Σουάρες έχει δαγκώσει (ή έστω, έχει επιχειρήσει να δαγκώσει) τρεις φορές! Τρεις φορές, με τις κάμερες να καταγράφουν και τον κόσμο να παρακολουθεί εμβρόντητος και να αναρωτιέται, μα τι συμβαίνει επιτέλους στο μυαλό αυτού του παιδιού. Μήπως χρειάζεται βοήθεια, όπως ισχυρίστηκε ο προπονητής της Έβερτον Ρόμπερτ Μαρτίνεζ;

Η Washington Post συμβουλεύθηκε ειδικούς αθλητικούς ψυχολόγους να βρει απαντήσεις: "Την ώρα που παίζεται το ποδόσφαιρο, η συμπεριφορά των παικτών καθορίζεται από το συναίσθημα και όχι από τη λογική" δήλωσε σχετικά ο Άνταμ Νέιλορ, ψυχολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης: "Όταν τα πράγματα πάνε καλά, το συναίσθημα μπορεί να οδηγήσει σε αγωνιστικές υπερβάσεις. Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά όμως, τότε βγαίνουν στην επιφάνεια τα αρχέγονα ανθρώπινα ένστικτα. Όσο περισσότερο προσπαθούμε να τα ελέγξουμε, τόσο μεγαλύτερη ψυχολογική πίεση δημιουργούμε στον εαυτό μας και γίνεται πολύ δύσκολο να μείνουν κάτω από την επιφάνεια. Θεωρώ ότι ο Σουάρες έπαθε αυτό: Προσπάθησε πολύ να ελέγξει τις παρορμήσεις του και 'έσπασε'".

Οι ψυχολόγοι εξηγούν την ενέργεια του Σουάρες

Ο Νέιλορ θεωρεί ότι τέτοιου είδους περίεργες συμπεριφορές δείχνουν την έλλειψη ενός καλού μηχανισμού εκτόνωσης: "Μια μπουνιά, δεν θα προκαλούσε τον ίδιο ντόρο. Γιατί μια μπουνιά είναι κατά γενική ομολογία ένας λογικός τρόπος εκτόνωσης. Η δαγκωνιά δεν είναι. Και δείχνει ότι εκείνος που κάνει κάτι τέτοιο, δεν διαθέτει νορμάλ διαδικασίες αποσυμπίεσης μέσα του. Πιέζεται περισσότερο από τους υπόλοιπους να συγκρατηθεί και όταν ξεσπάει, το κάνει με παράδοξο και πρωτόγνωρο τρόπο".

Ο Τόμας Φότσετ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ είχε επισημάνει στο BBC με αφορμή τη δαγκωνιά του Σουάρες στον Ιβάνοβιτς: "Παρότι μοιάζει να το κάνει πονηρά, προσπαθώντας να κρυφτεί από τον διαιτητή, δεν πρόκειται για κάτι προσχεδιασμένο. Πρόκειται για μια ξεκάθαρα αυθόρμητη ενέργεια που γεννιέται ως παρόρμηση και εκτελείται μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, πριν περάσει από οποιοδήποτε φίλτρο λογικής".

Αν υποθέσουμε ότι ο Λουίς Σουάρες διαθέτει τέτοιο...

Διαβάστε ακόμη:

Ο Χόλιφιλντ για τον Σουάρες: "Μάλλον θα ντρέπεται όπως ο Τάισον!"

Νορβηγός πόνταρε στο δάγκωμα του Σουάρες (PHOTO)

Ένοχο κρίνει η FIFA τον Σουάρες

Κιελίνι: "Υπουλος ο Σουάρες, ο διαιτητής είδε αλλά..."

Τρίτο δάγκωμα του Σουάρες σε 4 χρόνια (VIDEO)

Κατακραυγή και χιούμορ για Σουάρες

Ο Σουάρες δαγκώνει τον Κιελίνι

News 24/7

24MEDIA NETWORK