Οι θητείες του Τάκη Λεμονή στον Ολυμπιακό

Λίγους μήνες μετά τη συμπλήρωση του 40ού έτους της ηλικίας του ο Τάκης Λεμονής βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκληση της προπονητικής του καριέρας. Ηταν Νοέμβριος του 2000 όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης βρήκε στο πρόσωπό του τον άνθρωπο που θα έφερνε τους "ερυθρόλευκους" ξανά στον δρόμο των επιτυχιών.

Οι θητείες του Τάκη Λεμονή στον Ολυμπιακό
Λίγους μήνες μετά τη συμπλήρωση του 40ού έτους της ηλικίας του ο Τάκης Λεμονής βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκληση της προπονητικής του καριέρας. Ηταν Νοέμβριος του 2000 όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης βρήκε στο πρόσωπό του τον άνθρωπο που θα έφερνε τους "ερυθρόλευκους" ξανά στον δρόμο των επιτυχιών. Είχε προηγηθεί η κατάληψη της τρίτης θέσης στη φάση των ομίλων του Champions League, με τον Γιάννη Ματζουράκη στο "τιμόνι", οπότε θα υπήρχε και συνέχεια στην ευρωπαϊκή πορεία εκείνης της σεζόν.

Ο Τάκης Λεμονής έκανε "ντεμπούτο" στον πάγκο της ομάδας στις 23 Νοεμβρίου 2000, στον πρώτο αγώνα με τη Λίβερπουλ στο πλαίσιο του τρίτου γύρου του Κυπέλλου UEFA. Το ματς έρχεται ισόπαλο, 2-2 και δύο εβδομάδες αργότερα η ήττα στο "Ανφιλντ" με 2-0 σημαίνει τον αποκλεισμό. Στην Ελλάδα, οι πρώτες μέρες της θητείας του συνοδεύονται με μεγάλες νίκες. Στην εντός των συνόρων πρεμιέρα του φεύγει νικητής με 4-2 από την Τούμπα κι ακολουθούν ευρείες νίκες επί της Καλαμάτας εντός (5-2) και Ξάνθης εκτός έδρας (3-0).

Χωρίς τις ευρωπαϊκές... σκοτούρες στο μυαλό ο Ολυμπιακός φτάνει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος αλλά στο εγχώριο κύπελλο η πορεία της ομάδας μοιάζει με σκωτσέζικο ντουζ. Ο Τάκης Λεμονής συνδέει το όνομά του με δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Ολυμπιακού κόντρα στους δύο μεγάλους αντιπάλους του.

Στις 24/01/01 συντρίβει την ΑΕΚ με 6-1 στο ΟΑΚΑ και στις 21/03/01 φεύγει θριαμβευτής από το "Απόστολος Νικολαϊδης" με 4-1 επί του Παναθηναϊκού, στον επαναληπτικό προημιτελικό του 1-1 στο ΟΑΚΑ. Δυστυχώς, γι' αυτόν και τους φίλους του Ολυμπιακού, το Κύπελλο χάνεται στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας (12/05/01) από τον ΠΑΟΚ με 4-2. Η σεζόν ολοκληρώνεται με τον εξής απολογισμό: 34 αγώνες, 26 νίκες, 3 ισοπαλίες και 5 ήττες.

Ο "ερυθρόλευκος" Τάκης Λεμονής:

2000-01: 34 Αγ. 26Ν -3 Ισ. - 5 Ητ.
2001-02: 45 Αγ. 30Ν - 9 Ισ. - 6 Ητ.
2002-03: 10 Αγ. 7Ν. - 1 Ισ. - 2 Ητ.
2006-07: 17 Αγ. 10Ν - 5 Ισ. - 2 Ητ.
2007-08: 36 Αγ. 23Ν - 10 Ισ.- 3 Ητ.



Σύνολο: 142 Αγ. 96Ν. - 28 Ισ. - 18 Ητ.

Την περίοδο 2001-02 η τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού μένει στα χέρια του Λεμονή και πλέον, οι απαιτήσεις αυξάνονται. Ο 41χρονος, τότε, προπονητής αναδεικνύεται και πάλι πρωταθλητής Ελλάδας με τη διαφορά, όμως, ότι ο τίτλος έρχεται στην ισοβαθμία με την ΑΕΚ. Ματς-κλειδί η νίκη με 4-3 στο ΟΑΚΑ επί των "κιτρίνων" (ουδείς ξεχνά το... σπριντ του Λεμονή προς το σημαιάκι του κόρνερ για να πανηγυρίσει το δεύτερο γκολ της ομάδας του που πέτυχε στο 52’ ο Πατσατζόγλου).

Οσον αφορά στο Κύπελλο Ελλάδας και το Τσάμπιονς Λιγκ, μια από τα ίδια. Μετά από το εντυπωσιακό 12 στα 12, έρχεται η ήττα στον τελικό από την ΑΕΚ με 2-1. Στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, στον όμιλο με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και Λιλ ο Ολυμπιακός έχει απολογισμό 1 νίκη, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες, μένει τέταρτος και εκτός Ευρώπης. Η συνολική συγκομιδή της σεζόν με αριθμούς: 45 αγώνες, 30 νίκες, 9 ισοπαλίες, 6 ήττες.

H έναρξη της περιόδου, 2002-03 βρίσκει και πάλι τον Τάκη Λεμονή στην τεχνική ηγεσία, όμως, η θητεία του έμελε να είναι βραχύβια. Παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της ιστορίας του στο Champions League, στην πρεμιέρα των ομίλων, με 6-2 επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν στη Ριζούπολη, ο Τάκης Λεμονής "πληρώνει το μάρμαρο" της ήττα από τη Μακάμπι Χάιφα με 3-0 και αποχαιρετά τον "ερυθρόλευκο" πάγκο με νίκη, 4-1 επί της Καλλιθέας στο πλαίσιο του Κυπέλλου Ελλάδας. Ηταν 6 Οκτωβρίου 2002.

Tέσσερα χρόνια, τρεις μήνες και μία ημέρα. Τόσο ήταν το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την επιστροφή του Τάκη Λεμονή στην κεφαλή του προπονητικού τιμ του Ολυμπιακού. Ερχεται ως αντικαστάτης του Νορβηγού, Τροντ Σόλιντ έχοντας θητεύσει στο ενδιάμεσο σε: ΑΠΟΕΛ, Καλλιθέα, Λεβαδειακό και Ξάνθη. Πρώτη του αντίπαλος (07/01/07) είναι η πρώην του ομάδα, Skoda Ξάνθη και το αποτέλεσμα είναι 0-0. Τελικά, ο Ολυμπιακός κατακτά και αυτό το πρωτάθλημα (το τρίτο για τον Λεμονή) αλλά η "μαύρη τρύπα" του Κυπέλλου όχι μόνο παραμένει αλλά ανοίγει ακόμη περισσότερο καθώς ο αποκλεισμός είναι πρόωρος και μάλιστα από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Οι αριθμοί λένε ότι σε σύνολο 17 αγώνων ο Ολυμπιακός πετυχαίνει 10 νίκες, 5 ισοπαλίες και ηττάται δύο φορές.

Ετσι, φτάσαμε στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο η οποία ξεκίνησε με όνειρα και φιλοδοξίες, κυρίως, για την ευρωπαϊκή υπέρβαση. Παρά την άφιξη πολλών νέων προσώπων στο έμψυχο δυναμικό, ο Λεμονής θέτει ως στόχο την πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ και τον υλοποιεί με τον θριαμβευτικότερο τρόπο. Το πρώτο "διπλό" στη διοργάνωση είναι πλέον γεγονός (1-3 με τη Βέρντερ Βρέμης), ακολουθεί άλλο ένα στη Ρώμη (2-1 με Λάτσιο) και η φάση των ομίλων ολοκληρώνεται με το εντυπωσιακό 3-0 επί της Βέρντερ στο "Γ. Καραϊσκάκης".

Στις εγχώριες διοργανώσεις ο Ολυμπιακός οδεύει προς ολοταχώς για την κατάκτηση του Κυπέλλου και έξι αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος βρίσκεται έναν βαθμό πίσω από τον πρωτοπόρο, Παναθηναϊκό. Παρά το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος που χώρεσε τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, θυσιάζοντας, ίσως το καλό ποδοσφαιρικό θέαμα σε αρκετές περιπτώσεις η μοίρα ήθελε να μην ολοκληρώνει το έργο του τη φετινή σεζόν. Σε 36 αγώνες σημείωσε 23 νίκες (η τελευταία στις 09/03 με τη Βέροια), 10 ισοπαλίες και υπέστη 3 ήττες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK