Οι ζωντανές συνδέσεις ζουν λιγότερο απ' όσο πρέπει

Ένα από τα μεγαλύτερα κλισέ του αθλητικού χώρου θέλει τα ματς να τελειώνουν με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Ατυχώς, το αυτό συμβαίνει και με τις ζωντανές μεταδόσεις και ο Έλληνας φίλαθλος στερείται συγκινήσεις.

Οι ζωντανές συνδέσεις ζουν λιγότερο απ' όσο πρέπει

Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται κάθε χρόνο και μαζί του βελτιώνονται οι 'ζωντανές' αθλητικές μεταδόσεις, οι οποίες κυρίως στο εξωτερικό έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Ορισμένες φορές μάλιστα, οι κάμερες και το τηλεοπτικό πρόγραμμα ορίζουν την τύχη ή -ακόμα και- τον τρόπο που διοργανώνεται ένας αγώνας με θετικές και αρνητικές επιπτώσεις.

Τι προσδιορίζεται όμως, ως αθλητική μετάδοση ενός αγώνα και πόσο αυτή διαρκεί; Σίγουρα όχι 90 λεπτά, συν τις καθυστερήσεις για τα δύο ημίχρονα. Αυτός είναι ο 'καθαρός' χρόνος και δεν έχει σχέση με τον χρόνο που αφιερώνει ο φίλαθλος στο να παρακολουθεί (και όχι να δει) μια συνάντηση. Οι έννοιες των δύο λέξεων μπορεί να μοιάζουν, μπορεί να χρησιμοποιούνται για να προσδιορίσουν το ίδιο ακριβώς πράγμα, αλλά έχουν ουσιαστική διαφορά.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ Ο (ΕΛΛΗΝΑΣ) ΦΙΛΑΘΛΟΣ

Αφορμή και όχι η αιτία το θέμα που 'χεις μπροστά σου αποτέλεσε το παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Γιουβέντους, για την 3η αγωνιστική του Champions League. Το 'Θέατρο των Ονείρων' φιλοξένησε ένα ακόμα μεγάλο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Οι πόρτες άνοιξαν για να μπουν όλοι. Έκλεισαν όμως, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα ήθελε ο τίμιος τηλεθεατής.

Το χρονόμετρο έδειχνε 92 λεπτά και ο Κριστιάνο Ρονάλντο στην επιστροφή του στο Μάντσεστερ επιχείρησε μία τελευταία κούρσα, με το σκορ στο 1-0 υπέρ της Γιουβέντους. Το γκολ του Ντιμπάλα στο 17ο λεπτό προήλθε από δική του ασίστ, με τον Πορτογάλο να απουσιάζει από τους πανηγυρισμούς, αλλά αυτό δεν τον απέτρεψε από το να κυνηγήσει το γκολ στις καθυστερήσεις.

Αγαπημένη κίνηση στα όρια της μεγάλης περιοχής, κόψιμο της μπάλας προς τα μέσα για να την φέρει στο καλό δεξί του πόδι και σουτ κεραυνός που σταμάτησε στο σώμα του άτυχου Λίντελοφ. Το χτύπημα της μπάλας στον 24χρονο κεντρικό αμυντικό ήταν τρομακτικό με τον Σουηδό να σωριάζεται στο έδαφος και τον διαιτητή της αναμέτρησης να σφυρίζει τη λήξη του αγώνα.

ΤΑ ΠΟΛΛΑ BRAVO ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ VAMOS

Οι εικόνες όμως, που ακολούθησαν, οι στιγμές που συμβαίνουν σε κάθε γήπεδο μετά από οποιαδήποτε αναμέτρηση είναι αυτές που χάνουν οι περισσότεροι φίλαθλοι που παρακολουθούν έναν αγώνα από την τηλεόραση. Ο Ρονάλντο που δεν πανηγύρισε το νικητήριο γκολ του Ντιμπάλα, ξέσπασε μετά τη μεγάλη νίκη της Γιουβέντους στο Ολντ Τράφορντ. Ο Πορτογάλος αγκάλιασε όλους τους συμπαίκτες του, ενώ η εμβληματική μορφή του αρχηγού Κιελίνι έκανε το ίδιο λίγα μέτρα πιο μακριά. Όταν οι δύο συναντήθηκαν ο Ιταλός φώναξε ένα "Vamos" στον CR7, ενώ στους υπόλοιπους συμπαίκτες του τα 'μπράβο' ακουγόντουσαν στα ιταλικά. Σεβασμός στη μεγάλη προσωπικότητα του Ρονάλντο από τον Κιελίνι. Γενικόταρα οι πανηγυρισμοί των Ιταλών θύμιζαν πρόκριση σε νοκ άουτ αγώνα και όχι νίκη σε ομίλους και αυτό έχει τη σημασία του.

Η κάμερα που βρισκόταν μέσα στον αγωνιστικό χώρο άφησε για λίγο τους νικητές και επικεντρώθηκε στον Πολ Πογκμπά. Ο Γάλλος συνάντησε αρκετούς φίλους και παλιούς συμπαίκτες, αλλά όχι μόνο αυτούς. Κατά την έξοδό του από το γήπεδο σταμάτησε τουλάχιστον τρεις φορές για να μιλήσει και να αγκαλιάσει τους Ιταλούς ρεπόρτερ που ήταν πίσω από τις διαφημιστικές πινακίδες. Το βλέμμα του και το βλέμμα τους έλεγε το το ίδιο ακριβώς πράγμα: "Μου λείπετε", "Μας λείπεις". Άλλωστε η αγωνιστική κατάσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το κακό κλίμα στην ομάδα δικαιολογούσε τη νοσταλγία.

Η ΑΣΧΗΜΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Όλα τα παραπάνω και όσα θα ακολουθήσουν συνέβαιναν υπό τους ήχους των Ιταλών που μετέτρεψαν το Ολντ Τράφορντ σε Allianz, στο ίσως πιο ποδοσφαιρικό γήπεδο του πλανήτη από πλευράς αισθητικής και ακουστικής. Με ηχητικό χαλί τα "Γιουβεεε, Γιουβεεε" η κάμερα άλλαζε στοχεύοντας πρόσωπα και εκφράσεις. Νικητές και ηττημένοι σε λίγα τετραγωνικά με τις εικόνες να δείχνουν περισσότερα από όσα μπορεί να μεταφέρει ένα κείμενο. Στο Στρατόπεδο των Ιταλών ικανοποίηση και οικογενειακό κλίμα αγκαλιές και συγχαρητήρια, ενώ σε αυτό των Άγγλων ο κάθε ένας δεχόταν την ήττα μόνος του, δείγμα της κρίσης που περνάει η Γιουνάιτεντ.

Είναι μεγάλη αλήθεια πως οι στιγμές εκτός των αγωνιστικών λεπτών, πριν και μετά από κάθε παιχνίδι μπορούν να δείξουν πολλά περισσότερα από όσα νομίζει κανείς για την εκάστοτε ομάδα. Το κλίμα, οι σχέσεις μεταξύ των παικτών, τα βλέμματα και οι αντιδράσεις είναι αρκετές φορές πολύ πιο ουσιαστικές από οποιαδήποτε διαρροή ή ρεπορτάζ δημοσιογράφου.

Κλείσιμο παρένθεσης και επιστροφή στις εικόνες που βλέπουν οι συνδρομητές στην Αγγλία. Οι τελευταίοι ποδοσφαιριστές ανταλλάσσουν κουβέντες πριν αποχωρήσουν για τα αποδυτήρια και το τελετουργικό φτάνει στο τέλος του. Ο Αρχηγός (το Α δεν είναι τυχαίος ή λάθος) Κιελίνι μαζεύει τους συμπαίκτες του για το ευχαριστώ και το "Όλε" με την εξέδρα των Ιταλών που έχουν στήσει έναν ανεπανάληπτο πάρτι στο Ολντ Τράφορντ. Στο βάθος ο Μάτα δεν μπορεί ακόμα να συνειδητοποιήσει την ήττα και την κατάσταση που βρίσκεται η ομάδα και είναι ο ένας από τους τρεις τελευταίους της Γιουνάιτεντ που βρίσκεται ακόμα στο χορτάρι τραβώντας τα μαλλιά του, 10 λεπτά μετά το τέλος της αναμέτρησης.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΟ

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποχώρησε τελευταίος από τον αγωνιστικό χώρο. Ήθελε να ζήσει τη νύχτα όσο περισσότερο γινόταν και φυσικά να μείνει μόνος του με το κοινό του Ολντ Τράφορντ για να ευχαριστηθεί το "Viva Ronaldo" της εξέδρας. Στα τελευταία μέτρα πριν χαθεί στη φυσούνα για τ' αποδυτήρια ένας φίλος της Γιουνάιτεντ τρέχει προς το μέρος του και μέσα στον χαμό γλιστράει και πέφτει με τους σεκιούριτι να το ακινητοποιούν. Ο Ρονάλντο ακούγεται να φωνάζει "It's okay, it's okay" προς τους ανθρώπους ασφαλείας του γηπέδου και μαζεύει το κινητό του νεαρού που έπεσε στην προσπάθειά του να προσεγγίσει το ίνδαλμα του.

Ο CR7 ενεργοποιεί την κάμερα του smartphone και βγάζει μία selfie με τον φίλαθλο αγκαλιά με 2-3 σεκιούριτι, πριν συνεχίσει προς τ' αποδυτήρια και δώσει ένα τελευταίο χειροκρότημα στην εξέδρα που συνέχισε να τραγουδά "Viva Ronaldo, viva Ronaldo".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΪΟΝ

Την τελευταία σκηνή την είδαν όλοι την επόμενη μέρα μέσα από τις αθλητικές ιστοσελίδες. Το μέγεθος του Ρονάλντο, η ιδιαιτερότητα του αγώνα και τα χιλιάδες κινητά με κάμερα βοήθησαν ώστε όλος ο φίλαθλος κόσμος να δει στιγμές που δεν θα έβλεπε διαφορετικά. Δεν έχουν όμως όλα τα παιχνίδια παίκτες παγκόσμιας κλάσης που επιστρέφουν στο σπίτι τους και όλα τα βλέμματα στραμμένα πάνω τους. Πολλές παρόμοιες εικόνες χάνονται στο βωμό της διαφήμισης και των εσόδων με τον σεβασμό στο προϊόν και τον πελάτη να έχει πάει περίπατο.

Στην Αγγλία, οι φίλαθλοι βλέπουν πολλά περισσότερα από εμάς στην Ελλάδα. Η ζωντανή σύνδεση υπάρχει κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου και η κάμερα μένει εκεί μετά το τέλος του αγώνα. Άλλωστε ο συνδρομητής (σ.σ. κάποιος που λαμβάνει τακτικά ή συνεχώς ένα προϊόν ή μια υπηρεσία έναντι αντίστοιχης πληρωμής) έχει δώσει λεφτά για να δει έναν αγώνα πριν δώσει λεφτά η εταιρία που θέλει να διαφημιστεί. Κι όμως ο πελάτης έρχεται δεύτερος. Την σέντρα την προλαβαίνουμε στην πρώτη πάσα, το τζάμπολ με τη μπάλα στον αέρα και πριν ακουστεί το 3ο σφύριγμα έχουμε πάει σε διαφημίσεις. Σπάνια θα δούμε εικόνες από τους παίκτες μετά το τέλος του ημιχρόνου/αγώνα, εκεί όπου η γλώσσα του σώματος και η συμπεριφορά σε βοηθούν να βγάλεις πολλά συμπεράσματα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στο πρόγραμμα οι δηλώσεις των προπονητών για να γλιτώσουμε το "πάμε σε διαφημίσεις" πριν κατανοήσει κάποιος πως ολοκληρώθηκε ένα παιχνίδι. Είναι ένα βήμα μπροστά αλλά αυτό το βήμα είναι το ένα από τα πολλά που χρειάζονται σε έναν μαραθώνιο. Το προϊόν (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ), απαιτεί σεβασμό πρώτα από τους πρωταγωνιστές, μετά από τους δημοσιογράφους και τέλος από τους φιλάθλους. Αν οι τελευταίοι λαμβάνουν τα απολύτως απαραίτητα και μόνο τις κόντρες για την διαιτησία που πουλάνε, τότε δύσκολα θα βελτιωθούμε στην ουσία του πράγματος. Εν κατακλλείδι, αφήστε τις κάμερες να τραβήξουν λίγο παραπάνω, ίσως το καλό κλίμα μεταξύ των ποδοσφαιριστών και οι όμορφες εικόνες αλλάξουν ορισμένα μυαλά. Έστω και ένα να γυρίσει τότε θα είναι μεγάλη επιτυχία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK