Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Ο διπλός τελικός των τελικών του 1992

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έπαιξαν στο ίδιο γήπεδο πριν από 27 χρόνια, σε ένα ματς που έκρινε τίτλο. Στο μεγαλύτερο ντέρμπι εκείνης της περιόδου, της τελευταίας του 'πειράματος' της ΕΠΟ με τους διπλούς τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας.

Επεισόδια μεταξύ παικτών του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού από τον πρώτο τελικό Κυπέλλου Ελλάδας 1991-1992 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 24 Μαΐου 1992
Επεισόδια μεταξύ παικτών του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού από τον πρώτο τελικό Κυπέλλου Ελλάδας 1991-1992 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 24 Μαΐου 1992 EUROKINISSI SPORTS

Η σεζόν 1991-1992 είναι από αυτές που αποκαλούμε περίεργες. Η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα από τα 3 συνεχόμενα των 90s, ο Ολυμπιακός έχει να αντιμετωπίσει τη 'λαίλαπα Αργύρη Σαλιαρέλη' που δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο στο πέρασμά της και ο Παναθηναϊκός δεν έχει χάσει ντέρμπι αλλά τερματίζει 3ος και εκτός Κυπέλλου Ελλάδας.

Είναι, όμως, περίεργη και για ακόμα έναν λόγο. Στην ΕΠΟ φαίνεται ότι ικανοποιήθηκαν από το 'πείραμα' της προηγούμενης σεζόν με τον διπλό τελικό κυπέλλου -για πρώτη φορά στα χρονικά- και είπαν να το επαναλάβουν και εκείνη τη σεζόν. Το 1991, ο Παναθηναϊκός έπαιξε διπλά παιχνίδια με τον Αθηναϊκό (σε Λεωφόρο και ΟΑΚΑ) και κατέκτησε το τρόπαιο, ενώ έναν χρόνο μετά, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ κλήθηκαν να διεκδικήσουν την κούπα σε διπλά ματς.

Ο Δικέφαλος του Βορρά έφτασε στον τελικό χωρίς να αντιμετωπίσει κάποιον ισχυρό αντίπαλο μέχρι τα ημιτελικά, εκεί όπου κληρώθηκε με την (μετέπειτα πρωταθλήτρια) ΑΕΚ. Η Ένωση στο πρώτο παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια νίκησε 2-0, αλλά στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ το έφερε... τούμπα με 3-0 στην παράταση.

Ο Ολυμπιακός στα ημιτελικά απέκλεισε τον Ατρόμητο με δύο νίκες (αμφότερες 4-1), αλλά στον προηγούμενο γύρο χρειάστηκε ένα πέναλτι στο 91' κόντρα στον Παναθηναϊκό για να προκριθεί. Οι δύο 'αιώνιοι' μονομάχησαν στους '8', με το πρώτο ματς στο (τότε) στάδιο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' να λήγει 0-0. Στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με εύστοχο πέναλτι του Δημήτρη Σαραβάκου, ενώ λίγο αργότερα διαμαρτυρήθηκε για ακόμη ένα, που δεν έδωσε ο διαιτητής Γιώργος Κουκούλας, πάνω στον Κριστόφ Βαζέχα. Στις καθυστερήσεις, ο Γιώτη Τσαλουχίδης 'τσίμπησε' την μπάλα "όπως λέμε στην ποδοσφαιρική διάλεκτο", εξηγώντας τη φάση στις τηλεοπτικές κάμερες και η ισοφάριση ήρθε από την άσπρη βούλα. Κάπου εκεί 'γεννήθηκε' το περίφημο σύνθημα των οπαδών του Παναθηναϊκού για τον ρέφερι του ντέρμπι: "Κουκούλα, Κουκούλα, ο ΠΑΟ δεν ξεχνά, το κύπελλο το έδωσες εσύ στον Πειραιά".

Η ΕΠΟ, λοιπόν, έχει αποφασίσει να συνεχίσει τους διπλούς τελικούς. Η κλήρωση φέρνει τον πρώτο στην Τούμπα και τη ρεβάνς στο 'Καραϊσκάκης'. Ο ΠΑΟΚ έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στους τίτλους μετά το πρωτάθλημα του '85, ενώ ο Ολυμπιακός των παικταράδων (Γιούρι Σάβιτσεφ, Όλεγκ Προτάσοφ, Γκενάντι Λιτόφτσενκο) και της εποχής Σωκράτη Κόκκαλη θέλει να πάρει το κύπελλο για να 'γλυκάνει' την... αποχή του (τα περίφημα 'πέτρινα' χρόνια') από το πρωτάθλημα. Θυμίζουμε ότι ο Σαλιαρέλης είναι προφυλακισμένος και οι Σταύρος Νταϊφάς-Κόκκαλης εντείνουν τις προσπάθειες για τη σωτηρία του Ολυμπιακού, με τον μετέπειτα ιδιοκτήτη και τον άνθρωπο που έχτισε τη 'δυναστεία' να λαμβάνει το χρίσμα για να σχηματιστεί μια διοικούσα Επιτροπή με μεσεγγυητή τον Νταϊφά.

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Ο διπλός τελικός των τελικών του 1992

Τα διπλά ντέρμπι τα παίρνει ο ΑΝΤ1 και γίνεται το πρώτο ιδιωτικό κανάλι στην ιστορία της διοργάνωσης που θα δείξει τελικό κυπέλλου. Μέχρι τότε, η ΕΡΤ είχε το... μονοπώλιο, ενώ υπήρξαν και φορές που δεν είχαμε τηλεοπτική κάλυψη όπως την προηγούμενη σεζόν, στο Παναθηναϊκός-Αθηναϊκός.

Το πρώτο ματς της Τούμπας τελειώνει ισόπαλο 1-1, με τα επεισόδια στις εξέδρες να δίνουν και να παίρνουν και να 'κλέβουν' την παράσταση από την αναμέτρηση. Με τον Ολυμπιακό να έχει ένα ισχνό προβάδισμα και τον ΠΑΟΚ να δείχνει αποφασισμένος να ζήσει το δικό του όνειρο, πανηγυρίζοντας τίτλο μέσα στο 'Καραϊσκάκης', η ρεβάνς αποκτά τεράστια σημασία. Όσοι δεν βρίσκουν εισιτήριο για το Φάληρο, στήνονται μπροστά στις τηλεοράσεις για να δουν το ματς σε περιγραφή Σταύρου Τσώχου. Το λογότυπο της χορηγού εταιρίας μόνιμα 'κολλημένο' στο δεξί μέρος της οθόνης, οι διακοπές για διαφημίσεις αρκετές και το θερμόμετρο στα ύψη για το μεγαλύτερο παιχνίδι της σεζόν, όπως το χαρακτήριζαν τότε.

Μεγάλο, όμως, στα χαρτιά, γιατί ο ΠΑΟΚ δεν 'κατέβηκε' ποτέ. Στη χειρότερη εμφάνισή του στο πιο ακατάλληλο χρονικό σημείο, δεν απείλησε καθόλου τους Πειραιώτες που δεν ανησύχησαν ακόμα κι όταν έμειναν με 10 ποδοσφαιριστές. Το γκολ του Λιτόφτσενκο, ύστερα από εξαιρετική ατομική προσπάθεια και το 2-0 από την κεφαλιά του οριζοντιομένου Τσαλουχίδη (γκολ σήμα-κατατεθέν για τον Μακεδόνα μέσο) έφεραν την τελική επικράτηση και τον γύρο του θριάμβου.

Σε μία χρονιά που ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε δεκάδες προβλήματα και ακούστηκε από τους οπαδούς του το αμίμητο σύνθημα "ο Κοσκωτάς Αμερική, ο Σαλιαρέλης φυλακή κι εμείς οι Ολυμπιακοί, να σας γ...με μια ζωή", η αυλαία έπεσε με την κατάκτηση του κυπέλλου και την απώλεια του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ για 3 βαθμούς (η τελευταία σεζόν του 2-1-0).

Είκοσι επτά χρόνια μετά, στο ίδιο μέρος, όλα είναι διαφορετικά. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είναι οι 'αυτοκράτορες' που μονοπωλούν το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Χωρίς διοικητικά προβλήματα (αντίθετα, αμφότερες οι ομάδες έχουν ισχυρές διοικήσεις), χωρίς 'πέτρινα' χρόνια, αλλά με την ίδια δίψα. Για ένα ματς που δεν θα κρίνει τίτλο στο τέλος του 90λεπτου, αλλά όπως αυτό της 27ης Μαΐου 1992, χαρακτηρίζεται ως 'τελικός'.

Ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟΚ θα πάρει το ντέρμπι τίτλου; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK