Όλα τα γήπεδα του 21ου Μουντιαλ στο... πιάτο σας!

Ο κόσμος ζει αυτές τις άγιες ημέρες την μαγεία των εορτών όμως ο ποδοσφαιρικός πλανήτης λαχταρά να βιώσει μία άλλη μαγεία, εκείνη του Μουντιάλ της Ρωσίας. Το Contra.gr έρχεται να σας βάλει από τώρα στο κλίμα παρουσιάζοντάς σας με ξεχωριστό τροπο τα 12 γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους 64 αγώνες της τελικής φάσης.

Όλα τα γήπεδα του 21ου Μουντιαλ στο... πιάτο σας!

Μετά από δύο σερί παρουσίες στα τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου (Νότια Αφρική 2010, Βραζιλία 2014) η αλήθεια είναι πως κακοφαίνεται σε κάθε Έλληνα φίλαθλο το γεγονός πως η "γαλανόλευκη" δεν θα δηλώσει "παρούσα" στα γήπεδα της Ρωσίας όμως το κορυφαίο γεγονός στον κόσμο γίνεται κάθε 4 χρόνια και δεν υπάρχει περιπτωση ουδείς να το χάσει ακόμα και όταν δεν συμμετέχει στο πάρτι η εθνική ομάδα της χώρας του.

Η επιστροφή μάλιστα της γιορτής σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά από 12 χρόνια (το 2006 είχε γίνει στην Γερμανία) προσδίδει μία έξτρα λάμψη (παρόλο που μαζί με εμάς θα δουν το Μουντιάλ από την τηλεόραση και οι τετράκις παγκόσμιοι πρωταθλητές Ιταλοί) και ο κόσμος του ποδοσφαίρου μετράει ήδη αντίστροφα από τη στιγμή που μπαίνει το 2018 στη ζωή μας.

Λίγους μήνες πριν τη μεγάλη γιορτή που θα μας κρατήσει ξεχωριστή παρέα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, το Contra.gr σας παρουσιάζει έναν ξεχωριστό stadium guide, όπου μπορείτε να δείτε τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας, μαθαίνοντας παράλληλα αρκετές χρήσιμες πληροφορίες για αυτά. Προσδεθείτε, το ταξίδι στην αχανή Ρωσία ΞΕΚΙΝΑΕΙ...

ΤΑ 12 ΓΗΠΕΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΟΥΝ ΤΟ 21Ο ΜΟΥΝΤΙΑΛ:

Luzhniki Stadium (80.000 θέσεων / Μόσχα)

Το Luzhniki Stadium (η αρχική του ονομασία ήταν "Central Lenin Stadium") χτίστηκε μέσα σε 450 ημέρες και άνοιξε επίσημα στις 31 Ιουλίου 1956. Ήταν ένα τα κεντρικά γήπεδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980 ενώ δύο χρόνια αργότερα έγινε τόπος ανείπωτης τραγωδίας, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα της Σπαρτάκ με την Ολλανδική Χάαρλεμ για τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου UEFA.

Στις καθυστερήσεις κάποιοι θέλησαν να φύγουν λίγο πιο γρήγορα για να προλάβουν το μετρό, όμως ένας γλίστρησε στον πάγκο και ακολούθησε χάος, που αφαίρεσε τη ζωή από 66 ανθρώπους. Το 1999 φιλοξένησε τον τελικό του UEFA Πάρμα-Μαρσέιγ και το 2008 εκείνον του Champions League μεταξύ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Τσέλσι, ενώ πριν τοποθετηθεί οροφή πάνω από τις εξέδρες(1996) η χωρητικότητά του ήταν πάνω από 100.000 θέσεις! Από το 2013 που υπέστη νέο "λίφτινγκ", αφαιρέθηκε το κουλουάρ και τώρα είναι ένα "καθαρά" ποδοσφαιρικό γήπεδο.

➜ Το Luzhniki Stadium θα φιλοξενήσει συνολικα επτά ματς, εκ των οποίων το εναρκτήριο ματς και τον μεγάλο τελικό. Είναι γήπεδο που ανά καιρούς έχουν χρησιμοποιήσει ως έδρα τους η ΤΣΣΚΑ Μόχας, η Σπαρτάκ Μόσχας και η Τορπέντο Μόσχας.

Όλα τα γήπεδα του 21ου Μουντιαλ στο... πιάτο σας!

Αγώνες (7)

14 Ιουνίου: Ρωσία - Σαουδική Αραβία (1ος όμιλος)

17 Ιουνίου: Γερμανία - Μεξικό (6ος όμιλος)

20 Ιουνίου: Πορτογαλία - Μαρόκο (2ο όμιλος)

26 Ιουνίου: Δανία - Γαλλία (3ος όμιλος)

1 Ιουλίου: Ματς για τη φάση των "16"

11 Ιουλίου: Ημιτελικός

15 Ιουλίου: Τελικός

.....................................................................................................................................

Saint Petersburg Stadium (67.000 θέσεων / Αγία Πετρούπολη)

Το Saint Petersburg Stadium (ονομάζεται επίσης Zenit Arena, Krestovsky Stadium, και Piter Aren) συνιστά το νεότευκτο στάδιο της Ζενίτ, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε (μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων) τον Απρίλιο του 2017. Το συνολικό κόστος για την ανέγερσή του ξεπέρασε το 1.000.000.000 δολάρια, γεγονός που το τοποθετεί αυτόματα ψηλά στη λίστα με τα πιο ακριβά ποδοσφαιρικά γήπεδα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.

Το γήπεδο έχει σχεδιαστεί από τον διάσημο Ιάπωνα αρχιτέκτονα Κίσο Κουροκάβα και μοιάζει με ένα διαστημόπλοιο, που η οροφή του κρατιέται από τέσσερα δοκάρια. Φιλοξένησε τέσσερα ματς στο φετινό Κύπελλο Συνομοσπονδιών, συμπεριλαμβανομένου και του τελικού, ενώ η χωρητικότητά του έχει μειωθεί στις 59.196 θέσεις για τα ματς πρωταθλήματος αλλά θα αυξηθεί σε πάνω από 67.000 για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Αγία Πετρούπολη (Πόλη του Αγίου Πέτρου), επί Σοβιετικής Εποχής Λένινγκραντ, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρωσίας.

Όλα τα γήπεδα του 21ου Μουντιαλ στο... πιάτο σας!

Αγώνες (7)

15 Ιουνίου: Μαρόκο - Ιράν (2ος όμιλος)

19 Ιουνίου: Ρωσία - Αίγυπτος (1ος όμιλος)

22 Ιουνίου: Βραζιλία - Κόστα Ρίκα (5ος όμιλος)

26 Ιουνίου: Νιγηρία - Αργεντινή (4ος όμιλος)

3 Ιουλίου: Ματς για τη φάση των "16"

10 Ιουλίου: Ημιτελικός

14 Ιουλίου: Ματς για την τρίτη θέση

.....................................................................................................................................

Fisht Stadium (48.000 θέσεων / Σότσι)

Το Fisht Olympic Stadium χτίστηκε ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι το 2014 και κατά τη διάρκεια των αγώνων φιλοξένησε τόσο την τελετή έναρξης όσο και την τελετή λήξης. Μετά τους Αγώνες το στάδιο έμεινε ουσιαστικά χωρίς λόγο ύπαρξης όμως το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτέλεσε... σανίδα σωτηρίας καθώς επιλέχτηκε ως ένα από τα 12 γήπεδα όπου θα στεγάσουν τους 64 αγώνες.

Για αυτό το λόγο, η κλειστή οροφή έπρεπε να ανοίξει ενώ προστέθηκαν και έξτρα καθίσματα για να αυξηθεί κατά 6.000 θέσεις η χωρητικότητά του. Η πρόβα τζενεράλε έγινε το καλοκαίρι του 2017 όπου έγιναν εκεί αγώνες για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, μεταξύ των οποίων και ο ένας από τους δύο ημιτελικούς.

➜ Το Σότσι είναι θέρετρο στην άκρη της Μαύρης Θάλασας και το Fisht Stadium αναμένεται να αποτελέσει γήπεδο που θα χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων ως έδρα η εθνική Ρωσίας για να δίνει τους αγώνες της μετά το Μουντιάλ.

Όλα τα γήπεδα του 21ου Μουντιαλ στο... πιάτο σας!

Αγώνες (6)

15 Ιουνίου: Πορτογαλία - Ισπανία (2ος όμιλος)

18 Ιουνίου: Βέλγιο - Παναμάς (7ος όμιλος)

23 Ιουνίου: Γερμανία - Σουηδία (6ος όμιλος)

26 Ιουνίου: Αυστραλία - Περού (3ος όμιλος)

30 Ιουνίου: Ματς για τη φάση των "16"

7 Ιουλίου: Προημιτελικός

.....................................................................................................................................

Ekaterinburg Arena (45.000 θέσεων / Αικατερίνμπουργκ)

Η "Ekaterinburg Arena" είναι από τα παλαιότερα γήπεδα της Ρωσίας (χτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '50) και αρχικά χρησιμοποιείτο για διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων στίβο και καλλιτεχνικό πατινάζ. Για πολλές δεκαετίες είχε αυτή τη χρήση ώσπου το 2007 ξεκίνησαν εργασίες για την ολική ανακατασκευή του, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2011, με το κουλουάρ για το στίβο και την αρχική χωρητικότητα των 27.000 θεατών να παραμένουν πάντως ως έχουν.

Οι αλλαγές αυτές όμως δεν κρίθηκαν επαρκείς από τη στιγμή που συμπεριλήφθηκε στη λίστα των γηπέδων που θα φιλοξενούσαν το επικείμενο Μουντιάλ και έτσι πάρθηκε η απόφαση για αναδόμηση του εσωστερικού του γηπέδου προκειμένου να χωράει 45.000 θεατές. Οι εργασίες άρχισαν την άνοιξη του 2015 και πλέον είναι έτοιμες να ολοκληρωθούν. Μετά το Μουντιάλ η χωρητικότητα θα μειωθεί σε 35.000 θέσεις αφού θα "φύγουν" οι θέσεις που έχουν τοποθετηθεί προσωρινά πίσω από τις δύο εστίες.

Το Αικατερίνμπουργκ βρίσκεται στο πόδι της οροσειράς των Ουραλίων και είναι η πόλη όπου εκτελέστηκε ολόκληρη η αυτοκρατορική οικογένεια μετά την Ρωσική Επανάσταση τον Οκτώβριο του 1917.

Όλα τα γήπεδα του 21ου Μουντιαλ στο... πιάτο σας!

Αγώνες (4)

15 Ιουνίου: Αίγυπτος - Ουρουγουάη (1ος όμιλος)

21 Ιουνίου: Γαλλία - Περού (3ος όμιλος)

24 Ιουνίου: Ιαπωνία - Σενεγάλη (8ος όμιλος)

27 Ιουνίου: Μεξικό - Σουηδία (6ος όμιλος)

.....................................................................................................................................

Kazan Arena (45.000 θέσεων / Καζάν)

Η Kazan Arena κατασκευάστηκε για να παρέχει ένα μοντέρνο σπίτι στην Ρουμπίν, να λειτουργήσει ως η κύρια εγκατάσταση για τη διεξαγωγή της Καλοκαιρινής Πανεπιστημιάδας το 2013 και για να είναι ένα από τα γήπεδα που θα φιλοξενήσει αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018.

Οι εργασίες κατασκευής του άρχισαν τον Μάιο του 2010 και ολοκληρώθηκαν στους πρώτους μήνες του 2013 ενώ το πρώτο ποδοσφαιρικό ματς έγινε στις 26 Μαΐου 2014, όπου η Ρωσία υποδέχτηκε την Σλοβακία στο πλαίσιο φιλικής αναμέτρησης. Το 2015 το στάδιο αυτό φιλοξένησε και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, με τον ποδοσφαιρικό χλοοτάπητα να αντικαθίσταται από δύο πισίνες.

➜ Το Καζάν είναι πόλη 1.200.000 κατοίκων ενώ η αρχιτεκτονική εταιρία που ανέλαβε την κατασκευή της Kazan Arena είναι πίσω από το "Γουέμπλεϊ" και το "Έμιρεϊτς".

Όλα τα γήπεδα του 21ου Μουντιαλ στο... πιάτο σας!

Αγώνες (6)

16 Ιουνίου: Γαλλία - Αυστραλία (3ος όμιλος)

20 Ιουνίου: Ιράν - Ισπανία (2ος όμιλος)

24 Ιουνίου: Πολωνία - Κολομβία (8ος όμιλος)

27 Ιουνίου: Νότια Κορέα - Γερμανία (6ος όμιλος)

30 Ιουνίου: Ματς για τη φάση των "16"

6 Ιουλίου: Προημιτελικός

.....................................................................................................................................

Nizhny Novgorod Stadium (45.000 θέσεων / Νίζνι)

To Nizhny Novgorod Stadium είναι μία από τις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Ρωσία που έγιναν με "οδηγό" το Μουντιάλ του 2018 και η συνολική έκταση που καταλαμβάνει όλο το έργο είναι 127.500 τετραγωνικά μέτρα. Από τις 45.000 θέσεις που θα είναι η χωρητικότητα του γηπέδου, οι 902 είναι για άτομα με κινητικά προβλήματα, μαζί με τους συνοδούς τους.

Μετά τη λήξη του τουρνουά, το γήπεδο προορίζεται για να δίνει τα εντός έδρας παιχνίδια της η Νίνζι ενώ σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κυβερνήτης Βαλερί Σάντσεβ, το στάδιο θα χρησιμοποιείται και για διοργανώσεις σε άλλα αθλήματα, όπως επίσης και για συναυλίες.

➜ Το Νίζνι Νόβγκοροντ είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας που συνιστά από τον 19ο αιώνα και μετά μία σημαντική πόλη του εμπορίου στην Ρωσία.

Όλα τα γήπεδα του 21ου Μουντιαλ στο... πιάτο σας!

Αγώνες (6)

18 Ιουνίου: Σουηδία - Νότια Κορέα (6ος όμιλος)

21 Ιουνίου: Αργεντινή - Κροατία (4ος όμιλος)

24 Ιουνίου: Αγγλία - Παναμάς (7ος όμιλος)

27 Ιουνίου: Ελβετία - Κόστα Ρίκα (5ος όμιλος)

1 Ιουλίου: Ματς για τη φάση των "16"

6 Ιουλίου: Προημιτελικός

.....................................................................................................................................

Rostov Arena (45.000 θέσεων / Ροστόφ επί του Ντον)

Η Rostov Arena είναι ένα στάδιο που σχεδιάστηκε ώστε να γίνει το νέο σπίτι της FC Rostov, με τα πλάνα κατασκευής να αρχίζουν να γίνονται πιο συγκεκριμένα από τη στιγμή που η Ρωσία πήρε το χρίσμα για να αναλάβει την τέλεση του Μουντιάλ.

Οι πρώτες μελέτες του εδάφους άρχισαν το 2013 όμως χρειάστηκε να φτάσουμε στην ανατολή του 2015 για να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής, που τώρα βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. Μετά το τέλος του Μουντιάλ, η χωρητικότητα του γηπέδου θα πέσει θεαματικά καθώς από εκεί που θα χωράει 45.000 θεατές θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει μόνο 25.000.

➜ Το Ροστόφ είναι μία ιστορική πόλη που φημίζεται για την επίδειξη της κουλτούρας των Κοζάκων, ενώ βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ντον, χίλια χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας.

Όλα τα γήπεδα του 21ου Μουντιαλ στο... πιάτο σας!

Αγώνες (5)

17 Ιουνίου: Βραζιλία - Ελβετία (5ος όμιλος)

20 Ιουνίου: Ουρουγουάη - Σαουδική Αραβία (1ος όμιλος)

23 Ιουνίου: Νότια Κορέα - Μεξικό (6ος όμιλος)

26 Ιουνίου: Ισλανδία - Κροατία (4ος όμιλος)

2 Ιουλίου: Ματς για τη φάση των "16"

.....................................................................................................................................

Samara Arena (45.000 θέσεων / Σαμάρα)

Τα πρώτα πλάνα για την κατασκευή της Samara Arena που είναι επίσης γνωστή και ως Cosmos Arena έγιναν το 2010, δύο χρόνια αργότερα έγιναν πιο συγκεκριμένα όταν το γήπεδο μπήκε στη λίστα εκείνων που θα φιλοξενήσουν αγώνες Μουντιάλ, ενώ οι εργασίες άρχισαν στα μέσα του 2014 και το γήπεδο είναι έτοιμο προς παράδοση.

Το πλέον έντονο χαρακτηριστικό αυτού του γηπέδου είναι η 66,5 μέτρα υψηλή θολωτή οροφή, με το συνολικό κόστος για την ανέγερση του γηπέδου να ανέρχεται στα 370.000.000 δολάρια. Μετά το Μουντιάλ θα αποτελέσει τη νέα έδρα της Κρίλια Σοβέτοφ, αντικαθιστώντας το μέχρι πρότινος σπίτι της, το Metallurg Stadium.

➜ Η Σαμάρα είναι πρωτεύουα της επαρχίας της Σαμάρα και έδρα των γραφείων του ρωσικού κράτους όταν έγινε η εκκένωση της Μόσχας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Κυ πέλλου.

Όλα τα γήπεδα του 21ου Μουντιαλ στο... πιάτο σας!

Αγώνες (6)

17 Ιουνίου: Κόστα Ρίκα - Δανία (5ος όμιλος)

21 Ιουνίου: Δανία - Αυστραλία (3ος όμιλος)

25 Ιουνίου: Ουρουγουάη - Ρωσία (1ος όμιλος)

28 Ιουνίου: Σενεγάλη - Κολομβία (8ος όμιλος)

2 Ιουλίου: Ματς για τη φάση των "16"

7 Ιουλίου: Προημιτελικός

.....................................................................................................................................

Mordovia Arena (45.000 θέσεων / Σαράνσκ)

Η Mordovia Arena είναι ένα ακόμη από τα γήπεδα που θα παραδοθεί αυτή την εποχή για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και μετά την ολοκλήρωση του τουρνουά θα αποτελέσει το νέο ποδοσφαιρικό σπίτι της Μορντόβια Σάρανσκ. Οι πρώτες εργασίες κατασκευής του άρχισαν το 2011 όμως υπήρχαν σημαντικές καθυστερήσεις τα πρώτα χρόνια λόγω προβλημάτων με την χρηματοδότηση. Στους αγώνες του Μουντιάλ που θα φιλοξενήσει, το γήπεδο θα έχει χωρητικότητα 45.000 θέσεις , ενώ μετά το τέλος της διοργάνωσης η χωρητικότητα θα πέσει στις 28.000 αφού θα αφαιρεθεί το πάνω διάζώμα και θα απελευθερωθεί χώρος για αθλήματα σε κλειστούς χώρους στο ίδιο συγκρότημα.

➜ Η πρωτεύουσα της επαρχίας της Μορντόβια έχει πληθυσμό που μόλις ξεπερνάει τους 300.000.

Όλα τα γήπεδα του 21ου Μουντιαλ στο... πιάτο σας!

Αγώνες (4)

16 Ιουνίου: Περού - Δανία (3ος όμιλος)

19 Ιουνίου: Κολομβία - Ιαπωνία (8ος όμιλος)

25 Ιουνίου: Ιράν - Πορτογαλία (2ος όμιλος)

28 Ιουνίου: Παναμάς - Τυνησία (7ος όμιλος)

.....................................................................................................................................

Volgograd Stadium (45.000 θέσεων / Βόλβογκραντ)

Η Volgograd Arena συνιστά το υπό κατασκευή νέο στάδιο στην πόλη του Βόλβογκραντ στην νότια Ρωσία, το οποίο χτίζεται στο μέρος που βρισκόταν το παλιό ποδοσφαιρικό σπίτι της Ρότορ Βόλβογκραντ, το Central Stadium. Η κατεδάφιση του παλιού σταδίου άρχισε στα τέλη του 2014 και τα πρώτα έργα για το νέο στάδιο έγιναν την άνοιξη του 2015, ενώ στα τέλη του 2017 είναι προγραμματισμένη η ολοκλήρωση του έργου.

Η χωρητικότητά του θα είναι στις 45.000 θέσεις για τους αγώνες του Μουντιάλ αλά μετά θα πέσει -με τις αναγκαίες εργασίες- στις 35.000. Το γήπεδο βρίσκεται ουσιαστικά στις όχθες του ποταμού Βόλγα και σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την κεντρική πλατεία της πόλης του Βόλβογκραντ (Πλατεία των Πεσόντων Μαχητών) και τον σιδηροδρομικό σταθμό. Συνορεύει με το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, το Friendship Park ενώ έχει πολύ μικρή απόσταση με την κυριότερη ατραξιόν της πόλης: το άγαλμα Η Μητέρα Πατρίδα Καλεί.

➜ Το Βόλβογκραντ είναι το παλιό Στάλινγκραντ στο οποίο έχει λάβει χώρα μία από τις σημαντικότερες μάχες στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τώρα συνιστά μία βιομηχανική πόλη με 1.000.000 κατοίκους.

Όλα τα γήπεδα του 21ου Μουντιαλ στο... πιάτο σας!

Αγώνες (4)

18 Ιουνίου: Τυνησία - Αγγλία (7ος όμιλος)

22 Ιουνίου: Νιγηρία - Ισλανδία (4ος όμιλος)

25 Ιουνίου: Σαουδική Αραβία - Αίγυπτος (1ος όμιλος)

28 Ιουνίου: Ιαπωνία - Πολωνία (8ος όμιλος)

.....................................................................................................................................

Spartak Stadium (42.000 θέσεων / Μόσχα)

H Otkritie Arena είναι το νέο σπίτι της Σπαρτάκ Μόσχας, η οποία θα σταματήσει πλέον να περιφέρεται σε διάφορα στάδια εντός της ρωσικής πρωτεύουσας μεταξύ των οποίων και το Λουζνίκι. Ο σύλλογος είχε βάλει σκοπό να δημιουργήσει τη δική του "φωλιά" από τα μέσα της δεκαετίας του '90 όμως τα τότε πλάνα δεν υλοποιήθηκαν, με το πρότζεκτ της Otkritie Arena να αρχίζει να γίνεται πιο συγκεκριμένο το 2005 από τη στιγμή που ο σύλλογος απέκτησε έκταση εκεί που βρισκόταν το αεροδρόμιο του Τουσίνο, βορειοδυτικά της Μόσχας.

Η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 οδήγησε στην αισθητή μείωση του κόστους κατασκευής του σταδίου με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμο της χρηματοδότησης και έτσι τα πρώτα έργα κατασκευής έγιναν τον Ιούλιο του 2010. Τα επίσημα εγκαίνια του νέου έλαβαν χώρα στις 5 Σεπτεμβρίου 2014 με ένα φιλικό μεταξύ της Σπαρτάκ Μόσχας και του Ερυθρού Αστέρα.

➜ Το γήπεδο της Σπαρτάκ βαφτίστηκε Otkritie Arena τον Φεβρουάριο του 2013, όταν η Σπαρτάκ ανακοίνωσε τη συμφωνία της με την τοπική τράπεζα Otkritie. S

Όλα τα γήπεδα του 21ου Μουντιαλ στο... πιάτο σας!

Αγώνες (5)

16 Ιουνίου: Αργεντινή - Ισλανδία (4ος όμιλος)

19 Ιουνίου: Πολωνία - Σενεγάλη (8ος όμιλος)

23 Ιουνίου: Βέλγιο - Τυνησία (2ος όμιλος)

26 Ιουνίου: Σερβία - Βραζιλία (3ος όμιλος)

3 Ιουλίου: Ματς για τη φάση των "16"

.....................................................................................................................................

Kaliningrad Stadium (35.212 θέσεων / Κάλινγκραντ)

To Kaliningrad Stadium είναι ένα νεότευκτο στάδιο στην πόλη του Κάλινγκραντ, που μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα γίνει το σπίτι της FC Baltika, η οποία προς το παρόν χρησιμοποιεί το πιο ταπεινό Baltika Stadium.

Οι εργασίες για την κατασκευή του άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2015 και η αιτία της καθυστέρησης έναρξης των έργων ήταν οι οικονομικές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, με αποκορύφωμα τη χρεοκοπία της εταιρίας που ήταν υπεύθυνη για την ανέγερσή του. Τα αρχικά πλάνα προέβλεπαν τη δημιουργία σταδίου 45.000 θέσεων με μετακινούμενη οροφή όμως τελικά υλοποιήθηκε το σχέδιο κατασκευής γηπέδου 35.000 θέσεων, εκ των οποίων οι 10.000 θα αφαιρεθούν μετά το Μουντιάλ.

➜ Το Κάλινγκραντ είναι η πιο δυτική πόλη της ρωσικής επικράτειας που θα φιλοξενήσει αγώνες και αποτελεί στρατηγικό σημείο για την Ρωσία από τη στιγμή που βρίσκεται στις Βαλτικές Ακτές.

Όλα τα γήπεδα του 21ου Μουντιαλ στο... πιάτο σας!

Αγώνες (4)

16 Ιουνίου: Κροατία - Νιγηρία (4ος όμιλος)

22 Ιουνίου: Σερβία - Ελβετία (5ος όμιλος)

25 Ιουνίου: Ισπανία - Μαρόκο (2ος όμιλος)

28 Ιουνίου: Αγγλία - Βέλγιο (7ος όμιλος)

News 24/7

24MEDIA NETWORK