Όλα τα ντέρμπι του Δώνη με τον Ολυμπιακό στο 'Καραϊσκάκης'

Πόσες νίκες και πόσες ήττες έχει ο Γιώργος Δώνης ως παίκτης και ως προπονητής στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' κόντρα στον Ολυμπιακό;

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Δώνης, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό για τη Super League 1 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Δώνης, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό για τη Super League 1 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ

Η 21η Ιουνίου του 2020 θα είναι η ημερομηνία που ο Γιώργος Δώνης θα θυμάται, γιατί είναι η μέρα που θα αντιμετωπίσει ως αντίπαλος τον Ολυμπιακό στο γήπεδο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης'. Ένα ντέρμπι ειδικών συνθηκών (όχι μόνο λόγω της βαθμολογικής διαφοράς, αλλά και της γενικότερης κατάστασης λόγω κορωνοϊού), στην τελευταία 'παράσταση' του 50χρονου προπονητή στο γήπεδο του 'αιωνίου' αντιπάλου. Και επειδή το μέλλον ουδείς το γνωρίζει, λαμβάνουμε τούτη ως την τελευταία φορά που ο νυν και σε λίγο καιρό πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού θα μπει στο 'άντρο' του Ολυμπιακού.

Η πρώτη... κρυάδα

Η ιστορία ξεκινάει από τις αρχές των 90s. Αμούστακο παιδί ο Δώνης, στα πρώτα βήματα στον Παναθηναϊκό, μετά το σύντομο πέρασμα ως πιτσιρικάς στις ακαδημίες την περίοδο 1987-1988, άρχισε να ζει από κοντά, με την πράσινη φανέλα, τα ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό. Στο (τότε) στάδιο 'Καραϊσκάκης', ο Παναθηναϊκός ήταν κυρίαρχος στις αρχές της συγκεκριμένης δεκαετίας, έχοντας την παράδοση υπέρ του απέναντι στους 'ερυθρόλευκους' των περίφημων 'πέτρινων' χρόνων.

Το πρώτο ντέρμπι ως ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού το έζησε την περίοδο 1991-1992. Σε ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι, εκείνα τα κυριακάτικα μεσημεριανά με τον ήλιο να καίει πάνω από τα κεφάλια των φιλάθλων στις πέτρινες εξέδρες του φαληρικού σταδίου, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μοιράζονται από έναν βαθμό και από ένα γκολ, με το (μετέπειτα) 'τρένο' να μπαίνει αλλαγή στο 65ο λεπτό. Ήταν 23 ετών και τούτο ήταν το 'βάπτισμα πυρός' σε ντερμπι στην έδρα του 'αιωνίου' αντιπάλου.

Την επόμενη σεζόν, ο Ολυμπιακός βάζει τέλος στην 7ετία χωρίς νίκη επί του Παναθηναϊκού στο Φάληρο και επικρατεί 1-0, σε ένα ματς όπου δεν αγωνίστηκε ο Δώνης. Είναι η πρώτη σεζόν του Ίβιτσα Όσιμ στον πάγκο του 'τριφυλλιού' κι η αλήθεια είναι ότι ο εξτρέμ των 'πράσινων' δεν είχε μεγάλο χρόνο συμμετοχής.

Την επόμενη σεζόν (0-0) μπαίνει αλλαγή στη θέση του Δημήτρη Σαραβάκου, ενώ στην πρωταθληματική σεζόν 1994-1995 με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα στον πάγκο, ο Δώνης είναι από τα βασικά μέλη της ομάδας. Στο ντέρμπι του Φαλήρου ξεκινά βασικός (1-1), ενώ το ίδιο έγινε και στη ρεβάνς-θρίλερ της ίδιας σεζόν για το Κύπελλο Ελλάδας. Ο Παναθηναϊκός έχει χάσει 1-2 στο ΟΑΚΑ στο πρώτο ματς και πηγαίνει στο 'Καραϊσκάκης' για να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, επικρατώντας 3-2. Ο Δώνης πέτυχε το 'παρθενικό' γκολ απέναντι στους Πειραιώτες (ισοφαρίζοντας 2-2).

Η τελευταία παράσταση

Στην τελευταία εμφάνισή του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού στο φαληρικό στάδιο ως ποδοσφαιριστής, την περίοδο 1995-1996, γεύτηκε την πρώτη νίκη επί του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα και δεύτερη συνολικά, μαζί με αυτήν του κυπέλλου της προηγούμενης χρονιάς. Ο Παναθηναϊκός επικρατεί 2-1 με τον γκολ του Γιώργου Καπουράνη στις καθυστερήσεις, o Δώνης ξεκινά βασικός και λίγο πριν από το φινάλε δίνει τη θέση του στον Ανδρέα Λαγωνικάκη.

Ο προπονητής Δώνης στο Φάληρο

Ο Δώνης επέστρεψε το 1998 στην Ελλάδα μετά την Premier League και την Μπλάκμπερν, φόρεσε τα κιτρινόμαυρα της ΑΕΚ, αλλά δεν έπαιξε στα δύο ντέρμπι που έδωσε η Ένωση στο γήπεδο του Ολυμπιακού με εκείνον στον πάγκο. Επέστρεψε, όμως, στο 'άντρο' του 'αιωνίου' αντιπάλου ως προπονητής. Πολλές φορές, όντας προπονητής της ΑΕΛ και του Ατρομήτου, αλλά και με πιο... δύσκολες συνθήκες, όντας προπονητής της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ.

Αυτές τις δύο φορές που αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στην έδρα του, με Δικέφαλο Νότου και Βορρά, το 'τρένο' μέτρησε μία ήττα και μία ισοπαλία. Τη σεζόν 2008-2009 στον πάγκο της ΑΕΚ έχασε με 0-2, έπειτα από ένα εφιαλτικό τρίλεπτο στο 2ο μέρος όπου κρίθηκε το αποτέλεσμα, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, στον ΠΑΟΚ πλέον, πήρε 0-0 απέναντι στους 'ερυθρόλευκους' του Μίτσελ (σεζόν 2012-2013).

Ο Δώνης ξανά στα 'πράσινα'

Είκοσι τρία χρόνια μετά την τελευταία εμφάνιση στο 'Καραϊσκάκης' ως παίκτης του Παναθηναϊκού, ο έμπειρος τεχνικός επέστρεψε πέρυσι φορώντας αυτήν τη φορά την προπονητική φόρμα. Το αποτέλεσμα ίδιο με αυτό στο 'παρθενικό' ντέρμπι του στις αρχές των 90s: 1-1. Ο Παναθηναϊκός προηγείται με ένα υπέροχο γκολ του Έργκις Κάτσε και δέχθηκε την ισοφάριση στις καθυστερήσεις από τον Παπ Αμπού Σισέ.

Εφέτος, στο άδειο, πάλι, γήπεδο 'Καραϊσκάκης', στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός του Δώνη ηττήθηκε 0-1 με το γκολ του Γιουσέφ ελ Αραμπί.

Απόψε, στο μεγάλο ντέρμπι των πλέι οφ, με τις ίδιες συνθήκες (άδειο γήπεδο), ο 50χρονος προπονητής 'ρίχνει' τους τίτλους τέλους στην έδρα του Ολυμπιακού. Το κίνητρο μεγάλο, για τον ίδιο ακόμα μεγαλύτερο. Η πρώτη, προπονητική, νίκη στο φαληρικό γήπεδο, η πρώτη νίκη του ως τεχνικός της αγαπημένης ομάδας του συνιστά κίνητρο. Θέλει να κλείσει όπως έκλεισε ως ποδοσφαιριστής, εκείνο το σαββατιάτικο βράδυ του Δεκεμβρίου του 1995...

News 24/7

24MEDIA NETWORK