Oι απαντήσεις είναι στον φωτεινό πίνακα του Γουέμπλεϊ

Η Μπαρτσελόνα απέδρασε από το Γουέμπλεϊ παρουσιάζοντας τα προβλήματα και τις αρετές που δείχνει φέτος, επιβεβαιώνοντας πως βρίσκεται σε περίεργο φεγγάρι. Η αλλαγή θέσης στον Ράκιτιτς βοήθησε, ο Κουτίνιο έκανε αυτό που ξέρει αλλά όχι όσα χρειάζονται και το τελικό 2-4 ίσως φαίνεται εξαιρετικό αλλά δεν είναι. Εξαιρετικός ήταν, είναι και θα είναι ο Λιονέλ Μέσι. Όλα τα ονόματα ήταν στον πίνακα του Γουέμπλεϊ. Όπως και το σκορ που δείχνει την ανισορροπία της φετινής Μπαρτσελόνα.

Barcelona midfielder Ivan Rakitic, center, scores his side's second goal during the Champions League Group B soccer match between Tottenham Hotspur and Barcelona at Wembley Stadium in London, Wednesday, Oct. 3, 2018. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
Barcelona midfielder Ivan Rakitic, center, scores his side's second goal during the Champions League Group B soccer match between Tottenham Hotspur and Barcelona at Wembley Stadium in London, Wednesday, Oct. 3, 2018. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) AP

Με δύο πόντους αντί για εννέα στα τελευταία τρία παιχνίδια και οκτώ γκολ παθητικό στα επτά (πριν την επίσκεψη στο Λονδίνο), είναι επιδόσεις που χαρακτηρίζουν μία ομάδα σε κρίση ή τουλάχιστον ένα σύνολο που δεν είναι στην καλύτερή του κατάσταση.

Πολλά καταλογίζονται και όχι άδικα στον Ζεράρ Πικέ τα αδικαιολόγητα λάθη του οποίου στα τελευταία τρία παιχνίδια της Μπαρτσελόνα οδήγησαν απ' ευθείας σε γκολ της αντίπαλης ομάδας. Όσα όμως και αν χρεωθεί ο Καταλανός κεντρικός αμυντικός, όσο και αν είναι μακριά από τον καλό του εαυτό ο "πρόεδρος", η ατομική του βελτίωση δεν θα σώσει τους μπλαουγκράνα.

Μία από τις βασικές δυσλειτουργίες της φετινής Μπαρτσελόνα είναι πως αδυνατεί να διατηρήσει την πίεση στην αντίπαλη άμυνα και την ανάκτηση της κατοχής, σήμα κατατεθέν της φιλοσοφίας του ποδοσφαίρου των Καταλανών. Με τον Ιβάν Ράκιτιτς να έχει πάρει περισσότερα μέτρα στο γήπεδο στα παιχνίδια που έχει αγωνιστεί φέτος, ο Σέρχιο Μπουσκέτς έμοιαζε αποκομμένος και μακριά από την υπόλοιπη μεσαία γραμμή.

Παράλληλα, αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο η Μπαρτσελόνα να επιτίθεται ατομικά και όχι ομαδικά όπως μας είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Ουσιαστικά, από αυτές τις δύο διαφορές στο παιχνίδι των μπλαουγκράνα, εμφανίζονται και τα προβλήματα στη συνολική εικόνα καθώς όταν η ομάδα επιτίθεται συνολικά, αμύνεται με τον ίδιο τρόπο, ενώ τώρα υπάρχουν τεράστια κενά μεταξύ άμυνας και μεσαίας γραμμής.

Οι αντίπαλοι της εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το συγκεκριμένο κενό και έφτασαν εύκολα στον ντεφορμαρισμένο Πικέ που αδυνατούσε να σταματήσει το κακό που ερχόταν. Κάτι ανάλογο δεν μπορούσε να επιτραπεί απέναντι στην Τότεναμ, σε επίπεδο Champions League και σε ένα κρίσιμο χρονικά σημείο για τη συνέχεια.

Η ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΡΑΚΙΤΙΤΣ

Στο Γουέμπλεϊ που τόσο αγαπάει η Μπαρτσελόνα (δύο τελικοί Τσάμπιονς Λιγκ), ο Ερνέστο Βαλβέρδε έπρεπε να βρει το αντίδοτο καθώς τα επόμενα παιχνίδια (Βαλένθια εκτός, Σεβίλλη, Ίντερ και Ρεάλ Μαδρίτης εντός) είναι σαφώς πιο δύσκολα από μία αναμέτρηση με την Τότεναμ των απουσιών.

Ο Ισπανός τεχνικός προσπάθησε να βοηθήσει τον Μπουσκέτς και την άμυνά του μεταφέροντας τον Ράκιτιτς δίπλα στον αμυντικό μέσο της ομάδας και οι μπλαουγκράνα έβγαλαν όλο το πρώτο ημίχρονο χωρίς να δώσουν χώρο και φάσεις σε ένα αγγλικό κλαμπ που αγωνιζόταν εντός έδρας.

Φυσικά αυτή η κίνηση δεν άλλαξε εξ ολοκλήρου την εικόνα της Μπαρτσελόνα αλλά βοήθησε πολύ ώστε να κρύψει ο Βαλβέρδε την αδυναμία της να πρεσάρει και να ανακτήσει την μπάλα όπως παλιά. Βέβαια για να φτιάξεις ένα σύνολο που θα πιέζει όπως η Pep-Team, θα πρέπει να έχεις και τα κατάλληλα εργαλεία. Ο Φελίπε Κοουτίνιο όμως δεν είναι ένα τέτοιο.

Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΟΥΤΙΝΙΟ

Ο Βραζιλιάνος μέσος ανταποκρίνεται αρκετά καλά στην επίθεση, αλλά η μεσοεπιθετική γραμμή της Μπαρτσελόνα και ο τρόπος που έχει μάθει να παίζει η συγκεκριμένη ομάδα απαιτεί περισσότερη υπομονή στο τρίτο κομμάτι του γηπέδου και περισσότερη αμυντική δουλειά όταν χάνεται η μπάλα.

Τα 3 γκολ, οι 2 ασίστ σε 9 παιχνίδια και το πρώτο του τέρμα με τη νέα του φανέλα στο Champions League μαρτυρούν πως ο Κοουτίνιο μπορεί να βοηθήσει επιθετικά της Μπαρτσελόνα, αλλά ο Βαλβέρδε θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να καλύψει την αμυντική διάθεση που δεν έχει ο Βραζιλιάνος. Διαφορετικά, τα παιχνίδια των Καταλανών θα είναι η χαρά του θεατή, με γκολ εκατέρωθεν και την Μπάρτσα να κρέμεται από τις ορέξεις του Λιονέλ Μέσι όταν αυτός είναι στο χορτάρι.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Η επιστροφή του Ράκιτιτς στο πλευρό του Μπουσκέτς έλυσε αρκετά προβλήματα αλλά όχι όλα και αυτό γιατί ο Βαλβέρδε με το 4-3-3, δεν έχει την πολυτέλεια να παίξει χάνει παίκτες που μαρκάρουν ή που δεν έχουν διάθεση να τρέξουν περισσότερο από όσο προστάζει η αξία τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Τα δύο εύκολα τέρματα που πέτυχε η Τότεναμ και τα τεράστια κενά που εμφανίστηκαν στο δεύτερο ημίχρονο είναι η απόδειξη πως η Μπαρτσελόνα δεν βγήκε από την κρίση αλλά προσπαθεί να ζήσει μέσα σε αυτή. Είτε αυτό γίνεται με το τρικ του Ράκιτιτς δίπλα στον Μπουσκέτς, είτε με τους παίκτες της να βάζουν περισσότερα από όσα δέχονται. Αυτό όμως δεν έχει λογική και σίγουρα δεν έχει μέλλον.

Η Μπαρτσελόνα θα πρέπει να βρει ισορροπία στο παιχνίδι της κάτι που με τα τωρινά δεδομένα δεν φαίνεται εύκολο χωρίς ριζικές αλλαγές. Εκτός αν ο Λιονέλ Μέσι συνεχίσει να κάνει εξωπραγματικά πράγματα, αλλά καμία σοβαρή ομάδα δεν μπορεί να τα περιμένει όλα από έναν ποδοσφαιριστή.

* Το γκολ του Κουτίνιο απέναντι στην Τότεναμ μετά από 92 δευτερόλεπτα, είναι το γρηγορότερο που σημειώνουν οι Καταλανοί στο Champions League, ύστερα από αυτό που είχε σημειώσει τον Νοέμβριο του 2005 ο Μαρκ Φαν Μπόμελ απέναντι στον Παναθηναϊκό (36 δευτερόλεπτα).

* Ο Κουτίνιο έγινε ο πρώτος παίκτης της Μπαρτσελόνα, εκτός του Λιονέλ Μέσι, που σκοράρει σε εκτός έδρας παιχνίδι της ομάδας από τις 28 Σεπτεμβρίου του 2016. Τότε είχε σκοράρει ο Πικέ στον αγώνα με τη Γκλάντμπαχ.

* Μόλις 16 λεπτά πρόλαβε να αγωνιστεί στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Νάπολι, o Ναμπί Κεϊτά. Ο μεσοεπιθετικός της Λίβερπουλ αποχώρησε νωρίς εξαιτίας ενός τραυματισμού που ουδείς έχει καταλάβει μέχρι στιγμής, καθώς χωρίς να έχει προφανή επαφή κάθισε στο γρασίδι, ζήτησε από το ιατρικό team της ομάδας του να μπει στον αγωνιστικό χώρο και στη συνέχεια βγήκε από αυτόν με το αυτοκίνητο-φορείο της Νάπολι και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο.

* Δυο λεπτά και 38 δευτερόλεπτα χρειάστηκε ο Νεϊμάρ για να πετύχει τα δύο πρώτα του γκολ στο 6-1 της Παρί με τον Ερυθρό Αστέρα. Με το 3ο έφτασε τα 30 στο Champions League, όσα είχε ο Κακά που ήταν μόνος πρώτος στη σχετική λίστα με τους Βραζιλιάνους σκόρερ.






News 24/7

24MEDIA NETWORK