Όλο το ρόστερ της Βαλένθια βγήκε στο σφυρί και οι οπαδοί στον δρόμο

Η απόφαση του Πίτερ Λιμ να θέσει όλο το ρόστερ της ομάδας προς πώληση και η ατάκα της κόρης του "δικό μας το κλαμπ ό,τι γουστάρουμε κάνουμε", έφεραν τους οπαδούς της Βαλένθια στον δρόμο με μάσκες και αποστάσεις 1,5 μέτρου.

Ο Ντάνι Παρέχο, επί σειρά ετών αρχηγός της Βαλένθια πωλήθηκε στην Βιγιαρεάλ. Οι οπαδοί των 'νυχτερίδων' είναι έξαλλοι με την πολιτική της διοίκησης και καλούν τον Λιμ σε παραίτηση. (AP Photo/Alberto Saiz)
Ο Ντάνι Παρέχο, επί σειρά ετών αρχηγός της Βαλένθια πωλήθηκε στην Βιγιαρεάλ. Οι οπαδοί των 'νυχτερίδων' είναι έξαλλοι με την πολιτική της διοίκησης και καλούν τον Λιμ σε παραίτηση. AP PHOTO/ALBERTO SAIZ

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των οπαδών της Βαλένθια, που βλέπουν την διοίκηση του συλλόγου να έχει ανοίξει την πόρτα της αποχώρησης σε όλο του ρόστερ πλην του Χοσέ Γκάγια. Μετά τον Φράνσις Κοκελέν και ο Ντάνι Παρέχο αποτελεί παρελθόν, με τον ίδιο μάλιστα προορισμό: την Βιγιαρεάλ. Ο Γάλλος πωλήθηκε αντί 8 εκατ. ευρώ και ο επί σειρά αρχηγός των 'νυχτερίδων' για ποσό που δεν αποκαλύφθηκε...

Το γκρουπ των οπαδών με την ονομασία 'Let's Save Our Valencia' κάλεσε σε διαμαρτυρία έξω από το 'Mestalla' μετά τις δύο σοκαριστικές πωλήσεις και με σκοπό να εμποδίσει τις επόμενες. Ακόμη και ο Σαντιάγο Κανιθάρες, ένας γκολκίπερ - θρύλος για το κλαμπ, άσκησε κριτική μέσω social media στην διοίκηση, αναρωτώμενος γιατί ο σύλλογος πουλάει τους δύο καλύτερους κεντρικούς χαφ του.

Ο πρόεδρος της Βαλένθια, Πίτερ Λιμ, βρίσκεται υπό πίεση από τον Σεπτέμβρη όταν αποφάσισε να απολύσει τον Μαρθελίνο. Τον ρποπονητή που έβγαλε την Βαλένθια στο Champions League και την οδήγησε στην κατάκτηση του Copa del Rey. Η πώληση του εξτρέμ Φεράν Τόρες αντί 27 εκατ. ευρώ στην Μάντσεστερ Σίτι ξεσήκωσε τις διαμαρτυρίες των φίλων της Βαλένθια, που έγιναν οργή μετά τις πωλήσεις των Κοκελέν - Παρέχο.

Ο Λιμ, που κατέχει το 40% των μετοχών της Σάλφορντ Σίτι, ομάδας που αγωνίζεται στην αγγλική League Two, έχει προχωρήσει στην πρόσληψη του Χάβι Γκράθια ενόψει της νέας σεζόν. Ο ιδιοκτήτης των 'νυχτερίδων' βάλλεται από παντού, καθώς και ο αντιδήμαρχος της πόλης τον κατηγορεί για την κωλυσιεργία των έργων στο 'Nou Mestalla'. Τα έργα για το νέο γήπεδο της Βαλένθια ξεκίνησαν το 2007 και σταμάτησαν το 2009 ελέω της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία. Ποτέ δεν ξεκίνησαν πάλι. Με τον Λιμ να δείχνει αδιαφορία από το 2014 όταν και ανέλαβε την ομάδα.

Ξέχωρα από τους οπαδούς της ομάδας του, ο Κινέζος ιδιοκτήτης έχει να αντιμετωπίσει και την... κόρη του, Κιμ. Η οποία φροντίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Πρόσφατα η Κιμ Λιμ επιτέθηκε σε σελίδα φίλων της Βαλένθια στο instagram, γράφοντας "κάποιοι οπαδοί της Βαλένθια καταριούνται την οικογένεια μου και εμένα. Δεν το καταλαβαίνουν; Ο σύλλογος μας ανήκει και μπορούμε να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε... χωρίς κανένας να πει κουβέντα". Διέγραψε το ποστάρισμα της αλλά η ζημιά είχε γίνει...

Οι οπαδοί της Βαλένθια οργάνωσαν την διαμαρτυρία έξω από το 'Mestalla' και προσπάθησαν να τηρήσουν τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής. Θυμίζοντας σε όλους ότι πρέπει να φοράνε μάσκα και να κρατάνε αποστάσεις 1,5 μέτρου ενώ φρόντισαν ώστε να μην σημειωθεί το οποιοδήποτε βίαιο επεισόδιο που θα στρέψει την προσοχή αλλού. Την ίδια στιγμή υπάρχει ήδη δυσαρέσκεια για τον Χάβι Γκράθια, στον οποίο χρεώνουν πως δεν προβάλλει καμία αντίσταση στην αποψίλωση του ρόστερ, αμφισβητώντας την ικανότητα του να ηγηθεί της ομάδας στα αποδυτήρια και το χορτάρι.

Βασικός σκοπός της διαμαρτυρίας ήταν να γίνει ξεκάθαρο προς τον Λιμ και τους συνεργάτες του πως δεν θα υπάρξει άλλη ανοχή για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Με τον Παρέχο να δηλώνει πως δεν ήθελε ποτέ να φύγει από τη Βαλένθια, αποκαλύπτοντας πως ο γιος του δεν μπορούσε να συνέλθει μετά την μεταγραφή του στη Βιγιαρεάλ, γεννήθηκε το οργισμένο μήνυμα "Πίτερ Λιμ φύγε τώρα", ενώ πέραν του ιδιοκτήτη τα άκουσε για τα καλά και ο Ανίλ Μούρτι, πρόεδρος της ομάδας.

"Όπως έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, έτσι και τώρα επιδιώκουμε να έχουμε άμεση επικοινωνία με τους οπαδούς. Αλλά κάθε σύλλογος έχει προβλήματα και την ομάδα των αντιφρονούντων οπαδών. Θα έχουμε μια περίπλοκη σεζόν λόγω του Covid-19, οπότε πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και να ελέγξουμε αυστηρά το κόστος. Τι καλό μπορεί να προκύψει από μια χρεοκοπημένη ομάδα; Εάν τα πράγματα πάνε άσχημα οικονομικά λόγω του Covid-19, όλοι οι σύλλογοι θα είναι σε μπελάδες. Πρέπει να πορευτούμε με υπεύθυνη διαχείριση κατά τη διάρκεια της κρίσης", τόνισε ο Μούρτι, πετώντας ουσιαστικά τη μπάλα στην εξέδρα.

Την ίδια ώρα το Channel New Asia, που έχει έδρα την Σινγκαπούρη και εκπέμπει σε 29 χώρες, δημοσίευσε μια ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης στην Βαλένθια υπό την καθοδήγηση του Πίτερ Λιμ, όπου μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται πως ίσως είναι καλύτερα για όλους αν ο Κινέζος ιδιοκτήτης αποχωρήσει από τις 'νυχτερίδες'.

"Εάν ο Λιμ δεν μπορεί να επιτύχει μια γρήγορη αλλαγή στην εικόνα της ομάδας στο χορτάρι και στις σχέσεις με τους οπαδούς, τότε η καλύτερη επιλογή μπορεί να είναι το να βγει από μια κατάσταση που γίνεται όλο και πιο δυσάρεστη για όλους τους εμπλεκόμενους.

Σχεδόν έξι χρόνια μετά την αγορά του κλαμπ από τον Λιμ, οι οπαδοί τραγουδούν ξανά το όνομά του. Αλλά αυτή τη φορά, με θυμό. Ενώ ο Λιμ μπορεί να ήταν τεχνικά σωστός λέγοντας ότι ο σύλλογος, που γιόρτασε τα εκατό χρόνια του, ανήκει στην οικογένειά του, η καρδιά της ομάδας όμως χτυπάει στους 2,5 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης. Οι οπαδοί αισθάνονται ότι είναι δική τους. Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι μπορούν συχνά να αγοραστούν και να πωληθούν σαν κανονικές επιχειρήσεις, αλλά υπάρχει μια συναισθηματική σύνδεση με έναν βασικό πυλώνα: τους οπαδούς, σε μια σύνδεση που είναι βαθειά, ειδικά σε ένα κλαμπ που είχε μέση συμμετοχή 40.000 οπαδών στα παιχνίδια στο 'Mestalla'...".

News 24/7

24MEDIA NETWORK