Το μεγάλο πείραμα της Bundesliga που θα βλέπει όλος ο πλανήτης

Στη Γερμανία αρχίζει το πείραμα της επανεκκίνησης του αθλητισμού σε υψηλό επίπεδο, ύστερα απ' τον κορονοϊό. Με κλειστές τις πόρτες, με πρωτόκολλα, αλλά με ενδιαφέρον δισεκατομμυρίων φιλάθλων, παικτών του στοιχήματος και ανθρώπων από πολλές λίγκες. Μέχρι και του ΝΒΑ!

Οι ποδοσφαιριστές της Άιντραχτ Φρανκφούρτης πηγαίνουν στην προπόνηση. Δεν φοράνε όλοι μάσκες...
Οι ποδοσφαιριστές της Άιντραχτ Φρανκφούρτης πηγαίνουν στην προπόνηση. Δεν φοράνε όλοι μάσκες... AP PHOTO/MICHAEL PROBST

Η Bundesliga που ξεκινά το Σάββατο δεν αφορά μόνο τους Γερμανούς. Εντάξει, αυτοί θα τη δουν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι το δικό τους πρωτάθλημα που επαναρχίζει έπειτα από δυο μήνες (και μια εβδομάδα) διακοπής λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Το πείραμα των Γερμανών, ωστόσο, το βλέπει όλος ο κόσμος των σπορ. Αν πετύχει το γερμανικό μοντέλο, οι περισσότεροι θα ακολουθήσουν. Η επανεκκίνηση του αθλητισμού σε διεθνές επίπεδο είναι ένα στοίχημα. Και για τη φετινή, χαμένη χρονιά, αλλά κυρίως για την επόμενη. Να παίρνουμε εικόνες και ιδέες.

Ουδείς είναι σίγουρος για την επιτυχία του εγχειρήματος. Ούτε αν η απόφαση να επιστρέψουν οι ομάδες στα γήπεδα, για την οποία χρειάστηκε προφανώς και υψηλή κυβερνητική συναίνεση, ήταν σωστή ή όχι. Οι άνθρωποι της γερμανικής ομοσπονδίας αλλά και της λίγκας σταυρώνουν τα δάχτυλά τους για γούρι. Όλον αυτόν τον καιρό ακολούθησαν τα πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, τώρα όμως ήρθε η ώρα της αλήθειας.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα σπορ σωματικών επαφών, δεν μπορεί να διατηρεί απόσταση 1,5 μέτρου, ούτε να παιχθεί με μάσκες, άρα το αν ο κορονοϊός μπορεί πράγματι να είναι κίνδυνος για τους διαγωνιζόμενους, θα το μάθουμε εν ευθέτω χρόνω. Για τους θεατές δεν τίθεται θέμα, αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορέσουν να βρεθούν στο γήπεδο. Οι πόρτες παραμένουν ερμητικά κλειστές κι ένα πρωτάθλημα που φημίζεται για την αθρόα προσέλευση των φιλάθλων (μ.ο 43.300 θεατές ανά αγώνα, ο υψηλότερος στην Ευρώπη), θα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.

Για μας στην Ελλάδα δεν είναι θέμα, μέσα στη χρονιά βλέπουμε 4-5 ματς (πολλές φορές και ντέρμπι) χωρίς θεατές, ενώ γενικά δεν φημιζόμαστε ότι πηγαίνουμε γήπεδο. Στη Γερμανία, όμως, κάτι τέτοιο είναι πρωτόγνωρο και θα τους κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Από τους 43.300 θεατές, κατεβαίνουμε στα 322 άτομα που θα επιτρέπεται να βρίσκονται στα γήπεδα της Γερμανίας. Οι 98 (παίκτες, προπονητές, διαιτητές και λοιποί απαραίτητοι άνθρωποι για τη διεξαγωγή του αγώνα) θα βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο, οι 115 στις εξέδρες (δημοσιογράφοι, υγειονομικό προσωπικό και πρώτες βοήθειες) και άλλοι 109 στην περίμετρο (ως επί το πλείστον φύλακες, που θα επιβλέπουν την όποια κίνηση).

Χωρίς χειραψίες και φωτογραφίες

Το πρωτόκολλο προβλέπει άφιξη των ομάδων 90 λεπτά πριν από την έναρξη του ματς, διατήρηση της απόστασης του 1,5 μέτρου στα αποδυτήρια (και είσοδο σε αυτά με μάσκα), ενώ απαγορεύονται χειραψίες και ομαδικές φωτογραφίες, πριν από την έναρξη του ματς. Οι μπάλες θα απολυμανθούν πριν από την χρησιμοποίησή τους, ενώ και στη διάρκεια του ματς θα καθαρίζονται από τα ball boys που πρέπει να είναι άνω των 16 ετών. Και στους πάγκους θα πρέπει να τηρείται απόσταση ασφαλείας, συνίσταται η χρήση μάσκας, ενώ όπως είναι γνωστό θα επιτρέπονται 5 αλλαγές στη διάρκεια των 90 λεπτών.

Ο τερματοφύλακας της Σάλκε Ραλφ Φάερμαν, φεύγει από το ξενοδοχείο με προστατευτική μάσκα
Ο τερματοφύλακας της Σάλκε Ραλφ Φάερμαν, φεύγει από το ξενοδοχείο με προστατευτική μάσκα AP

Θυμίζουμε ότι όλες οι ομάδες της Bundesliga απομονώθηκαν για 7 ημέρες, με τους ίδιους αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες. Ήδη, οι ποδοσφαιριστές έχουν ελεγχθεί δυο φορές για τον ιό και μόνο με αρνητικό αποτέλεσμα θα μπορέσουν να φύγουν το Σάββατο για το γήπεδο. Σημειώνεται ότι έχει αναβληθεί το ματς για τη 2. Bundesliga (αρχίζει και αυτή) ανάμεσα σε Ντινάμο Δρέσδης και Ανόβερο, επειδή δυο παίκτες της Ντινάμο βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Η ομάδα της Δρέσδης τέθηκε σε καραντίνα δυο εβδομάδων.

"Θα μας δουν δισεκατομμύρια"

Οι γερμανικές ομάδες ξέρουν ότι θα χάσουν ένα σωρό εκατομμύρια από τα εισιτήρια των αγώνων τους. Αν όμως καταφέρουν και ολοκληρώσουν τη σεζόν, θα μπορέσουν να σώσουν ένα σημαντικό κομμάτι των εσόδων τους από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Το κόστος για τις μεταδόσεις των αγώνων του γερμανικού πρωταθλήματος ανέρχεται σε 1.150.000.000 ευρώ ετησίως, αν αναλογιστούμε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε με το Sky Deutschland και το Eurosport το 2017 ανήλθε σε 4.650.000.000 ευρώ. Και το επόμενο καλοκαίρι, η DFL θα διαπραγματευτεί καινούργιο συμβόλαιο.

Μπορεί από τα γήπεδα να λείπουν οι Γερμανοί φίλαθλοι, όμως εκατομμύρια θα είναι προσηλωμένοι στις οθόνες τους. Ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, που διευθύνει την Μπάγερν, κάνει λόγο για δισεκατομμύρια: "Δεν είναι υπερβολή. Η Bundesliga είναι το πρώτο μεγάλο πρωτάθλημα που επαναρχίζει έπειτα απ' την πανδημία. Θα μας δουν δισεκατομμύρια φίλαθλοι, σε όλον τον πλανήτη". Και θα παίξουν στοίχημα, θα προσθέταμε εδώ, αφού και σε αυτό το κομμάτι είχαμε αναστολή λόγω του κορονοϊού.

Δεν θα βλέπουν όμως μόνο όσοι θέλουν να απολαύσουν ένα ποδοσφαιρικό ματς ή να παίξουν στοίχημα. Οι περισσότερες λίγκες, που δεν έχουν τελειώσει το πρωτάθλημά τους (όπως συνέβη στη Γαλλία) έχουν στραμμένα τα μάτια τους στην Γερμανία. Πιο πολύ απ' όλους η Premier League, που επίσης θέλει να διασώσει ό,τι μπορεί από το πανάκριβο τηλεοπτικό συμβόλαιο και να μην οδηγήσει τις ομάδες σε κάθετη πτώση εσόδων, ακόμη πιο μεγάλη απ' αυτήν που έχουν υποστεί ήδη.

Ακόμη και το ΝΒΑ, που ουδέποτε θα φανταζόταν ότι θα ασχολιόταν με το γερμανικό ποδόσφαιρο, παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Βερολίνο. Ο Μπόμπι Γουέμπστερ, τζένεραλ μάνατζερ των πρωταθλητών Τορόντο Ράπτορς, σχολίαζε πρόσφατα: "Η επανεκκίνηση του γερμανικού πρωταθλήματος μας δίνει μια ευκαιρία παρακολουθήσουμε τι ακριβώς συνέβη στα προπονητικά κέντρα και τι θα γίνει στα γήπεδα, όπου θα διεξάγονται αγώνες χωρίς θεατές. Ήδη έχουμε κάποιες λίγκες που διεξάγονται με αυτό τον τρόπο, όπως στη Νότια Κορέα, όμως τώρα θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Δεν είμαστε ακριβώς το ίδιο, όμως νομίζω ότι θα μάθουμε αρκετά από τη συγκεκριμένη κατάσταση, ειδικά στη Γερμανία".

Ελπίζει η UEFA

Aν όλα πάνε καλά στη Γερμανία, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία πιστεύει ότι θα δοθεί το έναυσμα για την ολοκλήρωση του 80% των πρωταθλημάτων (μεταξύ των οποίων και το ελληνικό). Αυτό ήταν το μήνυμα του Αλεξάντερ Τσέφεριν, προέδρου της UEFA, που δεν ξέχασε να εκφράσει τη δυσφορία του για τη "βιαστική απόφαση της γαλλικής λίγκας". Ο Σλοβένος παράγοντας θεωρεί ότι το ποδόσφαιρο θα μπει ξανά στις ράγες.

Ακόμη κι η Ιταλία, που μέτρησε πάνω από 20.000 νεκρούς στην πανδημία, σκέφτεται να ξεκινήσει να παίζει μπάλα γύρω στις 13 Ιουνίου. Αν αρχίσει κι η Premier League και όλα εξελιχθούν ομαλά, μπορεί εν τέλει να μη διεξαχθεί το Euro (μετατέθηκε για το 2021), όμως θα δούμε τα πάντα. Και το Champions League και το Europa League...


News 24/7

24MEDIA NETWORK