Οι παίκτες που μετακόμισαν από τον Πανιώνιο στον Ολυμπιακό κόστισαν (περί τα) 4 εκατ. ευρώ

Σε μια 8ετία ο Ολυμπιακός έχει δαπανήσει μέρος του διαθέσιμου μπάτζετ του για την αγορά ποδοσφαιριστών από τον Πανιώνιο, συνυπολογίζοντας και την αποζημίωση που θα δοθεί για τον Γιώργο Μασούρα. Ο 25χρονος εξτρέμ θα μετακινηθεί στον Πειραιά την 1η Ιανουαρίου.

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η αγορά του Γιώργου Μασούρα δεν ήταν η πρώτη του Ολυμπιακού από τον Πανιώνιο. Ούτε θα είναι η τελευταία, δεδομένου ότι μεταξύ των δύο ΠΑΕ υπάρχει ούτως ή άλλως δίαυλος επικοινωνίας. Το αποδεικνύει το παρελθόν, κυρίως το πρόσφατο.

Δεν θα φτάσουμε στην εποχή του Νίκου Αναστόπουλου πριν από 38 χρόνια. Τότε που ο Σταύρος Νταϊφάς ξόδευε 15 εκατομμύρια δραχμές για να πείσει τον Γιάννη Ράπτη και ν' αγοράσει τον 'μουστάκια' από τον Πανιώνιο, παραχωρώντας παράλληλα τον Χρήστο Καλτσά ως έμψυχο αντάλλαγμα. Ούτε στον Νίκο Τσιαντάκη, ο οποίος το χειμώνα του 1987 κόστισε 40 εκατομμύρια δραχμές στον Γιώργο Κοσκωτά. Ούτε καν στον Ζίζι Ρόμπερτς, τον οποίο το '01 ο Αχιλλέας Μπέος κοστολόγησε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, 600 εκατομμύρια δραχμές!

Καλώς ή κακώς ευρώ έχουμε σήμερα και αυτό το νόμισμα θα μας απασχολήσει, διότι κατά βάση ο Ολυμπιακός άρχισε ν' αγοράζει με τη... σέσουλα ποδοσφαιριστές από τον Πανιώνιο αφ' ότου μεταβλήθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ο Βαγγέλης Μαρινάκης διαδέχθηκε τον Σωκράτη Κόκκαλη.

Κάθε χρόνος κι ένας

Η αρχή έγινε από την πρώτη σεζόν κιόλας, όταν στις 5 Ιανουαρίου του 2011 ο Γιάννης Μανιάτης εντάχθηκε στο ήδη έτοιμο ρόστερ του Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο 32χρονος σήμερα μεσοαμυντικός έπαιξε μόνο 9 παιχνίδια στο πρώτο 6μηνό του στον Πειραιά, από τη στιγμή πάντως που μετακινήθηκε από το δεξιό άκρο στον άξονα της μεσαίας γραμμής έγινε ένα πολύτιμο κομμάτι της συνολικής λειτουργίας φτάνοντας να γίνει μέχρι και αρχηγός.

Μετά από 1.5 χρόνο ακολούθησε ο Δημήτρης Σιόβας, τον οποίο την ίδια περίοδο διεκδικούσε και ο Παναθηναϊκός. Ο Ολυμπιακός ωστόσο πλειοδότησε και εξασφάλισε τον πολυσύνθετο αριστεροπόδαρο αμυντικό, ο οποίος καθιερώθηκε στο λιμάνι έως τη στιγμή που έφυγε για την Ισπανία (Λεγανές). Η ανακοίνωση της συμφωνίας με τον Πανιώνιο είχε εκδοθεί στις 15 Ιουνίου.

Το καλοκαίρι του 2013 ήταν ο Ανδρέας Σάμαρης που πήρε... ταξί από τη τη Νέα Σμύρνη για το Νέο Φάληρο. Η κούρσα από την Ελευθερίου Βενιζέλου καθυστέρησε λίγους μήνες, μια και η συμφωνία είχε επιτευχθεί το χειμώνα, ωστόσο μετά το τέλος εκείνης της σεζόν ο 25χρονος τότε χαφ έψαχνε για νέα στέκια στον Πειραιά. Προτού ένα χρόνο μετά πωληθεί έναντι 10 εκατομμυρίων στην Μπενφίκα!

Φεύγοντας ο Σάμαρης πήγε ο Δημήτρης Κολοβός. Ο 21χρονος τότε επιθετικός, παρά τα 8 γκολ στα 37 παιχνίδια της προηγούμενης σεζόν, δεν πρόλαβε να εμφανιστεί επίσημο παιχνίδι λόγω Μίτσελ και επέστρεψε στους 'κυανέρυθρους' με τη μορφή δανεισμού Οι οποίοι και τα χρήματα είχαν στο λογαριασμό τους και τον ποδοσφαιριστή στις τάξεις τους παίρνοντας 15 γκολ σε 35 ματς. Εν τέλει ο νεαρός μέτρησε μονάχα 11 παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, προτού φύγει για το Βέλγιο.

Πριν από τον Γιώργο Μασούρα, οι Πειραιώτες είχαν αγοράσει επίσης τον Καρίμ Ανσαριφάρντ. Χειμώνας του 2017 και ο Ολυμπιακός πήραν μια επικοινωνιακή νίκη από τον ΠΑΟΚ ντύνοντας τον Ιρανό γκολτζή στα ερυθρόλευκα. Οι Πειραιώτες αποκόμισαν 21 γκολ σε 48 παιχνίδια - όχι λίγα. Προτού εφέτος τον δώσουν στη Νότιγχαμ Φόρεστ του... Βαγγέλη Μαρινάκη!

Στο τέλος της ίδιας σεζόν ο Σπύρος Ρισβάνης θ' ακολουθήσει το αντίστοιχο δρομολόγιο, ασχέτως αν στην πορεία δεν κατέγραψε επίσημη συμμετοχή, φεύγοντας στα τέλη Αυγούστου για το Περιστέρι και διαπρέποντας έκτοτε στο κέντρο άμυνας του Ατρομήτου.

Το συνολικό κόστος όλων των παραπάνω μεταγραφών σε λιγότερα από 8 χρόνια υπερβαίνει τα 2.5 εκατομμύρια ευρώ. Ένα ποσό που έχει βοηθήσει τον Πανιώνιο να ορθοποδήσει οικονομικά και σε συνδυασμό με την οικονομική πολιτική της διοίκησης του να 'χτίσει' ένα προφίλ υγιούς οργανισμού. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε το αντίτιμο για το 'buy back' του Μανώλη Σιώπη (που ανήκε αρχικά στον Ολυμπιακό) και την αποζημίωση που θα δοθεί για τον νεοαποκτηθέντα Μασούρα, δεν απέχουμε πάρα πολύ από τα 4 εκατομμύρια!

* Ο Τάσος Αυλωνίτης είχε μετακινηθεί στον Ολυμπιακό ως ελεύθερος.

Ονοματεπώνυμο

Περίοδος

Ποσό

Γιάννης Μανιάτης

Χειμώνας 2011

400-500 χιλιάδες

Δημήτρης Σιόβας

Καλοκαίρι 2012

300-350 χιλιάδες

Ανδρέας Σάμαρης

Καλοκαίρι 2013

400 χιλιάδες

Δημήτρης Κολοβός

Καλοκαίρι 2014

750-800 χιλιάδες

Καρίμ Ανσαριφάρντ

Χειμώνας 2017

400 χιλιάδες

Σπύρος Ρισβάνης

Καλοκαίρι 2017

300 χιλιάδες

News 24/7

24MEDIA NETWORK