Η απουσία του Μάνταλου γεννά μοναξιά και τακτική ακαμψία

Ο Πέτρος Μάνταλος είναι πολύ πιο κομβικός παίκτης στο παιχνίδι της ΑΕΚ από όσο πιστεύουν ακόμη και οι ίδιοι οι οπαδοί της. Η απουσία του στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό σημαίνει μοναξιά για τον Μάρκο Λιβάγια και αφαιρεί ένα όπλο τακτικής ευελιξίας από τον Νίκο Κωστένογλου.

Η απουσία του Μάνταλου γεννά μοναξιά και τακτική ακαμψία
Πέτρος Μάνταλος και Μάρκο Λιβάγια σε πανηγυρικό στιγμιότυπο από το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ (2-2), για την 5η αγ. της Super League (28/09/2019) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

Ο Πέτρος Μάνταλος δεν αποτελεί την εξαίρεση στον -ιδιότυπο- κανόνα που θέλει πάντα τους Έλληνες παίκτες των ομάδων πρώτης γραμμής της Super League να συγκεντρώνουν τα 'πυρά', όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Στην ΑΕΚ είναι ο διεθνής μεσοεπιθετικός, στον Ολυμπιακό ο Φορτούνης ή ο Μπουχαλάκης, στον ΠΑΟΚ ο Πέλκας ή ο Πασχαλάκης. Είναι η μοίρα των... ντόπιων αυτή, αφού συνήθως οι ξένοι βρίσκονται στο απυρόβλητο ή χρειάζεται μια σειρά από σταθερά κακές εμφανίσεις για να μπουν στο στόχαστρο της γκρίνιας.

Την Κυριακή (27/10, 19:30) η ΑΕΚ δοκιμάζεται στο 'Γ. Καραϊσκάκης', γήπεδο στο οποίο τα τελευταία χρόνια ενίοτε πετυχαίνει σημαντικές νίκες αλλά συχνά γνωρίζει μεγάλες σε έκταση ήττες. Στο επικείμενο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής της Super League, ο 'Δικέφαλος' θα στερηθεί τις υπηρεσίες του Πέτρου Μάνταλου. Πόσο σημαντική ή μη μπορεί να αποδειχθεί η απουσία του από την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό;

Ξέχωρα από την όποια γνώμη που μπορεί να έχει ο καθένας για την αξία του ποδοσφαιριστή Μάνταλου, οι αριθμοί του στο ξεκίνημα της σεζόν δεν γίνεται να παρερμηνευτούν ή αγνοηθούν από τον οποιοδήποτε. Ο 28χρονος διεθνής μεσοεπιθετικός είναι ο πιο παραγωγικός παίκτης της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα μέχρι στιγμής. Τα νούμερα του είναι καλύτερα και από του Μάρκο Λιβάγια, ενός αγαπημένου παιδιού της κιτρινόμαυρης εξέδρας.

Ο Μάνταλος έχει αγωνιστεί στα πέντε από τα επτά παιχνίδια της Super League και σε 433 λεπτά συμμετοχής ο απολογισμός του είναι 2 γκολ και 4 ασίστ. Αναλογικά, είναι άμεσα εμπλεκόμενος σε 1 γκολ/72 λεπτά, είτε μέσω εκτελέσης είτε μέσω δημιουργίας. Το νούμερο είναι εντυπωσιακό. Δεύτερος παίκτης σε παραγωγή για την ΑΕΚ είναι ο Μάρκο Λιβάγια, με 3 γκολ και 2 ασίστ σε 572 αγωνιστικά λεπτά (εμπλέκεται ευθέως σε 1 γκολ/114') και παρών σε όλα τα ματς πρωταθλήματος.

Αν βάλει κανείς στην εξίσωση και τις αναμετρήσεις των προκριματικών του Europa League, ο συνολικός απολογισμός του Μάνταλου είναι 5 γκολ και 4 ασίστ σε εννέα παιχνίδια και 784 λεπτά συμμετοχής. Τα αντίστοιχα νούμερα του Λιβάγια είναι 6 γκολ και 3 ασίστ σε 11 παιχνίδια και 861 αγωνιστικά λεπτά.

Ο Μάνταλος στο πρωτάθλημα χρειάζεται 5,5 τελικές προσπάθειες για να σκοράρει 1 γκολ, ο Λιβάγια βρίσκει δίχτυα κάθε 7 τελικές προσπάθειες. Η σύγκριση των δύο δεν αφορά την αξία τους -ο Κροάτης προφανώς και είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής- αλλά γίνεται για να καταδείξει πως στην πραγματικότητα ο Μάνταλος είναι πολύ πιο κομβικός παίκτης για την ΑΕΚ από όσο πιστεύουν ακόμη και οι ίδιοι οι οπαδοί της.

Πολύς λόγος έχει γίνει επίσης για το αν ο 28χρονος μεσοεπιθετικός μπορεί να είναι αποτελεσματικός όταν αγωνίζεται ως ακραίος κυνηγός. Η αλήθεια είναι πως βολεύεται περισσότερο στον άξονα, καθώς εκεί τον οδηγεί το ποδοσφαιρικό του ένστικτο ούτως ή άλλως, όμως και εδώ τα νούμερα έχουν την απάντηση: ο Μάνταλος στα πέντε ματς που έχει παίξει φέτος ως αριστερός ακραίος, έχει προσφέρει 4 γκολ και 2 ασίστ. Πέρσι είχε 15 συμμετοχές στην συγκεκριμένη θέση με αποτέλεσμα 2 γκολ και 7 ασίστ. Στις 170 εμφανίσεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα με τη φανέλα της ΑΕΚ, ο Μάνταλος μετράει 41 γκολ και 50 ασίστ, απολογισμός καθόλου κακός για έναν παίκτη της μεσοεπιθετικής γραμμής.

Από την στιγμή που τέθηκε οριστικά νοκ-άουτ από το ντέρμπι του Φαλήρου, ο Νίκος Κωστένογλου θα στερηθεί τον πιο παραγωγικό του παίκτη στην επίθεση και μοιραία θα προστεθεί έξτρα φορτίο στην πλάτη του Μάρκο Λιβάγια. Κάνοντας, τουλάχιστον θεωρητικά, ακόμη πιο δύσκολο το έργο του Κροάτη στην αναμέτρηση. Άλλον τέτοιο -συνεπή- συμπαραστάτη δεν έχει ο 26χρονος φορ. Ξέχωρα από την ωμή αλήθεια των αριθμών, η ΑΕΚ θα στερηθεί έναν παίκτη που μπορεί να καλύψει με επιτυχία παραπάνω από μια θέσεις στο γήπεδο και σε διαφορετικές διατάξεις.

Εξέλιξη που αφαιρεί από τον προπονητή της την ευχέρεια των τακτικών ελιγμών αναφορικά με το δημιουργικό/επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού. Ο Μάνταλος στο 3-5-2 μπορεί να παίξει τόσο τον ρόλο του κεντρικού χαφ, του εσωτερικού μέσου ή και του επιτελικού (πίσω από τους δύο φορ), ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται η τριάδα του άξονα. Στο 4-2-3-1, μπορεί να παίξει τόσο στην άκρη, όσο και επιτελικός ή ακόμη και κεντρικός μέσος σε ένα πιο ρισκαδόρικο σχήμα. Όλα τα παραπάνω μένουν στην θεωρία, από τη στιγμή που ο διεθνής μεσοεπιθετικός θα είναι απών από την 'μάχη' της Κυριακής. Άλλον Μάνταλο δεν έχει ο Κωστένογλου.

Στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού η απουσία του Μάνταλου φέρνει έναν πονοκέφαλο μείον για τον Πέδρο Μαρτίνς. Θεωρητικά πάντα, καθώς η απουσία του 28χρονου μεσοεπιθετικού θα δώσει την ευκαιρία σε έναν άλλον ποδοσφαιριστή να μπει στην ενδεκάδα της ΑΕΚ και να πείσει για την αξία του.

Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο, ο Κώστας Μπράτσος, ο Γιώργος Περπερίδης και ο Λευτέρης Ελευθερίου τσακώνονται για το κατά πόσο το αποτέλεσμα του Ολυμπιακός - ΑΕΚ έχει επιρροή στη μάχη τίτλου της φετινής Super League 1 και συζητούν το ορθόν του 'διαζυγίου' του Νίκου Νταμπίζα με τον Παναθηναϊκό, ενώ η κουβέντα καταλήγει στο αν ο Ζοζέ Μουρίνιο γίνει ο επόμενος... μανάβης της Πορτογαλίας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK