Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Ο διαιτητής με τις 2.520 κάρτες και τα 107 πέναλτι

Ο Ζόρζε Σόουζα κλήθηκε να διευθύνει το ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στο Φάληρο (27/10, 19:30). Μαζί του θα έχει 2.520 κάρτες, 107 πέναλτι και κάποιες ιστορίες που τον συνοδεύουν από την Πορτογαλία.

Ο Ζόρζε Σόουζα είχε διευθύνει το ντέμρπι της Μπενφίκα με την Πόρτο στο 'Estadio da Luz' της Λισσαβώνας, την 1η Δεκεμβρίου του 2007
Ο Ζόρζε Σόουζα είχε διευθύνει το ντέμρπι της Μπενφίκα με την Πόρτο στο 'Estadio da Luz' της Λισσαβώνας, την 1η Δεκεμβρίου του 2007 AP PHOTO/ARMANDO FRANCA

Το ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής της Super League ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ, την Κυριακή (27/10, 19:30) στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', κλήθηκε να διευθύνει ο Πορτογάλος Ζόρζε Σόουζα, 44χρονος διαιτητής με σήμα UEFA, κατηγορία 1 και διεθνής από το 2006. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1993 και θεωρείται πολύ έμπειρος, έστω κι αν η ευρωπαϊκή ομοσπονδία τον επιλέγει περισσότερο για αναμετρήσεις του Europa League (36) και λιγότερο για αυτές του Champions League (8). O Σόουζα έχει διευθύνει παιχνίδια για το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας αλλά και του Κατάρ.

Μοιράζει κάρτες και πέναλτι

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία του transfermarkt, o Πορτογάλος είναι διαιτητής που χρησιμοποιεί αρκετά τις κάρτες του και δεν διστάζει να καταλογίσει την εσχάτη των ποινών. Ο Ζόρζε Σόουζα λοιπόν μετράει 461 επίσημα ματς στην καριέρα του, με απολογισμό 2.520 κάρτες και 107 υποδείξεις πέναλτι! Για την ακριβεία έχει βγάλει 2.447 φορές την κίτρινη κάρτα από το τσεπάκι του, 73 φορές την κόκκινη. Έχει αποβάλει 107 παίκτες με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Δείχνει κατά προσέγγιση περισσότερες από 5,5 κάρτες ανά παιχνίδι και σφυρίζει 1 πέναλτι κάθε τέσσερα ματς. Στα 215 παιχνίδια που έχει σφυρίξει για την πρώτη κατηγορία της Πορτογαλίας, έχει δείξει 1.192 κίτρινες κάρτες, 33 κόκκινες και 58 πέναλτι, ενώ έχει αποβάλει 58 ποδοσφαιριστές με δεύτερη κίτρινη.

Η στατιστική του Ζόρζε Σόουζα δείχνει πως δεν είναι μακρινό σενάριο ένα ντέρμπι-ροντέο την Κυριακή στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', ειδικά αν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων εμφανιστούν... ζωηροί. Ο εκλεκτός της ΚΕΔ για την αναμέτρηση του Φαλήρου έχει μπει 'ζεστός' στη σεζόν, καθώς σε 9 ματς που έχει διευθύνει μετράει 52 κίτρινες κάρτες (με δύο αποβολές) και 4 καταλογισμούς της εσχάτης των ποινών.

Φετινό του highlight το ματς ΑΕΛ Λεμεσού - Άρης στα προκριματικά του Europa League, όπου έδειξε 11 κίτρινες κάρτες και καταλόγισε ένα πέναλτι, ενώ έβγαλε παίκτη με δεύτερη κίτρινη. Δεν έχει την ταμπέλα του διαιτητή που παίζει έδρα ή 'σκρινάρει' τον φιλοξενούμενο.

Η παρεξήγηση με τον Ζοζέ Πεσέιρο

Τον Σεπτέμβρη του 2016 ο Πορτογάλος ρέφερι σφύριξε την αναμέτρηση της Μπενφίκα με την Μπράγκα, όπου οι 'αετοί της Λισσαβώνας' επικράτησαν με σκορ 3-1 - ο Μήτρογλου είχε σκοράρει δύο τέρματα (27' & 78') και ο Πίτσι ένα ακόμη. Μετά το γκολ του τελευταίου, ο Σόουζα είχε αποβάλει από τον πάγκο τον προπονητή της Μπράγκα, Ζοζέ Πεσέιρο, για διαμαρτυρία. Ωστόσο μετά το τέλος της αναμέτρησης είχε παραδεχτεί πως μέτρησε λάθος την κατάσταση.

"Ο στόχος μου ήταν να ηρεμήσω τους παίκτες μου για να μην δεχθούν κάρτα, αλλά ο διαιτητής κατάλαβε πως τους παρακινούσα να διαμαρτυρηθούν. Στο τέλος του αγώνα ο Ζόρζε Σόουζα μου μίλησε και παραδέχτηκε πως προσπάθησα να κατευνάσω τα πνεύματα, κάτι που θα σημείωνε στο φύλλο αγώνα. Στην αρχή δεν το αντιλήφθηκε, ωστόσο μετά κατάλαβε τι έχει συμβεί και μου επέτρεψε να το δηλώσω και στη συνέντευξη Τύπου", είχε αποκαλύψει ο Πεσέιρο για την παρεξήγηση που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Σόουζα.

"Μπενφίκα ή θάνατος"

Τον Μάιο του 2017 ο Ζόρζε Σόουζα κατήγγειλε στις αρχές τον βανδαλισμό της οικείας του στο Λορντέλο, όταν άγνωστοι έγραψαν στον εξωτερικό τοίχο "Μπενφίκα ή θάνατος", σημειώνοντας το έτος ίδρυσης των 'αετών της Λισσαβώνας', 1904. Η πορτογαλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία εξέφρασε την στήριξη της στον Σόουζα και οι αρχές φρόντισαν να του παρέχουν ασφάλεια τόσο στα οχήματα τα οποία χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του, όσο και στην ξενοδοχειακή μονάδα στην οποία θα διανυκτέρευε πριν το παιχνίδι της Μπενφίκα με την Σάντα Κλάρα στο 'Estadio da Luz' της Λισσαβώνας.

Ήταν η 34η αγωνιστική του πρωταθλήματος και με μια ισοπαλία η Μπενφίκα εξασφάλιζε τον 37ο τίτλο της στην διοργάνωση. Τουλάχιστον εδώ δεν θα έχει τα ίδια προβλήματα.

Μην χάσετε: Η συνέντευξη του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Contra.gr. Τα δανεικά, τα παπούτσια που μοιράζονταν με τον Θανάση, η προπόνηση με το γυναικείο του Φιλαθλητικού, ο στόχος του να γίνει ο MVP όλων των εποχών.

Πρέπει να παίζει επιθετικά η Εθνική Ελλάδας; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK