Ολυμπιακός: Ανταποδοτικά οφέλη +66 εκατ. ευρώ κάτω των 21 ετών

Όταν ο Ολυμπιακός αποφάσισε να επενδύσει στην Ακαδημία του ή σε "λαυράκια" κάτω των 21 ετών, σπάνια βγήκε χαμένος. Οι 7+7 περιπτώσεις παικτών που στοίχισαν λίγα, κάποιοι εξ αυτών πρόσφεραν σημαντικά στο χορτάρι και όλοι μαζί πολλά περισσότερα στα ταμεία των "ερυθρολεύκων".

Ο Μαντί Καμαρά "παίζει" με τον φωτογραφικό φακό στο τέλος της αναμέτρησης με τον ΠΑΣ Γιάννινα (Super League 2018-19)
Ο Μαντί Καμαρά "παίζει" με τον φωτογραφικό φακό στο τέλος της αναμέτρησης με τον ΠΑΣ Γιάννινα (Super League 2018-19) EUROKINISSI SPORTS

Ο Δημήτρης Νικολάου είναι ο τελευταίος χρονικά παίκτης που έφερε χρήματα στα ταμεία του Ολυμπιακού. Και μάλιστα καλά χρήματα, αν αναλογιστεί κανείς τα δεδομένα. Προϊόν της Ακαδημίας των 'ερυθρολεύκων', υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο το 2015 και προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα από τον Πάουλο Μπέντο. Τις σεζόν 2016-17, 2017-18 και το πρώτο μισό της περιόδου 2018-19, πραγματοποίησε συνολικά 35 συμμετοχές με τα ερυθρόλευκα, σκοράροντας δύο τέρματα. Ένα στο Κύπελλο με αντίπαλο τον Άρη τον Φλεβάρη του 2017 και ένα ακόμη που δεν θα ξεχάσει ποτέ στην καριέρα του, αυτό κόντρα στην Μπαρτσελόνα στο "Camp Nou" για την φάση των ομίλων του Champions League την σεζόν 2017-18.

Ο διεθνής στόπερ πήγε δανεικός τον Γενάρη στην Έμπολι, με ρήτρα αγοράς στα 5 εκατ. ευρώ. Χρειάστηκε χρόνο να προσαρμοστεί στα δεδομένα ενός πρωταθλήματος πολύ απαιτητικού σε σχέση με το ελληνικό, όπως είναι η Serie A. Η Έμπολι βρισκόταν σε κατάσταση... έκτακτης ανάγκης, παλεύοντας για την σωτηρία της, έτσι δεν ήταν εύκολο να τρυπώσει ένας 20χρονος στην ενδεκάδα. Ο Νικολάου έκανε 4 συμμετοχές τελικά, με highlight της παρουσίας του στο 0-0 με την Αταλάντα, όταν και κράτησε μακριά από το γκολ τον Ντουβάν Σαπάτα των 28 φετινών τερμάτων. Έστω και από το μικρό αυτό δείγμα, η ιταλική ομάδα πείστηκε ότι αξίζει να επενδύσει στο ταλέντο του Νικολάου, έτσι αποφάσισε να τον κρατήσει. Χωρίς μεν να κάνει χρήση της ρήτρας, αλλά ξεκινώντας συζητήσεις με τον Ολυμπιακό από άλλη βάση, με τις δύο ομάδες να τα βρίσκουν στα 3,6 εκατ. ευρώ και τους Πειραιώτες να διατηρούν ένα ποσοστό μεταπώλησης.

Ο Δημήτρης Νικολάου μπήκε έτσι σε μια κατηγορία με παίκτες που είτε προήλθαν από την Ακαδημία του Ολυμπιακού, είτε οι 'ερυθρόλευκοι' επένδυσαν επάνω τους σε πολύ μικρή ηλικία και οι οποίοι αργότερα πωλήθηκαν σε συλλόγους του εξωτερικού, χαρίζοντας σημαντικά κέρδη στα ταμεία της πειραϊκής ομάδας. Μια κατηγορία που χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες.

1. Στα 27 εκατ. ευρώ το ανταποδοτικό όφελος της Ακαδημίας σήμερα

Ο Δημήτρης Νικολάου είναι ο 7ος παίκτης που έρχεται από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού και αφήνει χρήματα στα ταμεία της ομάδας από το 2010 και μετά. Είναι γνωστό πως οι 'ερυθρόλευκοι' επί ημερών Βαγγέλη Μαρινάκη, άλλαξαν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της Ακαδημίας και οι αναβαθμίσεις που έγιναν στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη για να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα ήταν εντυπωσιακές. Παράλληλα διαφοροποιήθηκε ολοκληρωτικά η διοικητική δομή αυτών των τμημάτων και σταδιακά η αγωνιστική, για να ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία.

Με αυτή την κεφαλιά ο Δημήτρης Νικολάου σκοράρει στο "Camp Nou" (Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 3-1, Champions League 2017-2018)
Με αυτή την κεφαλιά ο Δημήτρης Νικολάου σκοράρει στο "Camp Nou" (Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 3-1, Champions League 2017-2018) EUROKINISSI SPORTS

Τα χρήματα που ξοδεύτηκαν σε αυτή την προσπάθεια ήταν πάρα πολλά, όμως με αυτό τον τρόπο ο Ολυμπιακός πέρα από τα όποια αγωνιστικά οφέλη, κατάφερε να αποκομίσει σημαντικά οικονομικά κέρδη καθώς οι σύλλογοι του εξωτερικού δεν άργησαν να... μυρίσουν αίμα στα τμήματα υποδομής των 'ερυθρολεύκων'. Ο Παναγιώτης Ρέτσος πωλήθηκε τον Αύγουστο του 2017 στην Λεβερκούζεν, που πλήρωσε 18 εκατ. ευρώ για τα δικαιωμάτα του, ενώ συμφώνησε για ακόμη 4 εκατ. ευρώ υπό μορφή μπόνους. Τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν ο Γιάννης Φετφατζίδης που είχε αποχωρήσει με προορισμό την Τζένοα, με τον Ολυμπιακό να συναινεί στην παραχώρηση του αντί 4 εκατ. ευρώ. Ο διεθνής μεσοεπιθετικός μέχρι την στιγμή της πώλησης του είχε προλάβει να αγωνιστεί σε 74 ματς στην πρώτη ομάδα των Πειραιωτών, με απολογισμό 9 γκολ και 13 ασίστ.

Ο Δημήτρης Διαμαντάκος είναι επίσης μέλος αυτής της λίστας. Είχε αποκτηθεί σε ηλικία 15 ετών από τον Ατρόμητο Πειραιά, έπαιξε για τρία χρόνια στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού, έκανε το αγροτικό του σε Πανιώνιο, Άρη, Εργοτέλη και επέστρεψε στους 'ερυθρόλευκους' πραγματοποιώντας 17 συμμετοχές με 4 γκολ και 2 ασίστ στην πρώτη ομάδα. Το καλοκαίρι του 2016 έψαξε την τύχη του στην Γερμανία, υπογράφοντας δανεικός στην Καρσλρούη, που λίγους μήνες αργότερα πλήρωσε την ρήτρα 1 εκατ. ευρώ και έκανε δικό της τον παίκτη. Σήμερα ο Διαμαντάκος παίζει στην Ζανκτ Πάουλι, με ενδιάμεσο σταθμό την Μπόχουμ.

Πλέον παίκτης της ΣΠΑΛ, ο Μάρκο Γιάνκοβιτς αγωνίστηκε στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού πριν πάει δανεικός στην OFK Βελιγραδίου, μετά την Μάριμπορ και εν συνεχεία παραχωρηθεί στην Παρτίζαν αντί 500.000 ευρώ συν ένα ποσοστό μεταπώλησης 50%. Που σημαίνει πως μετά την πώληση του παίκτη από τους Σέρβους στην ΣΠΑΛ με 1,8 εκατ. ευρώ, οι Πειραιώτες περιμένουν ακόμη 900.000 ευρώ στα ταμεία τους. Έστω κι αν η Παρτίζαν προσπαθεί να το αποφύγει, υποστηρίζοντας πως έδωσε τον Γιάνκοβιτς για... 100.000 ευρώ.

Ο Μπάμπης Λυκογιάννης σε στιγμιότυπο της προετοιμασίας του Ολυμπιακού στο Ζέεφελντ, Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017
Ο Μπάμπης Λυκογιάννης σε στιγμιότυπο της προετοιμασίας του Ολυμπιακού στο Ζέεφελντ, Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπάμπης Λυκογιάννης έκανε θραύση στην ομάδα Νέων ως αριστερός εξτρέμ, υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο το 2011, ωστόσο για να βρει χώρο σε επίπεδο πρώτης ομάδας γύρισε σε θέση αριστερού μπακ-χαφ. Έκανε 10 επίσημες συμμετοχές στον Ολυμπιακό, αγωνίστηκε δανεικός σε Λεβαδειακό και Εργοτέλη, πριν φύγει για το εξωτερικό με προορισμό την Στουρμ Γκρατς. Οι Πειραιώτες δεν είχαν αξιώσει χρήματα για την παραχώρηση του στους Αυστριακούς, ωστόσο στη συμφωνία διατήρησαν ένα ποσοστό μεταπώλησης ύψους 35%. Έτσι όταν η Κάλιαρι αγόρασε τα δικαιώματα του τον Ιανουάριο του 2018 αντί 600.000 ευρώ, ο Ολυμπιακός έβαλε στα ταμεία του σχεδόν το 1/3 αυτών των χρημάτων.

Ακόμη και ο Νίκος Παπαδόπουλος (νυν γκολκίπερ του Αστέρα Τρίπολης) έφερε ένα ποσό στα ταμεία του Ολυμπιακού, όταν έφυγε το καλοκαίρι του 2012 για να δοκιμάσει στην Φορτούνα Ντίσελντορφ. Οι Γερμανοί πλήρωσαν 50.000 ευρώ για τα δικαιώματα του. Στο σύνολο, ο Ολυμπιακός από το 2010 και μετά έχει εισπράξει κάτι παραπάνω από 27 εκατ. ευρώ από πωλήσεις παικτών της Ακαδημίας, με την προοπτική το ποσό αυτό να ξεπεράσει τα 32 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση! Και αυτό γιατί στην συγκεκριμένη λίστα ίσως μπει στο μέλλον και ο Κώστας Φορτούνης, που αγωνίστηκε για 2,5 χρόνια στα τμήματα υποδομής των Πειραιωτών, πριν αποχωρήσει, κάνει τη... γύρα του σε Τρίκαλα, Αστέρα Τρίπολης και Καϊζερσλάουτερν, για να επιστρέψει τελικά στον Ολυμπιακό.

Θυμίζουμε πως το 2010, λίγο πριν την αλλαγή... φρουράς στην ιδιοκτησία της ΠΑΕ, είχε παραχωρηθεί αντί 2 εκατ. ευρώ ο Κυριάκος Παπαδόπουλος στην Σάλκε, ενώ ο Ολυμπιακός είχε εισπράξει ένα ποσό 300.000 ευρώ από την πώληση του Γιαχμίρ Χίκα στη Μάιντς το 2008.

Ο Κώστας Μανωλάς βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο του 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' πριν από τον αγώνα Champions League 2013-2014 με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014
Ο Κώστας Μανωλάς βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο του 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' πριν από τον αγώνα Champions League 2013-2014 με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

2. Επένδυσε 3 εκατ. ευρώ, πήρε 39 και έπεται συνέχεια

Ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να αποκομίσει σημαντικά έσοδα και από τις επενδύσεις που έχει κάνει σε παίκτες κάτω των 21 ετών, την τελευταία 8ετία. Ο Κώστας Μανωλάς αποκτήθηκε στα 21 του χρόνια ως ελεύθερος από την ΑΕΚ, το καλοκαίρι του 2012, και παραχωρήθηκε στην Ρόμα δύο χρόνια αργότερα αντί 15 εκατ. ευρώ. Ο Αρτούρ Μαζουακού ντύθηκε στα ερυθρόλευκα σε ηλικία 21 ετών, τον Ιούλιο του 2014, με αγορά 300.000 ευρώ από την Βαλανσιέν. Τον Αύγουστο του 2016 πωλήθηκε στην Γουέστ Χαμ αντί 8 εκατ. ευρώ.

Παράδειγμα είναι ακόμη και ο Νταβίντ Ενέν, που ίσως κανείς να μην τον θυμάται και δικαίως. Αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την Άντερλεχτ σε ηλικία 18 ετών, τον Σεπτέμβρη του 2014, αλλά έφυγε κατευθείαν δανεικός για την δεύτερη ομάδα της Έβερτον. Τα 'ζαχαρωτά' τον αγόρασαν έναν χρόνο μετά καταβάλλοντας στους Πειραιώτες 300.000 ευρώ, για έναν παίκτη που δεν πέρασε ποτέ ούτε... έξω από το Αθλητικό Κέντρο Ρέντη.

Ο Μπρούνο Βιάνα του Ολυμπιακού σε αγώνα με την ΑΕΛ στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' για τη Super League 2016-2017, Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017
Ο Μπρούνο Βιάνα του Ολυμπιακού σε αγώνα με την ΑΕΛ στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' για τη Super League 2016-2017, Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017 ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI SPORTS

Μικρό σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει το κέρδος από την υπόθεση του Μπρούνο Βιάνα. Ο Βραζιλιάνος στόπερ είχε αποκτηθεί μετά από εισήγηση του Πάουλο Μπέντο το καλοκαίρι του 2016, όταν ήταν 21 ετών, και η Κρουζέιρο είχε καρπωθεί 2 εκατ. ευρώ. Ο Βιάνα δεν έπεισε και έφυγε δανεικός ένα χρόνο μετά για την Μπράγκα, όπου εντυπωσίασε αναγκάζοντας τους "μινιότος" να πληρώσουν την ρήτρα των 3 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσουν. Σχεδόν μισό εκατομμύριο πήγε στην Κρουζέιρο που διατηρούσε ποσοστό μεταπώλησης, το ίδιο ωστόσο ισχύει και στη συμφωνία του Ολυμπιακού με την Μπράγκα για τον Βιάνα. Με τη διαφορά ότι τώρα ο παίκτης έχει εκτοξεύσει την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και στο ενδεχόμενο πώλησης του, η ομάδα του Πειραιά δικαιούται ένα 20% επί των κερδών.

Κάτι ανάλογο ισχύει και με την περίπτωση του Σάσα Ζντιέλαρ. Ο Ολυμπιακός πήρε τον Σέρβο χαφ όταν ήταν 18 ετών, πληρώνοντας 300.000 ευρώ στην OFK Βελιγραδίου. Μετά από 28 επίσημες εμφανίσεις με τα ερυθρόλευκα, τον Γενάρη του 2018 ο παίκτης παραχωρήθηκε στην Παρτίζαν δανεικός, με οψιόν αγοράς. Ο σύλλογος του Βελιγραδίου πλήρωσε τα 500.000 της ρήτρας και πήρε τα δικαιώματα του Ζντιέλαρ, με τον Ολυμπιακό να διατηρεί ποσοσό μεταπώλησης ύψους 50%.

Ο Κώστας Μήτρογλου του Ολυμπιακού πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε στη νίκη με 1-0 της ομάδας του στο Super Cup 2007 με αντίπαλο την ΑΕΛ στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007
Ο Κώστας Μήτρογλου του Ολυμπιακού πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε στη νίκη με 1-0 της ομάδας του στο Super Cup 2007 με αντίπαλο την ΑΕΛ στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Φυσικά από αυτή την υποκατηγορία δεν μπορεί να λείπει ο Κώστας Μήτρογλου, με την σημείωση πως πρόκειται για έναν παίκτη που αποκτήθηκε το 2007 από την Γκλάντμπαχ με ένα ποσό 200.000 ευρώ και ήταν αυτός που άνοιξε τον χορό των εξωπραγματικών -για τα ελληνικά δεδομένα- πωλήσεων, όταν το 2014 η Φούλαμ πλήρωσε 15 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα του.

Σε αυτή τη λίστα θα μπει αργά ή γρήγορα το όνομα του Μαντί Καμαρά, που αποκτήθηκε σε ηλικία 21 ετών από την Αζαξιό αντί περίπου 300.000 ευρώ, τον Γενάρη του 2018 (μένοντας δανεικός στην γαλλική ομάδα ως το τέλος εκείνης της σεζόν) και ήδη έχει φέρει προτάσεις με οκταψήφιο αριθμό που έχουν απορριφθεί - ο Παπ Αμπού Σισέ ήταν 22 όταν τον "έκλεισαν" οι Πειραιώτες, έτσι μένει εκτός λίστας.

Ο Ολυμπιακός σε αυτή την υποκατηγορία επένδυσε τα τελευταία χρόνια κάτι παραπάνω από 3 εκατ. ευρώ για την αγορά 7 παικτών (χωρίς να υπολογίζονται τα ποσά που εισέπραξαν οι συγκεκριμένοι παίκτες ως ετήσια αποζημίωση στα συμβόλαια τους μαζί με την εφορία κτλ.) και μέχρι στιγμής έχει βάλει στα ταμεία του 39 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση έξι εξ αυτών. Νούμερο που αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ όταν θα φτάσει η ώρα της παραχώρησης του Μαντί Καμαρά αλλά και οι πιθανές των Μπρούνο Βιάνα, Σάσα Ζντιέλαρ, όπου οι Πειραιώτες διατηρούν ποσοστό μεταπώλησης.

Από αυτές τις δύο υποκατηγορίες παικτών, ο Ολυμπιακός έχει εισπράξει 66 εκατ. ευρώ από το 2010 μέχρι σήμερα και στο άμεσο μέλλον μπορεί με ασφάλεια να περιμένει ακόμη μεγαλύτερα έσοδα για τα ταμεία του. Με λίγα λόγια, όταν ο Ολυμπιακός αποφάσισε να επενδύσει στην Ακαδημία του ή σε "λαυράκια" κάτω των 21 ετών, σπάνια βγήκε χαμένος.

Ο Νέρι Καστίγιο του Ολυμπιακού, σε ηλικία 16 ετών, στο φιλικό προετοιμασίας με αντίπαλο τη Χαποέλ Πετάχ Τίκβα, Παρασκευή 28 Ιουλίου 2000
Ο Νέρι Καστίγιο του Ολυμπιακού, σε ηλικία 16 ετών, στο φιλικό προετοιμασίας με αντίπαλο τη Χαποέλ Πετάχ Τίκβα, Παρασκευή 28 Ιουλίου 2000 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Νέρι Καστίγιο άνοιξε τον δρόμο

Γυρνώντας λίγα χρόνια πίσω, αναμφίβολα ο παίκτης που... προλόγισε αυτό το μοτίβο ήταν ο Νέρι Καστίγιο το μακρινό 2007, όταν και πωλήθηκε στην Σαχτάρ Ντόνετσκ αντί 16 εκατ. ευρώ. Με την εντυπωσιακή λεπτομέρεια ότι -όπως είχε ομολογήσει ο Ρινάτ Αχμέτοφ- εκείνη η μεταγραφή είχε πληρωθεί με όλα τα λεφτά μπροστά! Ο Ουρουγουανός, που προτίμησε την εθνική Μεξικού, είχε φτάσει στον Ολυμπιακό σε ηλικία 16 ετών από την Ντανούμπιο και αφού πρώτα είχε περάσει τα δοκιμαστικά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά δίχως να καταφέρει τελικά να εξασφαλίσει άδεια εργασίας στην Αγγλία. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK