Ολυμπιακός-Απόλλων: Χασάν του μάγκα

Για ένα ακόμη παιχνίδι, ο Ολυμπιακός δεν σκόραρε στο πρώτο ημίχρονο. Για μια ακόμη φορά ο Αχμέντ Χασάν έδωσε τη λύση. Με τον Αιγύπτιο να εξελίσσεται, αν δεν είναι ήδη, στον πολυτιμότερο back up επιθετικό που είχαν εδώ και πολλά χρόνια οι 'ερυθρόλευκοι'. Δύο δικά του γκολ υπέγραψαν το 2-0 επί του Απόλλωνα στο Φάληρο.

Ο Αχμέντ Χασάν σκόραρε και τα δύο τέρματα του Ολυμπιακού στο 2-0 επί του Απόλλωνα Σμύρνης στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', για την 5η αγωνιστική της Super League Interwetten 2020-2021. LATO KLODIAN / EUROKINISSI
Ο Αχμέντ Χασάν σκόραρε και τα δύο τέρματα του Ολυμπιακού στο 2-0 επί του Απόλλωνα Σμύρνης στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', για την 7η αγωνιστική της Super League Interwetten 2020-2021. LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Δεν είναι η πρώτη φορά. Πιθανότατα δεν θα είναι και η τελευταία. Η επιμονή του Πέδρο Μαρτίνς στον Αχμέντ Χασάν, μοιάζει να δικαιώνεται κατ' επανάληψη. Επέστρεψε δανεικός τον περασμένο Γενάρη, ο Πορτογάλος τεχνικός ήθελε την αγορά του από την Μπράγκα το καλοκαίρι και το χατίρι του έγινε. Είναι περιττό να αναπαράγουμε την ιστορία αμφισβήτησης αυτής της μεταγραφικής κίνησης. Ο Αιγύπτιος φορ έχει διαψεύσει ξανά και ξανά τον μύθο του 'χασογκόλη'. Το έκανε και κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης, για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Τη στιγμή που γκρίζα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται απειλητικά πάνω από το 'Γ. Καραϊσκάκης', ο Χασάν 'γκρέμισε' το βελγικό τείχος που είχε υψώσει μπροστά από την εστία του ο Βέρχουλστ, αποκρούοντας τις κατά κανόνα... αεροπορικές επιθέσεις των 'ερυθρολεύκων'. Με τα δύο τέρματα που σκόραρε, ο 27χρονος φορ έφτασε τα χρόνια του σε γκολ με τη φανέλα του Ολυμπιακού, σε 59 συμμετοχές. Αν δεν είναι ήδη, τότε εξελίσσεται ταχύτατα στον πολυτιμότερο back up φορ που είχαν οι Πειραιώτες τα τελευταία χρόνια.

Ο Χασάν αγωνίστηκε για 96η φορά στην καριέρα του υπό τις οδηγίες του Πέδρο Μαρτίνς. Αυτός είναι ο προπονητής για τον οποίο έχει πετύχει τα περισσότερα τέρματα, 43 στο σύνολο. Ο Αιγύπτιος φορ σκόραρε 16 φορές σε 61 ματς με τεχνικό τον Νούνο Εσπίριτο Σάντο, 14 φορές σε 44 ματς με προπονητή τον Πάουλο Φονσέκα, 6 φορές σε 35 παιχνίδια υπό τις οδηγίες του Αμπέλ Φερέιρα, 4 φορές σε 19 συμμετοχές με προπονητή τον Ζοζέ Πεσέιρο και 1 φορά σε 7 ματς που συνεργάστηκε με τον Ρικάρντο Σα Πίντο. Είναι λίγο πολύ ξεκάθαρο πως η σχέση Μαρτίνς - Χασάν είναι win-win και για τους δύο...

Η ιδιαιτερότητα της φετινής σεζόν, με συνεχόμενα ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη από το ξεκίνημα της, δεν άφηνε περιθώριο στον Πέδρο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος τεχνικός άφησε εκτός βασικού σχήματος 8 από τους 11 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν απέναντι στην Πόρτο, αφού στις 3/11 ακολουθεί η αναμέτρηση με τη Μάντσεστερ Σίτι στο 'Etihad'. Μονάχα οι Σα, Σισέ και Μπουχαλάκης διατήρησαν τη θέση τους στην ενδεκάδα, ενώ οι Βινάγκρε, Πέπε, Αβραάμ, Ντρέγκερ, Μπρούμα και Λοβέρα βρέθηκαν πρώτη φορά φέτος σε αυτήν. Ο προπονητής του Ολυμπιακού γνώριζε το ρίσκο του εγχειρήματος. Η ανομοιογένεια, η έλλειψη ρυθμού των νέων προσώπων ήταν ένας έξτρα σκόπελος που όφειλε να ξεπεράσει η ομάδα του πέραν του αντιπάλου. Και ο Απόλλων δεν σκόπευε να του το κάνει πιο εύκολο, αφού πέραν της αμυντικής του συνέπειας κυκλοφορούσε αρκετά καλά τη μπάλα αναλογικά με τα δεδομένα της αναμέτρησης.

Σε κανονική ροή αγώνα, ο Ολυμπιακός είχε μονάχα μια αξιομνημόνευτη φάση στο πρώτο μέρος, όταν από πάσα του Ντρέγκερ ο Μπρούμα στην κίνηση δεν κατάφερε να νικήσει τον Βέρχουλστ. Αντίθετα οι 'ερυθρόλευκοι' προκάλεσαν την οργή του Γιώργου Παράσχου, που τα είπε και σε έντονο ύφος με τον Λισγάρα, για την ευκολία με την οποία απειλούσαν από αέρος - χωρίς πάντως να βρουν στόχο. Τόσο στο 9' όσο και στο 34', ο Βέρχουλστ είχε ισάριθμες εκπληκτικές επεμβάσεις σε κεφαλιές των Σισέ - Χασάν, μια πιο εύκολη σε προσπάθεια του Αιγύπτιου στο 45', ενώ ο Σισέ αστόχησε στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους. Με τον ίδιο τρόπο πλησίασε στο γκολ ο Απόλλων, όταν ο Ιωαννίδης αμαρκάριστος από το ύψος της μικρής περιοχής δεν κατάφερε να απειλήσει ευθέως στο 11'.

Ο Μαρτίνς θεώρησε στο ημίχρονο πως είχε εξαντλήσει τα όποια περιθώρια ρίσκου. Είχε χάσει με τραυματισμό στην μέση τον Μπουχαλάκη από το 40' (μπήκε ο Εμβιλά), ο Φορτούνης άντεξε ως το ημίχρονο (έφυγε χωλαίνοντας από το Φαληρικό γήπεδο) και ο Μπρούμα έμεινε στα αποδυτήρια. Βαλμπουενά - Ελ Αραμπί πάτησαν χορτάρι και ο σχηματισμός μετατράπηκε σε 4-4-2.

Ολυμπιακός και Βέλχουρστ συνέχισαν τον... χαβά τους. Οι 'ερυθρόλευκοι' να απειλούν από αέρος και ο Βέλγος να κρατάσει τα ρολά κλειστά. Ενίοτε και με τη βοήθεια του δοκαριού, που σημάδεψε ο Ελ Αραμπί στο 65' με το κεφάλι. Είχε προηγηθεί αδιανόητη επέμβαση του Βέλγου γκολκίπερ των φιλοξενούμενων σε κεφαλιά του Χασάν πέντε λεπτά νωρίτερα και ακολούθησε μια ακόμη, σε προσπάθεια του Ελ Αραμπί λίγο πριν το τέλος.

Αυτό που δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει ο Βέρχουλστ ήταν τις επιχειρήσεις εδάφους του Αχμέντ Χασάν, που έλυσε τον γρίφο του γκολ στο 65' και έβαλε το ματς για ύπνο στο 72', εκτελώντας δις από το ύψος της μικρής περιοχής. Για ένα ακόμη παιχνίδι οι 'ερυθρόλευκοι' δεν βρήκαν σκορ στο πρώτο ημίχρονο, αν αυτή τη φορά δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη καθώς οι πολλές αλλαγές αποτελούσαν... οιωνό αφλογιστίας. Στο δεύτερο ημίχρονο, ανέλαβε να ξεβγάλει την μπουγάδα ο άνθρωπος που έχει μάθει να ζει στην σκιά του 'killer' Γιουσέφ Ελ Αραμπί, αλλά ουδόλως πτοείται. Γιασάν του μάγκα. Ή εν προκειμένω, Χασάν του μάγκα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK