Ολυμπιακός-Άρσεναλ: Οι σημαντικές απουσίες οδηγούν σε εκπλήξεις

Το Contra.gr αναλύει τις δύο αγωνιστικές συνθήκες στο παιχνίδι της Άρσεναλ στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστεί ο Ολυμπιακός για να πάρει ένα αποτέλεσμα που θα του δώσει ελπίδες στη ρεβάνς. Τι σημαίνουν οι απουσίες των Εζίλ, Τορέιρα και γιατί θα χρειαστούν εκπλήξεις απέναντι στην... υποψιασμένη αγγλική ομάδα.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου πριν από την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα για τη φάση των ομίλων του Champions League 2019-2020 στο 'Μαρακανά', Βελιγράδι, Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου πριν από την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα για τη φάση των ομίλων του Champions League 2019-2020 στο 'Μαρακανά', Βελιγράδι, Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019 EUROKINISSI SPORTS/ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ

Αντιμέτωπος με μια ακόμη μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση είναι ο Ολυμπιακός, μετά την κλήρωση της φάσης των '32' του Europa League με αντίπαλο την Άρσεναλ. Οι 'ερυθρόλευκοι' καλούνται να τα βάλουν με μια παραδοσιακή δύναμη της Premier League, έστω κι αν η φετινή της παρουσία μπορεί να μην δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό. Σε καμία περίπτωση δεν παύει να αποτελεί μια ομάδα με ρόστερ που ξεχειλίζει από λύσεις, ορισμένους παίκτες παγκόσμιας κλάσης και σίγουρα διαθέτει μια δυναμική άλλης ταχύτητας. Στοιχείο που ενισχύεται από το πρωτάθλημα στο οποίο αγωνίζεται.

Οι ρεαλιστικές πιθανότητες του Ολυμπιακού δεν είναι πολλές. Ωστόσο οι Πειραιώτες εμφανίζουν μεγάλη διάθεση να διεκδικήσουν αυτές που τους αναλογούν. Προφανώς και μια σειρά από δεδομένα, μεμονωμένα ή συνολικά, θα διαμορφώσουν τις συνθήκες για το τελικό αποτέλεσμα στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' το βράδυ της Πέμπτης (20/02, 22:00). Όμως είναι δύο τα σημεία που θα χρειαστεί να αντεπεξέλθει ο Ολυμπιακός προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό για το ενδεχόμενο ενός θετικού αποτελέσματος.

Το up tempo παιχνίδι της Άρσεναλ

Με τον Μικέλ Αρτέτα στον πάγκο της, η αγγλική ομάδα αρχίζει σιγά σιγά να πατάει καλύτερα, βάζοντας αρχές στο παιχνίδι της. Μια από αυτές αφορά την κυκλοφορία της μπάλας σε ένα up tempo στυλ παιχνιδιού, που βολεύει πολύ τα χαρακτηριστικά των επιθετικών της. Ομπαμεγιάνγκ, Λακαζέτ, Μαρτινέλι, Πεπέ, ακόμη και οι νεαροί Νέλσον και Ενκετιά, διαθέτουν το προσόν της ταχύτητας, της έκρηξης και της άμεσης εκτέλεσης.

Για να εκμεταλλευτούν αυτή τη συνθήκη, οι Λονδρέζοι θέλουν να δημιουργούν χώρους. Και επιχειρούν να το κάνουν με passing game σε γρήγορο ρυθμό και μάξιμουμ δύο επαφές της μπάλας. Αξίωμα που απαιτεί την συνεχή κίνηση στον χώρο, με απώτερο σκοπό την δημιουργία επιθετικής υπεραριθμίας.

Αν ο Ολυμπιακός θέλει να βγάλει την Άρσεναλ από αυτή την λογική, θα χρειαστεί να πιέσει αποτελεσματικά την αντίπαλο του ψηλά στο γήπεδο. Οι 'κανονιέρηδες' είναι επιρρεπής στο λάθος στο build up από μέτρα χαμηλά στο χορτάρι. Για το status τους ως ομάδα, δίνουν εύκολα την κατοχή. Τους λείπει ο παίκτης που θα βγάλει με ασφάλεια τη μπάλα. Τζάκα, Γκεντουζί, Τορέιρα είναι παίκτες υψηλής κλάσης, αλλά κάνουν άλλες δουλειές στο γήπεδο.

Τα +/- στην απουσία του Εζίλ

Η Άρσεναλ δεν θα έχει στην διάθεση της τον Εζίλ. Καλό και κακό το νέο για τον Ολυμπιακό. Ο Γερμανός διεθνής είναι ικανότατος χειριστής της μπάλας, βλέπει γήπεδο και συνηθίζει να δημιουργεί συνθήκες σκοραρίσματος για τους συμπαίκτες του με ένα άγγιγμα της μπάλας. Την ίδια στιγμή ωστόσο πρόκειται για έναν μεσοεπιθετικό που δεν συμμετέχει ιδιαίτερα στο παιχνίδι δίχως να έχει την μπάλα στα πόδια του, ενώ ανασταλτικά είναι ο πλέον αδύναμος κρίκος. Για τους 'ερυθρόλευκους' είναι ένας πονοκέφαλος μείον για την άμυνα τους, ωστόσο όποιος κι αν αγωνιστεί στη θέση του δεδομένα θα προσφέρει περισσότερα στην πίεση και την ανάκτηση της κατοχής.

Ευάλωτη στον άξονα

Αντιθέτως, για τον Πέδρο Μαρτίνς και τους παίκτες του μόνο ως καλό νέο μπορεί να λογίζεται η διαφαινόμενη απουσία του Τορέιρα από την αναμέτρηση. Ο Ουρουγουανός αμυντικός χαφ ταλαιπωρείται από πυρετό, δεν ταξίδεψε στην Ελλάδα και δύσκολα θα το κάνει λίγες ώρες πριν το ματς. Όσο κι αν ο Αρτέτα βελτιώνει σιγά σιγά τη συνολική εικόνα, στο παιχνίδι της ομάδας του υπάρχουν ακόμη κενά. Αρκεί να μπορεί ο αντίπαλος να τα εκμεταλλευτεί.

Ένα από αυτά εντοπίζεται στην ανασταλτική λειτουργία του άξονα της μεσαίας γραμμής. Οι επιστροφές της είναι κακές και πλην του Τορέιρα, οι υπόλοποι κεντρικοί της μέσοι αδυνατούν να καλύψουν σωστά τον χώρο που μεσολαβεί από την πλάτη τους ως τους στόπερ. Αν ο Ολυμπιακός βρει τον παίκτη που θα κουβαλήσει κάθετα την μπάλα ή θα καταφέρει πατήσει στο κενό, μπορεί να βάλει σε μπελάδες την αντίπαλη άμυνα.

Ο Τορέιρα είναι ίσως ο μοναδικός που έχει την ταχύτητα, την δύναμη αλλά και το ένστικτο να πατάει έγκαιρα σε αυτά τα μέτρα. Ο Τζάκα μοιάζει βαρύς και συχνά ξεχνιέται, ενώ ο Γκεντουζί διακρίνεται περισσότερο για τις ικανότητες σε μέτρα ψηλότερα στο γήπεδο. Ο Αρτέτα έχει δοκιμάσει και τον Θεμπάγιος εκεί, ωστόσο ό,τι κερδίζει σε ασφάλεια μεταφοράς της μπάλας, το χάνει σε ανασταλτική ικανότητα.

Έρχεται υποψιασμένη

Δεν είναι καλή είδηση για τον Ολυμπιακό πως η Άρσεναλ φτάνει υποψιασμένη στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης'. Γνωρίζοντας πολύ καλά τι συνέβη στην αναμέτρηση του περασμένου Σεπτέμβρη με την Τότεναμ και παρακολουθώντας στενά τους Πειραιώτες τον τελευταίο μήνα, η δήλωση του Αρτέτα παραμονή του ματς δεν αποτελεί έκπληξη. Αντιθέτως είναι ενδεικτική του τρόπου που αντιμετωπίζει το παιχνίδι.

"Έχω εντυπωσιαστεί από τον Ολυμπιακό. Από την συνολική του απόδοση. Όχι μόνο ατομικά. Πρόκειται για μία ομάδα με δυναμική και ένταση, η οποία δεν συμβιβάζεται ανεξάρτητα από τον αντίπαλο και έχει σαφείς αρχές στο παιχνίδι της", τόνισε ο Ισπανός τεχνικός και δεν είναι τυχαίο πως τα ρεπορτάζ στο Νησί τον θέλουν σε δίλημμα σχετικά με την διάταξη, καθώς προσανατολίζεται στην χρησιμοποίηση του 4-3-3, αντί για 4-2-3-1.

Ο Βαλμπουενά πανηγυρίζει με τους Ελαμπντελαουί και Γκιλιέρμε το τέρμα του για το 2-2 στην αναμέτρηση με την Τότεναμ στο 'Γ. Καραϊσκάκης', για την φάση των ομίλων του Champions League (18/09/2019)
Ο Βαλμπουενά πανηγυρίζει με τους Ελαμπντελαουί και Γκιλιέρμε το τέρμα του για το 2-2 στην αναμέτρηση με την Τότεναμ στο 'Γ. Καραϊσκάκης', για την φάση των ομίλων του Champions League (18/09/2019) ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Και φυσικά ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος έχει προϊδεάσει τους συμπαίκτες του για όσα πρόκειται να συναντήσουν. "Έχω μιλήσει με τους συμπαίκτες μου για τον Ολυμπιακό. Έχουν καταλάβει πολύ καλά το τι σημαίνει ο Ολυμπιακός. Για μένα αγωνιζόμαστε με την πιο καλή ομάδα στην Ελλάδα. Οφείλουμε να είμαστε συγκεντρωμένοι και στα 90 λεπτά", αποκάλυψε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του.

Θα έχει εκπλήξεις;

Αν ψάξει κανείς για την ομάδα με τις περισσότερες ισοπαλίες στη φετινή Premier League, θα κυκλώσει το όνομα της Άρσεναλ. Μετράει 13 σε 26 αγωνιστικές, μαζί με 7 νίκες και 6 ήττες. Τα γκολ είναι 36 υπέρ και 34 κατά. Η εκτός έδρας συμπεριφορά της επίσης δείχνει μια ισορροπία: 8 ισοπαλίες, 2 νίκες και 3 ήττες, με τέρματα 14-16. Είναι μια ομάδα που τα παιχνίδια της κρίνονται οριακά, οι λεπτομέρειες συνήθως κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη νίκη και την ήττα. Η ροπή που δείχνει στις ισοπαλίες δεν είναι θέμα επιλογής της. Τα θετικά στοιχεία του παιχνιδιού της συχνά ακυρώνονται από τα αρνητικά και το αντίθετο.

Η αλήθεια είναι πως μοιάζει να έχει μελετήσει καλά τον Ολυμπιακό και δεν δείχνει καμία διάθεση να πάρει το ματς αψήφιστα. Το ερώτημα που έρχεται αβίαστα, είναι τι εκπλήξεις μπορεί να κρύβει ο Πέδρο Μαρτίνς απέναντι σε ένα ρόστερ... 700 εκατ. ευρώ. O Πορτογάλος τεχνικός άφησε ανοιχτά πολλά σενάρια με τις δοκιμές του. Σίγουρα δεν έδωσε στίγμα. Η άμυνα του με τους Σα, Ελαμπντελαουί, Σεμέδο, Μπα και Τσιμίκα μοιάζει 'κλειδωμένη'. Το ίδιο και η παρουσία των Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκη, Βαλμπουενά και Ελ Αραμπί στην ενδεκάδα. Οι δύο θέσεις που μένουν ανοικτές, θα κρίνουν τόσο τη διάταξη, όσο και το πλάνο που θα ακολουθήσει ο Ολυμπιακός στο ξεκίνημα του ματς.

Με τον Καμαρά στην ενδεκάδα, θα παιχτεί μια θέση ανάμεσα σε Μασούρα και Φορτούνη στο 4-3-2-1. Δεν αποκλείεται να βρεθούν στο βασικό σχήμα και οι δύο τελευταίοι, σε ένα ρισκαδόρικο 4-2-3-1. Όπως δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ο Ολυμπιακός κάποια στιγμή στο ματς, ανάλογα και με την εξέλιξη του, με τρεις στόπερ. Σε κάθε περίπτωση οι 'ερυθρόλευκοι' θα πρέπει να σκαρφιστούν κάποια τρικ για να αιφνιδιάσουν την Άρσεναλ, προκαλώντας της -στο μέτρο του δυνατού- μια σχετική ανασφάλεια σχετικά με το τι έχει να αντιμετωπίσει.

Είναι σωστή η ευρωπαϊκή λίστα του Ολυμπιακού; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK