Ολυμπιακός-Ατρόμητος: Οι παίκτες σε λάθος θέση μπορούν να δώσουν νίκη

Ένα δεκάρι στα δεξιά, ένα δεκάρι στα αριστερά. Διάταξη με δύο επιθετικούς. Ο Ολυμπιακός έπαιξε όπως δεν συνηθίζει κι όμως επιβλήθηκε του Ατρομήτου (των 10 παικτών από το 31') με 4-0.

Ο Γιουσέφ ελ Αραμπί του Ολυμπιακού πανηγυρίζει με τον Κώστα Φορτούνη γκολ που σημείωσε κόντρα στον Ατρόμητο για τη Super League Interwetten 2020-2021 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' | Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020
Ο Γιουσέφ ελ Αραμπί του Ολυμπιακού πανηγυρίζει με τον Κώστα Φορτούνη γκολ που σημείωσε κόντρα στον Ατρόμητο για τη Super League Interwetten 2020-2021 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' | Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ

Μπορεί μια ομάδα να πετύχει, όταν ο προπονητής της βάζει τους ποδοσφαιριστές του σε 'λάθος' θέσεις; Τα πρόσφατα παραδείγματα του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδας είναι κατηγορηματικά. Οπότε το 4-0 του Ολυμπιακού επί του Ατρομήτου για την 5η αγωνιστική της Super League Interwetten είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα;

Τυπικά, ο Πέδρο Μαρτίνς δεν έκανε πολλά διαφορετικά πράγματα από τους Ντάνι Πογιάτος και Τζον φαν'τ Σχιπ. Από τη στιγμή που διορθώθηκε η αναγκαστική ανορθογραφία στα μπακ, με την είσοδο των Ραφίνια και Χοσέ Χολέμπας στις υποχρεώσεις των 'ερυθρολεύκων', ο Πορτογάλος τεχνικός δεν είχε άλλον λόγο να μη χρησιμοποιεί ποδοσφαιριστές στη φυσική θέση τους. Κι όμως, για ακόμα μια φορά το έκανε και... δικαιώθηκε.

Ο Κώστας Φορτούνης επέστρεψε στο βασικό σχήμα των νταμπλούχων Ελλάδας ύστερα από τη συζήτηση που 'πυροδότησε' η απουσία του από εκείνο της Εθνικής Ελλάδας. Αυτό σήμαινε ότι ο Ματιέ Βαλμπουενά 'εκτοπίστηκε' στα δεξιά και κατά συνέπεια ήδη ένας παίκτης έπαιζε μακριά από τη θέση όπου είχε τα καλύτερα παιχνίδια του στους 'ερυθρολεύκους'. Η παραμονή του Γιουσέφ ελ Αραμπί στον πάγκο για χάρη του Αχμέντ Χασάν απέτρεψε περαιτέρω 'αλχημείες'.

Ο Ολυμπιακός ήταν καλός στο 1ο ημίχρονο, δημιούργησε τελικές και ανάγκασε τον Νταμίρ Κάναντι να δίνει συνεχώς εντολή για να μην 'σπάει' η πεντάδα της άμυνας. Τελικά αυτό έγινε από ανάγκη, αφού στο 31' ο Μπόγιαν Μάτιτς αποβλήθηκε για άσχημο τάκλιν από πίσω στον Μαντί Καμαρά και οι Περιστεριώτες έκλεισαν περισσότερο τους χώρους. Ο Μαρτίνς δεν χαρίστηκε κι έκανε νέα αλλαγή. Στο 40ό λεπτό έριξε στη μάχη τον Ελ Αραμπί στη θέση του Γιώργου Μασούρα και πλέον η διάταξη... τρελάθηκε!

Οι 'ερυθρόλευκοι' γύρισαν τη διάταξή τους σε 4-4-2, με ένα... δεκάρι στα δεξιά και ένα στα αριστερά. Δύο ποδοσφαιριστές που στη θεωρία λειτουργούν ιδανικά όταν βρίσκονται στον άξονα, κλήθηκαν να παίξουν πιο κοντά στις γραμμές του πλαγίου, με τους Καμαρά και Γιαν Εμβιλά ανάμεσά τους. Προφανώς δεν είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση για τους Πειραιώτες, που την περσινή σεζόν, με την τριπλέτα Καμαρά, Γκιλιέρμε, Ανδρέα Μπουχαλάκη να μην αλλάζει, είχαν τον στα άκρα.

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, τα δύο 'δεκάρια' της ενδεκάδας έπαιζαν εκτός θέσης. Και οι δύο επιθετικοί έπαιζαν στην... επίθεση, επίσης κάτι ασυνήθιστο για την Ελλάδα. Ο Παναθηναϊκός είναι το πιο εύχρηστο παράδειγμα, αφού πρόκειται για μία ομάδα που θα μπορούσε να αγωνίζεται με επιθετικό δίδυμο λόγω της παρουσίας των Καρλίτος και Φεντερίκο Μακέντα στο ρόστερ, αλλά απέφυγε κάτι τέτοιο, με τον Ισπανό να εκτοπίζεται στα πλάγια. Ο ίδιος ο Μαρτίνς αποφεύγει από πέρυσι να χρησιμοποιεί και τους δύο επιθετικούς του, θεωρώντας ότι είναι καλύτερα να παίζει μόνο ένας εξ αυτών.

Κι όμως, στην προκειμένη περίπτωση, επέλεξε από το 40' να χρησιμοποιήσει μία ασυνήθιστη διάταξη, με παίκτες (πάντα στη θεωρία) εκτός θέσης ή σε ασυνήθιστη συνθήκη. Το αποτέλεσμα; Εντυπωσιακά καλό. Από το 51' μέχρι το 87' ο Ολυμπιακός σκόραρε 4 φορές απέναντι στον Ατρόμητο των 10 παικτών. Ο Ελ Αραμπί σημείωσε χατ τρικ, ενώ ο Χασάν σημείωσε το άλλο τέρμα των γηπεδούχων. Η ποιότητα των ποδοσφαιριστών του Μαρτίνς υπερίσχυσε της θέσης που είχαν στο χορτάρι του 'Γεωργίου Καραϊσκάκης' ή των συμπαικτών που είχαν γύρω τους. Αυτό που για διάφορους λόγους δεν μπορεί να πετύχει στην Εθνική ομάδα, πέτυχε απόλυτα στον Ολυμπιακό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK