Ολυμπιακός-Χέρτα 4-0

Με την Μπενφίκα ήταν το πρώτο ημίχρονο, με τη Χέρτα το δεύτερο. Ενας ακόμα χορταστικός Ολυμπιακός εξασφάλισε πανηγυρικά μια θέση στην κλήρωση της Παρασκευής (14:00) για τους "32" του κυπέλλου UEFA συντρίβοντας με 4-0 τους Γερμανούς. Ντουντού, Γκαλέτι (πεν.), Τοροσίδης και Ντιόγκο τα γκολ των "ερυθρολεύκων".

Ολυμπιακός-Χέρτα 4-0
Eικόνα αγώνα

Η θεωρία έλεγε ότι το 4-4-2 του Ερνέστο Βαλβέρδε δεν θα έδινε πολλές ευκαιρίες σε μία ομάδα που παίζει με έναν κλασικό επιθετικό, όμως η (ποδοσφαιρική) πράξη απέχει πολύ από τη θεωρία. Το καταλάβε πολύ καλά αυτό ο Ολυμπιακός αφού στο πρώτο δεκάλεπτο η καλά δουλεμένη και με έξυπνες ιδέες Χέρτα έχασε δύο μεγάλες ευκαιρίες για να σκοράρει (3’ Ντάρνταϊ, 10 Σίσερο και Πάντελιτς). Στην άλλη πλευρά του γηπέδου, οι ερυθρόλευκοι βρήκαν κενά, θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν προηγηθεί αν οι Ντιόγο και Μπελούτσι ήταν πιο προσεκτικοί στη φάση του 5’ αλλά από το παιχνίδι τους κάτι έλειπε.

Τις στιγμές που έπρεπε να αλλάξουν γρήγορα την μπάλα, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού αργοπορούσαν, όταν έπρεπε να κατεβάσουν το τέμπο, βιάζονταν και έκαναν φθηνά λάθη. Κοντολογίς, η ομάδα του Βαλβέρδε δεν μπορούσε να βρει ρυθμό και να εκμεταλλευτεί τα ατού της (ο Τζόρτζεβιτς τροφοδοτήθηκε ελάχιστα), χτυπώντας τον αντίπαλο εκεί που πονούσε: Στην ασταθή αμυντική γραμμή από την οποία απουσίαζε ο Σίμουνιτς. Η Χέρτα βρήκε το χώρο που χρειαζόταν για να κυκλοφορήσει την μπάλα, πάτησε περιοχή αλλά στην τελική πάσα τα έκανε θάλασσα. Και όταν, τέλος πάντων, έβρισκε τις λύσεις σ’ αυτόν τον τομέα έπεφτε πάνω στον Νικοπολίδη (χαρακτηριστική η φάση του 40’ με το σουτ του Ράφαελ).

Φάσεις και Γκολ:

3ο λεπτό: Μεγάλη ευκαιρία για τη Χέρτα! Ανεπανάληπτο τετ α τετ του Νταρντάι, αλλά ο Νικοπολίδης με σωτήρια επέμβαση με το πόδι, έδιωξε.
5ο λεπτό: Μεγάλη ευκαιρία και για τον Ολυμπιακό! Ο Ντιόγκο πέρασε εξαιρετικά τον Ντρόμπνι, αλλά δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Στην επαναφορά ο Μπελούτσι σούταρε, αλλά ο Φρίντριχ σταμάτησε την μπάλα πάνω στη γραμμή.
10o λεπτό: Απίστευτη ευκαιρία για τη Χέρτα! Ο Σίσερο έκανε το σουτ έξω από την περιοχή ο Νικοπολίδης απέκρουσε, η μπάλα έφτασε στον αμαρκάριστο Πάντελιτς, ο οποίος σε κενό τέρμα έστειλε την μπάλα άουτ!
39ο λεπτό: Σουτ του Ράφαελ μέσα από την περιοχή και πλάγια, ο Νικοπολίδης διώχνει με δυσκολία.
48o λεπτό: Γύρισμα του Μπελούτσι μέσα στην περιοχή στον Πατσατζόγλου, το πλασέ του οποίου πέρασε άουτ.
54ο λεπτό: Γκολ για τον Ολυμπιακό! Μετά από φάουλ του Τζόρτζεβιτς, ο Ντουντού ανοίγει το σκορ με κεφαλιά!
61ο λεπτό:
Σέντρα του Γκαλέτι από τα δεξιά, ο Ντιόγκο ξεμαρκαρίστηκε και με κοντινό σουτ δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ντρόμπνι, ο οποίος έδιωξε σε κόρνερ.
62ο λεπτό: Ωραίο σουτ του Μπελούτσι έξω από την περιοχή, η μπάλα λίγο άουτ.
64ο λεπτό: Ωραία ενέργεια του Ράφαελ από τα δεξιά, μπάινει μέσα στην περιοχή δίνει τον Νίκου, ο τελευταίος έκανε το σουτ αλλά ο Ντομί έδιωξε.
67o λεπτό: Γκολ για τον Ολυμπιακό! Ο Ντουντού κέρδισε πέναλτι, ο Γκαλέτι ανέλαβε την εκτέλεσή του και έκανε το 2-0!
86ο λεπτό: Γκολ για τον Ολυμπιακό! Μετά από εξαιρετική προσπάθεια του Λέτο, ο Τοροσίδης πλασάρει από κοντά και κάνει το 3-0!

88ο λεπτό: Γκολ για τον Ολυμπιακό! Κάθετη πάσα του Λέτο στον Ντομί, γύρισμα στον Ντιόγκο, ο οποίος με προβολή έκανε το 4-0.








Η επανάληψη ήταν μία τελείως διαφορετική υπόθεση καθώς στο γήπεδο παρατάχθηκε ο παθιασμένος και επιθετικός Ολυμπιακός του Καραϊσκάκη και όχι η διστακτική ομάδα του πρώτου μέρους. Οι παίκτες του Βαλβέρδε πίεσαν πιο ψηλά, γέμισαν τους χώρους και μετέφεραν το παιχνίδι στα καρέ του Ντρόμπνι κάνοντας τον αντίπαλο να τους νιώσει. Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά μόνο εννιά λεπτά για να μετουσιώσει σε γκολ την υπεροχή του ο Ολυμπιακός. Στο 54’ το φάουλ του Τζόρτζεβιτς άλειψε με βούτυρο το ψωμί του Ντουντού που σκόραρε με κεφαλιά και έδωσε το προβάδισμα (στο σκορ αλλά και στην ψυχολογία στην ομάδα του).

Το γκολ κατάφερε θα έλεγε κανείς το αποφασιστικό χτύπημα στο κορμί της Χέρτα. Εκνευρισμένοι οι παίκτες της γερμανικής ομάδας δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν ουσιαστικά και πλησίασαν μόλις μία φορά στην εστία του Νικοπολίδη (στο 64’ όταν ο Ντομί έδιωξε το σουτ του Ντάρνταϊ). Εξαιρουμένης αυτής της φάσης, ο Ολυμπιακός κράτησε με άνεση τα ηνία του αγώνα και σε σημείο κλειδί (72’) σκόραρε για δεύτερη φορά δίνοντας τη χαριστική βολή στον αντίπαλο. Ο Γκαλέτι με το εύστοχο πέναλτι (το κέρδισε ο Ντουντού από έξοχο συνδυασμό των γηπεδούχων) ουσιαστικά σφράγισε τη μοίρα της αναμέτρησης αφού με 18 λεπτά διάθεσιμα η Χέρτα έπρεπε να κάνει μαγικά πράγματα για να πετύχει τρία γκολ.

Θαύματα βέβαια στο ποδόσφαιρο σπανίως γίνονται. Και όταν γίνονται, δεν τα κάνουν ομάδες των οποίων ο προπονητής κάνει επιθετική αλλαγή στο... 2-0. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο κράτησε άκοπα στα μετόπισθεν έναν έτσι και αλλιώς απογοητευμένο αντίπαλο αλλά πέτυχε και δύο πολύ ωραία τέρματα (με τον Τοροσίδη στο 86’ και τον Ντιόγο στο 88’) για να δώσει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη και στην πρόκρισή του στους «32» του Κυπέλλου UEFA. O νόμος του Καραϊσκάκη βρήκε εφαρμογή για άλλη μία φορά φέτος.

Κλειδί αγώνα

Η εγγύηση που προσέφερε ο Αντώνης Νικοπολίδης στις δύσκολες στιγμές του πρώτου ημιχρόνου. Ο Ελληνας πορτιέρο σταμάτησε τη Χέρτα δύο φορές και έδωσε τις απαραίτητες λύσεις τις στιγμές που το κεντρικό αμυντικό δίδυμο «κόλλησε». Αν οι Γερμανοί έμπαιναν μπροστά στο σκορ, ο Ολυμπιακός θα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση.

ΜVP

Τον τίτλο θα μοιραστούν οι Νικοπολίδης και Ντουντού. Για τον πρώτο τα γράψαμε. Αποτέλεσε εγγύηση. Ο δεύτερος σκόραρε το πρώτο γκολ και έδιωξε το άγχος ενώ κέρδισε το πέναλτι για το δεύτερο. Το παιχνίδι του ήταν γεμάτο ουσία.

Αδύναμος κρίκος

Aναρωτιέται κανείς γιατί ο Ολυμπιακός πέταξε ένα ημίχρονο κόντρα σε μία ομάδα που, όπως αποδείχθηκε, την είχε (και με το παραπάνω). Οταν η ισοπαλία έφυγε από τα μυαλά των παικτών του Βαλβέρδε, όλα απλοποιήθηκαν. Και λίγα λόγια για το διαιτητή Μάρτιν Χάνσον. Κατάφερε να εκνευρίσει και τις δύο ομάδες με τα (μη) σφυρίγματά του. Παίρνει κάτω από τη βάση στον πειθαρχικό έλεγχο.


Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Ζεβλάκοφ, Παπαδόπουλος, Ντομί, Τοροσίδης, Ντουντού, Πατσατζόγλου, Τζόρτζεβιτς (56' Λέτο), Γκαλέτι (75' Πάντος), Μπελούτσι (83' Κοβάσεβιτς), Ντιόγκο

Χέρτα: Ντρόμπνι, Μπεζέρα ντα Σίλβα Κακά, Φρίντριχ, Φον Βέργκεν (69' Ντομοφτσίσκι), Σικέρο, Νταρντάι, Ραφαέλ Καετάνο, Στάιν, Νίκου (87' Λούσιο), Πάντελιτς (75' Τσέρνιτι), Λουστενμπέργκερ.

Κίτρινες κάρτες: 55' Τζόρτζεβιτς, 58' Ντιόγκο (Ολυμπιακός), 59' Κακά (Χέρτα Βερολίνου)

Διαιτητής: Μάρτιν Χάνσον


News 24/7

24MEDIA NETWORK