Ολυμπιακός-Γουλβς: Η ακτινογραφία των Άγγλων και τα 4 τρωτά σημεία

Η αδιαπραγμάτευτη τριάδα στόπερ, η ζωτικής σημασίας πειθαρχία των χαφ, ο ρόλος των wing back, τα δύο πλάνα πίεσης και τα τρωτά σημεία. Το Contra.gr κάνει φύλλο και φτερό τακτικά την Γουλβς, λίγες ώρες πριν την πρώτη 'μάχη' με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο για την φάση των 16 του Europa League.

Ο Νούνο πανηγυρίζει με τον Μοουτίνιο τη νίκη της Γουλβς επί της Μάντσεστερ Σίτι στο ' Etihad', στις 6 Οκτωβρίου 2019. (AP Photo/Rui Vieira)
Ο Νούνο πανηγυρίζει με τον Μοουτίνιο τη νίκη της Γουλβς επί της Μάντσεστερ Σίτι στο ' Etihad', στις 6 Οκτωβρίου 2019. AP PHOTO/RUI VIEIRA

Αλλιώς υπολόγιζαν στον Ολυμπιακό να υποδεχθούν την Γουλβς στο 'Γ. Καραϊσκάκης', για την πρώτη μεταξύ τους 'μάχη' στην φάση των 16 του Europa League. Το έπος στο 'Emirates' και η πρόκριση επί της Άρσεναλ είχαν ανοίξει την όρεξη στο στρατόπεδο των 'ερυθρολεύκων'. Τόσο του κόσμου, όσο και των πρωταγωνιστών. Ωστόσο η πανδημία -και επίσημα πλέον- του κορονοϊού, φέρνει την διεξαγωγή της αναμέτρησης σε άδειες εξέδρες. Δυσάρεστη εξέλιξη μεν, αναγκαία δε αφού δεν μπορούσε κανείς να ρισκάρει την δημόσια υγεία. Με τον Βαγγέλη Μαρινάκη 'χτυπημένο' από τον ιό, να στέλνει το δικό του μήνυμα.

Πράγματι είναι δύσκολο, ίσως να μοιάζει και περιττό, ωστόσο υπάρχει παιχνίδι απόψε στο Φάληρο και ένας αρκετά ζόρικος αντίπαλος για τον Ολυμπιακό. Η Γουλβς θυμίζει μια... πορτογαλική ομάδα, που τυχαίνει να αγωνίζεται στην Premier League. Και μάλιστα με επιτυχία, όπως φανερώνουν οι φετινές τις επιδόσεις. Μια ομάδα που έχει αποσπάσει δις τα εύσημα του Πεπ Γκουαρδιόλα, επικρατώντας της Μάντσεστερ Σίτι ισάριθμες φορές.

Αδιαπραγμάτευτη η τριάδα πίσω

Ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο δεν αποχωρίζεται την τριάδα στόπερ. Μπορεί να 'παίζει' με την διάταξη, μπορεί να 'πειράζει' το σύστημα, ωστόσο η βάση του είναι οι τρεις στόπερ. Η Γουλβς ορίζει το επιθετικό της τέμπο, χτίζοντας από χαμηλά. Οι πλαϊνοί στόπερ ανοίγουν το γήπεδο και οι wing back παίρνουν μέτρα προς την επίθεση, με σκοπό να εκμεταλλευτούν το πλάτος του γηπέδου και να δημιουργήσουν γωνίες πάσας. Αντιμετωπίζουν πρόβλημα όταν ο αντίπαλος επιλέγει να πιέσει με τρεις παίκτες ψηλά.

Τότε ένας εκ των κεντρικών μέσων της Γουλβς κατεβαίνει χαμηλά για να δημιουργήσει μια τετράδα παικτών, στην προσπάθεια να βγει η μπάλα με ασφάλεια προς την μεσαία γραμμή. Στην περίπτωση αυτή, η επιλογή δεν είναι μονάχα η κοντινή/παράλληλη πάσα, αλλά και η μακρινή μεταβίβαση προς έναν εκ των δύο wing back, συνήθως στην προσπάθεια για μια κάθετη κίνηση.

Ζωτικής σημασίας η πειθαρχία των χαφ

Φτάνοντας στο τρίτο μισό του γηπέδου προς την επίθεση, το παιχνίδι της Γουλβς διαφοροποιείται ανάλογα τις τακτικές/αγωνιστικές αδυναμίες του αντιπάλου και φυσικά την δική της διάταξη (3-4-2-1, 3-5-2). Συνήθως οι δύο κεντρικοί μέσοι της κινούνται ανάμεσα στο '6' και το '8' εναλλάξ. Ανάλογα με την πλευρά που εκδηλώνεται η ανάπτυξη, ο ένας παίρνει γήπεδο προς την επίθεση και ο άλλος μένει σε χαμηλά μέτρα για να καλύπτει τον χώρο. Κύριο μέλημα των κεντρικών μέσων είναι να ελέγχουν το τέμπο, συνδέοντας το παιχνίδι με τους επιθετικούς και τους wing back.

Όταν χρησιμοποιείται το 3-4-2-1, η Γουλβς ψάχνει σχηματισμούς τριγώνων για να ακουμπήσει τη μπάλα με ασφάλεια και να παίξει τον έξτρα παίκτη στον χώρο. Αυτός ο σχηματισμός την βοηθάει να ασκεί counterpress όταν χάνει τη μπάλα (για να την ανακτήσει άμεσα), ενώ βάζει μια έξτρα τακτική ευθύνη στους κεντρικούς χαφ. Είναι αυτοί που αναλαμβάνουν να καλύψουν την πτέρυγα σε κάθε πιθανό overlap του wing back, χαρίζοντας αμυντική ασφάλεια στα ακάλυπτα μέτρα της πλευράς. Η πειθαρχία του ρόλου τους όσον αφορά τον χώρο που κινούνται είναι ζωτικής σημασίας για την συνοχή της Γουλβς στο τρανζίσιον, επιθετικό ή αμυντικό.

Κομβικός ο ρόλος των wing back

Οι wing back έχουν κομβικής σημασίας έργο στο χορτάρι. Δεν αποτελούν απλά στήριγμα πάσας για τους τρεις στόπερ, αλλά συχνά προωθούνται προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν επιθετικά τα μεσοδιαστήματα. Συχνά αναζητούν την απομόνωση στο επιθετικό πλάτος, ενώ επιτρέπουν στους ακραίους επιθετικούς να συγκλινούν στην περιοχή, επιχειρώντας να πατήσουν στα μέτρα που υπάρχουν κενά ανάμεσα στους αντίπαλους στόπερ και πλάγιους μπακ. Συνηθίζουν να αλλάζουν παιχνίδι στην απέναντι πτέρυγα, στην προσπάθεια να δημιουργήσουν ρήγμα στον οριζόντια συνοχή του αντιπάλου.

Στο 3-5-2, ο ένας εκ των τριών κεντρικών χαφ κινείται σε ρόλο 10αριού, επιχειρώντας να δημιουργήσει ρήγμα στον άξονα ανάμεσα στις γραμμές. Ρόλο που συχνά αναλαμβάνει σε αυτή την συνθήκη ο έμπειρος Ζοάο Μοουτίνιο. Στο 3-4-2-1, οι δύο παίκτες μεσοεπιθετικά συχνά προσποιούνται μια κίνηση χαμηλά, την στιγμή που ο επιθετικός επιχειρεί να βγει στην πλάτη της άμυνας.

Τα δύο πλάνα πίεσης/αναχαίτισης

Όταν αμύνεται, η Γουλβς δεν έχει μονοδιάστατη οπτική. Θα πάει σε σχηματισμό 5-4-1, με τους θεωρητικά ακραίους να πατάνε πολύ κοντά στον άξονα κλείνοντας διαδρόμους. Η πίεση ξεκινά από το ύψος της μεσαίας γραμμής. Όταν ο Νούνο θεωρήσει πως πρέπει να ανεβάσει ψηλά τις γραμμές του, τότε η άμυνα γίνεται σε σχηματισμό 3-4-1-2, με στόχο να ανακόψει το build up του αντιπάλου στα χαμηλά μέτρα, αναγκάζοντας τον σε λάθη. Η πίεση ασκείται ανά τριάδες, με σκοπό να 'πνίξει' τον χώρο για τον παίκτη που έχει την κατοχή μπάλας.

Η Γουλβς φτιάχνει παγίδες στον χώρο του κέντρου, τοποθετώντας παίκτες σε αμυντική διάταξη που θυμίζει τόξο και σε καμία περίπτωση επίπεδη γραμμή. Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να καλύψει περισσότερες αποστάσεις με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Όταν η μπάλα φτάνει στην μεσαία γραμμή, ασκείται πίεση από το μέτωπο του άξονα, με σκοπό να αναγκάσει τον αντίπαλο να στείλει την μπάλα στο πλάι και από εκεί πίσω στην άμυνα. Προφανώς οι wingk back και οι παίκτες που τοποθετούνται στα μεσοδιαστήματα είναι κομβικοί σε αυτή την διαδικασία.

Αν ο αντίπαλος παρουσιάζει ικανότητα στην κάθετη ανάπτυξη, η τακτική της Γουλβς αλλάζει. Οι παίκτες πέφτουν σε πιο χαμηλά μέτρα, προσπαθώντας να κόψουν τις γραμμές μεταβίβασης που αποβλέπουν σε κινήσεις χώρου στην πλάτη της δικής της άμυνας. Και πάνε σε επιθετική άμυνα όταν η μπάλα φτάνει στην πτέρυγα, με σκοπό το κλέψιμο και την κόντρα επίθεση. Αυτή εκτελείται με πέντε παίκτες και μια συγκεκριμένη κίνηση. Την άμεση αλλαγή παιχνιδιού με διαγώνια πάσα στην απέναντι πλευρά. Σε συνθήκη αντεπίθεσης συμμετέχουν ο ένας wing back, ένας κεντρικός μέσος και οι τρεις παίκτες στην γραμμή κρούσης.

Ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο έχει δημιουργήσει ένα άρτιο τακτικά σύνολο, με δομές και συγκεκριμένα στοιχεία, δουλεύοντας ένα βασικό πλάνο αλλά και εναλλακτικά σενάρια. Όπως έχει πει ο Φιλ Νέβιλ "ίσως πρόκειται για την καλύτερη ομάδα που έχει ανέβει ποτέ από την Championship".

Έχει τρωτά σημεία

Αν έχει αδυναμίες; Προφανώς. Δυσκολεύεται να δημιουργήσει έχοντας μεγάλο ποσοστό κατοχής, αφού προτιμά το reactive παιχνίδι χώρων. Πέραν 2-3 εξαιρέσεων, δεν έχει πλουραλισμό σε παίκτες που μπορούν να τρέξουν μέτρα την μπάλα και να δημιουργήσουν με συνέπεια καταστάσεις στο '1 vs 1'. Απέναντι σε ομάδες με παίκτες που έχουν ικανότητα να κινούνται σωστά off ball, παρουσιάζει αδυναμία ανασταλτικά στα άκρα. Σε παιχνίδι χαμηλού τέμπο, έντασης και κοντινών αποστάσεων 'κολλάει', αφού πάει κόντρα στα χαρακτηριστικά των παικτών της στην επίθεση.

Ο Ολυμπιακός έχει ένα πολύ δύσκολο έργο μπροστά του, αλλά όχι ακατόρθωτο. Ωστόσο θα χρειαστεί να παρουσιαστεί απόλυτα διαβασμένος, συγκεντρωμένος και υπομονετικός στον αγωνιστικό χώρο. Αν είναι αυτός που θα καταφέρει να ελέγξει το παιχνίδι των χώρων, θα αυξήσει κατά πολύ τις πιθανότητες του για ένα θετικό αποτέλεσμα. Τέτοιο, που τουλάχιστον θα του επιτρέψει να πάει με ρεαλιστικές ελπίδες πρόκρισης στη ρεβάνς του 'Molineux'.

Θα κατακτήσει το νταμπλ ο Ολυμπιακός; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK