Η δεύτερη φορά των Φορτούνη-Βαλμπουενά πήρε κάτω από τη βάση

Συμπληρώνει ένα χρόνο αγώνων ο Ολυμπιακός, που πρέπει να μείνει φρέσκος μέσα από αδιάφορα ματς. Είναι εύκολο; Όχι και τόσο. Εξ ου η συνολικά κακή εικόνα στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Κώστας Φορτούνης και Ματιέ Βαλμπουενά συνυπήρξαν στο γήπεδο, αλλά το πείραμα αυτό απαιτεί το χρόνο του
Κώστας Φορτούνης και Ματιέ Βαλμπουενά συνυπήρξαν στο γήπεδο, αλλά το πείραμα αυτό απαιτεί το χρόνο του EUROKINISSI SPORTS

Το πόσο κακός ήταν ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ φάνηκε σε μια από τις τελευταίες φάσεις του αγώνα. Όταν ο Σα βγήκε να διώξει την μπάλα, έκανε τσαφ και ουσιαστικά πάσαρε την μπάλα για μια νέα επίθεση του Παναθηναϊκού. Είχε φανεί και από την αρχή με τις συνεχόμενες επιπολαιότητες του Μπα, που ανάγκασαν τον Μαρτίνς στο ημίχρονο του αγώνα να βάλει δίπλα στον Σεμέδο τον Σισέ. Και αποτυπώνεται από την έλλειψη τελικής προσπάθειας σε ολόκληρο το δεύτερο μέρος, όταν η μεσαία γραμμή αποσυνδέθηκε πλήρως και δεν υπήρχε κανείς να κουβαλήσει την μπάλα ή εν πάση περιπτώσει να περάσει μια μπαλιά της προκοπής.

Είχε βάλει και ο Πέδρο Μαρτίνς το χεράκι του, με την έννοια του ανακατέματος της τράπουλας. Από την αρχή οι Βαλμπουενά - Φορτούνης από το 65' κανείς εκ των δυο. Εκτός (στο δεύτερο ημίχρονο) και ο Μπουχαλάκης, μόλις βγήκαν οι καλύτεροι πασαδόροι της ομάδας, οι 'ερυθρόλευκοι' κόπηκαν στα δύο. Με ένα 4-4-2 σαν σχήμα, η μπάλα πέρασε ελάχιστες φορές στην περιοχή για να απειλήσει το δίδυμο Ελ Αραμπί-Χασάν.

Κι έτσι ακόμη θα πει κανείς ότι την μεγαλύτερη ευκαιρία του ματς έχασε ο Ολυμπιακός στο τελείωμα του ημιχρόνου, όταν ο Διούδης έπεσε σωστά και απέκρουσε το πέναλτι του Βαλμπουενά. Ναι μόνο, που έτσι δεν βλέπει την γενικά κακή εικόνα της ομάδας. Η απώλεια των βαθμών ήταν πολύ φυσιολογική κι αν ο Παναθηναϊκός είχε λίγο μεγαλύτερη ποιότητα, ενδεχομένως να απειλούσε πολύ περισσότερο (γιατί ουσιαστικά ούτε ο Σα κινδύνευσε στο παιχνίδι).

Παίζει ένα χρόνο

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι ο Ολυμπιακός συμπληρώνει ένα χρόνο στα γήπεδα. Ο πρώτος αγώνας του με την Βικτόρια Πλζεν για τα προκριματικά του Champions League είχε δοθεί πέρυσι στις 23 Ιουλίου 2019. Έχουμε Ιούλιο του 2020 και ο Ολυμπιακός παίζει ακόμη. Τις ημέρες της συμπλήρωσης ενός έτους παιχνιδιών θα δίνει τον τελικό του Κυπέλλου. Είναι λογικό αυτοί που έχουν τραβήξει το 'μανίκι' να πρέπει να ξεκουραστούν, για να παραμείνουν φρέσκοι όσο γίνεται περισσότερο. Δεν είναι μόνο ο τελικός του Κυπέλλου. Αρχές Αυγούστου, ο Ολυμπιακός θα παίξει τον επαναληπτικό με τη Γουλβς στοχεύοντας στην πρόκριση στους '8' του Europa League.

Λογικά, λοιπόν, ο Μαρτίνς δίνει ανάσες. Πρώτα στον Κώστα Τσιμίκα, που όλη τη χρονιά έμοιαζε να έχει καταπιεί ένα ντούρασελ, τρέχοντας ακατάπαυστα από την αριστερή πλευρά σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Έλληνας διεθνής έχει κάνει ατέλειωτα χιλιόμετρα, πρέπει να συντηρηθεί, ώστε να μην χάσει σε έκρηξη και ταχύτητα που είναι και τα κύρια χαρακτηριστικά του.

Ο Ανδρέας Μπουχαλάκης είναι και αυτός ένας μόνιμος της ενδεκάδας, με επίσης πολλά χιλιόμετρα στην πλάτη σε ένα ρόλο πολυδιάστατο να κόβει, να καλύπτει χώρους αλλά και να μοιράζει μπάλες. Βγήκε στο 45'. Δεν άρχισε, τέλος, και ο Γιώργος Μασούρας που συνήθως κάλυπτε ένα από τα δυο άκρα της επίθεσης με τακτική προσήλωση, πολλές κούρσες και κάποια σημαντικά γκολ.

Μαζί οι δυο μπαλαδόροι, αλλά θέλει χρόνο

Γράφαμε τις προάλλες ότι ο Μαρτίνς, με την άνεση που του δίνει η βαθμολογία και η κατάκτηση του πρωταθλήματος, να κάνει πειράματα και δοκιμές που θα επιχειρούσε πέρσι το καλοκαίρι, αν δεν προέκυπτε ο τραυματισμός του Κώστα Φορτούνη. Ο Έλληνας χαφ μπήκε στην ίδια ενδεκάδα με τον Βαλμπουενά μόλις για δεύτερη φορά μέσα στην (ατέλειωτη) σεζόν. Όπως και να' χει, η συνύπαρξη απαιτεί κυρίως χρόνο και βέβαια την προσαρμογή και όλης της ομάδας στην τεχνική και τις ιδιαιτερότητες των δυο μπαλαδόρων.

Αμφότεροι αρχίζουν από τα πλάγια, αλλά στην ουσία συγκλίνουν προς τα μέσα. Μπορούν να σεντράρουν, να δώσουν κάθετες, να συνεργαστούν με τους πλάγιους μπακ. Μπορεί όμως και οι αρμοδιότητές τους να συγκρούονται, εν μέρει, στον αγωνιστικό χώρο με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι. Μοιάζει πολύ λογικό, από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός δεν έχει πολλά ματς στη διαδρομή του με το δίδυμο Φορτούνη-Βαλμπουενά στο ίδιο σχήμα. Ο Μαρτίνς το δοκίμασε για δεύτερη φορά ώστε να αποκτήσει μια πιο σαφή εικόνα.

Αυτό, που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι τους έβγαλε και τους δυο. Ενδεχομένως είδε κούραση, δεν διαπίστωσε όμως και βελτίωση στη συνέχεια, καθώς ο Ολυμπιακός αποκόπηκε στη μέση και δεν μπόρεσε σε καμιά περίπτωση να κυκλοφορήσει την μπάλα, όπως θα ήθελε.

Στόχοι και φρεσκάδα

Ο Ολυμπιακός, από την άλλη, πρέπει να βρει κίνητρο για να ολοκληρώσει το πρωτάθλημα με καλύτερες εμφανίσεις απ' αυτή του ΟΑΚΑ. Η διατήρηση του αήττητου είναι ένα βασικό. Θα χρειαστούν και άλλα τρικ, ωστόσο, γιατί με τον τίτλο εξασφαλισμένο η χαλαρότητα επέρχεται μαζί με την έλλειψη συγκέντρωσης. Μεσοβδόμαδα δυο-τρεις ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού βρέθηκαν στην... Αίγινα για μπάνια. Προφανώς δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα. Δύσκολα, ωστόσο, μπορεί να φανταστεί κανείς παρόμοιες επισκέψεις σε νησιά, αν το πρωτάθλημα δεν είχε κατακτηθεί, ειδικά πριν από ένα αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

Ναι μεν η σεζόν είναι πράγματι επίπονη και κρατάει πολύ καιρό, ωστόσο, επειδή τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά, ο χαλαρός Ολυμπιακός κινδυνεύει να αποπροσανατολιστεί, ενόψει του τελικού Κυπέλλου με την ΑΕΚ και τον επαναληπτικό με την Γουλβς.

ΥΓ: Αν είναι οι Έλληνες διαιτητές να σφυρίζουν σαν τον Κομίνη, κλάφτα Χαράλαμπε. Ξένοι και πάλι ξένοι. Τουλάχιστον με αυτούς γλιτώνουμε την ατέρμονη γκρίνια και τις ανακοινώσεις (εντάξει όχι πάντα, αλλά ως επί το πλείστον). Όμως οι Έλληνες ρέφερι είναι κακοί. Πολύ κακοί, ωστόσο.

Η φάση του πέναλτι με τον Βαλμπουενά είναι πολύ εύκολη να την αποφύγεις. Δεν σφυρίζεις τίποτε και έχεις ήσυχο το κεφάλι σου. Από την στιγμή, που έδωσε φάουλ πάντως, πηγαίνοντας στο VAR είδε την "παράβαση" μέσα στη περιοχή, οπότε υπέδειξε την εσχάτη. Και τα έκανε... μην πούμε τώρα τι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK