Ολυμπιακός: Η κορυφαία ενδεκάδα της δεκαετίας

Το Contra.gr επέλεξε τους καλύτερους παίκτες που είχε ο Ολυμπιακός ανά θέση την τελευταία δεκαετία, συνθέτοντας την ιδανική ενδεκάδα, μαζί με την επτάδα των αναπληρωματικών αλλά και τον άνθρωπο στην άκρη του πάγκου.

Ο Όλοφ Μέλμπεργκ πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', τον Φεβρουάριο του 2012 - ACTION IMAGES PRESS AGENCY
Ο Όλοφ Μέλμπεργκ πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', τον Φεβρουάριο του 2012. ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το 2019 έφυγε, η πρώτη μέρα του 2020 είναι εδώ και μαζί με τον υπόλοιπο πλανήτη ο κόσμος του ποδοσφαίρου συνεχίζει να γυρίζει. Με αφορμή το πρώτο έτος της νέας δεκαετίας, το Contra.gr επέλεξε τους καλύτερους παίκτες που είχε ο Ολυμπιακός ανά θέση από τον Ιανουάριο του 2010 ως και τον Δεκέμβριο του 2019, συνθέτοντας την ιδανική ενδεκάδα, μαζί με την επτάδα των αναπληρωματικών αλλά και τον άνθρωπο στην άκρη του πάγκου.

Τερματοφύλακας: Ρομπέρτο Χιμένεθ Γκάγκο

Μπορεί ο Ολυμπιακός επί της ουσίας να ήταν η μοναδική ομάδα όπου ο Ισπανός γκολκίπερ κατάφερε να δείξει την αξία του για ένα σερί αγώνων πρωταθλήματος και Ευρώπης, ωστόσο η αλήθεια είναι πως δεν υπήρξε κάποιος που μπόρεσε να τον βγάλει από το μυαλό των οπαδών της πειραϊκής ομάδας. Ο Ρομπέρτο χάρισε αξέχαστες στιγμές με τα 'ερυθρόλευκα', επέστρεψε στην La Liga για να παίξει σε Εσπανιόλ και Μάλαγα, σήμερα είναι παίκτης της Γουέστ Χαμ, προηγουμένως είχε αγωνιστεί σε Μπενφίκα και Ατλέτικο Μαδρίτης. Πουθενά δεν μπόρεσε να πείσει για την ποιότητα του, όμως για τον Ολυμπιακό παραμένει ένας γκολκίπερ που έγραψε την δική του ιστορία. Ρόι Κάρολ και Σίλβιο Προτό σίγουρα άφησαν θετικές εντυπώσεις στο πέρασμα τους από το Λιμάνι, κανείς ωστόσο δεν ξεπέρασε σε διάρκεια και εντυπώσεις τον Ισπανό. Ίσως το καταφέρει ο Ζοζέ Σα, αλλά αυτό θα κριθεί όταν ο Πορτογάλος γκολκίπερ ολοκληρώσει την θητεία με τα 'ερυθρόλευκα'.

Δεξί μπακ: Ομάρ Ελαμπντελαουί

Ουδείς ήταν εντυπωσιασμένος το καλοκαίρι του 2014, όταν ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Νορβηγού μπακ από την Μπράουνσβαϊγκ, που μόλις είχε υποβιβαστεί από την Bundesliga. Πέντε χρόνια μετά, έχοντας μονάχα μια εξάμηνη απουσία με τον δανεισμό του στην Χαλ, ο Ελαμπντελαουί μετράει 148 συμμετοχές με 10 γκολ και 14 ασίστ στον Ολυμπιακό ενώ μέσα από την παρουσία του στους 'ερυθρόλευκους' έγινε αναντικατάστατος και αρχηγός στην εθνική Νορβηγίας. Ο Βραζιλιάνος Λεάντρο Σαλίνο άφησε θετικές εντυπώσεις στην θητεία του στον Ολυμπιακό, ο Πορτογάλος Ντιόγο Φιγκέιρας είχε προοπτική αλλά όχι και το... μυαλό, ενώ ο εμβληματικός Βασίλης Τοροσίδης 'έλειψε' από τον Ιανουάριο του 2013 ως το καλοκαίρι του 2018 ζώντας την περιπέτεια της Serie A.

Δεξί στόπερ: Όλοφ Μέλμπεργκ

Τα λόγια είναι περιττά για τον Σουηδό θρυλικό στόπερ. Για χρόνια μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό βρισκόταν καθημερινά στα χείλη των οπαδών της πειραϊκής ομάδας. Και παραμένει ακόμη ένα σημείο αναφοράς σε κάθε συζήτηση που αφορά το κέντρο άμυνας του Ολυμπιακού. Πραγματοποίησε 106 εμφανίσεις (9 γκολ, 6 ασίστ) με τα 'ερυθρόλευκα' και το κενό ήταν τόσο μεγάλο, που ουδείς μπόρεσε να το 'γεμίσει' όλα αυτά τα χρόνια. Ίσως ο μοναδικός που θα μπορούσε να το καταφέρει προϊόντος του χρόνου είναι ο Ρούμπεν Σεμέδο, αν και θα πρέπει να φάει κάμποσα ψωμιά ακόμη μέχρι να φτάσει εκεί.

Αριστερό στόπερ: Κώστας Μανωλάς

Λίγοι πίστεψαν στο ταλέντο του, όταν ο Ολυμπιακός τον απέκτησε ως ελεύθερο από την ΑΕΚ το 2012, σε ηλικία 21 ετών. Ωστόσο η βελτίωση του ήταν ραγδαία και φορώντας τα ερυθρόλευκα κατάφερε να χτίσει την καριέρα του, που τον έφερε πρώτα στα χρώματα της Ρόμα και από το καλοκαίρι του 2019 σε αυτά της Νάπολι. Στα 74 ματς που αγωνίστηκε με τον Ολυμπιακό πραγματοποίησε ορισμένες εκπληκτικές εμφανίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, που μοιραία έφεραν τις εξελίξεις της μεταγραφής του. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως στο μέλλον θα ήθελε να φορέσει ξανά την φανέλα του Ολυμπιακού. Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος θα μπορούσε να βρίσκεται σε αυτή τη θέση, όμως ο σοβαρός τραυματισμός του το 2012 του στοίχισε αρχικά την θέση του στην ενδεκάδα και εν συνεχεία την παρουσία του στο ρόστερ, καθώς συνέχισε στο εξωτερικό από το 2014 ως τον Γενάρη του 2019, όταν και επέστρεψε στον Ολυμπιακό για να ολοκληρώσει την καριέρα του.

Αριστερό μπακ: Κώστας Τσιμίκας

Δεν είναι εύκολη η επιλογή του 23χρονου διεθνή αμυντικού, ούτε αβίαστη. Ο Ολυμπιακός ευτύχησε να δει καλούς παίκτες σε αυτή τη θέση την τελευταία δεκαετία. Ο Χοσέ Χολέμπας ήταν μια απρόσμενη έκπληξη από την Μόναχο 1860. Παίκτης με τρομερά αθλητικά προσόντα, aggresive, με ικανότητα στην επίθεση και αυτοπεποίθηση. Αλλά την ίδια στιγμή εξαιρετικά παρορμητικός, ίσως και αφελής, που όμως κατάφερε να παίξει τόσο στην Serie A, όσο και στην Premier League, βασικός επί σειρά ετών και μέχρι σήμερα στην Γουότφορντ. Ο Αρτούρ Μαζουακού ήταν η ανακάλυψη από την Βαλανσιέν, με το ταλέντο του να περισσεύει και γρήγορα μπήκε στις λίστες ομάδων από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μέχρι που τον απέκτησε η Γουέστ Χαμ αντί 8 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2016. Ωστόσο ο Κώστας Τσιμίκας μοιάζει να διαθέτει όλο το πακέτο - όχι μόνο το ταλέντο. Η βελτίωση τον τελευταίο χρόνο είναι τρομακτική και φέτος πραγματοποιεί εκπληκτικές εμφανίσεις. Στα 23 του χρόνια μετράει ήδη 64 συμμετοχές με 10 ασίστ στον Ολυμπιακό, είναι διεθνής και μεταγραφικός στόχος συλλόγων με 'γερό' πορτοφόλι. Το σημαντικότερο είναι πως ακόμη μοιάζει να μην έχει φτάσει καν το αγωνιστικό του ταβάνι.

Αμυντικός χαφ: Λούκα Μιλιβόγεβιτς

Αρχικά ο Ολυμπιακός τον απέκτησε ως δανεικό από την Άντερλεχτ, αλλά γρήγορα πείστηκε πως πρέπει να τον κάνει 100% δικό του, όπως και συνέβη. Ο Σέρβος χαφ έμοιαζε πολυτέλεια για το ελληνικό πρωτάθλημα, οι εμφανίσεις του ήταν σταθερά υψηλού επιπέδου και η Κρίσταλ Πάλας δεν είχε κανένα πρόβλημα να δαπανήσει 15 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2017 για να το κάνει δικό της. Από τότε, ο Μιλιβόγεβιτς έγινε αρχηγός των Λονδρέζων, πρώτος σκόρερ στο διάστημα της παρουσίας του εκεί, ο εκτελεστής των πέναλτι και ο άνθρωπος που δεν έλειψε λεπτό από την ενδεκάδα στις 38 περσινές αγωνιστικές της Premier League! Πάμπλο Ορμπάιθ και Εστέμπαν Καμπιάσο ήταν δύο σπουδαία ονόματα που αγωνίστηκαν σε αυτή τη θέση την τελευταία δεκαετία με θετικότατη παρουσία, οι Λιούμπομιρ Φέισα, Ανδρέας Σάμαρης έκαναν μεταγραφή στην Μπενφίκα και τώρα ο Γκιλιέρμε είναι ο παίκτης - σημείο αναφοράς στην μεσαία γραμμή των 'ερυθρολεύκων'. Ωστόσο ο Λούκα είναι ένα βήμα μπροστά.

Κεντρικός χαφ: Μαντί Καμαρά

Δεν ταλαιπωρήθηκε ο Ολυμπιακός σε αυτή τη θέση, είδε αρκετά καλούς παίκτες να αγωνίζονται εκεί σε αυτή δεκαετία, αλλά κανείς δεν έμεινε αρκετά για να βρεθεί ξεκάθαρα μπροστά από τους υπόλοιπους. Ο Παϊτίμ Κασάμι ήταν ίσως το πλέον υποσχόμενο project, ωστόσο η προβληματική του συμπεριφορά δεν του επέτρεψε να μακροημερεύσει στον Πειραιά. Το ίδιο ισχύει και για τον Οτζίτζα Οφόε, που συν τοις άλλοις έπεσε και πάνω σε μια γενικά καταστροφική σεζόν. Ο Αντρέ Μαρτίνς είχε καλά στοιχεία αλλά μέχρι εκεί, ο Μπίμπαρς Νάτχο είχε σαφή ποιότητα αλλά όχι και την ανάλογη -απαραίτητη- ένταση, ενώ η επιστροφή του άλλοτε world class Γιαγιά Τουρέ αποδείχθηκε 'φούσκα'. Ο Γιάννης Μανιάτης είχε μια τριετία με σημαντική προσφορά, ο Ανδρέας Μπουχαλάκης είναι η βασική επιλογή του Πέδρο Μαρτίνς την φετινή σεζόν, όμως συνολικά ο Μαντί Καμαρά παρουσιάζει ενδεχομένως την καλύτερη προοπτική. Ερχόμενος από την δεύτερη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος το καλοκαίρι του 2018, εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στον αγωνιστικό χώρο. Σε τέτοιο βαθμό ώστε μετά από λίγους μόλις μήνες με τα 'ερυθρόλευκα' μπήκε στις λίστες ομάδων από τα top πρωταθλήματα της Ευρώπης και γύρω από το όνομα του άρχισε ένας χορός εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτός συνεχίζετε με τα δημοσιεύματα που θέλουν την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ να προσφέρει στον Ολυμπιακό 12 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του τον Γενάρη! Ο Καμαρά κόστισε 300.000 ευρώ στον Ολυμπιακό και μοιάζει με έναν παίκτη που έχει ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

Επιτελικός χαφ: Κώστας Φορτούνης

Αριέλ Ιμπαγάσα, Τσόρι Ντομίνγκες. Δύο ποδοσφαιριστές τεράστιας κλάσης, που λατρεύτηκαν στον Ολυμπιακό έχοντας προηγουμένως γράψει τα χιλιόμετρα τους στο ευρωπαίκό ποδόσφαιρο. Αναμφίβολα δύο παίκτες με μεγάλη προσωπικότητα και ακόμη μεγαλύτερη αξία, που πρόσφεραν τα μέγιστα στους 'ερυθρόλευκους'. Αμφότεροι υπήρξαν ανταγωνιστικοί στο υψηλότερο επίπεδο, εκεί όπου ίσως να μην τα κατάφερνε ο Κώστας Φορτούνης. Ωστόσο ο τελευταίος είναι σίγουρα ο παίκτης με την μεγαλύτερη επιρροή στην μεσοεπιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού αυτή την δεκαετία, όσον αφορά τον τρόπο παιχνιδιού του και την σχέση εξάρτησης που δημιούργησε με το σύνολο. Με 67 γκολ και 60 ασίστ σε 196 συμμετοχές του, ο διεθνής μεσοεπιθετικός είναι ο παίκτης γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το παιχνίδι των 'ερυθρολεύκων'. Ο σοβαρός του τραυματισμός το καλοκαίρι ήταν ένα μεγάλο σοκ για τον Πέδρο Μαρτίνς, που αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του. Ίσως ο Φορτούνης να μην φτάνει την κλάση των Ιμπαγάσα (97 συμ., 3 γκολ, 32 ασίστ) και Ντομίνγκες (126 συμ., 40 γκολ, 29 ασίστ) ή την προσωπικότητα του Φουστέρ, όμως είναι ο πλέον κομβικός παίκτης στην παραγωγική διαδικασία του παιχνιδιού της ομάδας του σε διάρκεια.

Δεξί εξτρέμ: Ντανιέλ Ποντένσε

Ο Πορτογάλος εξτρέμ ήρθε από... σπόντα στην Ελλάδα. Κέρδισε την ελευθερία του μετά από εκείνη την εισβολή των οπαδών της Σπόρτινγκ στο προπονητικό κέντρο και οι καλές σχέσεις του σούπερ ατζέντη Ζόρζε Μέντες με τον Ολυμπιακό, έφεραν τον παίκτη στον Πειραιά. Το ταλέντο του είναι αναμφισβήτητο και αν καταφέρει να βελτιώσει την εκτελεστική του ικανότητα, θα το απογειώσει. Μοιάζει περισσότερο με έναν play maker στην άκρη του γηπέδου και οι 14 ασίστ μαζί με τα 13 γκολ του σε 67 συμμετοχές μπορεί να μοιάζουν λίγα για την ποιότητα του, ωστόσο είναι αριθμοί που δεν περνούν απαρατήρητοι. Ο Τζαμέλ Αμπντούν (15 γκολ, 25 ασίστ σε 73 συμ.) θα μπορούσε να είναι στη θέση του, όμως το potential του Ποντένσε είναι σίγουρα μεγαλύτερο. Εξαιρετικές εντυπώσεις με τα 'ερυθρόλευκα' είχε αφήσει και ο Τζόελ Κάμπελ την σεζόν 2013-2014, με 11 γκολ και 11 ασίστ σε 43 συμμετοχές.

Αριστερό εξτρέμ: Κέβιν Μιραλάς

Ονόματα όπως αυτά των Άλμπερτ Ριέρα και Ιμπραχίμ Αφελάι έφερε ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα, όμως σαν τον Κέβιν Μιραλάς, κανείς. Ο Βέλγος αποκτήθηκε ως ένας ταλαντούχος παίκτης που δεν είχε πια θέση στο γαλλικό πρωτάθλημα και στον Ολυμπιακό βρήκε τον χώρο που έψαχνε για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Έτσι ο δανεισμός του έγινε γρήγορα αγορά. Μια σειρά εκπληκτικών εμφανίσεων τον έφερε στην αγκαλιά της Έβερτον το καλοκαίρι του 2012, αντί 7,5 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2018 επέστρεψε ως δανεικός, δίχως να καταφέρει να ξεχωρίσει. Συνολικά αγωνίστηκε σε 86 ματς με τον Ολυμπιακό, με απολογισμό 36 γκολ και 15 ασίστ.

Σέντερ φορ: Κώστας Μήτρογλου

Με 82 γκολ και 20 ασίστ σε 185 συμμετοχές, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος στην θέση του. Ο Κώστας Μήτρογλου είναι ο πλέον αποτελεσματικός φορ του Ολυμπιακού στην δεκαετία, διάστημα στο οποίο έχει προλάβει να αγωνιστεί και στις Φούλαμ, Μπενφίκα, Μαρσέιγ, Γαλατάσαραϊ και Αϊντχόφεν. Χαβιέρ Σαβιόλα και Μπράουν Ιντέγε είχαν σημαντική προσφορά με τα 'ερυθρόλευκα', ενώ την φετινή σεζόν ο Ελ Αραμπί (24 συμ,. 14 γκολ, 4 ασίστ) αποδεικνύει πως πρόκειται για μια εξαιρετικά ποιοτική λύση. Σίγουρα όμως ουδείς μπορεί να συγκριθεί με τα κατορθώματα του Έλληνα διεθνή φορ.

Ο πάγκος

Ζοζέ Σα, Ρούμπεν Σεμέδο, Βασίλης Τοροσίδης, Γκιλιέρμε, Τσόρι Ντομίνγκες, Τζόελ Κάμπελ, Γιουσέφ Ελ Αραμπί, αποτελούν τους 7 παίκτες που συμπληρώνουν την ιδανική 18άδα της 10ετίας.

Προπονητής: Ερνέστο Βαλβέρδε

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πέτυχε την επιστροφή του στον Ολυμπιακό το 2010, ο 'Txingurri' οδήγησε τον Ολυμπιακό σε δύο σερί πρωταθλήματα, η ομάδα του έπαιξε σπουδαίο ποδόσφαιρο, κατάφερε σπουδαίες νίκες σε ντέρμπι και ορισμένα μεγάλα αποτελέσματα στην Ευρώπη, όταν και οι 'ερυθρόλευκοι' πέτυχαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους πέντε σερί νίκες εκτός συνόρων (Μαρσέιγ εκτός, Άρσεναλ εντός, Ρουμπίν Καζάν x2, Μέταλιστ εκτός). Ο Ισπανός παρουσίασε μια ομάδα που προσπαθούσε να ξεφύγει από την ελληνική πραγματικότητα αναφορικά με το στυλ ποδοσφαίρου της. Και κακά τα ψέμματα, δεν είναι και ό,τι πιο σύνηθες ένας προπονητής ελληνικής ομάδας να κατακτά δύο πρωταθλήματα Ισπανίας ως τεχνικός της Μπαρτσελόνα. Γεγονός απόλυτα ενδεικτικό του προπονητικού στάτους που απολαμβάνει ο Βαλβέρδε στην Ευρώπη και απέχει πολύ από την ποδοσφαιρική πραγματικότητα της χώρας μας.

Ποιες μεταγραφές θα κάνουν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός; Το νέο Pod-όσφαιρο έχει τις απαντήσεις!


News 24/7

24MEDIA NETWORK