Ολυμπιακός: Καλύτερα να τσαντίζεται για το αήττητο, παρά για το πρωτάθλημα

Ο Ολυμπιακός "τσαλακώθηκε" από τον ΠΑΟΚ χάνοντας το αήττητο, στην προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, προκαλώντας ο ίδιος την τύχη του με το... ημιτελές ποδόσφαιρο που έπαιξε στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης'.

Σεμέδο, Σισέ και Μπουχαλάκης άφησαν τις προσπάθειες τους μισές...
Σεμέδο, Σισέ και Μπουχαλάκης άφησαν τις προσπάθειες τους μισές... EUROKINISSI SPORTS

Και η ήττα μέσα στο πρόγραμμα είναι, εξαρτάται βέβαια το πότε και πώς έρχεται. Ο Ολυμπιακός δεν θα χάσει, βέβαια, το πρωτάθλημα που έχει κερδίσει εδώ και καιρό, δυο αγωνιστικές, ωστόσο, πριν από το τέλος ηττήθηκε για πρώτη φορά (έπειτα από 43 αγώνες του περσινού και του φετινού πρωταθλήματος). Αήττητο γιοκ, λοιπόν, για τους "ερυθρόλευκους", με τον ΠΑΟΚ να βρίσκει σφυγμό ή εν πάση περιπτώσει να πετυχαίνει... μια σωστή επίθεση στο 90' και να ξαναπαίρνει προβάδισμα απέναντι στην ΑΕΚ, για την έξοδο στο Champions League.

Φυσικά κι ένα κακό ματς δεν μπαίνει στο ίδιο ζύγι με τη συνολική εμφάνιση μιας ομάδας στη Super League 1, όπως και να 'χει, ωστόσο, ο ΠΑΟΚ το τσαλάκωσε το γόητρο του Ολυμπιακού. Όπως έκανε πριν από λίγες μέρες η Μάντσεστερ Σίτι εναντίον της Λίβερπουλ και μην αρχίσετε να κάνετε την... παραμικρή σύγκριση.

Εδώ που τα λέμε, όπως έπαιζε ο Ολυμπιακός την Κυριακή, γνώρισε τη λεγόμενη και "τιμωρία της μπάλας". Η ημιτελής συμφωνία του Φραντς Σούμπερτ ήταν λέει η καλύτερη απ' όλες. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, μάλιστα, δεν ήταν ακριβώς ημιτελής, απλά ένας φίλος του συνθέτη έχασε την παρτιτούρα από το τελευταίο μέρος. Πρόσφατα βρέθηκε ένας αλγόριθμος, που μέσω τεχνητής νοημοσύνης, λέγεται ότι θα ολοκληρώσει το αριστούργημα του Σούμπερτ. Αυτά στη μουσική.

Βαρετός όσο και... εκνευριστικός

Στο γήπεδο, το ημιτελές ποδόσφαιρο δεν είναι καθόλου συναρπαστικό. Αντίθετα, είναι γεμάτο λάθη, εκνευριστικό και χωρίς αποτέλεσμα. Ο Ολυμπιακός το πλήρωσε με το γκολ στο 90', γιατί μέχρι τότε όλα τα έκανε μισά. Ξεκινούσε μια επίθεση, όμως στην τελική πάσα γινόταν πάντα κάτι κι η μπάλα πήγαινε είτε έξω από το γήπεδο είτε σε πόδια των αντιπάλων. Μια περιττή κίνηση ενός κεντρικού, μια κακή τοποθέτηση του σέντερ-φορ, σέντρες προπόνησης για τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη ή εκτός... εμβέλειας των επιθετικών, όλα αυτά μαζί και ταυτοχρόνως συνέθεσαν την εικόνα ενός πολύ βαρετού Ολυμπιακού.

Όχι ότι ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ καλύτερος. Κι αυτός τα χαλούσε κάπου στη μέση (ή στο τέλος των προσπαθειών του), αλλά αυτός που λογικά έπρεπε να... παίξει μπάλα ήταν ο γηπεδούχος. Οι Θεσσαλονικείς θα ήταν ικανοποιημένοι και με την ισοπαλία, αφού κι έτσι θα ήταν μπροστά με έναν βαθμό από την ΑΕΚ, την οποία πάντως αντιμετωπίζουν την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ. Με το +3 που πήραν, χάρη στο 1-0 μέσα στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', ο αέρας τους είναι... διαφορετικός.

Ναι, ο Ολυμπιακός βαριόταν. Διεκπεραίωνε τις φάσεις, δεν τις κυνηγούσε, δεν τις πολυδούλευε. Με εξαίρεση 2-3 καλές συνεργασίες στο 1ο μέρος και το δοκάρι του Ρούμπεν Σεμέδο, οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς έμοιαζαν να περιμένουν το σφύριγμα της λήξης, διατηρώντας μέσω της "λευκής" ισοπαλίας το αήττητό τους. Η καλά οργανωμένη επίθεση του ΠΑΟΚ, με την σέντρα του Μαουρίσιο στον Ενέα Μιχάι, ήταν η τιμωρία τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι την πρώτη φάση του στο 2ο ημίχρονο ο Ολυμπιακός την έχασε μετά το γκολ του ΠΑΟΚ, στις καθυστερήσεις του αγώνα, όταν ο Λάζαρ Ρατζέλοβιτς βρήκε τον Αχμέντ Χασάν, το γυριστό σουτ του οποίου έδιωξε σε κόρνερ ο Πασχαλάκης. Και δυο λεπτά αργότερα, έκανε και τη φάση του γκολ που δεν μέτρησε, αφού ο Χασάν υποδείχθηκε σε θέση οφ-σάιντ. Μόλις αφυπνίστηκαν ή συνειδητοποίησαν ότι χάνεται το ματς.

Ο Ολυμπιακός προκάλεσε την τύχη του. Δεν φρόντισε να έχει ήσυχο το κεφάλι του, έχανε τις προσωπικές μονομαχίες, δεν έβγαζε φάσεις, δεν πατούσε περιοχή και κάπως έτσι έχασε το αήττητο. Δεν λέει κάτι για τη συνολική προσπάθεια της ομάδας. Ποιος μπορεί, άλλωστε, να αμφισβητήσει την ανωτερότητα της "ερυθρόλευκης" ομάδας; Αυτό ήταν το πρώτο ντέρμπι που έχασε φέτος. Η πρώτη ήττα της, γενικώς. Το ότι ήταν πολύ καλύτερη σε όλη την περίοδο, έπαιξε καλό ποδόσφαιρο με ωραίες ιδέες και πολλούς πρωταγωνιστές είναι δεδομένο. Ακόμη και αυτό το "τσαλάκωμα" στο τέλος, δεν πρόκειται να μουτζουρώσει τη συνολική ωραία εικόνα που έχουν οι Πειραιώτες συνολικά στη φετινή διαδρομή τους. Η επιστροφή στους τίτλους, έπειτα από δυο χρόνια, είναι γεγονός και ήρθε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο.

Τσαντίλα για το αήττητο, όχι για το πρωτάθλημα

Είναι δύσκολο για μια ομάδα η οποία έχει εκπληρώσει την αποστολή της κι είναι 14 βαθμούς μπροστά να διατηρείται το ίδιο κεφάτη, το ίδιο αποφασιστική, μέχρι το τέλος. Να κοντράρουν οι παίκτες της δυνατά, να μπαίνουν στη φωτιά και να θέλουν πάση θυσία τη νίκη. Το είπε και ο Μαρτίνς, που σωστά επισήμανε ότι μια ήττα "δεν ακυρώνει το πρωτάθλημα", αλλά παραδέχθηκε πως στα τελευταία 4 ματς έλειπε σε όλους η αδρεναλίνη των προηγούμενων 31. Είδε και ο προπονητής αυτήν τη χαλαρότητα, αυτήν την έλλειψη έντασης και προσήλωσης στο πλάνο. Ξέρει πως η χρονιά είναι τεράστια, η ομάδα του παίζει από τον περασμένο Ιούλιο, έχει καταφέρει να είναι μέσα σε όλους τους στόχους της (ο πρώτος κατακτήθηκε ήδη), ίσως να περίμενε και την κάμψη.

Υπάρχει τσαντίλα στον Ολυμπιακό, γιατί όταν φτάνεις πολύ κοντά σε ένα ρεκόρ όπως είναι το αήττητο πρωτάθλημα και το χάνεις επειδή δεν έπαιξες ο ίδιος καλά, το... γαμώτο είναι μεγαλύτερο.

Από την άλλη, όμως, τι είναι προτιμότερο; Να τσαντίζεσαι επειδή έχασες το αήττητο στο πρωτάθλημα που ήδη έχεις κερδίσει ή να ξέρεις ότι στο τέλος της σεζόν, είτε με μία είτε με 21 ήττες, θα φύγεις με άδεια χέρια. Στον πρωταθλητισμό, όπως είναι γνωστό, μετράνε οι τίτλοι, τα κύπελλα και όχι αν έχεις χάσει ένα ή δύο παιχνίδια ή κανένα. Ο Ολυμπιακός θα στεφθεί πρωταθλητής γιατί ήταν συνολικά (πολύ) καλύτερος από κάθε άλλον αντίπαλό του στο φετινό πρωτάθλημα. Και μην ξεχνάμε ότι στις 26 του μηνός, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, θα διεκδικήσει και το δεύτερο τρόπαιο, μέσα στη χρονιά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK