Ολυμπιακός-Μαρσέιγ: Ο Χασάν δίνει τις σωστές απαντήσεις για χασογκόλης, μέρος 2ο

Ο παίκτης που κανείς δεν ήθελε να (ξανα)δει πέρσι τον Γενάρη, ήταν ο ήρωας του Ολυμπιακού στην αναμέτρηση με την Μαρσέιγ. Ο Αχμέντ Χασάν πέρασε ως αλλαγή στο ματς στο 84' και στις καθυστερήσεις σκόραρε με κεφαλιά για το 1-0 των 'ερυθρολεύκων' στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League.

Ο Αχμέντ Χασάν μπήκε ως αλλαγή στο 84ο λεπτό της αναμέτρησης με την Μαρσέιγ και σκόραρε στις καθυστερήσεις για το τελικό 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού στο Φάληρο, στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League 2020-2021 | 21/10/2020 (LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ο Αχμέντ Χασάν μπήκε ως αλλαγή στο 84ο λεπτό της αναμέτρησης με την Μαρσέιγ και σκόραρε στις καθυστερήσεις για το τελικό 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού στο Φάληρο, στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League 2020-2021 | 21/10/2020 LATO KLODIAN / EUROKINISSI

...Ο Αχμέντ Χασάν δίνει τις σωστές απαντήσεις για χασογκόλης. Αυτός ήταν ο τίτλος του κειμένου που είχατε διαβάσει στο Contra.gr στις 3 Ιουλίου. Τον περασμένο Γενάρη ο Ολυμπιακός αντικαθιστούσε τον Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο με τον Αιγύπτιο φορ. Μια επιλογή που ο περισσότερος κόσμος είδε με κακό μάτι, θεωρώντας τον Αιγύπτιο ανεπαρκή, δίχως ικανότητα στο... σκοράρισμα. Ο Χασάν ήταν αυτός που το βράδυ της Τετάρτης υπέγραψε μια επική νίκη επί της Μαρσέιγ, όταν στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων κάρφωσε τη μπάλα στα δίχτυα του Μανταντά, για το τελικό 1-0 στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League. Ένα γκολ που σήμαινε πολλά περισσότερα για τον ίδιο, καθώς την ίδια μέρα πριν πέντε χρόνια έχασε τον πατέρα του...

Όταν ο Πέδρο Μαρτίνς πήρε την απόφαση για την επιστροφή του Αιγύπτιου φορ στο Λιμάνι, έψαχνε έναν καλύτερο εκτελεστή από τον Γκερέρο για μπακ απ του Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Η επιλογή του Αχμέτ Χασάν ήταν safe στο μυαλό του Πορτογάλου τεχνικού, αφού γνώριζε καλά τις απαιτήσεις του και δεν χρειαζόταν χρόνο προσαρμογής. Εξάλλου ο Ολυμπιακός άφηνε έναν φορ με 16 γκολ σε 62 συμμετοχές με τα ερυθρόλευκα, για να πάρει έναν που μετρούσε μέχρι τότε 15 γκολ σε 32 εμφανίσεις του στην ομάδα του Πειραιά, μόλις την προηγούμενη σεζόν.

Ο Μαρτίνς θεωρούσε πως είτε ως αλλαγή του Ελ Αραμπί, είτε σε διάταξη 4-4-2, ο Χασάν ήταν σε θέση να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στον Μαροκινό. Τα περισσότερα από αυτά, αν όχι όλα, δεν υπήρχαν στην σκέψη όσων αντιδρούσαν στην επιστροφή του 27χρονου φορ στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη. Ευτυχώς για τον Ολυμπιακό όμως, ήταν ξεκάθαρα στο μυαλό του προπονητή του. Η καχυποψία για τον Χασάν αγωνιστικά δεν είχε και πολλή βάση. Ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για εναλλακτική λύση. Φορ στον πάγκο ισάξιο με αυτόν που παίζει βασικός δεν έχουν ομάδες όπως η Λίβερπουλ, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπάγερν Μονάχου... Αν πίστευε κανείς ότι μπορεί να το κάνει ο Ολυμπιακός, τότε ή διαθέτει μεγάλη φαντασία ή ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και την πλάνη.

Στην πρώτη του θητεία με τα ερυθρόλευκα, ο Χασάν ήταν ο πιο οικονομικός φορ του πρωταθλήματος, σημειώνοντας 1 γκολ κάθε 3,5 τελικές προσπάθειες. Είχε και την καλύτερη αναλογία στο γκολ/λεπτό, με 1/104'. Ολοκλήρωσε την παρουσία του με 15 τέρματα σε 32 συμμετοχές για όλες τις διοργανώσεις. Και δεν μιλάμε για έναν επιθετικό που μπαίνει και σκοράρει σε 'τελειωμένα' ματς. Με δικό του τέρμα στις καθυστερήσεις απέδρασε πρόπέρσι ο Ολυμπιακός από τη Νέα Σμύρνη (0-1), με δικό του γκολ πέρασε από το 'Κλεάνθης Βικελίδης' (0-1, 67'). Με δικό του γκολ ο Ολυμπιακός είχε ανοίξει το σκορ κόντρα στην Ντινάμο Κιέβου στο Φάληρο. Ο Αιγύπτιος φορ σήμανε την αντεπίθεση στα προημιτελικά Κυπέλλου με την Λαμία πέρσι, όταν ισοφάρισε σε 1-1 στο 60', με τον Ολυμπιακό να ολοκληρώνει την ανατροπή-πρόκριση. Σκόραρε μόλις στο 3' του περσινού ημιτελικού της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ, όπου εντέλει οι Πειραιώτες γνώρισαν μια ήττα... πρόκρισης (3-2), όπως και έγινε στη ρεβάνς του Φαλήρου.

Ήταν αυτός που υπέγραψε ίσως την πιο κομβική νίκη του Ολυμπιακού την περασμένη σεζόν. Υπό την έννοια πως αν οι Πειραιώτες είχαν σκοντάψει στο Περιστέρι στις 2 Φλεβάρη, είναι εξαιρετικά πιθανό να μην βλέπαμε πολλά από όσα συνέβησαν στην συνέχεια εκείνης της χρονιάς...

Το βράδυ της Τετάρτης στο Φάληρο, η αναμέτρηση με την Μαρσέιγ εξελίχθηκε όπως είχαμε εξηγήσει το πρωί της ίδιας μέρας στο Contra.gr. Το βασικό ζητούμενο των Πειραιωτών ήταν να ξεβολέψουν τους Φωκαείς από το στυλ παιχνδιού που αρέσκονται. Με εξαίρεση μια ευκαιρία που τελείωσε με το γόνατο ο Τοβέν στο πρώτο ημίχρονο και μια δεύτερη στις αρχές της επαναλήψης από λάθος του Ελ Αραμπί, με τον Σα να σταματά αλά... Νόιερ τον Μπενεντέτο σε τετ-α-τετ, ο Ολυμπιακός δεν κινδύνεψε ιδιαίτερα. Οι αλλαγές των Πογέτ και Τοβέν λένε όλη την αλήθεια.

Από εκεί και πέρα ο Πέδρο Μαρτίνς είχε να διαχειριστεί την πολύ σοβαρή απουσία του Καμαρά (κορονοϊός), του πλέον κομβικού παίκτη στο 4-3-3 που ετοίμαζε εδώ και εβδομάδες ο Πορτογάλος τεχνικός για το Champions League. Το έκανε βάζοντας τον Βαλμπουενά σε ρόλο 10αριού, τοποθετώντας τους Μασούρα - Ραντζέλοβιτς στις πτέρυγες για να πάρει από εκεί τρεξίματα, επιστροφές και αλληλοκαλύψεις. Όταν ο Βίλας Μπόας άρχισε το σκάκι των αλλαγών από τον πάγκο, ο Μαρτίνς κρατούσε για το τέλος το δικό του ρουά-ματ, με στρατιώτη την... Σφίγγα της Γκίζας.

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού τράβηξε στον πάγκο τον Μασούρα στο 84', για να παίξει ένα σκάρτο δεκάλεπτο με 4-4-2, τους Φορτούνη - Βαλμπουενά τυπικά ακραίους και τον Χασάν δίπλα στον Ελ Αραμπί. Το κλέψιμο του Ραφίνια και η σέντρα ακριβείας του Βαλμπουενά είχαν ως αποτέλεσμα την ρουκέτα αέρος - εδάφους από το κεφάλι του Αιγύπτιου φορ, με τη μπάλα να σκάει στο έδαφος πριν καταλήξει στα δίχτυα του εμβρόντητου Μανταντά και οι 'ερυθρόλευκοι' πανηγυρίσουν μια τεράστια νίκη που τους δίνει προβάδισμα για την 3η θέση και τους κρατά με σοβαρές ελπίδες στο κόλπο για την πρόκριση τους '16' της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Κάπως έτσι, ο Αχμέντ Χασάν Κόκα έφτασε τα 25 γκολ σε 57 συμμετοχές του με τον Ολυμπιακό. Για δεύτερος φορ και χασογκόλης, κάτι κάνει καλά...

News 24/7

24MEDIA NETWORK