Ο Ολυμπιακός έχει έναν μεγαλύτερο αντίπαλο από τον ΠΑΟΚ

Όταν χάνεις την κούρσα του τίτλου, το πρώτο στοιχείο που εξετάζεις είναι τους τομείς που υπερτερούσε ο πρωταθλητής. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτό το μέτρο σύγκρισης απουσιάζει; Το εμπόδιο του ΠΑΟΚ δεν είναι το μεγαλύτερο που καλείται να ξεπεράσει ο Ολυμπιακός τη νέα σεζόν.

EUROPA LEAGUE /  -  (: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ο Φορτούνης πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες του ένα τέρμα των "ερυθρολεύκων" EUROKINISSI SPORTS

Μια σεζόν με ανάμεικτα συναισθήματα ολοκληρώθηκε για τον Ολυμπιακό. Στα θετικά το γεγονός πως μετά την απογοητευτική εικόνα της περιόδου 2017-2018, οι "ερυθρόλευκοι" θύμισαν ξανά κανονική ομάδα, παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο κατά διαστήματα. Το θέαμα δεν έλειψε από τα παιχνίδια της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς, ωστόσο η αναποτελεσματικότητα που παρατηρήθηκε σε ορισμένα από αυτά, στέρησε βαθμούς και προκρίσεις σε κομβικά ματς.

Στον Ολυμπιακό δεν θα μπορούσαν ποτέ να είναι ευχαριστημένοι μένοντας μακριά από τους τίτλους για δεύτερη σερί σεζόν, όσο κι αν η βελτίωση υπήρξε σαφής σε όλα τα επίπεδα. Και μάλιστα ήταν τόσο σαφής, σε σημείο που να γεννά έναν έντονο προβληματισμό αναφορικά με την νέα αγωνιστική περίοδο. Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, αυτό συμβαίνει.

Όταν μια ομάδα χάνει στην κούρσα του τίτλου από την μετέπειτα πρωταθλήτρια -εν προκειμένω τον ΠΑΟΚ- αυτό που κοιτάζει είναι τους τομείς που υστέρησε από την αντίπαλο της. Ή αν προτιμάτε, σε ποια βασικά στοιχεία του παιχνιδιού υπερτερούσε ο αντίπαλος και τα οποία τον ώθησαν ως την κορυφή. Δεδομένα που έκριναν τον τίτλο και μεταφράζονται σε αριθμούς και στατιστικές κατηγορίες. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτό το μέτρο σύγκρισης απουσιάζει;

Είναι σπάνιο αλλά συνέβη στην φετινή Super League. Ο δευτεραθλητής Ολυμπιακός ήταν καλύτερος από τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ στις περισσότερες βασικές στατιστικές κατηγορίες. Βασικά σε όλες πλην μιας, αυτήν που αφορά την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Μόλις 14 τέρματα παθητικό είχε ο "Δικέφαλος" στην πορεία του προς τον τίτλο, 17 γκολ δέχθηκε ο Ολυμπιακός. Από εκεί και πέρα σε βασικές και επί μέρους στατιστικές κατηγορίες, οι "ερυθρόλευκοι" υπερτερούν.

Ο Βαρέλα στο ντέρμπι της Τούμπας με τον Ολυμπιακό
Ο Βαρέλα στο ντέρμπι της Τούμπας με τον Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS

Αυτή είναι μια πραγματικότητα που μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως αλλά σίγουρα κρύβει μια μεγάλη παγίδα για τον Ολυμπιακό: για να καταφέρει τη νέα σεζόν να σκαρφαλώσει στην κορυφή δεν οφείλει να ξεπεράσει πρώτα τον ΠΑΟΚ, αλλά τον... εαυτό του. Με απλά λόγια, αν οι "ερυθρόλευκοι" θέλουν να φτάσουν στον τίτλο τη νέα αγωνιστική περίοδο, οφείλουν πρωτίστως να ξεπεράσουν τα όσα οι ίδιοι πέτυχαν στον αγωνιστικό χώρο την σεζόν που ολοκληρώθηκε.

Η εικόνα μέσω του παρατηρητηρίου CIES

Σύμφωνα με το CIES, το ελβετικό παρατηρητήριο στατιστικής ποδοσφαίρου, που συνεργάζεται με την Instat Data και Optastat -κορυφαίες εταιρίες επεξεργασίας δεδομένων- ο Ολυμπιακός είναι στην 18η θέση πανευρωπαϊκά, στην κατηγορία shots on target με 6,8 ανά παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην 112η θέση, μαζί με άλλες 8 ομάδες. Περιορίζοντας την λίστα στο ελληνικό πρωτάθλημα, οι ερυθρόλευκοι προηγούνται σε αυτή τη στατιστική κατηγορία, με δεύτερο τον ΠΑΟΚ στο 5,2 και τρίτη την ΑΕΚ στο 5,1.

Στις πάσες που ολοκληρώνονται στο τρίτο μισό του γηπέδου προς την επίθεση (passes in opponent third), ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην 19η θέση πανευρωπαϊκά με 143,9. Στην 88η θέση συναντάμε την ΑΕΚ με 119,2 και στην 97η τον ΠΑΟΚ με 117,8. Όπως γίνεται αντιληπτό, σε αυτή τη σειρά βρίσκονται οι ομάδες στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία, περιορίζοντας την λίστα στην Ελλάδα. Πρώτος ο Ολυμπιακός, δεύτερη η ΑΕΚ και τρίτος ο ΠΑΟΚ.

Στην κατηγορία κατοχής μπάλας (ball possession), ο Ολυμπιακός είναι στην 13η θέση σε όλη την Ευρώπη, με ποσοστό 61%. Ακολουθεί η ΑΕΚ με ποσοστό 59,2% στην 28η θέση και ο ΠΑΟΚ με ποσοστό 56.8% στην 57η θέση. Αυτή είναι και η σειρά των ομάδων στην Ελλάδα, με πρώτο τον Ολυμπιακό, δεύτερη την ΑΕΚ και τρίτο τον ΠΑΟΚ σε ποσοστό κατοχής μπάλας ανά παιχνίδι.

Στην κατηγορία της ακρίβειας των μεταβιβάσεων (accurate passes), ο Ολυμπιακός είναι στην 22η θέση σε όλη την Ευρώπη, με ποσοστό 85,7%. Η ΑΕΚ βρίσκεται στην 30η θέση με ποσοστό 85,4% και ο ΠΑΟΚ ακολουθεί στην 50η, με 84,4%. Ανάλογη είναι και η σειρά των ομάδων περιορίζοντας την λίστα στην Ελλάδα. Πρώτος ο Ολυμπιακός, δεύτερη η ΑΕΚ και τρίτος ο ΠΑΟΚ σε ποσοστό ακρίβειας των μεταβιβάσεων που επιχειρούν ανά παιχνίδι.

Στις τελικές που δέχονται οι ομάδες στον στόχο (shots on target conceded), η ΑΕΚ είναι στην θέση πανευρωπαϊκά με 2,3 ανά παιχνίδι. Ακολουθεί ο Ολυμπιακός στην 21η θέση (μαζί με την Φερεντσβάρος) με 2,7 ανά παιχνίδι και αμέσως μετά συναντάμε τον ΠΑΟΚ, στην 23η θέση (μαζί με άλλες 6 ομάδες) με 2,8 ανά παιχνίδι. Αυτή είναι και η σειρά περιορίζοντας την λίστα στην Super League. Η ΑΕΚ δέχεται τις λιγότερες on target τελικές, δεύτερος στην κατηγορία έρχεται ο Ολυμπιακός και τρίτος ο ΠΑΟΚ.

Στις πάσες που δέχονται οι ομάδες στο δικό τους τρίτο μισό του γηπέδου (passes concede in own third) -δηλαδή όταν αμύνονται- η ΑΕΚ φιγουράρει στην θέση της Ευρώπης με 65,2 ανά παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην 13η θέση μαζί με την Μπενφίκα με 66,2 ανά παιχνίδι, ενώ ο ΠΑΟΚ είναι στην 39η θέση με 75,4 ανά παιχνίδι. Ανάλογα διαμορφώνεται το σκηνικό, περιορίζοντας την λίστα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ δέχεται τις λιγότερες πάσες στο δικό της τρίτο μισό του γηπέδου, δεύτερος καλύτερος στην κατηγορία ο Ολυμπιακός και τρίτος ο ΠΑΟΚ.

Εδώ λοιπόν είναι ξεκάθαρο το "πρόβλημα" που έχει να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Δεν έχει να ανταγωνιστεί δεδομένα που αφορούν την ανωτερότητα του αντιπάλου, αλλά τα όσα κατάφερε ο ίδιος φέτος στο χορτάρι. Και στις 6 βασικές κατηγορίες του CIES, ο Ολυμπιακός είναι πάνω από τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ. Στις 4 από αυτές είναι η καλύτερη ελληνική ομάδα πανευρωπαϊκά, ενώ στις 2 που υπολείπεται της ΑΕΚ είναι και πάλι πάνω από τον ΠΑΟΚ, ως δεύτερος στην σχετική κατηγορία με την ομάδα της Θεσσαλονίκης τρίτη.

Σε μια ακόμη ξεχωριστή μέτρηση, που ονομάζει "production champions", το CIES επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τους πόντους που θα έπρεπε να κερδίζουν ανά παιχνίδι οι ομάδες, με βάση την παραγωγικότητα τους στο χορτάρι. Αυτοί οι εικονικοί πόντοι προκύπτουν από το στατιστικό μοντέλο που περιλαμβάνει τα σουτ on target ειδικά και μέσα από την περιοχή γενικά, που επιχείρησαν ή δέχτηκαν οι ομάδες, σε συνδυασμό με την κατοχή μπάλας.

Η μέτρηση "Production Champions" του CIES
Η μέτρηση "Production Champions" του CIES

Η μέτρηση του του ελβετικού παρατηρητηρίου στατιστικής δείχνει Ολυμπιακό με 2,37 πόντους ανά παιχνίδι, ΑΕΚ με 2.01 πόντους ανά παιχνίδι και ΠΑΟΚ με 1.92 πόντους ανά παιχνίδι. Επαναλαμβάνουμε, με βάση το συγκεκριμένο στατιστικό μοντέλο.

Μην ξεχάσετε να ακούσετε το Special Pod-όσφαιρο για τον τελικό του Champions League:

Η στατιστική της Super League

Φεύγοντας από τη στατιστική ποδοσφαίρου του ελβετικού παρατηρητηρίου CIES και πηγαίνοντας στην στατιστική υπηρεσία της Super League, είναι πάλι ο Ολυμπιακός που πρωταγωνιστεί στις περισσότερες κατηγορίες, πλην αυτής που είναι καλύτερος ο ΠΑΟΚ και αφορά την άμυνα του "Δικεφάλου".

Οι "ερυθρόλευκοι" λοιπόν είχαν την καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης με 71 γκολ ενεργητικό, την καλύτερη διαφορά τερμάτων με +54, τις περισσότερες τελικές προσπάθειες με 444, τις περισσότερες ασίστ με 44, τα περισσότερα εύστοχα γεμίσματα με 342 και τις περισσότερες ολοκληρωμένες πάσες με 2215. Ο Ολυμπιακός είχε και κάμποσους από τους παίκτες του να πρωτεύουν σε επί μέρους στατιστικές κατηγορίες.

  • Ο Άχμεντ Χάσαν ήταν ο πιο "οικονομικός" φορ του πρωταθλήματος με την καλύτερη αναλογία στην κατηγορία γκολ/τελική προσπάθεια, μετρώντας 1/3.5. Ο Αιγύπτιος επιθετικός ήταν και ο παίκτης με την μεγαλύτερη συχνότητα σκοραρίσματος, πετυχαίνοντας 1 τέρμα κάθε 104 λεπτά (11/1145'). Θυμίζουμε, πρώτοι σκόρερ στο πρωτάθλημα ήταν οι Ευθύμης Κουλούρης (19 γκολ, 1/4.1), Εζεκιέλ Πόνσε (16 γκολ, 1/3.9) και Κώστας Φορτούνης (12 γκολ, 1/5,9).
  • Με βάση την επίσημη στατιστική υπηρεσία της Super League, ο Κώστας Φορτούνης ήταν ο παίκτης με τα περισσότερα εύστοχα γεμίσματα (95), κορυφαίος πασέρ (338) και δημιουργός (9 ασίστ - δεύτερος ο Ποντένσε με 8) του πρωταθλήματος.
  • Ο Κώστας Φορτούνης ήταν συνολικά και ο κορυφαίος μεσοεπιθετικός του πρωταθλήματος, με συμμετοχή σε 21 γκολ σε 2234 αγωνιστικά λεπτά. Σκόραρε 12 τέρματα και μοίρασε 9 ασίστ ο αρχηγός του Ολυμπιακού. Τον ακολούθησε σε αριθμούς ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ του ΠΑΟΚ με 8 γκολ και 7 ασίστ σε 2090 αγωνιστικά λεπτά.
  • Ως ο πλέον αποδοτικός ακραίος κυνηγός της Super League αναδεικνύεται ο Ντάνιελ Ποντένσε με συμμετοχή σε 13 γκολ, σε 2252 αγωνιστικά λεπτά. Ο Πορτογάλος εξτρέμ σκόραρε 5 τέρματα και έδωσε 8 ασίστ. Τον ακολούθησαν οι Ματέο Γκαρσία του Άρη και Γιώργος Μασούρας, που μοιράστηκε τη σεζόν με τις φανέλες των Πανιωνίου και Ολυμπιακού. Αμφότεροι είχαν συμμετοχή σε 11 τέρματα της φετινή σεζόν, με συνολικό απολογισμό 10 γκολ και 1 ασίστ. Ο Αργεντίνος του Άρη έγραψε 2568 αγωνιστικά λεπτά, ο διεθνής εξτρέμ των "ερυθρολεύκων" 1829.
  • Καλύτερος πλάγιος μπακ του πρωταθλήματος σε αριθμούς ήταν ο Ομάρ Ελαμπντελαουΐ, με απολογισμό 5 γκολ και 6 ασίστ σε 1986 λεπτά συμμετοχής. Ο Νορβηγός διεθνής έπιασε πολύ υψηλά στάνταρ απόδοσης, στην πλέον αποδοτική του σεζόν με βάση τους αριθμούς. Ο Βιεϊρίνια, μεγάλος άτυχος της φετινής περιόδου για τον ΠΑΟΚ, ήταν πίσω από τον Ελαμπντελαουΐ με απολογισμό 5 γκολ και 4 ασίστ σε 2114 λεπτά συμμετοχής.
  • Ο Μαντί Καμαρά ήταν ο κορυφαίος χαφ-σκόρερ της Super League, με 6 γκολ σε 1534 αγωνιστικά λεπτά. Ακολούθησαν οι Μαουρίσιο (1604') και Σάκχοφ του ΠΑΟΚ, με 5 γκολ έκαστος (1508').
  • Με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιεί το transfermarkt, ο Ολυμπιακός στο πρόσωπο του Κώστα Φορτούνη έχει τον ακριβότερο παίκτη του πρωταθλήματος (και συνολικά 7 στην 11άδα), ενώ συνολικά το ρόστερ του κοστολογείται με 74,1 εκατ. ευρώ - υψηλότερα από κάθε άλλο στην λίγκα.
Ο Κώστας Φορτούνης σε πανηγυρικό στιγμιότυπο (Ολυμπιακός - Μίλαν 3-1)
Ο Κώστας Φορτούνης σε πανηγυρικό στιγμιότυπο (Ολυμπιακός - Μίλαν 3-1) EUROKINISSI SPORTS

Οι αριθμοί του Ολυμπιακού στη διάρκεια της σεζόν ήταν καλύτεροι από αυτούς του ΠΑΟΚ, εντούτοις οι "ερυθρόλευκοι" έμειναν εκτός κορυφής. Αυτομάτως η πρόκληση της νέας σεζόν γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός πως στη διάρκεια μιας μεταγραφικής περιόδου πολλά μπορεί να συμβούν. Δεδομένα αρκετοί από τους παίκτες που χάρισαν στην ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς την πρωτιά στην συντριπτική πλειοψηφία των στατιστικών κατηγοριών, δεν θα είναι στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη τους επόμενους μήνες. Ο Χάσαν επέστρεψε στην Μπράγκα, ο Χριστοδουλόπουλος αναρρώνει από σοβαρό τραυματισμό, ο Νάτχο είναι στην πόρτα της εξόδου, το ενδιαφέρον ομάδων του εξωτερικού για τους Σισέ, Κούτρη, Καμαρά, Ποντένσε, Φορτούνη είναι έντονο και ουδείς γνωρίζει ποιες μπορεί να είναι εξελίξεις για κάθε έναν από αυτούς τους ποδοσφαιριστές. Για οποιονδήποτε που ενδέχεται να αποχωρήσει, στον Ολυμπιακό δεν φτάνει ένας ισάξιος αντικαταστάτης αλλά κάποιος που θα προσφέρει ακόμη περισσότερα. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το εγχείρημα δεν είναι καθόλου απλό ή εύκολο. Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο πως ο κυριότερος αντίπαλος για τον Ολυμπιακό της νέας περιόδου δεν θα είναι ο ΠΑΟΚ, αλλά ο Ολυμπιακός της σεζόν 2018-2019.

News 24/7

24MEDIA NETWORK