Ολυμπιακός: Ο Μαρτίνς βάζει ξυπνητήρι στους εξτρέμ

Η αμυντική συνέπεια, ο Βαλμπουενά και η αποτελεσματικότητα των φορ έχει φέρει τον Ολυμπιακό στην κορυφή της βαθμολογίας με την συμπλήρωση 6 αγωνιστικών στην Super League. Ωστόσο ο Πέδρο Μαρτίνς έχει να λύσει μια δυνατή σπαζοκεφαλιά, που αφορά τον απογοητευτικό απολογισμό των ακραίων επιθετικών του.

O Ντανιέλ Ποντένσε σε στιγμιότυπο απο την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Τότεναμ στο 'Γ. Καραϊσκάκης' (2-2), στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League 2019-2020 (18/09/2019)
O Ντανιέλ Ποντένσε σε στιγμιότυπο απο την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Τότεναμ στο 'Γ. Καραϊσκάκης' (2-2), στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League 2019-2020 (18/09/2019) LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Η δεύτερη διακοπή του πρωταθλήματος, ελέω των προκριματικών του Euro 2020, βρίσκει τον Ολυμπιακό στην κορυφή της βαθμολογίας στην Super League 2019-2020, μετά τις έξι πρώτες αγωνιστικές. Το πρώτο δείγμα γραφής των 'ερυθρολεύκων', που την ίδια ώρα είναι και η μοναδική ελληνική ομάδα με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με τους άξονες του παιχνιδιού τους πάνω στους οποίους στηρίζονται μέχρι σήμερα στην κούρσα του πρωταθλήματος. Ο Πέδρο Μαρτίνς βλέπει σίγουρα στοιχεία που θέλει οπωσδήποτε να διατηρήσει στο αγωνιστικό πλάνο της ομάδας του αλλά και τομείς που απαιτούν βελτίωση ενόψει συνέχειας. Και ίσως το πλέον ανησυχητικό μαντάτο για τον Πορτογάλο τεχνικό να έρχεται από την 'σιωπή' που μαρτυρούν οι αριθμοί για τους εξτρέμ του.

Σε open play δεν σκόραρε κανένας

Με μόλις δύο γκολ παθητικό στις έξι πρώτες αγωνιστικές, είναι η αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού που... βάζει πλάτη για την κορυφή. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως οι 'ερυθρόλευκοι' δεν έχουν επιτρέψει σε κανέναν αντίπαλο τους να σκοράρει σε κανονική ροή παιχνιδιού! Στα περισσότερα από 540 λεπτά των αγώνων, τα δύο γκολ παθητικό για τον Ολυμπιακό έχουν έρθει από στημένες φάσεις: το πέναλτι του Μολό στο 1-1 με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και η κεφαλιά του Ντιγκινί από εκτέλεση φάουλ στο 1-2 του 'Κλεάνθης Βικελίδης' με αντίπαλο τον Άρη. Σε open play οι Πειραιώτες δεν έχουν δεχθεί ούτε ένα τέρμα.

Οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς έχουν δεχθεί μόλις 31 τελικές προσπάθειες συνολικά, αριθμός που αποτελεί την κορυφαία επίδοση του πρωταθλήματος - 34 έχει δεχθεί η ΑΕΚ, 40 ο Παναθηναϊκός και 41 ο ΠΑΟΚ. Εντός περιοχής οι τελικές προσπάθειες των αντιπάλων του Ολυμπιακού είναι 14 - τόσες έχουν επιτρέψει επίσης οι ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Οι 'ερυθρόλευκοι' έχουν εξαναγκάσει σε 255 λάθη συνολικά τους αντιπάλους τους, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός με βάση τα ποσοστά κατοχής μπάλας σε κάθε ματς. Ο Ατρόμητος είναι πρώτος στη σχετική κατηγορία, εξωθώντας τους αντιπάλους του σε 265 λάθη. Στο ίδιο διάστημα ο Ολυμπιακός έχει επιτρέψει μόλις μια ασίστ στους αντιπάλους του - όσες και η ΑΕΛ.

Ο Βαλμπουενά κρατά ψηλά την σημαία του άξονα δημιουργικά

Οπωσδήποτε η αποτελεσματικότητα της άμυνας δεν είναι μονάχα έργο των παικτών που απαρτίζουν την γραμμή αναχαίτισης, αλλά απόρροια της συνολικής λειτουργίας. Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης αλλά και Καμαρά που συνήθως σχηματίζουν τα δίδυμα στον άξονα της μεσαίας γραμμής, έχουν πολλές φορές καταλυτικό ρόλο στο 'σβήσιμο' των επιθέσεων του αντιπάλου πριν καν εξελιχθούν σε επικίνδυνες. Την ίδια στιγμή ωστόσο δεν έχουν προσφέρει πολλά πράγματα στο δημιουργικό κομμάτι.

Και αν για τον Βραζιλιάνο, που η δική του δουλειά είναι περισσότερο να 'χτίζει' τις επιθέσεις από χαμηλά - κάτι που δεν αποτυπώνεται πειστικά στην στατιστική, είναι μια ανώδυνη -για το παιχνίδι της ομάδας- συνθήκη, οι Μπουχαλάκης και Καμαρά που έχουν την ευχέρεια να παίζουν πιο ψηλά θα πρέπει να ανεβάσουν τηυν παραγωγικότητα τους. Ο Κρητικός χαφ σε 270 λεπτά συμμετοχής στην Super League δεν έχει καταγράψει γκολ/ασίστ, το ίδιο και ο Καμαρά σε 320 αγωνιστικά λεπτά. Ο Γκιλιέρμε πάλι έχει ένα τέρμα στο ενεργητικό του σε 534'.

Αυτός που έχει αναλάβει να ματσάρει τα νούμερα σε υποφερτά επίπεδα είναι ο Βαλμπουενά. Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός με 2 γκολ και 2 ασίστ σε 426 λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα δίνει τις λύσεις για τον Ολυμπιακό όσον αφορά την δημιουργία ή το σκοράρισμα από τον άξονα των χαφ.

Η 'σιωπή' των εξτρέμ και η ανισορροπία στις πτέρυγες

Ο μεγαλύτερος όμως πονοκέφαλος για τον Πέδρο Μαρτίνς σε αυτές τις 6 πρώτες αγωνιστικές της Super League είναι η αφλογιστία των ακραίων επιθετικών του. Μάλλον έχει περάσει απαρατήρητο, αφού περισσότερη κουβέντα έχει γίνει για τους σέντερ φορ, αλλά οι Ποντένσε, Μασούρας και Ραντζέλοβιτς, που έχουν πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχών στις πτέρυγες της επίθεσης, έχουν απολογισμό όλοι μαζί... ένα γκολ!

Ο Πορτογάλος εξτρέμ σε 468 λεπτά έχει μηδέν γκολ, μηδέν ασίστ... Ο Μασούρας σε 241 λεπτά έχει ένα γκολ (αυτό με τον Άρη) και ο Ραντζέλοβιτς τα νούμερα του Ποντένσε, αλλά σε 169 αγωνιστικά λεπτά. Ο απολογισμός των τριών εξτρέμ του Ολυμπιακού είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικός και ο Μαρτίνς έχει ήδη μπει στην διαδικασία να... ρυθμίσει το ξυπνητήρι για την έγκαιρη αφύπνιση τους. Ο Πορτογάλος τεχνικός γνωρίζει καλά πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου, καθώς αργά ή γρήγορα θα μεταφραστεί σε μια συνθήκη απώλειας βαθμών για τους 'ερυθρόλευκους'.

Η σπαζοκεφαλιά για τον προπονητή του Ολυμπιακού γίνεται μεγαλύτερη τη στιγμή που η ίδια τριάδα κάνει... πάταγο στα ευρωπαϊκά ματς. Ποντένσε, Μασούρας και Ραντζέλοβιτς μετρούν μαζί 5 γκολ και 5 ασίστ στα 8 παιχνίδια Champions League που έχουν δώσει οι 'ερυθρόλευκοι' - 6 για την προκριματική φάση (Βικτόρια Πλζεν, Μπασακσεχίρ, Κρασνοντάρ) και 2 για τους ομίλους της διοργάνωσης (Τότεναμ, Ερυθρός Αστέρας).

Παράλληλα υπάρχει μια ακόμη παράμετρος που χρήζει προσοχής. Η ανισορροπία που παρατηρείται στις πτέρυγες αναφορικά με την παραγωγικότητα. Ο Ολυμπιακός 'γέρνει' από αριστερά. Δεν είναι μόνο τα μηδέν γκολ, μηδέν ασίστ του Ποντένσε. Αλλά και αυτά του Ελαμπντελαουί. Ο Νορβηγός πέρσι ήταν ο ακραίος μπακ του πρωταθλήματος με την καλύτερη συγκομιδή τερμάτων και ασίστ. Φέτος δεν έχει κάνει ακόμη σεφτέ. Αντίθετα η αριστερή πτέρυγα του Ολυμπιακού έχει δώσει 5 ασίστ, όλες από τους δύο μπακ! Ο Κούτρης έχει μοιράσει 3 και ο Τσιμίκας άλλες 2.

Η αλήθεια είναι πως ο πολύ πιο συνεπής τακτικά/ανασταλτικά Μασούρας δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια στον μπακ της πλευράς να ανέβει το γήπεδο εκδηλώνοντας επίθεση, σε αντίθεση με τον Ποντένσε που δεν παρέχει την ανάλογη συνέπεια στον μπακ της δικής του πλευράς. Γεγονός που κάνει τον Ομάρ περισσότερο ρεαλιστή και λιγότερο ρισκαδόρο.

Κάνουν την δουλειά οι φορ

Αντίθετα με τους εξτρέμ, οι επιθετικοί του Ολυμπιακού κάνουν την δουλειά τους σωστά. Τόσο ο Ελ Αραμπί με τον Γκερέρο, όσο και ο Σουντανί που χρησιμοποιείται κυρίως ως δεύτερος επιθετικός από τον Μαρτίνς. Ο Μαροκινός μετράει 4 γκολ και 2 ασίστ σε 427 λεπτά συμμετοχής στην Super League, ο Ισπανός έχει 2 γκολ σε μόλις 113 λεπτά παρουσίας και ο Σουντανί προσθέτει άλλα τόσα σε 227 λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Συνόλο 8 τέρματα από τους τρεις παίκτες, συγκομιδή αν μη τι άλλο ικανοποιητική.

O Πέδρο Μαρτίνς μπορεί λοιπόν να χαμογελάει για τις αμυντικές επιδόσεις του Ολυμπιακού, το ίδιο και για την αποτελεσματικότητα των φορ της ομάδας του. Είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που μαζί με τον Βαλμπουενά έχουν δώσει στους 'ερυθρόλευκους' ένα μικρό βαθμολογικό αβαντάζ φτάνοντας στην δεύτερη διακοπή του πρωταθλήματος.

Για τον Πορτογάλο τεχνικό ωστόσο αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα η παραγωγικότητα από τους παίκτες της πτέρυγας, αφού αν συνεχιστεί αυτή η αφλογιστία αργά ή γρήγορα θα στοιχίσει βαθμούς στην προσπάθεια του Ολυμπιακού να διατηρηθεί στην κεφαλή της κούρσας για τον τίτλο του πρωταθλητή.

Στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο, ο Λευτέρης Ελευθερίου απορρίπτει το ερώτημα για τα δύο σημαντικά παιχνίδια την εβδομάδα από τον Ολυμπιακό και ο Κώστας Μπράτσος αποκαλύπτει τις φήμες για ερωτικό τρίγωνο στην Premier League.

News 24/7

24MEDIA NETWORK