Ολυμπιακός: Ο Ντρέγκερ (μπορεί να) είναι ο Ομάρ του 2020

Ύστερα από 6 χρόνια ο Ολυμπιακός βρίσκει σε υποβιβασμένη ομάδα της Bundesliga έναν νεαρό, διεθνή, δεξιοπόδαρο πλάγιο μπακ (Μοχάμεντ Ντρέγκερ) προσβλέποντας σε μια πορεία αντίστοιχη εκείνης που διέγραψε ο Ομάρ Ελαμπνελαουί φτάνοντας να γίνει αρχηγός.

Ο Μοχάμεντ Ντρέγκερ σε αγώνα της Πάντερμπορν με την Ντόρτμουντ
Ο Μοχάμεντ Ντρέγκερ σε αγώνα της Πάντερμπορν με την Ντόρτμουντ LARS BARON/POOL VIA AP

Η πιο πρόσφατη συμμετοχή της Άιντραχτ Μπραουνσβάιγκ στην Bundesliga έχει καταγραφεί τη σεζόν 2013-14. Στο φινάλε της ήταν ουραγός της κατάταξης και επέστρεψε στη δεύτερη κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Αναπόφευκτο ήταν να χάσει ποδοσφαιριστές που δεν σκόπευαν να την ακολουθήσουν. Ο 23χρονος Ομάρ Ελαμπντελαουί, των 29 συμμετοχών στο πρωτάθλημα (στα 26 ματς ως μέλος της αρχικής 11άδας), ήταν εξ αυτών.

Ο γεννημένος στο Όσλο (με μαροκινές ρίζες) Νορβηγός διεθνής μπακ παραχωρήθηκε στον Ολυμπιακό έναντι 400.000 ευρώ (πηγή: transfermarkt). Οι 'ερυθρόλευκοι' είχαν σκανάρει την περίπτωσή του και ψάχνοντας για 1.5 χρόνο μια μόνιμη λύση στα δεξιά της άμυνας, αποφάσισαν πως είναι αυτό που ζητούν. Στην καλύτερη, η απόκτησή του συνοδεύτηκε από ενδοιασμούς τουλάχιστον. Ωστόσο στα 5.5 χρόνια που παρέμεινε στον Πειραιά, καθώς μεσολάβησε ένας 6μηνος δανεισμός στη Χαλ του Μάρκο Σίλβα, απέδειξε ότι το (όποιο) ρίσκο ενείχε η άγνωστη αυτή περίπτωση άξιζε τον κόπο. Μέτρησε 170 συμμετοχές στο σύνολο, πέτυχε 11 γκολ και μοίρασε 16 ασίστ. Έγινε αρχηγός, αναδείχθηκε ως μια ηγετική περσόνα στ' αποδυτήρια, σήκωσε κούπες.

Μολαταύτα οι 'ερυθρόλευκοι' ήταν ανέφικτο να προσφέρουν στον Ελαμπντελαουί τα χρήματα του Βαλμπουενά για να φρενάρουν τη συμφωνία του με τη Γαλατάσαραϊ. Σ' αυτήν την περίπτωση όφειλαν απλώς να βρουν έναν άλλον Ομάρ. Φαινομενικά απέκτησαν τον Ραφίνια ως αντικαταστάτη του. Ο σούπερ επιτυχημένος Βραζιλιάνος, στα 35 του πλέον, είναι ποδοσφαιριστής μιας χρήσεως και το συμβόλαιό του δεν έχει μακρά ισχύ. Πρακτικά ο διάδοχος του Νορβηγού στον Ολυμπιακό είναι ο Μοχάμεντ Ντρέγκερ, που λογικά θ' ανακοινωθεί ωσονούπω, μια και έχει προηγηθεί συμφωνία. Οι ομοιότητες των δύο είναι σημαδιακά πολλές και προφανώς όχι από σύμπτωση. Γιατί μια πετυχημένη συνταγή είναι σχεδόν απαραίτητο να τη δοκιμάσεις ξανά, αφού οι πιθανότητες επιτυχίας είναι αυξημένες.

Ας μην μείνουμε μονάχα στις βορειοαφρικανικές καταβολές τους, που αποτελούν κοινό τόπο. Πάμε σ' άλλα.

➡ Αμφότεροι καλύπτουν τη θέση του δεξιού μπακ, με δυνατό σημείο τους τις επανηλειμμένες προωθήσεις στην επίθεση για να γίνουν ο έξτρα παίκτης από την πτέρυγα.

➡ Ο γερμανοθρεμμένος Τυνήσιος, γεννηθείς στο Φράιμπουργκ στις 25/6 του 1996 από μητέρα Τυνήσια και πατέρα Γερμανό, έχει κλείσει τα 24 του και είναι ελάχιστους μήνες μεγαλύτερος από τον Νορβηγό, όταν αυτός υπέγραφε στον Ολυμπιακό.

➡ Σωματοδομικά τούς χωρίζει μόλις ένας πόντος στο ύψος (1μ78 έναντι 1μ79). Προτιμούν κοινώς να παίζουν με την μπάλα χαμηλά, υστερώντας στο ψηλό παιχνίδι.

➡ Την τελευταία διετία ο Ντρέγκερ ανήκε στην Πάντερμπορν, ως δανεικός από τη Φράιμπουργκ με ενοίκιο 75.000 ευρώ. Κατά την πρώτη σεζόν του στο κλαμπ έπαιζε στη δεύτερη κατηγορία (όπως ο Ομάρ στην Μπραουνσβάιγκ), συμβάλλοντας στην άνοδο, αλλά τη δεύτερη παρά το 1 γκολ και τις 3 ασίστ δεν απέτρεψε τον υποβιβασμό της από την τελευταία θέση της Bundesliga.

➡ Από αγωνιστικής σκοπιάς, πρόκειται για ποδοσφαιριστές που έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και θα ψάξουν την ντρίμπλα για ν' αποφύγουν τον αντίπαλο. Δοκιμάζουν σουτ επίσης. Αμυντικά, από την άλλη, δεν θα βουτήξουν συχνά για τάκλιν, προτιμώντας να χρησιμοποιήσουν άλλους τρόπους αναχαίτισης των αριστερών εξτρέμ που αντιμετωπίζουν από ματς σε ματς.

➡ Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος δεν εμφάνισαν το καλύτερο ποσοστό ευστοχίας στις μεταβιβάσεις (γύρω στο 70%) κατά τη μοναδική σεζόν του στην Bundesliga, αλλά σ' ένα πρωτάθλημα χαμηλότερου επιπέδου είναι νούμερα που βελτιώνονται πολύ γρήγορα με εύκολες πάσες άνευ πίεσης.

➡ Τέλος, αν και ο Ντρέγκερ έπαιξε λιγότερο από τον Ομάρ στην Bundesliga, έχοντας χάσει τη μονιμότητα μετά τις πρώτες 10 αγωνιστικές της σεζόν, η συνολική αξιολόγηση της απόδοσής τους ήταν σχεδόν παρόμοια στο φινάλε.

Οι συμπτώσεις είναι αρκετές για να παρακαμφθούν. Αν ο Ντρέγκερ, 13 φορές διεθνής με την εθνική της πατρίδας της μητέρας του και παρών στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής το καλοκαίρι του 2019, κουβαλά την ποδοσφαιρική στόφα να επιβληθεί στα δεξιά και σταδιακά να κάνει δική του την πλευρά, προκειμένου ο Ραφίνια να μην υπερφορτώνεται με περιτττά λεπτά και να χρησιμοποιείται από τον Πέδρο Μαρτίνς όταν και όπου κρίνεται απαραίτητο, θα εξαρτηθεί. Οι προϋποθέσεις (πρώτη ύλη, κίνητρα) για να επαναληφθεί ό,τι προ 6 ετών δημιουργούνται αναμφίβολα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK